• 0

Man vrouw firma of twee eenmanszaken?

Ik heb onlangs mijn eenmanszaak omgezet in een VOF (man vrouw firma) Binnen de VOF gaan wij onder verschillende handelsnamen eigen activiteiten uitvoeren en voor 1 handelsnaam gemeenschappelijke activiteiten. Deze activiteiten hebben geen directe samenhang. Mijn vrouw is starter en ik ben sinds 2010 ondernemer.

 

Onze vooronderstelling was/is dat deze constructie gunstiger is dan dat mijn vrouw en ik twee eenmanszaken hebben. Dit om de volgende redenen:

- KVK inschrijving en 1 BTWnummer, dus ook 1x omzetbelasting etc.

- 1 administratie (winstverliesrekening etc)

- mijn vrouw behoudt startersfaciliteiten

- we kunnen onze winst zodanig verdelen dat dit fiscaal zo gunstig mogelijk uitpakt

- wanneer onverhoopt de eigen activiteiten van mijn vrouw geen succes blijken kan zij stoppen en ik toch de gemeenschappelijke activiteiten blijven voortzetten (als eenmanszaak)

- wij zijn er ons van bewust dat wij nu beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn, maar financieel komt nu toch alles op 1 hoop en we geloven dat we nog lang en gelukkig samen leven :-)

 

Doordat ik op het forum berichten lees dat VOF's door de belastingdienst ontvlochten kunnen worden wanneer deze zakelijk niet te verantwoorden zijn begin ik te twijfelen of we niet te voorbarig zijn geweest.

 

Mijn vraag is dus: Is onze keuze nog steeds rechtmatig en verstandig?

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0

zolang jullie beide serieuze ondernemersactiviteiten ontplooien en als eenmanszaak, normaal gesproken ook als ondernemer aangemerkt zouden kunnen worden is er in mijn optiek geen probleem.. Er is nergens in de wet bepaald dat een slager niet mag samenwerken met een schoonheidspecialiste (om maar een gekke combi te noemen)

ALs jou vrouw alleen maar aan de ondernemersfaciliteiten toekomt doankzij extra uren aan ondergeschikte taken voor jou uit te voeren dan loop je een risico op oneigenlijke samenwerking. dus als je vrouw maar 1 of 2 dagen in de week aan haar eigen activiteiten werkt en daarnaast jou boekhouding doet en jou afspraken inplant en daardoor boven de 1225 uur komt dan heb je een potentieel probleem.

 

let op het gaat er niet om dat je allebei evenveel omzet moet maken of zo.. het gaat om ondernemingsactiviteiten.. dus als zij in haar startjaar heel veel acquisitie doet voor haar eigen activiteit maar nog weinig omzet haalt is dat geen probleem..

 

Ontbinden wegens oneigenlijke samenwerking gebeurd uitsluitend als (in ogen van de belastingdienst) overduidelijk is dat als er geen priverelatie was de vrouw / partner nooit als ondernemer zou worden aangemerkt.

 

Als je beide bijna fulltime / ruim voldende onderneemt en je vrouw dan een wat groter aandeel neemt in de ondersteunende taken (bijv de hele boekhouding doen ipv ieder zijn eigen deel) dan is er weinig aan de hand.

 

 

Overigens kun je je afvragen of het nu zoveel werk scheelt door alles in 1 VOF onder te brengen..

 

hebben jullie vooraf advies in gewonnen hierover of zelf bedacht dat dit het handigst leek?

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Roel en Ward,

 

Dank voor jullie antwoorden. Voor alle duidelijkheid: mijn vrouw en ik hebben elk onze activiteiten waarvoor wij elk afzonderlijk als ondernemer/eenmanszaak zouden worden aangemerkt. Daarnaast hebben wij een concept die wij samen gaan uitvoeren, waarin de een niet ondergeschikt is aan de ander. Ook wat betreft urencriterium komt mijn vrouw hoogstwaarschijnlijk aan het urencriterium zonder ondergeschikte taken voor mij uit te voeren. De keuze voor een VOF is op praktische gronden (gemak en kosten) genomen en niet op dubieuze gronden zoals oneigenlijke taken. We hebben ons niet laten adviseren, maar hadden de conclusie genomen op basis van op internet voorhanden informatie.

 

Uit het antwoord van Roel begrijp ik dat het dan geen probleem hoeft te zijn. Klopt dit?

Ik vroeg mij nog wel af of er inderdaad fiscaal voordeel valt te behalen door bijv. de toerekening van de winst. Bijvoorbeeld zodanig dat er zo optimaal gebruik kan worden gemaakt van bijv. startersaftrek, KOR of meewerkaftrek. Graag jullie advies.

 

Link naar reactie
  • 0

Startersaftrek bij toetreding van een nieuwe vennoot? (twee keer ondernemers-/startersaftrek als zakelijke en fiscale partners?) KOR en meewerkaftrek denk ik zeker niet. Dat is 'best of both/all worlds' en zo werkt het meestal niet. KOR en het urencriterium verhouden zich doorgaans (hopelijk) ook slecht.

 

Ik kan je alleen aanraden om ook beide een gedetailleerde urenadministratie op te zetten (hebben jullie deze tot nu toe bijgehouden?) met een feitelijke toekenning van gewerkte uren.

 

Werken jullie of een van jullie beide ook nog in loondienst?

 

Een specialist denkt misschien wel anders over jullie zakelijke/fiscale, juridische en privéverhoudingen en aanspraken/aansprakelijkheden, maar dat betekent dan waarschijnlijk geen (gratis) forumadvies.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Beste Highio,

 

Dank voor snelle reactie. Startersaftrek geldt voor mijn vrouw. Wat ik begrijp (gecheckt bij fiscalist bij KvK) is dat wij in de VOF dezelfde rechten hebben als wij afzonderlijk in een eenmanszaak zouden hebben gehad. Wat betreft KOR of meewerkaftrek weet ik niet wat de implicatie is. Wanneer ik ons gemeenschappelijk concept in mijn eenmanszaak had ondergebracht en mijn vrouw had daaraan meegewerkt, zou ik recht op meewerkaftrek hebben gehad. Mijn gedachte is dus waarom nu niet...

Link naar reactie
  • 0

Fiscalist bij KvK voor toegesneden advies? Lees nog eens over 'meewerkaftrek' en 'medegerechtigde in onderneming' op de site van de Belastingdienst of wacht verdere reacties af.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

beste Hoei

 

Een VOF zal in elk geval een gezamenlijk belang moeten dienen wil je vrij zijn in de winstverdeling. En dan nog zal de fiscus kijken naar ieders input t.a.v. de omzet. Zoals Roel aangeeft, verzet de wet zich niet tegen een VOF waarin verschillende disciplines verricht worden. Maar de fiscus heeft dan wel een zegje over de verdeling van de winst. De winstverdeling optimaliseren gaat niet zomaar als duidelijk is dat vennoot A vooral winst genereert met activiteit X en vennoot B (bijvoorbeeld) veel minder winst genereert met activiteit Y.

 

De KOR geldt bij een VOF alleen voor de VOF. Bij 2 eenmanszaken geldt de KOR per eenmanszaak.

 

Door een VOF aan te gaan heb je tevens bewerkstelligd dat de positieve resultaten van activiteit X mogelijk (deels) teniet gaan bij verlies op activiteit Y.

 

Tot slot: hoe heb je de inbreng van jouw eenmanszaak geregeld in de VOF-akte?

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Beste Joost,

 

Wat bedoel je met gemeenschappelijk belang in de context van een man vrouw firma? Wij hebben zowel voor onze klanten als voor onszelf het doel meer resultaat te behalen met minder moeite en meer plezier :-) Mijn hoofdactiviteit is coaching en van mijn vrouw management support. Ik realiseer mij dat winstdeling zakelijk redelijk moet zijn. Is winst, omzet of bestede uren hierin leidend?

