• 0

Doorschuifregeling bij voorkomen dubbele belasting over buitenlands winst

Beste Higherlevel leden,

 

Mijn naam is Martijn van de Groep, ik ben net nieuw op dit forum en heb een fiscale vraag waarvan ik hoop dat jullie mij op weg kunnen helpen.

 

Mijn situatie:

Ik werk sinds eind 2011 als freelance consultant in Vietnam en heb volgens het VN-NL belastingverdrag een vrijstelling over mijn buitenlandse winst om dubbele belasting te voorkomen. Vorige maand heb ik mijn definitieve belastingaanslag over 2012 ontvangen (geen idee waarom het zo lang heeft geduurd). Omdat het buitenlands winstbestanddeel in mijn onderneming over dat boekjaar fors hoger is dan mijn in NL belastbare inkomen kan ik mijn belastingvrijstelling om dubbele belasting in box 1 te voorkomen slechts deels benutten. Er is vast een goede reden voor deze beperking, maar als gevolg hiervan heb ik van de BD een zgn stallingsbeschikking ontvangen voor € 40.000 die ik in een toekomstige aangifte eventueel kan 'inzetten'.

 

Ik ben hier behoorlijk van geschrokken omdat ik nu dus ongeveer € 20.000 extra cash naar de fiscus moet overboeken (eigenlijk toch dubbele belasting) en zit over de jaren 2013-2015 in een soortgelijke situatie dus in kastermen loopt dat behoorlijk op. Wellicht kan ik deze betalingen pas vanaf mijn aangifte over 2017 ‘terugvorderen’ over mijn NL belastbare inkomen, maar dat weet ik niet zeker dus ik ben ineens opgezadeld met een fors risico.

 

Vragen:

 

1) Ik begrijp dat het bijna niet mogelijk is om succesvol bezwaar aan te tekenen tegen de fiscale regels voor box 1, maar kan ik hier bijv een ruling van de BD vragen vanuit het idee dat een internationaal verdrag zwaardere weegt dan nationale regelgeving?

 

2) Ik heb zelf nagedacht hoe ik mijn NL belastbaar inkomen structureel kan ophogen, en een van de mogelijkheden die ik zie is om het saldo inkomsten eigen woning dat ik nu voor 100% in mijn belastingaangifte opvoer volledig over te hevelen naar mijn fiscale partner (sinds 2010). Dat gaat toevallig ook om ca € 40.000 jaarlijks en zou er toe leiden dat mijn NL belastbaar inkomen ongeveer even hoog is als mijn buitenlands winstbestanddeel. Ik aarzel hier echter of dat zomaar kan omdat het belastbaar inkomen van mijn partners dan met € 40.000 wordt verlaagd, dus zij zou per saldo een zeer forse teruggave ontvangen over haar via loondienst afgedragen IB. Dat gaat de BD qua maximaliseren van belastingvoordeel door fiscale partners wellicht wat te ver… kan iemand hier iets over zeggen?

 

Leuker hoeft voor mij echt niet, maar makkelijker als het even kan wel.

 

Alle advies is van harte welkom. Als mijn vraag niet past binnen de regels van het forum is een tip over een fiscaal expert met specifieke deskundigheid die mij tegen betaling verder helpt uiteraard ook van harte welkom.

 

MVG, Martijn

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

De meeste "leken" denken in deze situatie inderdaad als volgt:

 

'Datgene ik in het buitenland verdien, dat valt buiten de NL belastingheffing en is min of meer netto'.

 

Maar zo (dat heb je al gemerkt!) werkt het niet. Het wordt volgens bepaalde formules 'her-berekend' en evenredig belast, zeg maar.

 

Nu is jouw vraag (nr 1) of je hier bezwaar tegen kan maken:

Lijkt mij van niet, want het is gewoon de wet. En het is ook conform het verdrag.

 

 

En dan heb je nog een vraag (nr 2):

In een professioneel aangifteprogramma druk je op 'een knop' om de meest optimale verdeling van de aftrekposten tussen fiscale partners te krijgen. In mijn programma heet dat "optimalisatie".

 

Dat doe je ná dat alles ingevoerd is in het programma. Dus het is altijd wel handig om naar de split van zaken zoals eigen woning e.d. te kijken.

Zeker als je praat over dit soort bedragen.

 

 

Oh ja, over je 'vrees' dat iets de BD 'te ver gaat':

Je bent helemaal vrij om aftrekposten die je kan verdelen ook zo te verdelen dat het voordeel maximaal is.

De BD mag niet ingrijpen en zeggen "dit gaat te ver, je mag max 50% verdelen" of zoiets.

 

(Als dat nou is wat je bedoelde trouwens)

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Peter en Joost,

 

Dank voor jullie reacties.

 

@Peter: Als 'leek' ben ik er inmiddels inderdaad achter dat de berekening in box 1 anders is dan ik dacht. Het zij zo, daar is vast een goede reden voor. En inderdaad, een doorschuif is in principe niet strijdig met het verdrag, mijn probleem is vooral het effect in kastermen. In elk geval dank voor jouw inzichten over bezwaar/ruling die bevestigen wat ik ook al vermoedde. Jouw laatste opmerking is inderdaad precies wat ik bedoel.. het lijkt erop dat totaal omgooien van de verdeling (voorafgaand aan 2012 onlogisch omdat mijn inkomen hoger was) nu ineens heel gunstig uit kan pakken. Ik vraag me inderdaad af of de BD hier kan ingrijpen in onze vrijheid van verdeling onder het motto "dit is een beetje leuker dan wij het willen maken"..

 

@Joost: ik woon en werk het grootste deel van mijn tijd in Vietnam, maar heb ook wat kleinere opdrachten in NL. Vandaar toch ook belastbaar inkomen in NL.

 

Groeten, Martijn

 

 

Link naar reactie
  • 0

@peter: Niet aldoor, ik reis heen en weer. Het gaat om consultancy advieswerk dus ik kan veel zaken online doen. Kun je mij de achtergrond van je vraag uitleggen? Wellicht kan ik dan een beter antwoord geven. Bedoel je met belastbare winst hetzelfde als belastbaar inkomen?

Link naar reactie
  • 2

Achtergrond van de vraag van Joost is dat als je niet in Nederland woont en niet in Nederland werkt, Nederland in beginsel weinig belasting over die inkomsten mag heffen. Het enkele feit dat je een Nederlandse klant hebt, betekent niet dat Nederland daarover mag heffen.

 

Maar als Nederland een stallingsbeschikking heeft afgegeven, dan is dat doorgaans omdat je in Nederland bent aangemerkt als binnenlandse belastingplichtige. Grote vraag is dan of dat terecht is, of dat je als buitenlandse belastingplichtige had moeten worden aangemerkt. Tenzij je opteert voor behandeling als binnenlandse belastingplichtige (en je fiscale partner ook, anders zijn jullie namelijk geen fiscale partners). Wellicht is dit het geval geweest ivm hypotheekrenteaftrek. In dat geval moet je er rekening mee houden dat per 2015 deze keuzeregeling is komen te vervallen en is vervangen door de kwalificerende buitenlandse belastingplichtige, waarvoor je niet aan de voorwaarden voldoet als je in Vietnam woont.

 

Die stallingsbeschikking krijg je overigens als je Nederlandse inkomen negatief is, zodat je buitenlandse inkomen groter is dan je wereldinkomen. Daarmee zou je op 0 uit moeten komen, zodat je nog steeds niet hoeft te betalen. De vraag is dan waar die €20.000 vandaan komt.

 

Met andere woorden: zeker gelet op de bezwaartermijn van 6 weken, zou ik aanraden met spoed hier een specialist naar te laten kijken om te beoordelen of de juiste fiscale regels zijn gehanteerd.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Het begint allemaal eigenlijk met de vraag:

Waar woon je?

 

En dan gaat het om de fiscale woonplaats, dus "daar waar het duurzame middelpunt van je persoonlijke levensbelangen ligt".

