loading
Ga naar inhoud
amien90
Verberg

toetreding vennoot en inkomstenbelasting

vraag

Op dit moment zijn we met 3 vennoten (VOF). 70% van de winst keren we uit elke maand. 30% als reserve. Eventueel aan het eind van het jaar kunnen we alles uitkeren. Er moet toch immers inkomstenbelasting betaald worden over de gehele winst. Ongeacht of je dit uitkeert of niet (toch?)

 

Nu is het zo dat er nog een 4de vennoot toetreed. Omdat het toch een behoorlijke stap is, zal hij in eerste instantie als BV/Eenmanszaak opereren. de VOF factureert de klant van de 4de vennoot. En zijn BV factureert de VOF (Als iemand dat handiger weet op te lossen is dat ook geen probleem)

 

Omdat alles op gelijkwaardigheid is, moet er ook hier 30% als reserve in de VOF blijven. Nu is het natuurlijk wel zo dat de 3 vennoten dan ook over deze reserve inkomsten belasting moeten gaan betalen. Dat is alleen niet helemaal fair, omdat het geld deels natuurlijk ook gewoon is van de 4de, nog intredende vennoot.

 

Is dit niet op een andere manier te regelen? We gebruiken de reserve als buffer om bijvoorbeeld een slechte financiële maand op te kunnen vangen. Of eventueel een investering te kunnen doen indien dat nodig mocht zijn.

 

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

9 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

De VOF heeft weinig met de eenmanszaak te maken, behalve dat deze (de eenmanszaak dus) een leverancier is zo te horen.

 

Zaak is dan om in een overeenkomst vast te leggen dat 25% (omdat er dus 4 personen hierbij betrokken zijn) van het resultaat naar de eenmanszaak gaat (via facturen) en dat de ondernemer in kwestie dan ook 30% "in de zaak" moet laten (dus niet moet opnemen om bijv. een wereldreis te maken...), omdat de vennoten dat dan ook kennelijk doen.

 

Niet zo heel simpel trouwens, maar misschien kan je een (juridisch) deskundige inschakelen.

 

Overigens lijkt het mij een prima constructie, wanneer iedereen op dezelfde golflengte zit (dus geen "Griekse toestanden" in spe...).

Maar belangrijk is om alles vast te leggen, ook met betrekking tot het 'toetreden' tot de VOF - trouwens houdt de VOF op te bestaan als iemand toetreedt, dus dan komt er formeel een hele nieuwe VOF.

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

"

en dat de ondernemer in kwestie dan ook 30% "in de zaak" moet laten (dus niet moet opnemen om bijv. een wereldreis te maken...), omdat de vennoten dat dan ook kennelijk doen.

"

 

Maar hoe zit het dan met de inkomstenbelasting aan het eind van het jaar voor de 3 vennoten? De 4de persoon is nog geen vennoot aan het eind van het jaar. Maar heeft wel een reserve staan bij de VOF. Waar de overige 3 vennoten vervolgens wel inkomsten over moet betalen?

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Nee, natuurlijk heeft hij/zij geen "reserve staan bij de VOF". Daar heeft hij/zij toch (fiscaal, dus voor de inkomstenbelasting) niets mee te maken.

 

Maar je zou wel kunnen (proberen te) bedingen dat er in de eenmanszaak wél eigen vermogen achterblijft, zodat niet al het geld straks op is.

 

Maar zoals gezegd: niet makkelijk allemaal. Een jurist inschakelen?

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Overeenkomst maken dat hij zijn aandeel factureert, maar dat 30% daarvan niet uitbetaald wordt, maar geconverteerd wordt in een achtergestelde lening of iets van dien aard?

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Dank. Lening klinkt inderdaad als een goede optie. Als dit mag. Ik zal het ook nog informeren bij een jurist.

 

Stel dat de potentiële vennoot niet toetreed naar x maanden. Dan is de lening in 1x af te lossen.

Als de vennoot wel uiteindelijk toetreed.. dan schrijven we het bij op zijn kapitaalrekening?

 

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Nee, dan ga je naar een fiscalist als je niet weet waar je mee bezig bent (als je verstandig bent). Want dan houdt de VOF op te bestaan en moet er (fiscaal) afgerekend worden. Vervolgens wordt er een nieuwe VOF opgericht, als jullie dat willen dan.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik was even in de veronderstelling dat een VOF alleen ophoud te bestaan als een vennoot uittreed en niet toetreed. Zal waarschijnlijk komen omdat ik een artikel had gelezen waar wordt geschreven dat een nieuwe vennoot aansprakelijk kan zijn voor de schulden welke zijn ontstaan van voor zijn toetreden

 

http://vanoppenenpartners.nl/nieuws/nieuwe-firmant-aansprakelijk-voor-oude-schulden

 

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Het is een redelijk ingewikkeld plaatje amien90, zeker omdat je verschillende opties afgedekt wilt hebben. In ieder geval geldt (in fiscale zin) dat de vennoten niet hoeven af te rekenen indien de 30% van 25% als schuld op de balans wordt opgenomen. Immers, resultaat is omzet min kosten.

 

Voor wat betreft de fiscale afrekening op het moment van 'verkoop', kort het volgende. De vennoten 'verkopen' ieder een deel van hun IB-onderneming, zijnde het vof-deel. dat houdt in dat als in totaal 25% wordt verkocht, alle vennoten geacht worden 8,33% van de onderneming te hebben verkocht. De prijs waarvoor de nieuwe vennoot instapt (voor het voorbeeld even 25.000 voor 25%) wordt naar 100% doorgetrokken (in mijn voorbeeld 100.000). Dit houdt in dat iedere vennoot 8.333 euro bij zijn box 1 inkomen zal moeten optellen bij het doen van de aangifte. Indien de intredende vennoot voor een nihilbedrag of een onrealistisch bedrag aan boord stapt heeft de fiscus het recht om de 'verkoopprijs' fictief te verhogen. Zo kan de fiscus dus stellen dat de onderneming 100.000 euro waard is, terwijl de nieuwe vennoot voor niets instapt. In de regel krijg je dit gedoe op het moment dat je IB-aangifte wordt gecontroleerd (2/3 jaar na het indienen).

 

En verder, zeker even langs een jurist. De nieuwe vennoot zal in het vof-contract moeten worden toegevoegd, er zal een overeenkomst moeten worden aangegaan voor wanneer het fout gaat, voordat hij/zij toetreedt, etc.

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 15 leden online en 186 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké