• 0

BTW digitale diensten verkoop internationaal

Beste,

 

Ik ben een startende ondernemer, dus nog een beetje een nitwit op ondernemersgebied. Ik ben bezig met het bouwen van een abonnementswebsite, een soort muziekacademie online (internationaal). Hierbij kan een ieder (lees:particulier) zich abonneren voor een bedrag per maand. Nu ben ik de afgelopen week bezig geweest me te verdiepen in het BTW-verhaal. Maar dit blijkt bij het aanbieden van een digitale dienst een complete jungle te zijn! Het komt erop neer dat je binnen de EU onder een MOSS-regeling komt te vallen. D.w.z. dat ik in Nederland de BTW van elk EU-land kan aangeven en dat de Ned.BD deze gelden verdeelt. Ik moet dan wel per land gespecificeerd aangifte doen. Maar buiten de EU moet ik aangifte doen in het land van de afnemer. Ik verwacht zeker dat ik members aangemeld krijg van buiten de EU. Naast het feit dat mijn dienst waarschijnlijk in sommige landen onder het verlaagde BTW-tarief gaat vallen, heb ik ook nog te maken met bijv. de VS, die in de verschillende staten, verschillende tarieven laat gelden. Ik voorzie een hele hoop werk, dus ben op zoek gegaan naar advies en tips hoe ik dit het beste kan aanpakken. Nou, na een aantal telefoontjes met de belastingdienst; nul op request. Ze wisten met deze vraag geen raad. Ook de KvK kon me niet verder helpen. RVO idem dito en tal van andere organisaties ook niet.

Vraag: heeft iemand hier ervaring mee en/of kan me advies/tips geven hoe ik dit het beste kan aanpakken?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0

Je kan alles zelf uitzoeken en bijhouden. Een andere optie is het inhuren van een expert/belastingadviseur die je hiermee kan helpen. Je kan eens een aantal offertes aanvragen en zo inzicht krijgen in de kosten en mogelijkheden. Om de kosten en de hoeveelheid werk inzichtelijk te houden kun je overwegen om te starten in een beperkt aantal landen. Bijvoorbeeld eerst in de EU en dan uitbreiden naar de VS.

 

Een eerste stap is de situatie inzichtelijk maken voor dienstverlening in de regio's waar je actief wilt zijn, dan komt de vraag hoe je zo efficiënt en effectief mogelijk op regelmatige basis aan je btw verplichtingen kan voldoen. Vervolgens is er een stukje werk om bij te houden wat de veranderingen in regelgeving zijn.

 

 

Ficsus.nl - Online boekhouden makkelijk én leuk! Vanaf 8,75 per maand.
Link naar reactie
  • 0

Maar buiten de EU moet ik aangifte doen in het land van de afnemer.

 

Landen buiten de EU kennen “het verschijnsel BTW” normaal gesproken niet, dus dat zal wel meevallen.

 

Je moet natuurlijk wel goed kunnen toetsen (en vastleggen!) waar de omzet vandaan komt (uit welk land dus). Daar is genoeg over geschreven, o.a. hier op HL. Dat kan je makkelijk nalezen.

 

En dan inderdaad de juiste aangiften doen. Het is een hoop rompslomp allemaal – maar dat is nou eenmaal zo.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
Landen buiten de EU kennen “het verschijnsel BTW” normaal gesproken niet, dus dat zal wel meevallen.

Noorwegen heeft BTW, (en een met MOSS vergelijkbaar registratie systeem), Zwitserland ook (nu nog met een drempelbedrag) en in de USA heet het geen BTW maar sales tax. En die hebben (net als de EU) ook wel in de gaten dat ze door downloads belastingopbrengsten mislopen dus die gaten in de wetgeving worden dichtgetimmerd. Het kan dus ook tegenvallen.

 

Eerst starten in een klein aantal landen en op basis van de aanwezige kennis en mogelijkheden uitbreiden (of niet) lijkt me een betere manier om het aan te pakken.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb een relatie die zaken doet in USA. Zoals je misschien weet ken USA witholding tax. Dus als je licentie inkomsten oid wilt vangen uit USA zou je misschien moeten aangeven bij de USA fiscus

Amerikanen vragen je inderdaad vaak of je even een W-8BEN (of W9)-formulier in wil vullen. Pas hier mee op! Er is namelijk een verdrag tussen de VS en Nederland ter voorkoming van dubbele belasting, waarmee eventuele withholding tax dan - volgens mij - vaak abusievelijk wordt geheven.

 

Dit doen ze waarschijnlijk omdat ze niet beter weten, of omdat het wel lekker makkelijk is om de internationale klanten op één hoop te gooien met de nationale klanten. Zie die 30% withholding tax dan vervolgens maar weer eens terug te krijgen of te verrekenen in je (Nederlanse) aangifte...