 

Door de aard van onze activiteiten verwacht ik weinig risico op verlies. Wat ik van mijn eigen eenmanszaak binnenbreng is: mijn klanten, mijn auto die ik zakelijk rijd, computer, ipad en telefoon en mijn kennis en ervaring.

 

Is het hiervoor nodig een VOF-akte te maken, gezien de context dat mijn vennoot mijn vrouw is?

Link naar reactie
  • 0

Bij een gemeenschappelijk belang (activiteit) ben je vrijer in de winstverdeling. Nu het om coaching en management support gaat ligt het voor de hand dat de winst verdeeld wordt op basis van ieders omzet. In feite dus net zoals nu het geval is met de beide eenmanszaken.

 

Tav een vof-akte: je hebt van je huwelijk toch ook een akte gemaakt? Leuk dat het om een man/vrouw-vof gaat, maar waarom zou je geen afspraken vastleggen? Niemand kan garanderen dat het altijd goed blijft gaan tussen jullie privé en als dat fout gaat dan gaat het zakelijk ook fout. Zorg dus voor een vof-akte.

 

Succes

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Dank weer Joost voor je reactie.

 

Wat ik begrijp is dat onze afzonderlijke activiteit redelijkerwijs verdeeld wordt naar omzet en dat we vrij zijn in de verdeling van onze gemeenschappelijke activiteit.

 

Vastlegging van afspraken in vof-akte kan natuurlijk geen kwaad. Is dit perse noodzakelijk via de notaris of kunnen wij dit ook zelf gewoon op papier zetten.

 

Heb ik het mij nou juist moeilijker in plaats van makkelijker gemaakt met de keuze vsn een vof in plasts van twee eenmanszaken of is het om het even. Met andere woorden: moet ik de keuze nog terugdraaien?

Link naar reactie
  • 0

Dag Hoei

 

Je beschrijving van de winstverdeling klopt.

 

Vof akte hoeft niet via de notaris. Zorg wel dat jullie goed weten en begrijpen wat erin staat.

 

Het maakt verder niet zo gek veel uit. Er is straks maar een administratie, maar die is wel even groot als de twee afzonderlijke oude administraties. Verder heb je een nieuw kvk nummer en nieuw btw nummer. Pas je briefpapier dus wel aan indien van toepassing.

 

Anders dan dat maakt het niet zo gek veel uit dat er nu een vof is.

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Heb je nu in het algemeen voor alle handelingen twee handtekeningen nodig of zijn beide partners hier handelingsbevoegd? Dat lijkt me nog wel een interessant (juridisch) aandachtspunt.

 

Bankieren verloopt o.b.v. verschillende handelsnamen en activiteiten ongetwijfeld ook via twee verschillende rekeningen. Of toch niet?

 

En hoe ga je dan belastingen afdragen? Is verrekening in privé dan niet handiger? Of wat zijn daar de financiële afspraken?

 

Ik zou als ondernemer in ieder geval mijn handen vrij willen hebben in doen en laten...

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Beste Highio,

 

Als reactie op jouw vragen/opmerkingen:

 

1) Ik ga een VOF contract opstellen waarin opgenomen wordt dat wij tot een bepaald bedrag afzonderlijk handelingsbevoegd zijn en bij hogere bedragen beiden moeten tekenen

2) Ik ben alsnog voornemens 1 rekening te hanteren waarvoor mijn partner en ik handelingsbevoegd zijn. en op de facturen van handelsnaam Y te vermelden: Y is een handelsnaam van (overkoepelend) bedrijf X.

3) Omzetbelastingen gaat via 1 nieuw BTW nummer. Winst via onze inkomstenbelasting.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 94 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.