 

Als dat niet NL is (ik nam overigens aan dat dit wel NL was), dan wordt het (nog) ingewikkelder allemaal.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Peter en Ronaldinho,

 

Ik ben er eind 2011 vanuit gegaan dat ik binnenlands belastingplichtige ben, omdat ik naar Vietnam ging voor een periode van in beginsel 1,5 jaar en mij partner en kind in NL bleven wonen. Mede vanwege de hypotheekrente-aftrek leek mij dat toen ook de beste keuze. Pas in 2013 werd duidelijk dat ik langer zou kunnen blijven.

 

Mijn VN winstbestanddeel en mijn NL inkomen uit werk en woning zijn beiden positief. De BD geeft aan dat ik niet meer kan verrekenen dan mijn NL inkomen, en zegt niets over negatief/positief. Het verschil bedraagt ongeveer € 40.000 en daar ontvang ik nu de stallingsbeschikking voor. Per saldo betaal ik daardoor over 2012 dus toch ongeveer € 20.000 dubbele belasting in NL. Ik vind het raar dat de fiscus mij hiermee met een bedrijfsrisico opzadelt, maar ik mis de kennis om te beoordelen of de regels goed/verkeerd worden toegepast.

 

Dank voor jullie reacties (ook Joost), dit is erg fijn.

 

Martijn

 

Link naar reactie
  • 0

Het is soms inderdaad niet zo simpel te zeggen hoe het gaat lopen.

Je verblijft ergens tijdelijk (in Vietnam in jouw geval dan) vanwege opdrachten en dan blijkt misschien ergens langs de weg dat het een vaste of langdurige situatie wordt.

 

Zaken die een rol spelen (en hier kan je "alle kanten mee op" in jouw geval) zijn:

- Is er een gemeubileerde woning? (zelfs twee in jouw geval, denk ik)

- Waar is het gezin? (in NL dus)

- Waar is het maatschappelijk/sociale leven? (misschien in Vietnam)

enzovoort.

 

Ik zou een standpunt innemen: Of je woont hier (en verblijft tijdelijk daar), of je woont daar.

Link naar reactie
  • 0

 

Destijds had ik inderdaad het gevoel dat dit "alle kanten mee op" kon en heb ik gekozen voor het standpunt dat ik in NL woon en tijdelijk in VN verblijf. NL leek toch het zwaartepunt, en op het moment van mijn belastingaangifte in NL was in VN ook nog niet duidelijk of de tax office hier mij daadwerkelijk als VN belastingplichtige zou accepteren (mismatch verdrag met nog niet aangepaste en inconsistente nationale wetgeving, niemand durft hier verantwoordelijkheid voor een besluit te nemen, officiële papieren krijgen vereist schuiven van flinke bedragen onder de tafel en dat doe ik niet, etc...).

 

Betekent jouw eerdere opmerking dat "per 2015 deze keuzeregeling is komen te vervallen en is vervangen door de kwalificerende buitenlandse belastingplichtige, waarvoor je niet aan de voorwaarden voldoet als je in Vietnam woont" dat ik per 2015 sowieso gewoon buitenlands belastingplichtig ben? En per 2015 dus bijv mijn recht op hypotheekrente-aftrek verlies?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Betekent jouw eerdere opmerking dat "per 2015 deze keuzeregeling is komen te vervallen en is vervangen door de kwalificerende buitenlandse belastingplichtige, waarvoor je niet aan de voorwaarden voldoet als je in Vietnam woont" dat ik per 2015 sowieso gewoon buitenlands belastingplichtig ben? En per 2015 dus bijv mijn recht op hypotheekrente-aftrek verlies?

Als je volgens de Nederlandse wet geen inwoner (meer) bent, en die kans acht ik vrij groot, dan heb je inderdaad vanaf 2015 geen eigenwoningrenteaftrek meer.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0
Als je volgens de Nederlandse wet geen inwoner (meer) bent, en die kans acht ik vrij groot, dan heb je inderdaad vanaf 2015 geen eigenwoningrenteaftrek meer.

 

Ronaldinho, kun je mij uitleggen waarom je die kans vrij groot acht? Mijn situatie is nu als volgt:

- gemeubileerde woning in NL en VN

- samenwonend, partner en kind in NL

- partner is in NL in loondienst

- per saldo ben ik ongeveer 2 mnd/jr in NL

- ik ben nog ingeschreven in mijn NL gemeente

- maatschappelijk en sociaal leven in beide landen

- telkens kortlopende opdrachten in VN (max 1 jaar)

 

En in geval ik volgens de wet geen inwoner van NL meer ben, doe ik er in dat geval verstandig aan mijn aangifte (en die van mijn partner) aan te passen en het saldo inkomsten eigen woning vanaf 2015 voor 100% naar haar aangifte over te hevelen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ronaldinho, kun je mij uitleggen waarom je die kans vrij groot acht? Mijn situatie is nu als volgt:

- gemeubileerde woning in NL en VN

- samenwonend, partner en kind in NL

- partner is in NL in loondienst

- per saldo ben ik ongeveer 2 mnd/jr in NL

- ik ben nog ingeschreven in mijn NL gemeente

- maatschappelijk en sociaal leven in beide landen

- telkens kortlopende opdrachten in VN (max 1 jaar)

Woonplaats wordt voor de Nederlandse wet beoordeeld aan de hand van de feiten en omstandigheden. Dat is een open norm, waarbij onder meer tijd en economische gebondenheid een belangrijke rol spelen. Ik had eerder (ten onrechte) begrepen dat je partner en kind ook mee verhuisd waren, maar dat blijkt niet het geval. Daarmee houd je in ieder geval sociale binding met Nederland, maar de vraag is of dat voldoende is. Er is geen duidelijke lijn aan te geven van hoe dit moet worden beoordeeld. Ik zie genoeg aanknopingspunten om aan te nemen dat je in Vietnam woont, maar dat betekent niet per se dat je niet (ook) in Nederland woont: je kunt ook een dubbele woonplaats hebben. Dat zou dan moeten zijn omdat je vrouw en kind hier wonen, de andere argumenten zijn onbeslist of pleiten juist voor Vietnam. Verdragsrechtelijk kun je maar 1 woonplaats hebben en blijf ik bij Vietnam, voor de Nederlandse wet zou je kunnen beargumenteren dat Nederland (ook) je woonplaats is. Dat kan evenwel tot discussie met de Belastingdienst leiden.

En in geval ik volgens de wet geen inwoner van NL meer ben, doe ik er in dat geval verstandig aan mijn aangifte (en die van mijn partner) aan te passen en het saldo inkomsten eigen woning vanaf 2015 voor 100% naar haar aangifte over te hevelen?

Geen inwoner = geen fiscaal partner. Je kunt dan dus niet vrij overhevelen, maar je partner kan dan de rente over haar eigen aandeel in de woning/schuld aftrekken (mits ze die ook zelf betaalt). Je bent dan dus afhankelijk van de werkelijke eigendomsverhoudingen.

 

Overigens volg ik nog steeds niet hoe je 20.000 belasting zou moeten betalen als jouw Nederlandse inkomen tot 0 wordt verrekend met het buitenlandse inkomen. Of bedoel je dat je vrouw over haar inkomen moet betalen?

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Hi Ronaldinho,

 

Dank voor de zeer heldere uitleg. Wellicht dat ik tzt de discussie met de BD aan ga, als ik een beter beeld heb over de opties hoe ik om kan gaan met de stallingsbeschikking. Is de overheveling trouwens afhankelijk van de eigendomsverhoudingen of van het aandeel in de hypotheekschuld?

 

Overigens volg ik nog steeds niet hoe je 20.000 belasting zou moeten betalen als jouw Nederlandse inkomen tot 0 wordt verrekend met het buitenlandse inkomen.

 

Ik ben hierover met Joost in de slag, die kijkt nu in detail naar de beschikking en mijn aanslag etc. Hopelijk wordt het snel duidelijk want over een periode van 4 jaar is dit geen fijne situatie.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 107 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.