• 0

impasse met fiscus... hoe nu verder?!

Hieronder mijn verhaal de situatie waarin ik nu zit….Ik hoop van anderen te horen wat ik kan verwachten de komende tijd en wat ik eventueel zou moeten doen in bepaalde kwesties of waar ik hulp zou kunnen krijgen. Het is de beknopte versie van mijn shit situatie; indien er ergens onduidelijkheid over is wil ik dat graag toelichten!

 

Situatieschets: ik ben een zelfstandig ondernemer, verkoop op provisiebasis voor een aantal ondernemingen. Na een aantal hele goede jaren is de klad er echter in gekomen en blijft mijn omzet flink achter. Gelukkig heb ik met 1 van mijn contacten ooit een leuke regeling getroffen, waardoor ik maandelijks toch een bedrag ontvang waarmee ik mijn kosten kan dekken (jaarlijkse IB niet meegerekend!).

Alsof dit nog niet beroerd genoeg is, heb ik een aantal naheffingen gekregen van de fiscus over mijn meest goede jaren. Naheffingen betreffen een langlopende discussie over wel/niet recht op aftrekposten (het ondernemersrisico), dit ook tot grote verwondering van mijn accountant en ingehuurde fiscaal specialist. Resultaat is dat ik naheffingen heb ontvangen over een 3-4 jaar die ik niet kan betalen. Heb bezwaar gemaakt, werd echter telkens afgewezen.

Ik heb de fiscus een betalingsvoorstel gedaan waarmee ze niet akkoord gaan. Zij zien mijn problemen als structureel zonder zicht op verbetering. Ik ben het daar niet mee eens (of heb hoop op): ik verkoop projectmatig en heb altijd gedacht om met een paar goede opdrachten mijn flinke schuld (50k) weg te werken. Zo langzamerhand begint dat vertrouwen in die paar goede opdrachten echter minder te worden.

Momenteel zit ik echter in een impasse: ik zit al maandenlang te “wachten” op verdere actie van de fiscus. Advies van accountant was ook: betalingsregeling voorstellen, ze zullen niet akkoord gaan maar wachten tot deurwaarder op de stoep staat en proberen dan regeling te treffen, want deurwaarder kan/wil sneller regeling treffen. Laatste echte correspondentie van fiscus is van sept 2014. Ik heb daar toen op gereageerd met het verzoek tot een meeting om te kijken of we een regeling kunnen treffen , eind december kwam daar een kort antwoord op in de vorm van: “de vordering wordt gewoon doorgezet” Sindsdien is het echter weer stil gebleven.

Het voelt voor mij als een impasse omdat ik niet weet wat ik verder kan/moet verwachten en wat ik nu het beste kan gaan doen…Ik hoor maar niets van de fiscus!! Al maandenlang knaagt het in mijn onderbuik dat de deurwaarder elke dag op de stoep kan staan. Al die maanden dat ik heb “gewacht” is mijn financiële situatie helaas ook niet beter geworden, geen nieuwe extra omzetten….. Deze onzekerheid heeft er ook voor gezorgd dat ik prive steeds minder goed in mijn vel zat en mede daardoor mijn relatie is beëindigd.

 

Ik hoop dat jullie kunnen reageren of je mening kunnen geven over het volgende:

Wat te doen?

• Wachten op de deurwaarder, hopen op een betalingsregeling (welke ik zelf steeds minder kans geef) of geen regeling en persoonlijk failliet gaan/in schuldsanering gaan.

• Niet wachten op deurwaarder, proberen in loondienst te gaan, prive stabiliteit/rust creëren en het lot van loonbeslag ondergaan en tot aan mijn pensioen afbetalen van de schulden

• Wachten op deurwaarder, failliet laten gaan, schuldsanering en dan in loondienst.

 

Let wel: ik probeer niks geen belastingschulden te ontduiken. Wil t liefst alles afbetalen, maar ik zie het zelf meer en meer somber in…..

 

 

Ik heb al eens eerder een topic geopend, toen ik mijn IB niet meer kon betalen. Ik heb daar een deel van afgelost maar hoor hier dus ook verder niets over van de fiscus...

https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=49;action=display;threadid=51035;start=msg478753#msg478753

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 0

Beste Jan,

 

Vervelende situatie voor je. Er lopen (begrijpelijk) meerdere dingen door elkaar in je verhaal. Er is een schuld, je bedrijf lijkt niet meer levensvatbaar en privé leef je in angst voor de deurwaarder en is helaas je relatie geëindigd. Dat is niet niks!

 

Even kijken of ik de financiën snap. Het lijkt alsof het gaat om eenn naheffing van 3 of 4 jaar in verband met een niet toegekende aftrekpost. Over hoeveel geld gaat het dan? Is dat samen de genoemde 50K of komt die schuld ergens anders vandaan?

 

Ik denk te lezen dat je de naheffing zelf niet bestrijd, maar dat je niet kunt betalen en dat het niet lukt om een betalingsregeling te treffen voor de naheffing. Ik krijg echter het idee dat de schuldenproblematiek groter is dan alleen de naheffing. Wat vinden je accountant en ingehuurde fiscaal specialist van het geheel?

 

Om antwoord te geven op je vraag die je stelt ben ik onvoldoende geequipeerd. Ik heb weinig kennis van schuldenproblematiek en geen ervaring met het treffen van regelingen met de belastingdienst. Waar we wel eens over kunnen sparren is over de mogelijkheden om je bedrijf nieuw leven in te blazen (iets doen met jouw talenten en de kansen in de markt). Daar moet je wel voor overeind blijven, dus ongevraagd wil ik adviseren om het effect op je geestelijke en lichamelijke gezondheid niet te onderschatten en gebruik te maken van persoonlijke hulpverlening, te beginnen bij de huisarts.

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Dank voor je reactie....

 

De openstaande vordering van de fiscus bestaat uit een aantal naheffingen en nog een openstaande IB waarvan ik een gering gedeelte tot nu toe afbetaalt heb.

Deze afbetaling is in overleg geweest met mijn accountant die nu echter ook zeer verwonderd is dat er we niets meer horen van de fiscus.

 

Ik denk (hoop) dat mijn bedrijf wel levensvatbaar is, echter op langere termijn. Ik zit in langlopende projecten en op korte termijn is er geen zicht op verbetering. Normaliter een stuk of 2 grotere opdrachten en ik kan zoveel provisie factureren dat ik de vorderingen zou kunnen betalen, maar vooralsnog zit ik al 1,5jr te hopen dat die grote opdrachten weer komen.....

 

Persoonlijke hulpverlening ben ik sinds kort meer aan t zoeken in de prive sfeer, contacten uit mijn netwerk voor wat advies. Heb zelf nog niet de indruk dat de huisarts op dit moment (voor mij) de meest geschikte hulpverlener is....

 

Link naar reactie
  • 1

De openstaande vordering van de fiscus bestaat uit een aantal naheffingen en nog een openstaande IB waarvan ik een gering gedeelte tot nu toe afbetaalt heb.

Hoe groot is je totale schuld? Hoe groot is je totale bezit? Blijft er per saldo een probleem over?

 

Deze afbetaling is in overleg geweest met mijn accountant die nu echter ook zeer verwonderd is dat er we niets meer horen van de fiscus.

Samen verbaasd zijn helpt hier niet. De vraag is wat je ondertussen kunt doen.

 

Ik denk (hoop) dat mijn bedrijf wel levensvatbaar is (...) maar vooralsnog zit ik al 1,5jr te hopen dat die grote opdrachten weer komen.....

Zitten hopen is geen ondernemen. In theorie heb je maar twee grote opdrachten nodig, maar in de praktijk komen ze niet. Stop met wachten en ga kijken wat er allemaal nog meer mogelijk is.

 

Persoonlijke hulpverlening ben ik sinds kort meer aan t zoeken in de prive sfeer, contacten uit mijn netwerk voor wat advies. Heb zelf nog niet de indruk dat de huisarts op dit moment (voor mij) de meest geschikte hulpverlener is....

In de familie- en vriendenkring kun je ongetwijfeld heel goede luisterende oren vinden. En dat helpt ook zeker, maar het is passieve hulp. Actieve hulp, om je uit een denkpatroon te halen en je te helpen omgaan met wat je overkomt, is wellicht ook nodig. De huisarts kijkt wat je nodig hebt en kan je gericht doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog en cardioloog. Met een doorverwijzing kan het grotendeels onder de verzekerde zorg vallen, waardoor je niet nog meer in de financiële problemen komt.

 

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

@Ron: wederom dank voor je input!

 

Wellicht heb ik me niet overal even duidelijk uitgedrukt, hier nog een reactie op je opmerkingen:

* "samen verbaasd zijn" was een opmerking om aan te geven dat we erg verbaasd zijn dat de naheffingen zijn opgelegd. Dat wil niet zeggen dat ik ondertussen in een hoekje verbaasd ga zitten doen

* "zitten hopen" was een opmerking om aan te geven dat ik o zo graag die nieuwe opdrachten binnen wil halen, er echter soms aan twijfel of ze wel weer komen. Dat wil niet zeggen dat ik in een hoekje ga zitten hopen

* passieve hulp: ik ben van mening dat ik in mijn kring inmiddels de hulp kan krijgen die ik op dit moment nodig heb. En dat is niet van Tante Bep maar ondernemers en iemand die professioneel ook actief is in hulpverlening. Vooralsnog is dat voldoende voor mij

 

Verder denk ik dat jou vragen/aanbod om te helpen niet helemaal aansluiten bij datgene waarvoor ik dit topic geopend heb. Ik ben op zoek naar ervaringsdeskundigen op het fiscale/financiële vlak en zoals je zelf al aangaf ben je daarvoor helaas niet geequipeerd.

 

Link naar reactie
  • 0

"samen verbaasd zijn" was een opmerking om aan te geven dat we erg verbaasd zijn dat de naheffingen zijn opgelegd.

 

Dit snap ik dus weer niet. Naheffingen komen niet ineens uit de lucht vallen. Daar gaat het nodige aan vooraf.

Wanneer je 'accountant' hier verbaasd over is, dan is er mijns inziens iets goed mis.

Ik hoop dat je dit intussen hebt kunnen repareren. Anders heb je straks weer gedoe, hoewel je misschien dacht dat alles 'picobello' was.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Verder denk ik dat jou vragen/aanbod om te helpen niet helemaal aansluiten bij datgene waarvoor ik dit topic geopend heb. Ik ben op zoek naar ervaringsdeskundigen op het fiscale/financiële vlak en zoals je zelf al aangaf ben je daarvoor helaas niet geequipeerd.

 

 

beste Jan, de vragen die je stelt:

Wat te doen?

• Wachten op de deurwaarder, hopen op een betalingsregeling (welke ik zelf steeds minder kans geef) of geen regeling en persoonlijk failliet gaan/in schuldsanering gaan.

• Niet wachten op deurwaarder, proberen in loondienst te gaan, prive stabiliteit/rust creëren en het lot van loonbeslag ondergaan en tot aan mijn pensioen afbetalen van de schulden

• Wachten op deurwaarder, failliet laten gaan, schuldsanering en dan in loondienst.

 

kunnen wij niet beantwoorden voor je. Feit is dat die schulden niet weggaan. Maar of je moet afwachten (met als risico dat het vervolg van het incassotraject nog ongunstiger uitpakt qua timing) of je zelf actie moet ondernemen (met als nadeel dat je al moet gaan betalen voordat die mogelijke grote klus op je pad komt) of dat je richting faillissement moet gaan (inclusief succesvol de WSNP door, anders begint alles weer opnieuw) is een keuze waarover je je goed moet laten voorlichten.

 

Wat mij wel verbaasd is dat je geen melding maakt van beroepsprocedures. Je bezwaren zijn afgewezen en daar ben je vervolgens gewoon mee akkoord gegaan?

 

groet

Joost

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

@Joost: je hebt het over actie ondernemen en mij daarover laten voorlichten. Dat is dus waar ik hier een antwoord op hoop te vinden....waar kan ik mij daarover laten voorlichten als ik die info hier niet zou vinden?

 

VWB die beroepsprocedures: die naheffingen zijn idd niet uit de lucht komen vallen, daar is eerst een schrijven over gekomen dat mijn aangiftes opnieuw beoordeeld zouden worden, daarna dus een herziene aanslag waarna ik bezwaar heb aangetekend. Eerst schriftelijk, daarna nog mondeling. Volgende stap zou rechtbank worden.....Achteraf heb ik er wel wat spijt van, maar toendertijd was me de moed in de schoenen gezonken door de resolute afwijzigingen en had ik geen vertrouwen in een gang naar de rechter, advocaatkosten en grote kans wederom een afwijzing.

Ik ben inmiddels bijna een jaar verder, geen steek opgeschoten en zou momenteel waarschijnlijk die rechtsgang gemaakt hebben......

Link naar reactie
  • 0

@Joost: je hebt het over actie ondernemen en mij daarover laten voorlichten. Dat is dus waar ik hier een antwoord op hoop te vinden....waar kan ik mij daarover laten voorlichten als ik die info hier niet zou vinden?

 

Bij iemand die jouw financiële situatie kent. Het is op HL onmogelijk te beoordelen of je moet wachten of actie moet ondernemen richting de fiscus. Of je faillissement en WSNP moet overwegen idem dito.

 

Schuldhulpverleners zijn vaak de aangewezen bureaus. Je gemeente zou je daarmee moeten kunnen helpen.

 

Succes

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 214 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.