Jump to content
Chester
Verberg

WiFi in Afrika - nu nog de middelen

vraag

...en 'men' in dit onderwerp ben ik zelf.

 

Beste forumbezoekers,

 

Ik zit met een aantal problemen, en als ik zo eens over deze site heen lees vermoed ik dat ik niet de enige ben, en dat jullie met jarenlange ervaring mij alles kunnen vertellen en verder helpen. Ik zal hier proberen zo goed mogelijk het idee, de achtergrond en de 'problemen' ( die ik maar uitdagingen zal noemen) uit de doeken te doen. Ik dank jullie bij voorbaat voor het in overweging nemen van dit idee, en vraag gerust indien er nog onduidelijkheden zijn...

 

Het idee heb ik ook enkele dagen terug al in een ander stukje geplaatst en heb daar wat fijne en positieve contacten reacties op nagehouden. Eerst maar even wat achtergrond;

 

Ik ben een gezonde 34 jarige Technisch Specialist, met een opleiding MTS electronica, een goede baan waarbij ik al ruim 8 jaar de hele wereld rondreis om met mijn specialisme bij te staan in technische zaken en grote projecten, voornamelijk in m'n eentje, en meestal bij grote Nationale en Commerciële banken.

Geloof het of niet, daarnaast ben ik de eigenaar van een relatief klein maar winstgevend Hostingbedrijf. Dit bedrijf wordt min of meer klein 'gehouden' of beter gezegd, er wordt niet geprobeert hard te groeien. Een reden hiervoor is, dat ik nog niet geneigd ben mijn fantastische baan zomaar op te geven.

 

In de familie hebben mijn ouders 2 zeer succesvolle eigen zaken gehad, en ook mijn jongere broer kan het IT werk in zijn eigen computerbedrijf niet bijhouden. Het lijkt in ons bloed te zitten.

 

Ook bij mij jeukt het al jaren om een bedrijf op te zetten, en het wachten was tot dusverre dan ook op het gat-in-de-markt idee. Na aardig wat ideeën en brainstorms de afgelopen jaren, liep ik een aantal weken geleden tegen het volgende idee aan, wat inmiddels in volle vaart zijn ontwikkeling lijkt in te gaan...

 

Tijdens een lange reis naar de hoofdstad van een prachtig Afrikaans land, besloten 'we' (een lokale collega en ik)om na het maken van wat interessante contacten aldaar, dit idee te gaan uitwerken. Het idee is om zo spoedig mogelijk met een hoogstaand Wi-Fi netwerk te starten in deze hoofdstad.

 

Ruim een jaar terug is in dit land de mobiele telefonie geïntroduceerd, en men kan de vraag op dit moment nog steeds niet aan. Miljoenen telefoons zijn aangeschaft, en bijna allemaal met de laatste snufjes als ingebouwde cameras etc.

Even hard schreeuwt men om internet. De meesten kunnen het nauwelijks betalen maar allemaal realiseren ze zich dat het de economie, de scholing en de groei een enorme boost zal geven.

 

Natuurlijk is er niet of nauwelijks een infrastructuur in deze landen zoals kabels en telefoonaansluitingen. Met de komst van de mobiele telefonie is dat ook niet meer nodig.

 

1+1=

 

inderdaad. Internet zal exact dezelfde weg gaan afleggen en wireless zal de boventoon voeren. Net zoals alle andere technologie zal ook deze technologie worden ingekocht in het buitenland waar deze beschikbaar is.

Het gaat hier niet om de zogenaamde hotspots, maar om systemen die volledige dekking kunnen bieden aan grote gebieden; beter te omschrijven als hot 'zones'.

 

Zowel het lokale communicatie commitee als de overheid etc. doen er op dit moment alles aan om lokale en buitenlandse bedrijven te bevorderen hun technologie in te brengen, wat men kan aflezen aan het feit dat sinds kort de aangesloten glasvezelkabel is gearriveerd in de stad, wat de Afrikaanse backbone is. Klaar om aangesloten te worden.

 

Tesamen met mijn lokale contacten aldaar, die inmiddels al veel nuttige lokale onderzoeken hebben gedaan, zijn wij dus nu snel bezig om het businessplan af te ronden en kapitaal te zoeken.

 

Nu komen de problemen om de hoek.

 

Zelf heb ik samen met mijn partner net een nieuw huis gekocht, wat wij met 3 maanden gaan betrekken, na een fikse verbouwing. Ons eigen huis nog niet verkocht....oef. Door flink wat investeringen staat er ook niet echt veel meer op de rekening van mijn eigen bedrijfje, we praten hier over 'zakgeld'. Daarbij.... Ondanks jarenlange ervaring als zéér zelfstandig en verantwoordelijk persoon, bereisd en bekend met de wereld om zich heen, Internationale ervaring en contacten, een eigen bedrijfje, technisch voldoende kennis kom ik een aantal zaken te kort;

 

- Ik ben geen bureaumens, en administratieve zaken, en 'businessplannen' zijn niet voor mij weggelegd;

- Financiën zijn een probleem omdat ik zelf op dit moment (en de eerstvolgende 2 a 3 jaar) niets kan inleggen, en helaas is Afrika niet het gebied om om investeerders te vragen :-X

 

Zoals wel vaker is gebeurt in het verleden, liet ik het plan voor wat het was, om het enkele maanden later door iemand anders geactiveerd te zien worden. Dit is een ramp voor me om te zien... en dit gaat hier ZEKER gebeuren, als ik niet snel de kans voor onszelf realiseer. Het is een kwestie van (zeer weinig) tijd. (Indien u hiervoor bewijs zoekt; documenten en onderzoeken zijn in ons bezit)

 

Bij deze de oproep. Ik ben op zoek naar iemand die ons kan en wil helpen. Wij zijn opzoek naar mensen die in één oogopslag de haalbaarheid en succesfactor van dit verhaal doorzien en hierin mee willen denken. Het businessplan helpen optimaliseren zodat het een zéér professioneel karakter krijgt. Helpen startkapitaal te organiseren. Dit wordt op dit moment grofweg geraamd op 'slechts' 250.000 euro.

 

Mocht iemand een opmerking willen maken in de trend van;

- dan gaat het je niet lukken;

- zal moeilijk worden;

- dan maar een jaar of 3 wachten;

 

...of iets anders, min of meer afwijzend, reageer dan aub niet. Je hebt de gedrevenheid niet begrepen en ook niet het feit dat het toch gaat gebeuren. De vraag is slechts; wordt het een goede professionele introductie die bijna succesverzekerd is? Of wordt het prutswerk....

 

Ik hoop dat jullie mij toelaten het hiermee even bij jullie neer te leggen.

 

Ieder advies...

 

Bij voorbaat vriendelijk dank voor uw tijd.

 

Robert.

 

 

Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

 

Geen commentaar, alleen de beheersopmerking dat je beter een titel kan kiezen die niet zo algemeen is. Vandaar dat ik 'm to-the-point maak. ;)


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Ik kan je niet direct aan geld helpen. Wel aan contacten, waaronder in Ghana waar ik dit jaar een business trip voor wil gaan organiseren. Dit brengt je in ieder geval in contact met de juiste mensen om wifi daar van de grond te krijgen. In die reis gaan mensen met ideeën en investeerders mee.

 

Bel me eens, dan kunnen we het er over hebben.

 

Perry

Tel.: 0252 624824

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

WiFi in Afrika is een interessant concept. I zou mijn Pitch richten op bedrijven als Triodos en FMO. Aanbieders van de zogenaamde Noord-Zuid fondsen kunnen zeker geïnteresseerd zijn. Belangrijk in deze is dat je Pitch zowel de financiën als de sociaal-ethische kanten behandeld. Een gedegen ondernemingsplan is dan een belangrijk gegeven. Belangrijkste pijnpunt lijkt mij het gegeven dat je zelf in Nederland blijft wonen. Wie leidt dan de onderneming in Afrika?


Michiel Smith

 

www.prometheusadvisoryservices.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Robert,

 

Ik zie dat je er goed over nagedacht hebt. Maar misschien moet je eens denken aan een joint venture met een paar andere partijen. Zelf heb ik de oplossing op hardware, software,wifi en netwerk gebied voor je op de plank liggen en zou ik dit concept graag verder met je uitwerken. Ik kan je in contact brengen met partners van me in Amerika en Duitsland die altijd geintreseerd zijn in nieuwe uitdagingen.Ook zijn deze partners altijd geintreseerd te investeren in nieuwe groeimarkten. Als je wil kan ik je ook met investerings maatschapijen in contact brengen het enige wat hier echt voor nodig is is een gedegen business plan en een goede case study.Laten we er eens een keer over brainstormen en kijken wat je plannen zijn en hoe we deze kunnen realiseren. Cantacten op dit gebied heb ik genoeg dus er moet altijd wel een oplossing zijn.

 

Met vriendelijke groet,

Edwin Houben

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor alle adviezen en aanbiedingen. Er wordt voorlopig nog even hard gewerkt aan een businessplan, maar gezien de zeer positieve reacties die wij tot dusverre hebben ontvangen, sterkt ons enorm in het vertrouwen in het plan.

 

We nemen binnenkort contact op. Mocht u tussentijds toch graag op de hoogte blijven, contact zoeken, of uiteraard nog meer goede ideeën wensen te delen, kunt u ons altijd bereiken via mail.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Robert,

 

Aan geld kan ik je helaas niet helpen, wel aan een hart onder de riem.

 

Wij zijn ook al een tijdje bezig met onze Afrikaanse droom (zie: uniek project in Zuidelijk Afrika).

 

Een welgemeende tip: geef niet op. Als je erin gelooft gaat het lukken. Wij gaan er ook voor!

 

Succes en als je resultaten hebt, laat het even weten!

 

Swaziglass


glass craft • glass art • glass recycling

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Bij deze de oproep. Ik ben op zoek naar iemand die ons kan en wil helpen. Wij zijn opzoek naar mensen die in één oogopslag de haalbaarheid en succesfactor van dit verhaal doorzien en hierin mee willen denken. Het businessplan helpen optimaliseren zodat het een zéér professioneel karakter krijgt. Helpen startkapitaal te organiseren. Dit wordt op dit moment grofweg geraamd op 'slechts' 250.000 euro.

 

Die zul je niet vinden. Die zijn er namelijk niet. Er zijn wel mensen die in jou geloven en met jouw een avontuur aan willen gaan. Bega echter nooit de fout om aan te nemen, c.q. te beloven dat het een succes zal zijn.

 

A: je kan dat niet beloven en B: niemand verwacht een dergelijke belofte. Presenteer het als een uitdaging/avontuur.

 

Nog wat korte opmerkingen mijnerzijds: A: probeer wat bondiger te formuleren en B: wees niet bang voor kritiek. Je kan er wat van leren.


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 110 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept