• 0

Twee euro balansverschil. Mogelijke oorzaken?

Beste kenners, die zo vriendelijk zijn anderen de helpende hand te bieden,

 

Omdat mijn administratie relatief eenvoudig is, heb ik geen fiscaal adviseur.

 

In de aangifte inkomstenbelasting 2014 is er een verschil op de balans ingetreden van 2,- euro (passiva is 2,- euro lager). De balans bestaat uit de volgende posten.

 

Activa

Als zakelijke dienstverlener vanuit huis zijn er geen vaste activa, geen voorraden en geen effecten. Alleen vorderingen en liquide middelen.

 

De vorderingen betreffen twee vorderingen op handelsdebiteuren. Deze op 31-12-2014 nog onbetaalde facturen (die ik overigens in 2015 heb gecrediteerd) heb ik inclusief btw opgenomen.

 

De liquide middelen betreft een banktegoed. Dit tegoed klopt, want mijn administratieprogramma en het financieel jaaroverzicht van de bank laat hetzelfde bedrag zien.

 

Passiva

Relevant hier zijn het ondernemersvermogen en een kortlopende schuld.

 

Het ondernemersvermogen (mijns inziens het ‘eigen vermogen’) heb ik als volgt berekend:

beginvermogen + resultaat – privéopnamen + privéstortingen.

 

De kortlopende schuld betreft de op 31-12-2014 nog te betalen omzetbelasting over het laatste kwartaal van 2014. Overigens is er sprake geweest van een suppletie over het tweede en derde kwartaal, die netjes zijn geadministreerd (wat een verschuiving betekende, maar geen verandering in de totalen).

 

Oorzaak?

Heeft iemand vanuit zijn algemene ervaring/kennis een idee over waar de fout eventueel zou kunnen zitten?

 

Afronding

Ik denk niet dat dit een afrondingskwestie is, omdat ik reeds zoveel mogelijk ten gunste van een kloppende balans heb afgerond (dus ofwel naar boven, ofwel naar beneden).

 

Beginvermogen

Het enige wat ik nog kan bedenken is dat het beginvermogen niet klopt. Maar ook dit heb ik nagekeken (in 2013 was de balans heel eenvoudig < startjaar) en ik zie daar simpelweg geen fout.

 

Overig

Alle andere gegevens (zoals resultaat, privéopnamen, etc.) heb ik overgenomen van het administratieprogramma, waarin ik keurig elke bankmutatie heb verantwoord.

 

Beginvermogen aanpassen?

Als ik de fout niet kan vinden, is het dan aan te raden om het beginvermogen in de aangifte met 2 euro bij te stellen? Of is dit een belastingtechnische/administratieve doodzone of anderszins onverstandig?

 

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw tijd en moeite,

Tommy the cat

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Afronding

Ik denk niet dat dit een afrondingskwestie is, omdat ik reeds zoveel mogelijk ten gunste van een kloppende balans heb afgerond (dus ofwel naar boven, ofwel naar beneden).

 

De vorderingen betreffen twee vorderingen op handelsdebiteuren. Deze op 31-12-2014 nog onbetaalde facturen (die ik overigens in 2015 heb gecrediteerd) heb ik inclusief btw opgenomen.

 

Waarom zou het geen afronding verschil kunnen zijn, de BTW af dracht wordt altijd naar beneden afgerond, je hebt de creditering inclusief BTW gedaan. Even checken dus.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

simpel en kort omdat je boekhouding in centen gebeurd en de aangifte in hele euro's is er eigenlijk altijd 1 of 2 euro verschil in je balans.. niks om je zorgen om te maken.

 

Alles wat je kan doen is je bedragen dubbelchecken zodat je niet 2x een compenserende fout hebt gemaakt (de ene post 100 euro te hoog de andere 99 euro te laag ofzo)

 

en als de bedragen allemaal kloppen en goed zijn afgerond dan zet je die 1 of 2 euro gewoon bij een van de posten.. het is onvermijdelijk dat er verschillen ontstaan doordat je elke post afrond.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Op m'n balans in de boekhouding heb ik nooit dergelijke verschilen, dat klopt altijd tot op de cent. Bij het overnemen in het aangifte programma ontstaan wel dergelijke verschillen, door afronding.

Heeft jouw administratieprogramma een balansfunctie? Kijk dan eens naar de tussenbalans aan't eind van elke maand om te zien wanneer het verschil ontstaat en vervolgens per dag om de preciese boeking te lokaliseren. Voor je aangifte maakt het vast niet veel uit, maar zelf heb ik graag dat alles precies klopt...

Link naar reactie
  • 0

Afrondingsverschillen van een aantal euro's is heel normaal. Zeker omdat het aantal balansposten aan weerszijde van de balans anders is en ook de centen achter de komma voor iedere post anders is, zal dit altijd tot een aantal euro verschil leiden.

 

Persoonlijk rond ik altijd alles eerst af naar beneden, of dat nu in mijn voor- of nadeel is (terwijl je op zich altijd in je eigen voordeel mag afronden). Vervolgens kijk ik of de balansTOTALEN afgerond in euro's overeenkomen met de echte balanstotalen.

 

Is dat niet het geval, dan begin ik met afzonderlijke posten de andere kant op af te ronden, beginnend bij de postjes waar het verschil tussen echte waarde en afronding het grootst was (bijv. 55,99 was eerst afgerond naar 55,00, maar die rond ik dan af naar 56,00).

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Dank voor de uitgebreide input. Wat overigens geruststellend werkt, want na een aantal grondige controles begon ik 'm al te knijpen. Je gaat ook twijfelen aan de juistheid van een en ander.

 

Er is inderdaad een balansfunctie in het programma. Aan de hand van jullie methoden ga ik daarmee aan de slag en kom er nog op terug!

Link naar reactie
  • 0

Twee euro? En dan is er hier een hele discussie over en gaat iemand daar allemaal tijd in steken?

Uit je opmerking komt een neerbuigendheid naar boven jegens zowel TS als de antwoorders, die ik geen enkele pas vind hebben. Ik neem aan dat de forumbezoekers toch echt zelf uitmaken of ze ergens wel of geen tijd in willen steken.

 

Het invullen van aangifte is al lastig zat en juist de kleine balansverschillen daarbij zijn nog steeds een jaarlijks terugkomend fenomeen waar iedereen mee te maken krijgt. Als startende ondernemer heb je dan al snel het idee dat je iets fout doet. Die onzekerheid kon snel worden weggenomen. Daarmee heeft het forum dus zijn nut bewezen, ondanks dat de discussie wellicht niet aan de Christine-norm voldoet. ;)

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 1

"Neerbuigend"? Zo had ik het werkelijk nog niet bekeken. Neerbuigend, tsja. Zelf denk ik altijd iets van "als het terugvinden van €2 een aantal mensen tijd kost ter waarde van €300, hoe verantwoord ik dan die €298?" maar dat zal wel heel naief zijn van mij. Of kort door de bocht, dat kan ook. Nu kost het mij ook nog tijd, dus behalve naief en kort door de bocht is het nu ook nog dom van me.

 

Link naar reactie
  • 1

De aanleiding is 2 euro. De discussie gaat echter verder dan dat. Wat is normaal bij een aangifte, wat kun je doen aan een niet kloppende balans, etc. Als je als ondernemer net met een boekhouding begint is alles nieuw en elke uitdaging een nieuwe. Op een gegeven moment kom je dezelfde items weer tegen en kun je ze veel sneller oplossen.

 

Daarnaast, waarschijnlijk lezen veel meer mensen met dezelfde problematiek ook mee waardoor de balans tussen geïnvesteerde uren en vraagstelling iets voordeliger kan worden.

Ficsus.nl - Online boekhouden makkelijk én leuk! Vanaf 8,75 per maand.
Link naar reactie
  • 0

Naar aanleiding van jullie input ben ik tot de volgende verklaring gekomen. Ik ben benieuwd of mijn redenering hout snijdt.

 

Controle balans

Een controle van de balans (bijvoorbeeld per maand) heb ik achterwege gelaten, omdat ik onvoldoende inzicht/begrip heb om daar nuttige informatie uit te halen (deze balans is overigens anders opgebouwd dan de balans in de aangifte). Ik ga ervan uit dat ik alles goed heb ingevoerd en dat het digitale programma geen rekenfouten maakt :).

 

Klantenservice administratieprogramma

Wel heb ik gesproken met de klantenservice van het administratieprogramma. Er werd aangegeven dat het verschil inderdaad door afronding kan zijn ontstaan, nu het administratieprogramma de BTW-totalen steeds in mijn voordeel afrondt.

 

Verklaring

Dit kan mijns inziens inderdaad de verklaring zijn, omdat mijn activa-totaal 2,- euro hoger uitvalt dan mijn passiva-totaal. Het eindbedrag aan liquide middelen (bankrekeningtegoed) aan de activa-zijde is immers mede tot stand gekomen aan de hand van gunstig afgeronde BTW-bedragen; het tegoed is dan hoger vergeleken met de situatie dat de BTW-bedragen niet waren afgerond. Het ondernemersvermogen aan de passiva-zijde echter is de som van onder andere je resultaat en dit resultaat is zonder afronding (op euro’s) berekend, aan de hand van facturen met btw (omzet en kosten).

 

Voorbeeld

Je maakt 34,99 euro aan kosten, waarvan 6,07 euro aan btw. Er gaat eerst 34,99 van je banktegoed af, waarna de belastingdienst weer 7,- euro bijschrijft.

Het resultaat is volgens het administratieprogramma een verlies van (34,99 – 6,07) 28,92 euro, maar in werkelijkheid is er na de BTW-teruggave slechts (34,99 – 7) 27,99 euro van je banktegoed afgegaan. Hier ontstaat dus een verschil van 0,93 eurocent tussen je ondernemersvermogen (passiva - lager) en je daadwerkelijke tegoed (activa - hoger).

Gebeurt dit 4 keer per jaar (4 keer aangifte omzetbelasting), dan kan het totaal aan afrondingsverschillen oplopen tot enkele euro’s (welk verschil niet altijd volledig rechtgezet kan worden door de totalen in de balans ten gunste van een kloppende balans af te ronden).

 

Vraag

Is dit een kloppende redenering?

 

Vervolg

Zo ja, dan zal ik mijn ondernemersvermogen ‘handmatig’ met 2,- euro verhogen. Deze correctie heb ik aan de belastingdienst voorgelegd (belastingtelefoon). Volgens de medewerkster die ik sprak – die het op haar beurt aan een specialist heeft nagevraagd – wordt dit goedgekeurd.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 198 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.