Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Norbert Bakker

99 Proefballons

Recommended Posts

Het is (bijna) verkiezingstijd. Toegegeven: het is “maar” voor de provinciale staten, maar voor politiek Den Haag van groot belang: want – lesje Staatsinrichting - de Statenleden kiezen de Eerste Kamer, en met een minderheid in de Senaat is een kabinet vleugellam.

 

De coalitie voert een oorlog op 2 fronten: op het eerste front moet vooral de ZZP-er en het MKB worden “gepaaid” want daar is niet alleen de crisis nog het hardst merkbaar, maar ook de onrust die is ontstaan over de plannen van afschaffing van de starters- en zelfstandigenaftrek en de MKB winstvrijstelling moet worden beteugeld.

 

Deze ontrust wordt nu “weggemasseerd” doordat besluiten over het afschaffen van fiscale voordelen voor MKB en ZZP-ers verrassend “over de verkiezingen heen wordt getild” want…. wat een toeval.. de benodigde onderzoeken en rapportages voor deze belangrijke keuzes blijken wat vertraging te hebben opgelopen. Ja, House of Cards is hier niets bij…. 1 maal raden op welk moment die rapporten alsnog verschijnen…

 

Het 2e front bestaat uit het doen van beloften: mooie plannen verpakt in snelle oneliners en soundbites. Voer voor de krantenkoppen, Tweets en tickertapes. Proefballonnen die leuk klinken, maar alleen bestaan uit lucht.

 

Bij sommige van die proefballonnen zakt de broek tot onder de enkels.

 

Wat te denken van het plan van de VVD om het 2e jaar loonboorbetaling bij ziekte voor werkgevers af te schaffen?

 

Het tekent het gebrek aan realiteitszin van de VVD ten opzichte van het échte midden – en kleinbedrijf , want voor de gemiddelde ondernemer maakt dat 2e jaar echt weinig tot niets uit: die is – als het niet privaat verzekerd was – binnen een jaar toch al failliet.

 

En als het wel verzekerd was, dan kostte dat 2e jaar meeverzekeren net een kwart procentje extra in de premie. Een verschil van een paar honderd Euro max. en niet zeker niet die € 12.500,- per werknemer die de VVD gecalculeerd had (kennelijk op dezelfde calculator waar ook de EU bijdrage op berekend was… )

 

En wie betaalt dan straks het 2e jaar ziekte? Gewoon de werkgever zelf, via een collectieve premie (die dan meestal weer duurder is dan private verzekering) dus per saldo schiet het MKB hier echt helemaal niets mee op.

 

Bizar of zelfs ronduit belachelijk is ook de nadere motivatie van de VVD bij dit voorstel: namelijk dat een werkgever nu ook “arbeidsongeschiktheid als gevolg van bungeejumpen” betaalt. Zullen we de CBS statistieken er eens bij pakken en kijken hoeveel werknemers op dit moment langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt zijn als gevolg van een ongeval met bungeejumpen?

 

Maar zo af en toe zit er ook een oneliner tussen die de moeite waard is om naar te luisteren en verder uit te werken. Dit jaar kwam die zinnige bijdrage van D66, in de vorm van het financieel aantrekkelijker maken van het aannemen van de eerste werknemer binnen het MKB.

 

Een sympathiek idee. Het pakt nog steeds het vastgeroeste ontslagrecht, de doorgeslagen flexibilisering en de pseudo-zelfstandigen niet aan, maar deze positieve aanpak drukt de pleister wel op de zere wond: het MKB neemt nu geen personeel aan omdat dat te duur, te complex en risicovol is.

Als we dan toch moeten subsidiëren, doe het dan hier.

 

Of… nog beter: koppel het aan Joost Rietveld ’s voorstel om de startersaftrek vooral duurzaam toe te passen:

Startersaftrek ombouwen naar 'bewezen ondernemer aftrek'.

Mkb-winstvrijstelling opwaarts staffelen naar mate iemand langer ondernemer is. Evt. de zelfstandigenaftrek idem dito. De aloude stimulansen voor starters zijn blijkbaar niet meer zo gewenst, waarom zijn ze er dan nog steeds?

Stimuleer dan de ondernemers die bewezen hebben er voor de 'long run' in te zitten!

 

Zou het niet nog mooier zijn om de personeelskorting opwaarts te staffelen tot een grens van – bijvoorbeeld – 10 of 25 man personeel? Niet alleen maakt dat ook het 2e en 3e personeelslid aantrekkelijker, maar het voorkomt ook dat éénpersoons-BV’s de nieuwe pseudo-zelfstandigen van de toekomst worden. En het zorgt er ook voor dat pseudo-zelfstandigen in declarabele uren BV’s en Uniforce constructies niet onbedoeld meeprofiteren van deze maatregel.

 

Met een écht goed doordacht plan verdwijnt een flink deel van de pseudo-ondernemers en de (met name door vakbonden) ongewenste flexibele schil als sneeuw voor de zon…. Pseudo-ondernemers worden weer gewoon werknemers en echte ondernemers worden of blijven echte ondernemers.

 

Naïeve dromen? Wellicht. Maar de moeite van het serieus onderzoeken wat mij betreft meer dan waard…

 


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik mis nog een stuk of 95 proefballonnen (die zijn er echt wel) maar anders dan dat mooi stuk Norbert!

 

Ohja, vandaag op BNR een stuk geluisterd naar het nieuwe plan om payrol-werkers meer ontslagbescherming te geven per 2015. En dat zou dan ook opgaan voor 10 tot 20% van de uitzendkrachten. FD deed een kort artikel:

 

http://fd.nl/economie-politiek/963050/nieuwe-ontslagregels-zaaien-verwarring-in-uitzendwereld

 

Ben ik nu gek of is onze overheid ook zichzelf helemaal kwijt? Nog geen jaar geleden vielen we over elkaar heen vanwege de versoepeling van het ontslagrecht en dan dit? Heb ik soms een succesvolle lobby gemist waardoor de overheid ineens door de knieën is gegaan voor de payrollers? En dat - omdat we in NL nu eens nooit een duidelijke wet schijnen te kunnen maken - er naast die payrollers ook 10 tot 20% van de uitzendkrachten binnen de werking van de nieuwe wet komt? Maar niemand die exact weet wie er binnen die 10 - 20% valt?

 

Ligt het aan mij of vergeet de overheid dat payrollers zelf kiezen voor deze werkwijze. Waarbij ik hoop dat ze zich ervan bewust zijn dat ze tm 2014 in elk geval, minder ontslagbescherming genoten.

 

Ik kan, net zoals bij zoveel andere BS van onze regering, de laatste tijd geen touw meer vastknopen aan wat er allemaal opnieuw geregeld wordt. Het lijkt wel bezigheidstherapie.

 

Ik houd mijn hart vast voor de gevolgen van een sterkte Eerste Kamer voor de oppositie. Aan de andere kant, hopelijk komen er wat nieuwe, weldenkende mensen bij die logica en begrijpelijk (voor de burger) regeren ook erkennen als een recht van de burger en de ondernemer!

 

 

 

 

 


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik mis nog een stuk of 95 proefballonnen (die zijn er echt wel) maar anders dan dat mooi stuk Norbert!

Thnx, maar met al die andere ballonnen erbij zou het een nogal lang stuk zijn geworden. Ik heb me daarom - beperkt tot de uitschieters aan de onder en bovenkant ;D

 

Fantastisch artikel van FD trouwens; de waanzin ten top.

(Edit: mijn technisch gezever hierover verwijderd)

 

 

 


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed waar stukje Norbert.

 

Over proefballonnen gesproken. Je zou de "gevonden" gestaffelde personeelskorting ook als proefballon kunnen lanceren.

 

Indien je gestaffeld een beter idee vind dan krijg je toch minder van de gemeenschapsdenkers in Den Haag. Als je algehele personeelskorting "eist" krijg je misschien gestaffeld. Dus voorstellen dat er voor de eerste werknemer een fikse korting te verdienen valt. Meestal is de eerste het grootste risico. Moet jij toch weten ;).

 

Dan komt er in het FD de proefballon:

"Risicomanager Bakker voorziet onvermijdelijk een behoorlijke personeelskorting voor startende werkgevers"

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Indien je gestaffeld een beter idee vind dan krijg je toch minder van de gemeenschapsdenkers in Den Haag. Als je algehele personeelskorting "eist" krijg je misschien gestaffeld. Dus voorstellen dat er voor de eerste werknemer een fikse korting te verdienen valt.

Slimme aanpak :) Zolang het ook maar lonend wordt en blijft om ook een 2e en 3e personeelslid aan te nemen: anders krijgen we straks heel veel bedrijven met exact 1 personeelslid en allerlei partijen die daar weer creatieve oplossingen mee bedenken die niet waren beoogd.

 

Meestal is de eerste het grootste risico. Moet jij toch weten

Tuurlijk. Gelet op wat je allemaal moet weten en regelen is de drempel bij de eerste werknemer veruit het grootst, en daarom (vermoed ik) ook de perceptie van het risico.

Het werkelijke operationele risico van personeel (niet presteren, conflicten, niet-medisch verzuim, slechte verstandhouding / geen klik met de ondernemer ) lijkt overigens - als je de zaken vooraf goed regelt - lang niet altijd het grootst te zijn bij het eerste personeelslid: meestal is die stap en de persoon toch de meest overdachte, gewikte en gewogen.

 

Het zijn dan vaak de later aan te trekken extra handjes die voor de problemen zorgen. Vaak een wisselwerking: een klassieker is het extra personeel dat iets te ondoordacht wordt aangetrokken zodat de wederzijdse verwachtingen al van begin af uiteen lopen. Een slimme ondernemer doet er verstandig aan om de afweging over en keuze voor ieder extra personeelslid net zo zorgvuldig te doen als de eerste :)

 

Een maatregel om het aannemen van eerste en of extra personeel te stimuleren moet dus vooral de financiële drempel verlagen, maar niet als neveneffect onbezonnen en onnodig uitbreiding van personeel veroorzaken.

 

Verder vind ik het nog steeds frappant dat er extreem veel informatie beschikbaar is voor startende ZZP-ers (zowel publiek als commercieel), maar nauwelijks echt goede informatie voor startende werkgevers. Een gemiste kans wat mij betreft.

 

Edit: zojuist de domeinnaam ikwordwerkgever.nl geclaimd. Misschien valt daar met behulp van diverse HL-leden wat leuks en zinnigs van te maken!

 

 

 

 

 


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites

Payrollingers en Uitzendbureaus zouden hiermee kunnen gaan lobbyen.

Indien ze voor hun klant een (eerste) werknemer kunnen uitzetten met een fikse korting.

 

Sorry ik gebruik toch even "eerste".

 

Je zou ook kunnen denken dat de ziekteverzuimverzekering en nazorg voor de eerste werknemer door het UWV vrij gedekt wordt. Dit is al gauw 5 % van de salariskosten.

 

Wie wil dit even doorgeven aan de gemeenschapsdenkers in Den Haag?

 

zojuist de domeinnaam ikwordwerkgever.nl geclaimd. Misschien valt daar met behulp van diverse HL-leden wat leuks en zinnigs van te maken!
Goed idee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En hup, de volgende pleister om een compleet idioot complex systeem.

Yup, het huidige systeem is veel idioter en complexer dan de op HL besproken alternatieven (Zoals de vlaktaks en het basisinkomen). Nu nog de rest van Nederland - en een deel van de HL leden - daarvan overtuigen.

 

Ik heb gisteren de countrymanager van een NL vestiging van een internationaal bedrijf proberen uit te leggen waarom een NL werkgever van 2015 tot 2025 (10 jaar lang dus) een toeslag (feitelijk een boete) moet betalen omdat een tijdelijke arbeidskracht in 2013 na 4 weken ziek uit dienst is gegaan omdat ze kanker bleek te hebben. Heel erg complex vond ze dat niet; wel volkomen mesjogge.

 

 


B2Bsure, de vooruithelpers in risicomanagement en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact 📞📧

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 137 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept