Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Jet1989

Bbz terugbetalen voorkomen

Recommended Posts

Hallo allemaal,

Sinds een paar weken heb ik te horen gekregen dat mijn aanvraag voor de bbz is goedgekeurd.

het is een renteloze lening, dus als ik onder de jaarnorm blijf mag ik het geld houden.

Ik ben hier uiteraard heel blij mee, maar ik heb een vraag.

 

Ik vind dat ik veel geld krijg, meer dan ik had verwacht en ik wil graag voorkomen dat ik volgend jaar opeens veel geld terug moet betalen.

Om die reden heb ik vandaag gezocht naar waar de gemeente naar kijkt als het gaat om mijn definitieve inkomen.

 

Ik heb verschillende antwoorden gevonden en de twee die ik het meest vind zijn:

 

 

- " Het college neemt een nadere beslissing met betrekking tot de verleende bijstand, bedoeld in artikel 11, eerste lid, nadat het college het netto-inkomen uit bedrijf of zelfstandig beroep definitief heeft vastgesteld"

 

Ook heb ik dit in een brief zien staan:

"Het bedrag dat u moet terugbetalen is gelijk aan het verschil tussen het netto inkomen en de jaarnorm."

 

Als ik het goed begrijp zou dit dus betekenen dat ze kijken naar alle inkomsten uit mijn bedrijf, zonder aftrekposten als reiskosten, bedrijfskosten en investeringen.

 

 

- Op dit forum vind ik ook verschillende reacties dat er gekeken wordt naar Winst uit onderneming (-20%); Dus met aftrekposten.

 

Ook heb ik een vriend die gebruik heeft gemaakt van de bbz regeling en hij zegt dat ik het beste veel investeringen kan doen van boven de 400,- en al mijn kilometers moet opgeven om te voorkomen dat ik terug moet betalen.

Voor dat ik dit doe wil ik eerst zeker weten dat dit het geval is.

 

Wie weet hoe het precies zit zodat ik niet voor verrassingen kom te staan bij de definitieve berekening?

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze kijken naar de winst in je onderneming, waarbij een correctie van ongeveer 20% wordt toegepast, omdat juist niet naar de fiscale winst gekeken wordt, vanwege alle fiscale ondernemersfaciliteiten.

 

Er wordt dus wel degelijk rekening gehouden met de kosten in je onderneming, maar niet met dingen als zelfstandigenaftrek, omdat het gaat om de vraag welk inkomen je beschikbaar hebt om van te leven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Jet,

 

StevenK heeft gelijk. Bij de definitieve vaststelling wordt rekening gehouden met het bedrijfseconomisch resultaat (wat onder aan de streep staat bij het jaarrapport). Dit bedrag wordt verminderd met 20% (norm 2015 /artikel 6 lid 2 Bbz 2004). Daarnaast wordt gekeken welke inkomsten er zijn naast de onderneming. Dit wordt vergeleken met de voor jou toepasbare bijstandsnorm (evt wordt de norm verhoogd door een woonkostentoeslag en de premie voor een AOV-verzekering).

 

Mocht je winst draaien met je onderneming, zet geld apart of vraag de gemeente om een korting op de uitkering door te voeren. Indien jij net gestart bent, kan er sprake zijn van een verkort boekjaar en tellen de inkomsten, die je voor de start van het verkorte boekjaar hebt genoten, niet mee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Jet, welkom op HL!

 

In die antwoorden van je gemeente wordt gesproken over netto inkomen, dus niet over bruto omzet. Omzet en inkomen zijn twee verschillende begrippen.

 

Maar waarom wil je eigenlijk terugbetaling van je lening voorkomen? Wanneer je alles kunt terugbetalen is dat toch juist een teken dat het goed gaat met je onderneming? Ook ik denk dat je het beste je verdiensten tot aan dat BBZ niveau apart kunt zetten, dan heb je het zodra je moet terugbetalen.

 

Dat advies van die vriend van je kun je beter nog maar eens heel goed bestuderen! Alleen wanneer je starter ben kun je investeringen (>450,- euro) naar willekeur van je omzet aftrekken, zoniet dan moet je de afschrijvingskosten over minimaal vijf jaar uitsmeren. Verder is het natuurlijk zakelijk dom om onnodige investeringen te doen of andere onnodige kosten te maken. Waar kwam dat bedrag van 400 euro trouwens vandaan? Kan je hier naar zijn informatiebron linken? De "kilometers opgeven" is wat vaag geformuleerd. Wat bedoelde hij daarmee? Opgeven bij wie? Indien je voor je werk naar een klant gaat met je privé auto kun je per kilometer een bedrag aftrekken als kosten. Bedoelde hij dat?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt allemaal voor je reactie, ik heb nu in elk geval meer duidelijkheid :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Jet, fijn dat je nu meer duidelijkheid hebt.

 

Vond je mijn vragen niet boeiend genoeg om er op in te gaan? Jouw vraag kan ook voor andere lezers in soortgelijke situaties interessant zijn en wellicht hebben zij ook vaag iets gehoord over het opgeven van kilometers en het doen van investeringen om het terugbetalen van een bbz lening te voorkomen. Voor hen is het wellicht informatief om ook daar meer duidelijkheid over te krijgen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 2 leden online en 100 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept