• 0

Open source als basis voor een business

Op dit forum duikt steeds vaker een discussie over open source en open source software op. In posts voor handige ondernemers applicaties worden steeds vaker open source applicaties genoemd. Mensen gaan zich afvragen wat nou de 'passie voor open source is' en of een business gebaseerd op open source mogelijk is.

 

Qurium gebruikte al veel open source software: draaide de desktop op Mandrake en de sever op Debian. Gebruikte Group-Office als CRM systeem en phpBB om te communiceren binnen het project-team. Persoonlijk gebruik ik ook veel open source software. Natuurlijk OpenOffice.org maar ook Worldpress als weblogsysteem voor mijn privé website. Afijn, ik wilde dus gaan kijken hoe ik nou open source kon gebruiken als basis voor een onderneming.

 

De eerste vraag die je jezelf dan stelt is: 'waar kan ik open source verbeteren'. Al snel kwam naarvoren dat ondernemers vaak problemen hebben met het feit dat ondersteuning lastig te vinden is. Natuurlijk zijn er volle forums, mailinglists en veel, heel veel documentatie, maar daar wil je niet mee bezig zijn. Je wil een applicatie, je wil niet problemen aan je software oplossen. Zo kwam ik op het idee: lever de applicatie en niet het werk. Solutos, de naam van dit project, levert webbased open source applicatis, van CRM-systeem tot enquêtesoftware. Het verkooppunt van Solutos is dat je de applicatie 'kant-en-klaar' krijgt. Dat de klant dus niet zijn tijd kwijt is aan installatie en configuratie maar meteen aan de slag kan. Op lange termijn wil ik meerdere programma's aan gaan bieden op deze manier, allemaal webbased en open source. Tevens wil ik me naast het voordeel van 'geen werk voor de klant' ook richten op ondersteuning, dit door het aanleggen van een knowledge base waar de klant zelf, maar ook supportmedewerkers van Solutos of een supportbedrijf dat een contract afsluit met Solutos uit kan putten. Maar dat is lange termijn.

 

Hoe denken jullie over dit businessmodel, zal het slagen? Ik vind het een hele uitdaging en het is weer wat nieuws (wat anders dan het standaard hosting/webdesign bedrijfje (ja zoals Qurium ;))). Hoe zien jullie Solutos? Tips, advies, kritiek?

 

 

Jelmer

Link naar reactie
https://www.higherlevel.nl/forums/topic/4878-open-source-als-basis-voor-een-business/
Delen op andere sites

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0

je hebt gelezen dat ik naar iets dergelijks op zoek was. mijn tip zou zijn om te focussen. ga nou niet 1000-en-1 pakketten aanbieden. kies er 1 of een groep van vergelijkbare pakketten en specialiseer je daarin. en bied niet alleen hosting aan, maar ook bijkomende zaken als bedrijfsanalyse, conversie van bestaande informatie, training en support.

  • 0

Het concept webbased software kan zeer zeker werken (mijn stokpaardje ;)) maar:

 

- is een uptime van 98% genoeg (gok voor uptime ADSL verbinding) voor de applicaties die je wil leveren?

- wordt de applicatie niet beperkt door remote te draaien. Ik heb een aantal keer database koppelingen via ODBC gemaakt voor mailmerge e.d.

- kun je voldoende privacy bieden als je shared applicaties aanbiedt

 

Verder los je het probleem van 'het moeilijk vinden van support' maar gedeeltelijk op met het aanbieden van kant en klare installatie. Als eerste zijn er zoveel configuraties als er klanten zijn en daarnaast is er support nodig tijdens het gebruik. Als je support gaat aanbieden voor de configuratie en gebruik los je inderdaad het probleem op maar niet door het aanbieden van webbased software ;D

  • 0

Wat je hier van Solutos laat zien is eigenlijk een ASP oplossing. Application Service Provider. Een bedrijfsconcept wat redelijk draait in NL als ik zo mijn oren her en der ter luister neerleg.

 

Wat ik me echter afvraag, ik heb bv de site van GroupOffice bekeken, en zie daar echter alleen een 30 dagen trial version te download staan. Breek je met deze vorm van de applicatie aanbieden geen licensie voorwaarden?

 

  • 0
Gast Verwijderd account

De genoemde OSS applicties kun je mijns inziens wel via een ASP model aanbieden. Zelf denk ik zeker dat daar best wel behoefte aan is. Je moet echter wel bedenken dat een SLA (Service Level Agreement) met een 100% betrouwbare backup en volledige klantbeschreming (lees, veilige scheiding van de MySQL databases) noodzakelijk zal zijn.

 

 

Vooral het kunnen maken van een eigen backup, lijkt me belangrijk. Stel dat de ASP server serieus "ploft" om de een of andere reden, lijkt het mij belangrijk om een "leesbare" en gedocumenteerde backup te hebben.

  • 0

Mooie naam, Solutos! In mijn ogen ben je hiermee een ASP die op prijs concurreert. Dat is op zich een haalbaar model, maar imho niet met de prijzen die je hanteert.

 

Ik zie een paar problemen:

 

Je producten hebben dezelfde makken die je vaak ziet bij OSS: het kan veel, maar het is gebouwd vanuit een technische hoek. Daardoor zijn ze weinig intuïtief en voor de leek al snel abracadabra. Wat doe je als je klanten straks aan de telefoon of in je inbox vragen om uitleg?

 

Je richt je met een prijs vooral op mensen die niks te besteden hebben. Je zult dus vooral starters en eenmanszaken aantrekken, en daarmee klanten binnenhalen die gemiddeld weinig ervaring hebben met dit soort pakketten. De behoefte aan support zal daarom, vermoed ik, relatief hoog zijn.

 

Wat ga je doen als er een bug gevonden wordt? Zelf uren aan het programmeren slaan of hopen dat iemand uit de OSS-community zich geroepen voelt?

 

Bovenal vind ik je prijsstelling erg laag. Stel dat je 100 klanten hebt, dan is dat 1250 euro per maand aan inkomsten. Daar tegenover staat administratie, hosting- en technische kosten (o.a. back-up systeem), uren die je kwijt bent aan support e.d. Laat staan de tijd en kosten die je hebt om die 100 klanten uberhaupt binnen te halen.

 

 

Ik geloof - net als anderen - dat een ASP-businessmodel goed mogelijk is, maar met deze tarieven in combinatie met de niet makkelijk doorgrondbare software zou ik er zelf niet aan durven beginnen.

 

Tot slot: zijn je prijzen per applicatie of per gebruiker?

eBase - Portal voor de internetbranche

• nieuws • internetbureaus • opdrachtgevers • branches • nieuwe websites • gratis vacaturebank •

  • 0

Bedankt voor jullie reacties! Hoop dat er nog veel meer komen. Ben alles wat jullie schrijven aan het verwerken in een evaluatie waar ik binnenkort met wat mensen verder over ga brainstormen om zo het Solutos concept verder levensvatbaar te maken.

 

Backups worden iedere dag gemaakt en weggeschreven naar een andere server. Naar privacy zal ik verder onderzoek doen, maar zover ik al heb getest is dit zeer veilig. Heb je nog tips waar ik extra op moet letten qua beveiliging (helemaal op een webserver, bied het op VirtualHost accounten aan, server is wel compleet mijn eigendom, laat heb door een ander bedrijf beheren).

 

Wat ik me echter afvraag, ik heb bv de site van GroupOffice bekeken, en zie daar echter alleen een 30 dagen trial version te download staan. Breek je met deze vorm van de applicatie aanbieden geen licensie voorwaarden?

 

Jij hebt gekeken bij GroupOffice pro, deze wordt verstrekt door Intermesh en kan je inderdaad maar een 30 dagen trail van zien en anders moet je betalen. Maar ik bied GroupOffice basis aan, welke via de GPL vrij is gegeven.

 

Duidelijk komt ook uit reacties naar voren dat ik niet alleen een goed product moet neerzetten en hopen dat ze geen vragen hebben maar ook voor verdere support (naast natuurlijk beveiligging en backup) beschikbaar moet zijn. En inderdaad, zoals Anders stelt, moet dan de prijs omhoog. Ik ga kijken hoe ik dit ga doen, tips iemand? Denk zelf aan e-mail support en een knowledgebase waar je in gewone mensen taal je vraag kan stellen.

 

Tot slot: zijn je prijzen per applicatie of per gebruiker?

 

Per applicatie, per maand, met onbeperkt aantal gebruikers.

 

 

Jelmer.

  • 0
Gast Verwijderd account

Je zou naast het ASP bedrag per maand een soort van ticket systeem voor support kunnen gebruiken. Vooraf koop je als klant een aantal tickets en/of spaar je elke maand een ticket.

 

Indien de klant support nodig heeft, betaalt deze in de vorm van een ticket. Hiermee kun je ook aan prijsdifferentiatie doen. Bijvoorbeeld:

- per e-mail 1 ticket

- per telefoon 3 ticktets

- instructie op locatie 20 tickets

 

Bij bugs zou je kunnen wachter op de volgende release zoals ook gebeurt bij commerciele producten. Ook kun je zelf een bug-fix schrijven en deze dan aan het project teruggeven, zodat deze automatisch in de patch-lijst komt te staan en in de volgende release wordt opgenomen. Op deze wijze werk je zelf mee aan het verbeteren van het product.

  • 0

Per applicatie, per maand, met onbeperkt aantal gebruikers.

 

Pas daar wel mee op.. er zijn kosten die groeien met het aantal gebruikers, niet alleen hosting/dataverkeer/opslag, maar ook support en dergelijke. Voor het kostenplaatje zal er een duidelijk verschil zijn tussen groepware voor 5 of voor 5000 gebruikers.

 

Qua tarieven: 12,50 is een erg laag bedrag, maar je kunt er natuurlijk aan verdienen als mensen geen support nodig hebben en lang genoeg blijven hangen... waarschijnlijk een concept dat je uit het hostinggebeuren wel gewend zult zijn.

 

 

  • 0
Naar privacy zal ik verder onderzoek doen, maar zover ik al heb getest is dit zeer veilig. Heb je nog tips waar ik extra op moet letten qua beveiliging

 

Draai in ieder geval alles via een secure (https) verbinding. De demo doet dit niet, het aangeboden product wel?

 

Goede firewall die alle porten blokkeert muv 80 voor webverkeer, 22 (ssh) vanaf jouw eigen vast ip nummers voor beheer en 25 (smtp) van en naar de mailservers van je provider.

 

Gescheiden databases per applicatie en klant met de juiste (beperkte) rechten.

 

Wachtwoord regels mbt lengte en complexiteit. 'Gebruikers' zijn notoir in het verzinnen van erg slechte wachtwoorden.

 

Controle logbestanden op foute inlogpogingen en eventueel automatische blokkering van wachtwoorden na x aantal foute inlogpogingen.

 

Securityfocus in de gaten houden voor mogelijke exploits in de gebruikte software.

 

Dit zijn een paar van de mogelijkheden. Wat je klant nodig vindt is natuurlijk een tweede. Bij een klant draait een firewall/mailserver waar zelfs alle compilers en tools verwijdert zijn na installatie (mocht hij gehacked worden dan is het vrij lastig om rootkits e.d. te installeren) Een andere klant heeft z'n project administratie op een sharedhosting zonder https draaien (gruwel ;)) Je moet in ieder geval de klant wijzen op het beveiligingsniveau en eventuele consequenties.

 

Denk zelf aan e-mail support en een knowledgebase waar je in gewone mensen taal je vraag kan stellen.

