• 0

Eigen Bedrijf en WW uitkering

Hoi allemaal,

 

Ik heb een situatie waar ik eigenlijk geen duidelijk antwoord op kan vinden of krijgen.

 

Situatie is als volgt.

Begin volgend jaar raak ik mijn baan kwijt van 32 uur. Daarnaast heb ik al enige tijd een eigen bedrijf waar ik gemiddeld zo.n 40 uur per week in steek, dit zijn vooral uren in de avond en in het weekend. Helaas is het nog niet rendabel om er van te gaan leven. Ik ben nu wel heel hard bezig om dat voor elkaar te krijgen, maar als dat niet lukt zal ik toch een ww uitkering moeten aanvragen. Helaas,

Voor de regeling starten vanuit de WW uitkering kom ik niet in aanmerking. Voor het aantal uur die ik nu werk ben ik straks ook gewoon beschikbaar voor werk.

 

Ik vraag me nu dus af hoe zit het dan met een uitkering? Wordt ik gekort of kan ik voor die uren die ik nu gemiddeld per week aan mijn eigen bedrijf besteed een soort van vrijstelling krijgen? Het is nl niet zo dat die uren in de weg staan wat betreft beschikbaar zijn voor werk.

 

Ik hoop dat iemand hier aanwezig is die hier mij wat duidelijkheid over kan geven, want bij het UWV weten ze het ook niet helemaal.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 0

In jouw geval lijkt het mij dat jij aan moet geven dat je 8 uur besteedt aan jouw eigen bedrijf en 32 uur beschikbaar bent voor arbeid. Daarop zou dan jouw WW gebaseerd moeten worden. Succes en groet, Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

In reactie op Stoffenwinkel: Het meest waarschijnlijk zal UWV dan de 40 uren die in de onderneming worden gestoken als arbeidsuren zien en dan dus geen WW toekennen. Nogmaals: geef aan dat er 32 uur in loondienst is gewerkt en ook dat je voor die uren beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt en dat je ernaast gemiddeld 8 uur per week als zelfstandige werkzaam bent. Die 32 uur zal ook stroken met jouw huidige arbeidsovereenkomst, neem ik aan.

 

Succes en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

(...) want bij het UWV weten ze het ook niet helemaal.

 

Natuurlijk weten zij dat, zij gaan daar over.

Maar als je belt of langsgaat met halve vragen krijg je ook halve antwoorden. Mijn visie:

 

Het zal niet simpel zijn om een serieuze onderneming op te bouwen zonder risico van korting op een uitkering. Want dan moet je niet heel goed je best doen (want dan word je gekort) of je moet liegen (dan kan er ergere dingen gebeuren).

Als je heel graag wil ‘genieten’ van je volledige recht op WW, dan moet je maar solliciteren en helemaal beschikbaar zijn voor werk. Want dat is de bedoeling van de WW.

 

Maar waarom zou je? Je wil toch een onderneming opbouwen.

Ge praten met een ‘werkcoach’ of hoe dat nou mag heten bij UWV (‘starterscoach’?). Leg alle kaarten op tafel. Probeer een gunstige regeling los te peuteren. Er is vast wat ruimte voor onderhandelen tegenwoordig.

Want het help je wel in de opstartfase om een extra ‘subsidie’ van de WW te krijgen, maar probeer niet het onderste uit de kan te halen want dan moet je volgens mij zo weinig ondernemen dat het niet opschiet.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik vraag me nu dus af hoe zit het dan met een uitkering? Wordt ik gekort of kan ik voor die uren die ik nu gemiddeld per week aan mijn eigen bedrijf besteed een soort van vrijstelling krijgen? Het is nl niet zo dat die uren in de weg staan wat betreft beschikbaar zijn voor werk.

 

 

Het antwoord is vrij simpel, ja, als je al een onderneming hebt voordat je ontslagen wordt kunt naast je ww uitkering een urenvrijstelling krijgen voor de uren dat je onderneemt naast je ww. Het aantal uren van de vrijstelling word bepaald op basis van het gemiddeld aantal bestede uren in de 26 weken voor je ontslagdatum.

Wel belangrijk om te weten is dat de urenvrijstelling GEEN vrijstelling is voor de sollicitatieplicht. In tegendeel zou ik bijna zeggen.. je zult moeten blijven solliciteren voor functies van 32 uur.

Omdat het UWV heel lastig kan controleren hoeveel uren je onderneemt gaan ze over het algemeen dus extra eisen stellen aan je sollicitatieplicht en word daar meer op toegezien dat je die afspraken nakomt.