 

Voor zover ik weet zijn de IRS-formulieren helemaal niet van toepassing. Als je diensten aanbiedt terwijl je in Nederland zit (en onder het verdrag valt), dan ben je een zogenaamd "nonresident" bedrijf zonder "U.S. presence" en zonder "U.S. source income". In dat geval vallen de inkomsten onder het kopje "Business Profits" van het verdrag, waar staat dat dergelijke winsten worden belast (IB/Vpb) in het land van aanbieden (Nederland).

 

Overigens lijkt dat ook niet anders te zijn als je licentie-inkomsten als "Royalties" zou aanduidelijk. Artikel 13 geeft aan dat die moeten worden belast in het land van oorsprong (ook Nederland).

 

Overige, mogelijk interessante documenten

http://www.irs.gov/publications/p519/index.html

http://www.irs.gov/publications/p519/ch02.html

 

Overigens leek de discussier hierboven te gaan om omzetbelasting (verkoop, omzet of toegevoegde waarde). De withholding tax is een voorheffing op de inkomstenbelasting (winst, resultaat of inkomen).

 

Caveat: dit is op basis van wat ik tot nu toe heb kunnen destilleren uit de US Tax Convention with the Netherland. Tot op heden was deze redenering altijd voldoende om de klant in de VS te overtuigen om af te zien van bronheffing.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

@Prinsrachid: je zou misschien volledig gelijk hebben maar nu praktijk. Wat doe je als de klant weigert te betalen als je die formulieren niet invult? Je kan praten totdat je een ons weegt maar ze weigeren gewoon.. wat dan?

Prego zal misschien weinig last krijgen omdat hij met particulieren te maken heeft en betaling vooraf wenst.

Link naar reactie
  • 0

Wat doe je als de klant weigert te betalen als je die formulieren niet invult? Je kan praten totdat je een ons weegt maar ze weigeren gewoon.. wat dan?

Persoonlijk weiger ik dan de opdracht. Het alternatief is namelijk dat er Amerikaanse (!) belastingformulieren bewust verkeer moeten worden ingevuld, omdat de klant dat wel lekker handig vindt. Je moet immers verklaren dat je US sourced income hebt, wat simpelweg niet zo is. Als een klant alleen geld in het laadje brengt als ik voor hem US tax papers ga zitten 'vervalsen', dan weet ik eigenlijk wel voldoende, hoor.

 

Maar, de keus is natuurlijk altijd aan jezelf. Je kunt gewoon die formulieren alsnog invullen en bronbelasting laten inhouden. Daarna kun je een poging wagen om de betaalde belasting te verrekenen met de verschuldigde inkomsten- of vennootschapsbelasting in Nederland. Op die manier valt de schade nog een beetje mee.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Wat algemene tips als toevoeging.

 

Start in een paar landen, kijk of je administratie voldoende op orde is om je omzet eenvoudig te splitsen naar land/regio en naar particulier/ondernemer.

 

Volg een cursus over BTW en buitenland, vraag daar tips.

 

Een twintigtal kan je nog wel handmatig doen, als je veel transacties krijgt en je inrichting klopt niet gaat het van kwaad tot erger. Vaak kan je met een goede websites wel draaitabellen creëren in excel en inlezen in je administratie. Leg samen met de bouwer van je website een basis om internationaal te kunnen zijn. Zonde als je straks alles moet ombouwen en als je nu al met alles rekening wilt gaan houden, maak je voorlopig geen winst, want maak je kosten die misschien niet nodig zijn.

 

Als je dat goed onder controle hebt en je ziet een nieuwe markt. Win advies in van een specialist op BTW gebied. Kosten wat, maar je krijgt geen problemen en je kan het ook zelf allemaal goed volgen, begrijpen en uitvoeren.

Link naar reactie
  • 0

Zou me over landen buiten de EU niet zo heel druk maken.

Hebben drempelbedragen waar je als starter niet zo snel overheen zult komen.

 

Heb begrepen dat het wetsvoorstel uit de VS die het mogelijk moet maken om ook bedrijven die niet in de desbetreffende staat gevestigd zijn te verplichten BTW in te houden een vrijstelling kent voor kleine bedrijven met omzet <1 miljoen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Marketplace_Fairness_Act

 

Noorwegen kent welliswaar wel een lage drempel, van iets van +/- 5000 EUR.

Maar hoeveel klanten verwacht je daar daadwerkelijk?

Tenzij je je specifiek op dat land richt, zou het me verbazen als het er meer dan een paar zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

in formulier W-8BEN-E staat

 

Foreign persons are subject to U.S. tax at a 30% rate

(the foreign-person withholding rate) on income they

receive from U.S. sources that consists of:

Interest (including certain original issue discount (OID));

- Dividends;

- Rents;

- Royalties;

- Premiums;

- Annuities;

- Compensation for, or in expectation of, services performed;

- Substitute payments in a securities lending transaction;

- Other fixed or determinable annual or periodical gains, profits, or income

 

Dus eigenlijk alle diensten die je verleent aan een Amerikaanse klant wordt potentieel 30% amerikaans belasting inghouden

 

Link naar reactie
  • 0

in formulier W-8BEN-E staat

 

Foreign persons are subject to U.S. tax at a 30% rate

(the foreign-person withholding rate) on income they

receive from U.S. sources that consists of:

Interest (including certain original issue discount (OID));

- Dividends;

- Rents;

- Royalties;

- Premiums;

- Annuities;

- Compensation for, or in expectation of, services performed;

- Substitute payments in a securities lending transaction;

- Other fixed or determinable annual or periodical gains, profits, or income

 

Dus eigenlijk alle diensten die je verleent aan een Amerikaanse klant wordt potentieel 30% amerikaans belasting inghouden

Het verwarrende punt is wellicht de interpretatie van "income" from "U.S. sources". Als je een dienst aanbiedt vanuit Nederland en je (Amerikaanse) klant tekent jouw contract onder Nederlands recht, dan lijkt me dat je inkomen voorkomt uit Nederlandse bron, niet uit Amerikaanse. Het verdrag tussen de VS en Nederland ter voorkoming van dubbele belasting probeert ook redelijk duidelijk te maken welke bronnen van inkomen wáár moeten worden belast.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Het verwarrende punt is wellicht de interpretatie van "income" from "U.S. sources".

 

Onder income wordt over het algemeen verstaan de winst en in US-NL belastingverdrag word deze inkomsten toegewezen aan de woonland (art. 7 business profit). In geval een NL onderneming zal de NL belastingdienst mogen heffen. Maar de betaling van bijv licenties (Mocht Prego licenties verkopen) lijkt mij geen 'business profit' of 'income'.

 

Als je een dienst aanbiedt vanuit Nederland en je (Amerikaanse) klant tekent jouw contract onder Nederlands recht, dan lijkt me dat je inkomen voorkomt uit Nederlandse bron, niet uit Amerikaanse. Het verdrag tussen de VS en Nederland ter voorkoming van dubbele belasting probeert ook redelijk duidelijk te maken welke bronnen van inkomen wáár moeten worden belast.'

 

Dit lijkt mij geen juiste uitleg. Het maakt denk ik helemaal niks uit onder welk recht je contract tekent. Als er in de rechtspraak van 1 van beide landen geruled wordt dat die werkzaamheden/diensten een bron is in hun jurisdictie dan hang je gewoon. Het lijkt mij sterk als het anders gekwalificeerd wordt als je onder ander recht structureert.

Als de NL onderneming gevestigd is in NL dan is het meestal zo dat je inkomsten heb uit NL bron. Dat zegt natuurlijk niks want andere mogen bronbelasting inhouden op inkomsten uit NL bronnen. Je moet zo zien te krijgen zodat de inkomsten gekwalificeerd wordt zodat NL mag heffen anders moet toch US bronbelasting aftikken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dit is een oude thread, maar omdat ik er zelf momenteel mee bezig ben zal ik er toch even op reageren: volgens mij klopt een deel van de informatie die hierop staat namelijk niet. Je vult JUIST een W-8BEN formulier (al dan niet met E erachter) om aan te tonen dat je bedrijf in een land gevestigd is dat een zogenaamde 'tax treaty' heeft met de VS, zodat je Amerikaanse klant bewijs heeft dat ze geen benefits hoeven in te houden op je factuur.

 

In dit artikel van de IRS wordt het vrij duidelijk uitgelegd:

 

If a tax treaty between the United States and your country provides an exemption from, or a reduced rate of, withholding for certain items of income, you should notify the payor of the income (the withholding agent) of your foreign status to claim the benefits of the treaty. Generally, you do this by filing Form W-8BEN, Certificate of Foreign Status of Beneficial Owner for United States Tax Withholding with the withholding agent.

 

Dus júist als je zeker wil weten dat je klant geen belasting inhoudt op je factuur, kan het handig zijn om dat formulier in te vullen. Je moet dan wel eerst een EIN (employee identification number) voor foreign entities aanvragen bij de VS.

Link naar reactie
  • 0

Je moet dan wel eerst een EIN (employee identification number) voor foreign entities aanvragen bij de VS.

 

Waar baseer je dat op?

 

Uit de W8-BEN invul instructie:

 

If you are claiming treaty benefits, you are generally required to provide an ITIN if you do not provide a tax identifying number issued to you by your jurisdiction of tax residence on line 6.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 178 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.