E-mail support is vaak te traag en het is voor mensen lastig te omschrijven wat ze gedaan hebben of wat het probleem precies is. Leuk voorbeeld van de week: ik krijg een mail met de klacht 'de mail doet het niet, ik krijg een foutmelding', geen informatie of het verzenden of ontvangen niet werkt en niet de foutmelding zelf. Zelfs telefonisch duurde het nog 30 minuten om er achter te komen wat het probleem was.

 

Om dezelfde reden werkt een doe-het-zelf helpfunctie of knowledgebase niet. Mensen hebben geen idee op welke woorden ze moeten zoeken als ze al willen gaan zoeken.

 

Je zou email support kunnen koppelen aan een knowledgebase zodat je kant en klare antwoorden/suggesties kunt mailen. Je zou daarbij een helpknop in de applicaties kunnen stoppen zodat je in ieder geval weet op welke pagina de vragensteller bezig was. En eventueel zelfs log bestanden nalopen zodat je nog meer weet over wat de gebruiker aan het doen was.

 

Maar er blijft niets beter dan goede telefonische ondersteuning.

  • 0

Op dit forum duikt steeds vaker een discussie over open source en open source software op. In posts voor handige ondernemers applicaties worden steeds vaker open source applicaties genoemd. Mensen gaan zich afvragen wat nou de 'passie voor open source is' en of een business gebaseerd op open source mogelijk is.

 

Qurium gebruikte al veel open source software: draaide de desktop op Mandrake en de sever op Debian. Gebruikte Group-Office als CRM systeem en phpBB om te communiceren binnen het project-team. Persoonlijk gebruik ik ook veel open source software. Natuurlijk OpenOffice.org maar ook Worldpress als weblogsysteem voor mijn privé website. Afijn, ik wilde dus gaan kijken hoe ik nou open source kon gebruiken als basis voor een onderneming.

 

De eerste vraag die je jezelf dan stelt is: 'waar kan ik open source verbeteren'. Al snel kwam naarvoren dat ondernemers vaak problemen hebben met het feit dat ondersteuning lastig te vinden is. Natuurlijk zijn er volle forums, mailinglists en veel, heel veel documentatie, maar daar wil je niet mee bezig zijn. Je wil een applicatie, je wil niet problemen aan je software oplossen. Zo kwam ik op het idee: lever de applicatie en niet het werk. Solutos, de naam van dit project, levert webbased open source applicatis, van CRM-systeem tot enquêtesoftware. Het verkooppunt van Solutos is dat je de applicatie 'kant-en-klaar' krijgt. Dat de klant dus niet zijn tijd kwijt is aan installatie en configuratie maar meteen aan de slag kan. Op lange termijn wil ik meerdere programma's aan gaan bieden op deze manier, allemaal webbased en open source. Tevens wil ik me naast het voordeel van 'geen werk voor de klant' ook richten op ondersteuning, dit door het aanleggen van een knowledge base waar de klant zelf, maar ook supportmedewerkers van Solutos of een supportbedrijf dat een contract afsluit met Solutos uit kan putten. Maar dat is lange termijn.

 

Hoe denken jullie over dit businessmodel, zal het slagen? Ik vind het een hele uitdaging en het is weer wat nieuws (wat anders dan het standaard hosting/webdesign bedrijfje (ja zoals Qurium ;))). Hoe zien jullie Solutos? Tips, advies, kritiek?

 

 

Jelmer

 

het risico van open source is dat mensen het kunnen aanpassen en doorverkopen. Wat je al een bedrijf zijnde niet graag ziet gebeuren. Vandaar dat linux in veel gevallen gratis is, omdat het door fanatieke mensen word ontwikkeld.

 

-offtopic: en reclame. Je eigen diensten tegen betaling aanbieden is niet gewenst op dit forum

 

logo_03.gif

http://www.mijnschoolproject.info - Een website voor studenten en scholieren waarop ze online hun schoolzaken kunnen regelen (onder ontwikkeling)

  • 0

Onze bedrijfservaring was dat door de toegenomen communicatiemogelijkheden de beheersbaarheid van onze interne communicatie afnam. Vergeten telefoontjes, notities, verkeerde afspraken, dat soort dingen. Daarom heeft ons bedrijf, eigenlijk uit nood geboren, zelf Covide Groupware-CRM ontwikkeld, een virtuele kantooromgeving. Het enige dat je met Covide nodig hebt om succesvol samen te werken is een browser op je desktop computer, laptop, notebook of PDA, en een internetverbinding en je hebt overal ter wereld een up-to-date inzicht in en controle over alle denkbare communicatie tussen klant en de eigen medewerkers en toegang tot alle relevante gegevens. Covide heeft een enorme potentie en is innovatief, daarom hebben wij Syntens ingeschakeld om ons te helpen met het op de markt brengen van dit product.

 

Covide is met o.a. een compleet een zeer innovatief product. Het probleem met innovatieve producten is vaak dat gebruikers nog niet weten dat ze er eigenlijk behoefte aan hebben. Daarom zijn we naar Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers gegaan. Bij Syntens kwam ik uiteindelijk terecht bij Carlos Silva dos Santos van Syntens in Enschede. Hij hoorde mijn probleem aan en zei het volgende: ‘Willem, met jouw product moet je opboksen tegen de dominantie van een paar grote spelers. Dat moet je niet willen. Als ik goed naar jou geluisterd heb en de potentie van Covide goed inschat, moet jij Covide gaan distribueren als open source software. Je stelt Covide kosteloos, onder een aantal voorwaarden, beschikbaar, en je stelt de broncode van Covide beschikbaar. Je verkoopt geen softwarelicenties maar levert toegevoegde waarde: installaties, implementaties, beheer, advies en aanpassingen aan Covide’

Carlos weet alles van de soort licenties van open source software, maar ik wou er niet aan. Ik durfde geen drie jaar ontwikkeling te grabbel te gooien, want zo voelde ik dat. Maar langzaamaan ben ik ‘om’ gegaan. Je moet opeens op een andere manier gaan denken, je moet als bedrijf op een andere manier je geld gaan verdienen. Dat was even wennen, maar Carlos heeft me overtuigd.

“Open source” is de enige manier om te bereiken dat bedrijven op grote schaal Covide gaan gebruiken. En wanneer ze Covide gaan gebruiken, dan willen ze wellicht aanpassingen, en daar zijn wij dan specialist. Aanpassingen mogen overigens ook worden gemaakt door andere bedrijven. Voorlopig maken we ons daar geen zorgen over. Er zijn zoveel dienstverlenende bedrijven, dat wanneer die op enige schaal Covide gaan gebruiken, Covide BV ze niet eens allemaal zou kunnen bedienen.

  • 0

Dat kan best een goede strategie zijn, je blijft als eerste ontwikkelaar van een opensource product vaak toch expert bij uitstek - zeker als je betrokken bent bij verdere ontwikkeling ervan.

 

Gelukkig zijn er meer manieren om geld te verdienen met software dan het verkopen van licenties alleen :)

  • 0

Onze bedrijfservaring was dat door de toegenomen communicatiemogelijkheden de beheersbaarheid van onze interne communicatie afnam. Vergeten telefoontjes, notities, verkeerde afspraken, dat soort dingen. Daarom heeft ons bedrijf, eigenlijk uit nood geboren, zelf Covide Groupware-CRM ontwikkeld, een virtuele kantooromgeving. Het enige dat je met Covide nodig hebt om succesvol samen te werken is een browser op je desktop computer, laptop, notebook of PDA, en een internetverbinding en je hebt overal ter wereld een up-to-date inzicht in en controle over alle denkbare communicatie tussen klant en de eigen medewerkers en toegang tot alle relevante gegevens. Covide heeft een enorme potentie en is innovatief, daarom hebben wij Syntens ingeschakeld om ons te helpen met het op de markt brengen van dit product.

