• 0

Geen geld voor omzetbelasting met laag inkomen

Hallo,

 

Ik ben een student ondernemer (27jr) en bezig voor mijn jaarlijkse aangifte omzetbelasting.

Ik woon samen met mijn vriendin en mijn financiële situatie is op het moment zeer penibel.

 

Ik ben langstudeerder en heb bij mijn ouders een studieschuld van zo’n €8000,- en sta ik helaas ook nog eens bijna €1000,- in het rood op mijn bankrekening. Als langstudeerder ontvang ik geen studiefinanciering, ov kaart etc. Mijn enige inkomsten vanuit de overheid is zorgtoeslag.

 

Rondkomen doe ik volledig van de inkomsten uit mijn bedrijfje. Echter is het op dit moment niet meer te behappen terwijl ik naast mijn vaste lasten zo goed als geen geld uitgeef.

 

Mijn omzet is als volgt.

 

TOTAAL OMZET exclusief BTW: €12.600,26

BTW: €2.646,05

Totaal omzet inclusief BTW: €15.246,31

 

Daarnaast heb ik ook nog een paar duizend euro in handel geïnvesteerd.

Terug te vorderen BTW heb ik zo goed als niet. Dit omdat ik bijna uitsluitend kleinschalig (onder de €22,-) inkoop op sites als aliexpress en ebay. Ondanks mijn lage omzet kan ik dus ook de kor niet toepassen. Hooguit op de hosting kan ik BTW terug vorderen, maar we praten hier over tientjes werk.

 

Ik weet echt niet meer wat ik kan doen. Na aftrek van voorbelasting moet ik nog steeds ruim 2,5k btw afdragen. Geld dat ik absoluut niet heb. Het liefst zou ik mij volledig zorgeloos richten op mijn afstudeerproject (het schrijven van een ondernemersplan) zodat ik me rustig kan concentreren op het starten van een professioneel bedrijf en niet meer zo loop aan te modderen, maar momenteel heb ik al moeite om op school te komen. Ik heb geen auto, zelfs geen fiets meer en de bus is erg duur.

 

Ik weet het, het klinkt wat wanhopig allemaal maar ik hoop dat iemand mij ergens op kan wijzen waardoor ik weer wat ruimte krijg om te ademen en mijn leven op de rails te krijgen. Met mijn inkomstenbelasting moet ik nog bezig, maar ik durf wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat ik op het moment minder te besteden heb dan iemand in de bijstand.

 

Kan ik (als student ondernemer) ergens gebruik van maken? Bijvoorbeeld bbz?

Ik zou erg blij zijn als ik mij op mijn ondernemersplan/afstudeerproject kan richten terwijl mijn inkomsten worden aangevuld tot bijstandsniveau. Echter ben ik tegelijk bang dat ze zullen oordelen dat mijn bedrijf niet levensvatbaar is omdat ik te weinig heb laten zien in een te lange tijd, maar ik ben juist ontzettend gemotiveerd om te veranderen en een frisse start te maken.

 

Bij voorbaat dank voor alle reacties.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik weet echt niet meer wat ik kan doen. Na aftrek van voorbelasting moet ik nog steeds ruim 2,5k btw afdragen. Geld dat ik absoluut niet heb.

 

Dan heb je het geld dat van de belasting is, opgemaakt. Wijze les voor de volgende keer, maar dat moet je toch écht opzij zetten zodra je het binnenkrijgt. Misschien kun je de belastingdienst vragen of je vaker aangifte mag doen? Dan hoef je niet in een klap zo'n groot bedrag te betalen en is de verleiding minder groot om dat potje te gebruiken om andere gaten mee te vullen.

 

Ik geloof je als je zegt dat je minder te besteden hebt dan iemand in de bijstand. Je bent niet de eerste ondernemer voor wie dat geldt.

 

Wat betreft je andere issues, daar kunnen anderen beter hun licht over doen schijnen.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

Ik weet echt niet meer wat ik kan doen. Na aftrek van voorbelasting moet ik nog steeds ruim 2,5k btw afdragen. Geld dat ik absoluut niet heb.

 

Dan heb je het geld dat van de belasting is, opgemaakt. Wijze les voor de volgende keer, maar dat moet je toch écht opzij zetten zodra je het binnenkrijgt. Misschien kun je de belastingdienst vragen of je vaker aangifte mag doen? Dan hoef je niet in een klap zo'n groot bedrag te betalen en is de verleiding minder groot om dat potje te gebruiken om andere gaten mee te vullen.

 

Ik geloof je als je zegt dat je minder te besteden hebt dan iemand in de bijstand. Je bent niet de eerste ondernemer voor wie dat geldt.

 

Wat betreft je andere issues, daar kunnen anderen beter hun licht over doen schijnen.

 

Je hebt helemaal gelijk, maar dit geld is echt naar absolute basisbehoeften gegaan. Huur, rekening gas/elektra, inkopen etc. Aan dingen als kleding heb ik echt een minimaal bedrag uitgegeven.

 

Natuurlijk mijn fout, maar andere jaren kon ik wel gebruik maken van de kor waardoor ik er minder op was ingesteld om nu een (voor mij) enorm bedrag te moeten betalen.

 

In ieder geval bedankt voor de reactie.

Link naar reactie
  • 0

Je kunt het altijd proberen maar betreffende OB geef ik je weinig kans. En ik spreek uit ervaring toen ik vorig jaar in een soortgelijke situatie zat. Als het om IB gaat dan heb je wel grote kans dat je daar uitstel over krijgt. Maar goed, het gaat hier dus om OB.

 

Wel eerst even een vraag: Gaat het hier over OB over 2014? Dit had je toch al lang betaald moeten hebben?

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 0

De paar duizend EURO voorraad kun je misschien bij iemand in onderpand geven om maandag de BTW te voldoen. Leg je bedrijf (tijdelijk) stil of verkoop dit en neem een bijbaan. Verzamel je moed om bij diverse partijen open kaart te spelen. De BD maandagochtend bellen kan natuurlijk altijd, maar je belt dan kennelijk een dag voor vervaldatum.

 

Rondkomen doe je volledig uit iets tussen de omzet en bruto marge van je bedrijfje, waarbij je acuut 3600 EURO nodig hebt. Het probleem is daarmee sowieso 2x groter dan de vrijsteling van de KOR.

 

Hoe ver is je afstudeerproject inmiddels gevorderd? Probeer afronding toch prioriteit te geven.

 

Hoe kapitaalkrachtig zijn je ouders en vriendin? En hoe denk jij jouw probleem op termijn op te kunnen lossen?

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Hallo,

 

Vervelende situatie. Een paar dingen die me opvielen in jouw verhaal:

 

Ik lees:

Mijn enige inkomsten vanuit de overheid is zorgtoeslag.

en daarna:

...maar dit geld is echt naar absolute basisbehoeften gegaan. Huur, rekening gas/elektra, inkopen etc.

Jullie huren kennelijk een woning. Heb je dan geen recht op huurtoeslag?

 

Verder lees ik:

Daarnaast heb ik ook nog een paar duizend euro in handel geïnvesteerd.

Wat zijn dit voor investeringen dan? Heeft hier nog voorheffing op gedrukt? Kan je deze investering te gelde maken?

 

Tenslotte is het wellicht de moeite waarde om te onderzoeken of je je huurrecht aan jouw ondernemingsvermogen kunt toerekenen als je de onderneming vanuit jullie huurwoning drijft. Zoek op niet-zelfstandige werkruimte op dit forum. Kan je wellicht wat IB mee besparen. Hangt echter sterk af van jouw persoonlijke situatie of dit mogelijk is (wanneer je gestart bent, op wiens naam huurcontract staat etc).

 

En als laatste zou ik zeggen: Waarom niet even parttime erbij werken? Is niets mis mee.

 

Succes,

Alex

Link naar reactie
  • 1

er zijn wel degelijk mogelijkheden voor uitstel.. al is er geen garantie op succes. (althans ik kan hem niet geven op basis van de info die nu gegeven word, maar das een bekend probleempje met forumvragen en adviezen)

 

er bestaat het kort telefonisch uitstel voor ondernemers

 

en er is het "gewone uitstel" maar daarvoor zijn vrij harde (financiele) garanties nodig.

 

kort samengevat, afhankelijk van de hele voorgeschiedenis van deze ondernemer en of aan alle voorwaarden voldaan kan worden is kort telefonisch uitstel van 4 maanden een mogelijkheid.

 

en hoe dan ook, de aangifte moet op tijd gedaan en het uitstel op tijd gevraagd anders word alles nog een stukje duurder met verzuimboetes.. kortom dit is het weekend / de week van de waarheid.. btw aangifte moet gedaan en dan maar bidden dat het kort telefonisch uitstel lukt. dan heb je 4 maanden om die 2500 euro bij elkaar te scharrelen.. dat betekent tot eind juli 2015..

 

dan misschien toch ook maar uitstel inkomstenbelasting 2015 vragen tot 1 september zodat de betaling die daar nog uit volgt pas na de btw schuld komt. (wel heel binnenkort even checken of daar niet per ongeluk een teruggave uitkomt want dan moet je voor 15 april aangifte doen want dan heb je dat geld ook binnen voor je uitstel vervalt)

 

zo kom je al peentjes zwetend misschien dit jaar door met de (belasting)schulden van vorig jaar.. dus ga ook maar vast aan een plannetje werken hoe je dit soort ellende volgend jaar kan voorkomen..

 

en ach je zal niet de enige zijn die naast een fulltime baan / onderneming ook nog een afstudeerscriptie uit de hoed moet toveren omdat het anders nooit gaat gebeuren..

 

en ff heel bot gezegd, je hebt je eigen kuil met stront gegraven, nu is niet het moment om je kop te laten hangen.

Er gaat niemand jou een uitkering tot bijstand niveau geven zodat jij in alle rust je scriptie kunt maken.. je hebt 5 jaar lang een studiebeurs gehad, dat potje is leeg (al een aantal jaar zo ik begrijp) nu is het tijd je eigen broek op te houden en op de blaren van je eigen fouten te zitten..

en kan het niet allebei te gelijk? en is de keuze tussen afstuderen en keihard werken om je schulden af te lossen? 3x raden wat er dan weer een jaartje uitgesteld moet worden..

 

Link naar reactie
  • 0

Allereerst hartelijk dank voor alle reacties.

 

Ik moet inderdaad de uiterlijk de 31e aangifte doen.

Is dit normaal gesproken tegelijk ook de uiterlijke datum voor betaling?

 

Sowieso zal ik proberen uitstel te krijgen. Indien het echt niet anders kan kan ik inderdaad zeer waarschijnlijk geld lenen bij mijn ouders. Ze zijn niet rijk maar wel in staat een dergelijk bedrag voor te schieten als het echt niet anders kan. Liever vermijd ik die optie. Ik woon immers op mijzelf en wil mijn eigen boontjes doppen, maar ik heb ze vandaag wel ingelicht over mijn situatie. Niet alvast gevraagd voor een eventuele lening. Mijn vriendin zelf kan een dergelijk bedrag niet voorschieten. Zij ontvangt nu overigens wel huursubsidie.

 

Een bijbaan is inderdaad een optie waar ik nu wel veel serieuzer over nadenk, maar omdat ik niet erg mobiel ben qua vervoer zou ik wel iets in de buurt moeten zoeken.

 

Wat betreft studie. Ik heb 18 punten open. Bij 15 open punten kan ik pas officieel de afstudeer aanvraag indienen. Het idee zit al wel goed in mijn hoofd en in theorie zou ik hier doorheen kunnen rammen, maar officieel staat er 6 maand voor. Om het qua tijdsbestek naar school te kunnen verantwoorden is mij verteld dat ik hier minimaal 4 maand voor moet uittrekken ook al kan ik het in praktijk sneller vorm geven.

 

Daarnaast werd mij gevraagd of ik over de investeringen voorbelasting heb betaald.

Nee dit is niet het geval. Dit is een bedrag van veel kleine internationale bestellingen onder €22,-

Het doel hiervan was het assortiment uit te breiden, meer content te krijgen en daardoor meer organisch bezoek. Echter trekt mijn site op het moment veel minder bezoekers. Een aantal pagina's heb ik overgeoptimaliseerd ben ik bang. Veel aan mijn site deugt niet. Ik weet hoe ik de site beter kan maken, maar ik ben bang dat het beter maken van de site op de korte termijn een negatief effect zal hebben op de indexatie. Op langere termijn is het natuurlijk beter, maar ik kan mij niet permitteren om inkomsten hieruit mis te lopen.

 

@Roel, je hebt helemaal gelijk. Bedankt voor de tip van kort uitstel. Dit klinkt als een serieuze optie. Daarna even heel hard knallen om aan dat geld te komen. Uitstel voor IB ga ik zeker aanvragen.

 

Het plan voor nu is om even heel hard te knallen. Ik denk dat het beste is om mijn gehele assortiment maar op marktplaats te zetten. Dan maar belachelijk lange mail wisseling voor kleine bedragen, als het maar extra geld binnen brengt. Partijverkoop met lage marges ga ik ook proberen.

Ik zal jullie op de hoogte houden, en blijf open staan voor extra adviezen.

 

Bedankt :)

 

P.s

 

Mijn afstudeerproject is overigens het opzetten van een sieraden groothandel.

Deze site zal draaien op opencart, ik heb nu twee webshops bij mijnwebwinkel.nl

Daar kan je weinig mee fout doen in de backend etc, maar ik mis veel belangrijke functies. Dingen als meta teksten bij artikelen of inkoopprijzen kunnen vermelden in de backend zijn niet mogelijk. Nu zal het een hoop rekenwerk worden voor de IB.

Link naar reactie
  • 0

Ja, uiterlijk 31 maart moet de BTW ook betaald zijn.

 

 

Ik begrijp niet zo goed waar jouw focus ligt. Je studeert (voor wat?) maar tegelijk steek je blijkbaar veel tijd in je websites (overgeoptimaliseerd = ook te veel tijd besteed aan nul resultaat).

 

Waar wil je heen?

 

"Even vlammen" is geen optie, tenzij het structureel is. Want als je nu even vlamt, dan haal je wellicht de BTW die je nu verschuldigd bent wel binnen, maar creëer je het volgende probleem: de BTW over de huidige verkopen en de IB over de winst 2015. Daarbij wil verkopen via marktplaats zeker niet zeggen dat je het als particulier verkoopt!!!!!!!!!

 

Vergeet nl. niet dat als je de BTW-aangifte 2014 ingediend hebt dat je daarna meteen bericht krijgt dat je vanaf nu ook per kwartaal aangifte moet doen! Dus rond mei zul je ook de BTW van Q1 2015 gedaan en betaald moeten hebben en eind juli moet Q2 gedaan zijn en daarna elk kwartaal etc etc

 

Print 1 ding in je hoofd: de fiscus komt eerst! Zorg dat je hun geld hebt.

 

Bovenal: denk goed na of je ondernemingsplannen financieel haalbaar zijn. Als je nu al knel komt te zitten door de BTW van 2014 en je toevlucht gaat zoeken tot marktplaats om alles dan maar verkocht te krijgen, dan klopt je ondernemingsplan niet.

 

En laat ik nog een tip geven: bezoek mijn thuishaven eens. 'Zilverstad' Schoonhoven heeft die naam niet voor niets. Het wemelt hier van de kleine ontwerpers in zilver en goud en we hebben het nationale zilvermuseum en de ambachtsopleiding tot zilver- en goudsmid.

 

Wellicht kun je je website uitbreiden door verkoop van unieke sieraden etc via dergelijke ontwerpers.

 

Maar breng vooral richting aan in je plannen en stop met zomaar wat aanklooien. Niet oneerbiedig bedoeld, maar wat je nu doet, werkt niet. Doordat je in het verleden uitging van de KOR en daar in 2014 niet op gepland hebt, sta je nu voor een probleem dat met enige focus en planning niet had hoeven ontstaan.

 

Sterkte en als je hier bent, kom een bakkie koffie doen.

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Beste Joost,

 

Ik studeer voor ondernemer, in hoeverre dat dan ook mogelijk is. Opleiding small business & retail management, een opleiding welke ik overigens niemand aanbeveel maar dat terzijde.

 

Ik weet dat verkopen op marktplaats niet hetzelfde is als verkopen als particulier en ben van plan structureel te gaan vlammen, omdat er structureel wat zal moeten veranderen in mijn werkhouding.

Ik heb weinig van veel gedaan. De ideeën in mijn hoofd komen niet overeen met wat ik in de praktijk laat zien. Niet omdat ik het niet kan, maar omdat ik fouten heb gemaakt en laks ben geweest. Zomaar wat aanklooien is exact hoe ik het zelf ook zie. Tijd om verder te gaan met mijn leven en me als ondernemer gaan gedragen.

 

Ik verkoop overigens hoofdzakelijk budget sieraden zonder edelmetalen. Het lijkt mij op het moment niet verstandig om via dezelfde sites ook duurdere sieraden te verkopen, maar wellicht is het wat voor een later stadium en aparte website.

 

Groeten,

 

 

Link naar reactie
  • 0

offtopic maar ik wilde toch even vermelden dat ik persoonlijk als startende zelfstandig toch ook wel het meest verrast was over al dat BTW-gedoe.

 

Als je kijkt naar de tijd en energie die er inkruipt om die geldcarroussel gaande te houden.

 

 

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
  • 0

Ach Mathias, je moet het maar zien als de overheidstaak om werkgelegenheid te creëren bij ondernemers. Daarvoor ontvangt de schatkist slechts een symbolische vergoeding van 44,7 miljard per jaar aan opbrengsten uit de inkomstenbelasting (in Nederland in 2015, bron: Miljoenennota 2015; voor België 31,1 miljard, bron: Begroting 2015).

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Allereerst hartelijk dank voor alle reacties.

 

Ik moet inderdaad de uiterlijk de 31e aangifte doen.

Is dit normaal gesproken tegelijk ook de uiterlijke datum voor betaling?

 

Sowieso zal ik proberen uitstel te krijgen. Indien het echt niet anders kan kan ik inderdaad zeer waarschijnlijk geld lenen bij mijn ouders. Ze zijn niet rijk maar wel in staat een dergelijk bedrag voor te schieten als het echt niet anders kan. Liever vermijd ik die optie.

Waarom wil je het wel van ons - de belastingbetaler - lenen, maar niet van je ouders?

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad, ik zou liever met bbz lenen dan van mijn eigen ouders. Die wil ik niet opzadelen met mijn problemen, privé wil ik liever privé houden en geen geld tussen laten komen indien mogelijk. Die studieschuld baal ik dan ook van.

 

Het is nogal frustrerend dat ik mensen zie welke (ogenschijnlijk) zonder goede reden in de bijstand zitten en welke meer inkomen en bestedingsruimte hebben dan mij als ondernemende student. Ik snap dat deze extra €2.500,- niet klinkt als heel veel geld, maar als je zoals mij op het moment rondkomt van een bedrag dat flink lager is dan bijstand, geen geld hebt voor dingen als uitgaan, kleding een fatsoenlijke telefoon en de huishoudelijke benodigdheden alleen koopt in de aanbieding is het dat wel.

 

Dat dit mij frustreert betekent overigens niet dat ik mijn eigen fouten wil goedpraten. Die heb ik zeker gemaakt en misschien dat deze schop onder de kont op de langere termijn alleen maar goed voor mij is. Neemt niet weg dat het op dit moment wel een beetje eng is ;)

Link naar reactie
  • 0

Om eerlijk te zijn klinkt het nogal hopeloos. Even kort je feiten op een rijtje:

- de opleiding vind je zelf al niet goed

- je bedrijf levert onvoldoende op

- je zit in de schulden

- je kan niet rondkomen

- je vriendin verdient blijkbaar ook te weinig

- van je ouders wil je liever niet nog meer lenen

 

Normaliter zou ik aanbevelen om alle netto inkomsten en alle uitgaven van jullie huishouden nauwkeurig in kaart te brengen, zodat je precies kunt zien wat beter kan. Tip: Bekijk alle afleveringen van "Een dubbeltje op z'n kant".

 

Sla je die stap over, dan komt het er net zo goed op neer dat je of meer moet verdienen, of minder moet uitgeven.

Die zaak lijkt niet levensvatbaar en de studie levert blijkbaar niets op. Waarom stop je niet?

Zoals het nu loopt gaat het van kwaad naar erger en lopen je schulden op. Met meer lenen kom je niet verder.

 

Wellicht kun je beter je voorraad liquideren, stoppen met de studie, een baan zoeken en een uitkering aanvragen. Je bent nu nog jong genoeg om opnieuw te starten. Wat vinden je ouders en je vriendin van je situatie?

 

Link naar reactie
  • 0

Net als ik denk dat het niet meer erger kan :'(

 

Het inloggen voor het indienen van de aangifte ging niet goed.

Tot drie keer toe heb ik geprobeerd de gegevens op te vragen, maar ik ontving enkel de gebruikersnaam.

 

Belastingtelefoon gebeld. Ze wisten mij te vertellen dat ik in maart 2014 voor het laatst mijn wachtwoord heb aangepast. Dit wachtwoord heb ik kunnen vinden, maar deze werkt dus helemaal niet. Het aanvragen van nieuwe gegevens gaat 10 dagen duren. Met als consequentie dat ik mijn OB aangifte dus niet op tijd kan doen. Tot overmaat van ramp kan ik hierdoor ook niet de 4 maand uitstel krijgen waar Roel mij op heeft gewezen. Ik weet het echt even niet meer nu.

 

EDIT:

 

Wat is nu het verstandigst om te doen?

 

Toch maar dat geld lenen bij mijn ouders (als het kan) en de betaling regelen? En wat zal dit verder voor consequentie voor mij hebben? Een extra boete van €61,- of meer? En kan ik deze boete dan het best gelijk ook overmaken?

 

De vrouw adviseerde mij om te blijven proberen om in te loggen, maar gezien ik de gebruikersnaam al heb en wat volgens haar het wachtwoord moest zijn ook denk ik niet dat dit gaat werken. Hierdoor bedacht ik me ineens dat de nieuwe gegevens waarschijnlijk dus nog niet eens aangevraagd zijn.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 177 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.