 

Het is dus mogelijk om voor 32 uur ww te ontvangen en daarnaast een urenvrijstelling te hebben of die urenvrijstelling 40 uur bedraagt of zou kunnen bedragen kan ik niks over zeggen.

Het is in elk geval zo dat de ww uren en urenvrijstelling samen ook gewoon boven de 40 uur kan uitkomen, ook het uwv is zich ervan bewust dat het (goed) mogelijk is meer dan 40 uur per week te werken.. Het UWV controleert alleen op het nakomen van de verplichtingen die bij een ww uitkering horen incl evt extra afspraken die gemaakt worden met uitkeringsgerechtigden met een urenvrijstelling.

 

Belangrijkste voor jou is om heel nauwkeurig om te gaan met je urenregistratie, die moet ook overeenkomen met wat je opgeeft aan de belastingdienst voor je onderneming als zitten er wel kleine definitieverschillen in. Voor je sollicitatieinspanningen geld hetzelfde, zorg dat ze goed vastliggen. open sollicitaties en telefonische solliciaties zonder gegevens van een contact persoon zijn wat minder handig als je een urenvrijstelling voor ondernemen hebt omdat ze lastig te controleren zijn en soms dus afgewezen worden als sollicitatiepoging en als dat te vaak gebeurd leid dat tot korting op je uitkering

 

 

Link naar reactie
  • 0

de wetgeving is zoals Roel het weergeeft, het lastige is het aantonen vandaar mijn reactie. Als je je uren nu al bijhoudt en kunt laten zien van ik doe zoveel uur dit en zoveel uur dat kun je aannemelijk maken dat je daadwerkelijk die uren naast je baan van 32 uur gedraaid hebt. En uiteraard moet je voor 32 uur beschikbaar zijn en solliciteren.

Link naar reactie
  • 0

Dank jullie allemaal voor jullie reactie.

 

De 40 uur die ik er naast werk zijn uren die vooral gemaakt worden in de avond uren en in het weekend. Aangezien ik al een aantal jaar naast mijn werk in loondienst een bedrijf heb, hou ik een nauwkeurige uren registratie bij. Het is alleen zo dat ik er op dit moment nog niet van kan leven.

Had ik dat wel gekund dan was ik allang gestopt met mijn baan of had ik nu geen WW aangevraagd.

Het is dus zeker geen situatie waarin ik wil profiteren van de WW uitkering.

 

Ben op dit moment ook heel druk bezig om te inkomsten uit te breiden. Het plan ligt er, maar nu is het zaak om de clienten te vinden. Wanneer dat gaat lopen hoef ik helemaal geen ww uitkering aan te vragen, maar als dat nog even op zich laat wachten dan zal ik het wel moeten doen om rond te kunnen komen.

Solliciteren doe ik op dit moment ook al en ik vind het niet meer dan terecht dat het UWV hier extra op controleert.

 

Het gaat mij er dus niet om, om het onderste uit de kan te halen.

Link naar reactie
  • 0

Hallo RLogistics,

 

Om te beginnen wil ik je complimenteren met de manier waarop jij omgaat met je situatie en hoe helder je hier alles omschrijft. Omdat je nog maar 2 berichtjes hebt geplaatst kan ik je nog geen reusje geven, maar bij deze: een REUSJE voor jou!

 

Waar hier op het forum veel vragen worden gesteld door mensen die willen proberen zo veel mogelijk financieel voordeel te halen ten opzichte van anderen en de overheid, geef jij aan dat je liever geen ww-uitkering aanvraagt als het niet nodig is. Dat siert je enorm en tekent je ondernemersspirit.

 

Maar zoals je het omschrijft lijkt het erop alsof je liever geen ww-uitkering aanvraagt...

 

Waar de bijstand en allerlei voorzieningen worden betaald uit ons gemeenschappelijke belastinggeld, is de ww gewoon een verzekering waarvoor jij in alle maanden c.q. jaren dat je in loondienst hebt gewerkt, premie hebt betaald. Bij verzekeringen betaal je premies om er gebruik van te kunnen maken als de situatie waarvoor je een verzekering hebt afgesloten zich aandient.

 

Hak aub voor jezelf de knoop door dat je die ww-uitkering gewoon aanvraagt zonder je daar schuldig over te voelen of te denken dat je dan zwak of wat dan ook bent. En geniet van het feit dat je nu (even) recht hebt op die uitkering. ;D

 

En ga gewoon lekker verder bouwen aan je bedrijf en solliciteren. Dan gaan er achter de deur van deze baan die nu voor je dicht gaat binnenkort vast allemaal deuren met nog leukere banen en/of klanten open!

 

 

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
  • 0

Beste Karen en Norbert,

 

Heel erg bedankt!!

 

Vind het heel fijn om te lezen dat er begrepen wordt dat het mij er niet om gaat dat ik er "beter" van wil worden.

Toen ik mijn topic opende was ik heel bang dat ik daar toe zou worden veroordeeld. Helaas zijn er ook mensen die dat wel doen, maar ik dus niet.

 

Ik ga dus inderdaad doen wat je zegt Karen; De knoop door hakken en zonder schuldgevoel, als het dan toch zou moeten, een ww uitkering aanvragen.

 

Ik weet nu ook dat ik inprincipe de uren die ik altijd per week heb gewerkt in mijn bedrijf kan blijven werken zonder gevolgen. Ik blijf hopen dat ik het voor elkaar ga krijgen om binnen nu en 2 maanden mijn eigen bedrijf zover kan opbouwen dat ik er van kan leven, ook al zou het dan allemaal net aan zijn. Dat maakt mij niet uit!!

 

Heel erg bedankt!!

Link naar reactie
  • 0

Belangrijke wijziging per Januari 2015:

 

Momenteel wordt nog per week gekeken naar de uren die je als zelfstandige hebt gewerkt. Ga je een week over de vrijgestelde uren heeft dan wordt je voor die week het extra aantal uren verminderd op je WW. Deze inhouding was echter alleen voor die week dus de week erna zou je weer maximale WW kunnen krijgen als je onder de vrijgestelde uren blijft.

 

Vanaf 2015 wordt er gekeken naar een periode van 4 weken. Ga je in 2015 in een WW periode van 4 weken over de vrijgestelde uren heen, dan wordt de overschrijding gaat de WW permanent omlaag.

 

http://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/ik-word-werkloos/detail/kan-ik-een-ww-uitkering-krijgen#ik-ben-zelfstandige-en-word-werkloos

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Excuus ik reageer op een topic dat meer dan zes maanden oud is, maar wil juist graag weten of er in de tussentijd, na 1 juli 2015, iets veranderd is. Is er een maximum aan het aantal vrijgestelde uren? Wat heeft invloed op de hoogte van de WW? Ik kon een voorbeeld vinden op UWV.nl maar juist daar maakten ze gebruik van een voorbeeld van iemand die in totaal 40 uur werkt (32 uur loon, 8 uur zzp, zie onder)

 

Mijn situatie komt overeen met voorgaande situatie op deze topic op sommige punten. Eigen bedrijfje sinds 2012 naast loondienst 32 uur/week. Maart 2016 ontslag na twee jaar ziekte, geen WIA (32% arbeidsongeschikt). Werk laatste jaar gemiddeld 28 uur per week meestal in avonduren in eigen bedrijfje (hou precieze urenregistratie bij), maak nog geen winst. Wel de bedoeling om zo snel mogelijk weer eigen geld te verdienen. Heb geen recht op startersregeling van WW naar ZZP. Wel 24 maanden recht op WW.

 

Site UWV:

Ik wordt werkloos op of na 1 juli 2015

Omdat wij uw WW-uitkering per maand betalen, rekenen wij uw vrijgestelde uren om naar een gemiddeld aantal uur per maand. Wij gaan hierbij uit van een gemiddelde van 21,75 werkdagen per maand.

 

Voorbeeld vrijgestelde uren

 

Kees werkte voor 30 uur per week in loondienst. Daarnaast werkt hij al zeker 26 weken als zelfstandige, gemiddeld 10 uur per week. Vanaf de eerste dag dat hij werkloos wordt, ontvangt Kees een WW-uitkering van 30 uur per week. De 10 uur die hij als zelfstandige werkt, zijn vrijgestelde uren. Deze 10 uur delen we door 5 (werkdagen). Dat is 2 uur. We vermenigvuldigen deze 2 uur met 21,75 (het gemiddeld aantal werkdagen per maand). Kees heeft dus 43,5 vrijgestelde uren per maand die hij als zelfstandige mag werken en die wij niet van zijn WW-uitkering aftrekken.

 

Meer uren werken als zelfstandige?

 

Gaat u tijdens uw WW-uitkering meer uren als zelfstandige werken? Dan bent u voor die extra uren geen werknemer meer, maar zelfstandige. Daarom verrekenen wij in dit geval deze extra uren wel met uw WW-uitkering. U wordt dan dus gekort op uw uitkering. U geeft al uw gewerkte uren door met het formulier Inkomstenopgave.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 155 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.