 

Covide is met o.a. een compleet een zeer innovatief product. Het probleem met innovatieve producten is vaak dat gebruikers nog niet weten dat ze er eigenlijk behoefte aan hebben. Daarom zijn we naar Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers gegaan. Bij Syntens kwam ik uiteindelijk terecht bij Carlos Silva dos Santos van Syntens in Enschede. Hij hoorde mijn probleem aan en zei het volgende: ‘Willem, met jouw product moet je opboksen tegen de dominantie van een paar grote spelers. Dat moet je niet willen. Als ik goed naar jou geluisterd heb en de potentie van Covide goed inschat, moet jij Covide gaan distribueren als open source software. Je stelt Covide kosteloos, onder een aantal voorwaarden, beschikbaar, en je stelt de broncode van Covide beschikbaar. Je verkoopt geen softwarelicenties maar levert toegevoegde waarde: installaties, implementaties, beheer, advies en aanpassingen aan Covide’

Carlos weet alles van de soort licenties van open source software, maar ik wou er niet aan. Ik durfde geen drie jaar ontwikkeling te grabbel te gooien, want zo voelde ik dat. Maar langzaamaan ben ik ‘om’ gegaan. Je moet opeens op een andere manier gaan denken, je moet als bedrijf op een andere manier je geld gaan verdienen. Dat was even wennen, maar Carlos heeft me overtuigd.

“Open source” is de enige manier om te bereiken dat bedrijven op grote schaal Covide gaan gebruiken. En wanneer ze Covide gaan gebruiken, dan willen ze wellicht aanpassingen, en daar zijn wij dan specialist. Aanpassingen mogen overigens ook worden gemaakt door andere bedrijven. Voorlopig maken we ons daar geen zorgen over. Er zijn zoveel dienstverlenende bedrijven, dat wanneer die op enige schaal Covide gaan gebruiken, Covide BV ze niet eens allemaal zou kunnen bedienen.

 

Volgens mij heb je nu best genoeg over je eigen bedrijf verteld... Het neigt naar mijn mening naar spam. Dit is al het 3e of 4e bericht vandaag met jouw bedrijf er expliciet in vermeld.

Technisch innovator.

  • 0
Volgens mij heb je nu best genoeg over je eigen bedrijf verteld... Het neigt naar mijn mening naar spam. Dit is al het 3e of 4e bericht vandaag met jouw bedrijf er expliciet in vermeld.

 

Ik heb deze posts ook gezien en zitten twijfelen of ik er wat mee moest doen. Maar omdat wmassier een ervaringsdeskundige is op het gebied van het uitbrengen van een product als open-source (en dus potentie heeft om heel nuttige informatie hier te posten), zijn product gratis beschikbaar is (dus geen primaire commerciele belangen bij het posten van informatie van zijn product) en hij in het algemeen nuttige informatie post heb ik alleen zijn dubbele post een beetje aangepast en de rest laten staan.

 

Dit wil overigens niet zeggen dat wmassier de promotie van z'n product beperkt moet houden of dat dit een precedent schept voor andere aanbieders van (opensource) producten.

  • 0
Gast Verwijderd account

Ik vind het helemaal geen spam (zoals de post nu op HL staat...). De post van wmassier vind ik juist openhartig omdat het de uitleg van een ondernemer is die OSS als business model gebruikt en dat is toe te juichen.

 

Natuurlijk is je eigen beestje het lieftste beestje, maar een beetje extra aandacht voor dit soort initiatieven lijkt me wel aardig. Covide staat ook op sf.net en iedereen kan dus zelf meebouwen of het downloaden en gebruiken.

 

PS. Een ander NL initiatief is Group-Office van Intermesh wat ook de moeite waard is om te proberen. Is ook OSS en staat ook op SF.net.

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    5 leden, 55 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.