loading
Ga naar inhoud
klaas123
Verberg

Fusie, houvast en begeleiding gezocht?

vraag

Hallo allemaal!

 

Wij zijn 3 bedrijven onder een dak in de sport/recreatie branche en we overwegen om te fuseren om zo onze ondernemingsdoelstellingen beter te kunnen verenigen, schaalgrootte te realiseren en vooral een hoop administratieve lasten naar de toekomst toe te voorkomen.

 

Even een kleine uiteenzetting voor de beeldvorming:

Bedrijf A: omzetverwachting 2015 1.5 tot 2 miljoen, winst 2 ton, aantal FTE 8.

Bedrijf A is een VOF met 2 vennoten, A en B met beide een 50 procent aandeel, bedrijf A heeft geen schulden en een handelsvoorraad van ong. 2 ton. Bedrijf A bestaat inmiddels 4.5 jaar en heeft als hoofdactiviteit stenen/online winkel.

 

Bedrijf B: Omzetverwachting voor 2015 75k, winst 15 a 20k, aantal FTE 1.

Bedrijf B is een VOF met 3 vennoten, A, B en C, waarbij C voor 50 procent eigenaar is en A en B beiden 25 procent. Bedrijf B heeft geen schulden, een handelsvoorraad van ong. 5k en bestaat inmiddels ruim 2 jaar. Dienstverlenend bedrijf in de reparatiebranche.

 

Bedrijf C: Omzetverwachting voor 2015 120k, winst 35 a 40k, aantal FTE 0.2.

Bedrijf C is een EMZ met 1 vennoot, C. Bedrijf X heeft geen schulden, een handelsvoorraad van ong. 35k en bestaat inmiddels een goede 6 jaar. Bedrijf C is een groothandel/ producerend bedrijf in dezelfde branche als bedrijf A en B.

 

Zoals bovenstaande weergeeft hebben de vennoten al met elkaar te maken in bedrijf B. Bedrijf A en C zijn tot op heden gescheiden voortgezet maar om eerder genoemde redenen willen we dit graag gaan samenvoegen.

 

Nu lopen we tegen een hele hoop dingen aan waar we zelf niet direct een antwoord op hebben. Ook weten we niet precies wie ons in het volledige traject het beste kan begeleiden zodat we er zonder kleerscheuren sterker uitkomen.

 

Enkele vragen:

1: Bedrijf A heeft stevig geïnvesteerd en verwacht komende jaren meer vruchten te gaan plukken van de naar verhouding hoge omzet. Bedrijf A wil natuurlijk niet dat vennoot C precies op het juiste moment in stapt en dan alleen maar de vruchten plukt van een vermoedelijk relatief lage waardering. Is het bijvoorbeeld mogelijk een flexibele (overname/fusiesom) op te stellen die rekening houdt met evt. groei of krimp de komende jaren?

 

2: Wie kan ons het beste helpen met een waardering? Google biedt 100 mogelijkheden maar deze hebben het vooral over transacties van 1000.000 en hoger en we verwachten dat onze fusie hier ver onder valt omdat we niet zo groot zijn!

 

3: Wie heeft er tips en tricks die ons enige houvast geven? Of zit er iemand op het forum die zegt, hey deze opdracht is op mijn lijf geschreven!?

 

Alvast ontzettend bedankt en mocht mijn vraagstelling niet duidelijk zijn of in het verkeerde kopje staan dan hoor ik het graag!

Link naar bericht
Delen op andere sites

6 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord
Of zit er iemand op het forum die zegt, hey deze opdracht is op mijn lijf geschreven!?

Als ik je een Higherlevel dream-team zou mogen voorstellen, dan bestaat dat uit Steven Kroesbergen voor het juridische deel en Joost Rietveld, Marcel Spruit en/of Ronaldinho voor het fiscale/boekhoudkundige stuk. :)


Ik help ondernemers aan betaalbare en betrouwbare verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

Werkgever en op zoek naar een goede en betaalbare verzuimverzekering voor je personeel ? ☛ www.verzuimverzekerd.nl

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Vind dit toch meer in Vraag & Aanbod thuishoren...Of is er een reden dit anders te zien?


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant en Horeca -, Recreatie - & Toerisme-Ondernemer 'in ruste', MSc-Student 'Ontwerp Gedreven Innovatie' (Design Driven Innovation)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als forumlid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Of is er een reden dit anders te zien?

 

ik vind vraag 1 en 3a duidelijke inhoudelijke forumvragen voor een interessante discussie en uitwisseling van kennis;vragen 2 en 3b passen los inderdaad meer in vraag & aanbod

 

 


Ik help ondernemers aan betaalbare en betrouwbare verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

Werkgever en op zoek naar een goede en betaalbare verzuimverzekering voor je personeel ? ☛ www.verzuimverzekerd.nl

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

1: Bedrijf A heeft stevig geïnvesteerd en verwacht komende jaren meer vruchten te gaan plukken van de naar verhouding hoge omzet. Bedrijf A wil natuurlijk niet dat vennoot C precies op het juiste moment in stapt en dan alleen maar de vruchten plukt van een vermoedelijk relatief lage waardering.

Ben jij vennoot A of B van bedrijf A?

 

Met de woordkeuzen "natuurlijk niet" en "alleen maar" ga je namelijk voorbij aan het feit dat de min of meer toetredend vennoot C niet alleen de lusten maar ook de lasten deelt, bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid over die 8 FTE. Bovendien doet hij meer dan "alleen maar vruchten plukken", want hij brengt zijn eenmanszaak bedrijf C in en de helft van het gemeenschappelijke bedrijf B, waarnaar hij voltijds aan de slag gaat voor het nieuwe bedrijf.

 

Waarmee ik me dan dus afvraag: zie jij zelf de verdergaande samenwerking eigenlijk wel helemaal zitten?

 

Verder zijn er inderdaad voldoende mogelijkheden om de zeggenschap over de nieuwe vennootschap anders te verdelen dan de winst. Laat je daarover adviseren, bijvoorbeeld door een van de eerder genoemde forumleden.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

@Ward: Ik ben vennoot C van bedrijf B en C. Je hebt helemaal gelijk dat ik ook de lasten ga delen en hiermee een behoorlijk risico rijker wordt. In de praktijk voelt dit personeel al als mijn personeel en zien ze mij als "baas".

 

Juist die extreme vervlechting tussen de 3 firma's en het feit dat dit zo natuurlijk voelt en verloopt is voor mij een reden om 100 procent achter dit plan te staan. Ik realiseer me dat ik ook waarde in breng en dat er dus een hoop verrekend zal/kan worden met deze waarde. Wel denk ik dat ik onder aan de streep ik degene zal zijn die qua kapitaalinbreng het laagst zit. Het aantrekken van vreemd vermogen of een andere constructie waarbij ik b.v. d.m.v. het niet opnemen van winstdeling dit verschil compenseer zie ik niet als een directe bedreiging. Wel moet het uiteindelijke bedrag en de bijbehorende constructie om aan dit bedrag te komen realistisch zijn en voor alle partijen goed voelen!

 

M.b.t. het vraag en aanbod forum, ik zie het inderdaad als een gecombineerde post. Mijn ervaring met Higherlevel is dat ik ontzettend veel nieuwe inzichten heb opgedaan door de reacties van andere ervaren of minder ervaren ondernemers. Natuurlijk zullen we uiteindelijk een adviseur in de arm nemen en natuurlijk kan/zal Higherlevel een rol spelen bij het vinden van deze consultant. Desalniettemin vind ik het toch prettig om ook uit andere hoeken inzichten te ontvangen en op scherp gezet te worden!

 

Alvast bedankt voor de reacties!

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik ben geen inhoudelijk specialist, maar groothandel (productie), detailhandel en overige dienstverlening (reparatie) samenvoegen? Diverse ondernemingen in verschillende levensstadia samenvoegen? Personeel en vastgoed delen? Lijkt me inderdaad verstandig om aan diverse juridische, fiscale en waarderingsspecialisten voor te leggen.

 

Aan wat voor rechtsvormen denken jullie (denk je) in basis? En wat voor organisatiestructuur? Jullie hebben nu immers allemaal min of meer een eigen specialisatie of verantwoordelijkheid. In de plaats van onderlinge verrekening zie ik al snel administratieve lasten van werk, personeels, eventueel vastgoed en holding BV's opkomen.

 

Het verhaal is nog enigszins verwarrend met bedrijf A, B en C en vennoot A, B en C (X?).

 

Waarom niet eerst bedrijf B ontvlechten? En dan in gedachte A en C fuseren indien dit verstandig en nog steeds wenselijk geacht wordt?

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 3 leden online en 106 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké