Jump to content
Robbert P
Verberg

Winkelpand huurcontract loopt af, wat nu ?

Ik huur een winkelpand van onze franchisegever, die op haar beurt weer huurt van de eigenaar van het winkelpand. Dit huurcontract van 10 jaar loopt binnenkort af omdat franchisegever de huur heeft opgezegd. Ik ben voornemens de zaak te verkopen en wil me dus niet weer aan een huurcontract van 5 jaar binden. Echter indien er op korte termijn geen verkoop plaats vindt, wil ik in in gesprek gaan met de verhuurder om het pand per jaar te huren. Ik weet niet hoe het wettelijk gezien zit met huren van een winkelpand.

 

1) Kan ik uit het pand gezet worden nu de franchisegever de huur heeft opgezegd?

2) Kan de franchisegever de huur zomaar opzeggen of heeft deze een vorm van zorgplicht naar franchisenemer?

3) Kan een huuropzegging door franchisegever worden teruggedraaid, zodat na deze 10 jaar de huur per jaar wordt voortgezet zoals wettelijk gezien de gang van zaken is?

 

ik kom er niet uit, wie kan me helpen?

Dank !


Wie de vraag stelt moet bereid zijn te leven met het antwoord !

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Wettelijk gezien is er niet iets geregeld anders dan wat je met de verhuurder afspreekt en vastlegd.

Kun je niet met de verhuurder gaan praten en een huur voorstel doen?

 

Ik kan me niet voorstellen dat verhuurders in deze tijd leegstand willen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 1

Ik huur een winkelpand van onze franchisegever, die op haar beurt weer huurt van de eigenaar van het winkelpand. Dit huurcontract van 10 jaar loopt binnenkort af omdat franchisegever de huur heeft opgezegd. ik kom er niet uit, wie kan me helpen?

Normaal is het zo dat jouw (onder)huur eindigt met het contract van je huurder en dat de opzegtermijn net zo lang is als de huurtermijn die je betaalt (betaal je per kwartaal, dan is de opzegtermijn een kwartaal).

 

Echter, het is belangrijk om vast te stellen of je een zogenaamde 'artikel 290 bedrijfsruimte' hebt. Als dat zo is, heb je namelijk iets meer rechten.

 

In Boek 7, Titel 4, Afdeling 6, Artikel 230 en 290 van het Burgerlijk Wetboek worden grofweg twee soorten bedrijfsruimtes onderscheiden: (290) een bedrijfsruimte waar het publiek naar binnen kan of moet en meteen z'n spullen / diensten krijgt óf (230) een bedrijfsruimte die niet (a) is. :)

 

Een 'artikel 290 bedrijfsruimte' is sowieso verzekerd van 10 jaar huurrecht (2 x 5 jaar bijvoorbeeld). Het lijkt erop dat dat bij jou is gerespecteerd. Echter volgens mij kan het zijn dat bij een 'artikel 290 bedrijfsruimte' de opzegtermijn minimaal één jaar moet zijn (artikel 293).

 

Als je dus een 'artikel 290 bedrijfsruimte' hebt en de boel is niet minstens een jaar vantevoren aangetekend worden opgezegd (artikel 293), kan het zijn dat je een rechter kunt vragen om hem te laten vaststellen wanneer je contract dan wél eindigt (artikel 295). Mocht je er dan toch uit moeten, omdat de huurder en verhuurder het contract hebben opgezegd, dan kan het nog steeds zijn dat jij als onderhuurder wel aan de huurder een schadevergoeding kunt vragen wegens de (te korte?) opzegtermijn en (gebrek aan) huurgenot. Niet helemaal ideaal, maar misschien toch iets.

 

Misschien dat de franchisenemer met deze bovenstaande informatie nog iets voor je (met gesloten beurzen) kan regelen met de verhuurder, bijvoorbeeld een kortdurende verlenging van de huur direct bij de verhuurder.

 

Sowieso even afdeling 6 goed tot je nemen:

http://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/Boek7/Titel4/Afdeling6/


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

werkt dit dan ook de andere kant op, dus dat de huurder ook een opzegtermijn van een jaar heeft?

Volgens mij werkt het dezelfde kant op (naar boven). Dus van onderhuurder naar huurder. En van huurder naar verhuurder. TS heeft feitelijk alleen met huurder te maken. Maar huurder moet dan maar weer zien wat hij met verhuurder regelt.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Als je dus een 'artikel 290 bedrijfsruimte' hebt en de boel is niet minstens een jaar vantevoren aangetekend worden opgezegd (artikel 293), kan het zijn dat je een rechter kunt vragen om hem te laten vaststellen wanneer je contract dan wél eindigt (artikel 295).

Als er niet tijdig is opgezegd, dan loopt de huurperiode voor onbepaalde tijd door (uitgaande van de situatie dat de termijn van 10 jaar is verstreken).

Art. 295 ziet op de situatie dat de verhuurder opzegt, maar van de huurder geen schriftelijke toestemming ontvangt. Dan dient de verhuurder van de rechter een onherroepelijk vonnis tot beëindiging van de overeenkomst te verkrijgen.

 

 


That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Dank voor alle reacties, graag deel ik even de stand van zaken met jullie want er zijn wat ontwikkelingen.

 

Inmiddels hebben we een gesprek gehad met de verhuurder, en deze heeft minimaal bewogen middels een toegezegde huurverlaging. Hij is genegen ons een contract aan te bieden voor 2 of 3 jaar.

 

Korter wil hij niet wij zouden graag per jaar gaan huren.

 

Nu hebben we nog een vraag;

1)

 

Stel wij zijn het eens met de toegezegde huurprijs, en willen aan het einde van deze looptijd (Sept. 2016) een nieuw huurcontract afsluiten. Hoe leggen we dat dan nu al vast, maar wel met de mogelijkheid dat we er altijd nog vanaf kunnen tegen die tijd. Er kan namelijk nog van alles gebeuren tot die tijd. We hebben dus eigenlijk een juridisch sluitende tekst nodig die we hem kunnen sturen.

 

Wie kan ons verder helpen?

Thanks,


Wie de vraag stelt moet bereid zijn te leven met het antwoord !

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik neem aan dat je een bepaalde opzegtermijn in het contract hebt zitten. Als je het nou zo vast laat leggen dat het contract stilzwijgend verlengd wordt voor bijvoorbeeld 2 jaar na afloop van het contractperiode mits er schriftelijk 3 maand voor afloop van het contractperiode wordt opgezegd. Dan zit je denk ik wel goed.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 225 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept