• 0

Ondernemingsplan opstellen

Geachte forumgenoten,

 

Ik ben sinds ruim een jaar bezig met het opzetten van een eigen bedrijf. Het betreft informatievoorziening binnen de financiële sector, veel meer wil ik er op een openbaar forum niet over kwijt.

 

Na de opstart is het team uitgegroeid tot 5 deelnemers. We zijn zelf echter niet bij machte om het benodigde opstartkapitaal zelf op te hoesten en zijn daarom op zoek naar een goede investeerder. Kapitaalbehoefte ligt voor de ontwikkel/bouwfase, ongeveer een jaar, zo rond de €500.000. Wanneer we ons product/dienst kunnen lanceren denken we met een maandelijkse kostenpost van zo rond de €50.000 te zitten. Deze bedragen zijn natte vinger werk, in principe hebben we alle kosten op een rijtje maar moeten het financiële plaatje nog uitwerken. Ook moet genoemd worden dat de kosten afhankelijk zijn van de schaal waarop we ons product willen lanceren, iets wat voor onszelf ook moeilijk te bepalen is.

 

We staan in contact met verschillende zeer grote partijen (investeerders) die geinteresseerd zijn in ons concept, des te meer reden om met een goed onderbouwd plan op de proppen te komen.

 

We hebben getracht het ondernemingsplan op te stellen volgens de McKinsey richtlijn, maar vragen ons toch af of we zelf bij machte zijn om een ondernemingsplan op te stellen wat voldoet aan de eisen van high-end investeerders. Met name waar het gaat om de financiële onderbouwing, het neerzetten van een exacte kapitaalbehoefte, het uitwerken van exit strategieën, berekening van de ROI, etc lijken we echt hulp nodig te hebben van een professional. Het project is inmiddels zeer groot van omvang gecombineerd met veel onzekerheden.

 

Er is besloten om een korte samenvatting van ons idee uit te werken, gecombineerd met een soort van prototype. We hopen hiermee een investeerder enthousiast te maken, die vervolgens ondersteuning kan bieden in het uitwerken van alle plannen in detail, een investeerder die actief gaat deelnemen en de nodige expertise inbrengt.

 

Toch denken we ook een volledig gedetailleerd en uitgewerkt plan nodig te hebben, omdat dit zou betekenen dat we meerdere grote investeerders makkelijk kunnen aanschrijven. Hiervoor zoek ik dus hulp van iemand die ervaring heeft met dit soort grote startende projecten en ondersteuning kan bieden in het uitwerken van een ondernemingsplan dat waterdicht is.

 

Mochten er vragen zijn, of benodigde aanvullingen beantwoord ik die graag.

 

Mvg,

 

Nummer02

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

@Frans,

 

Ik heb de columnserie doorgelezen maar heb weinig nieuws geleerd, min of meer komt dit overeen met de richtlijnen van McKinsey. Een dergelijk plan hebben we uitgewerkt, al missen we nog een goede financiële onderbouwing, iets waar ik me komende week op zal richten. De vraag is niet zozeer hoe een goed plan er uit behoort te zien, maar wel of wij zelf in staat zijn zoiets op te stellen. Juist gezien het feit het een zeer groot project betreft en we in staat zijn onze plannen te pitchen voor enkele zeer grote investeerders, willen we tot de 1% behoren die Ties van der Laan beschrijft. Ik vraag me af of tot deze groep behoren puur afhankelijk is van het idee, zelf denk ik namelijk dat het wel degelijk te maken heeft met de manier waarop je dit idee op papier weet uit te werken. En juist op dit vlak zoek ik hulp, het moet gewoon perfect zijn.

 

@Peter,

 

Ik heb deze aanbieders ook gezien, maar op dit gebied mis ik wederom de nodige ervaring. Welke aanbieders staan bijvoorbeeld het beste aangeschreven? En nee, in deze setting verwacht ik niet dat zo'n partij het gratis doet. Toch hoop ik op het forum iemand te kunnen vinden die het leuk vind ondersteuning te bieden, iemand die actief wil gaan meedenken en een zekere toegevoegde waarde kan bieden. Wellicht kunnen we desbetreffende persoon een succesfee toeschrijven mocht de investeerder op basis van het plan gevonden worden. Misschien wordt iemand zo enthousiast dat hij of zij bereid is actief deel te nemen in het project in ruil voor aandelen (niet echt de insteek, maar wie weet).

 

Link naar reactie
  • 0

Een ondernemingsplan kun je het best zelf opstellen, wanneer het concept af is, kun je dat hier delen samen met je concrete vragen en op basis van de feedback verder perfectioneren. Als het opstellen zelf jou moeite kost, kun je uiteraard begeleiding daarbij zoeken, dat zou hier via de rubriek 'vraag en aanbod' kunnen.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor je tip Hans, het zelf schrijven las ik ook in het stuk van Ties van der Laan. Ik denk dat het plan nu richting de 40-50 pagina's gaat, duidelijk moge zijn dat het korter moet, meer to the point.

 

Ik sta nog steeds open voor iemand die hulp wil of kan bieden, middels het aanreiken van de juiste professionele organisaties, danwel door eigen inbreng en interesse.

 

Komende weken zal ik mijn focus wederom leggen op het verder uitwerken van het bestaande ondernemingsplan. Wanneer ik dit klaar heb zal ik concreet een aantal vragen op dit forum spuien, wat misschien enige onzekerheden kan wegnemen.

 

Ik wil iedereen bedanken voor de feedback tot nu toe en wil nog aanstippen dat dit een zeer prettig forum is. Hopelijk kan het draadje een verder vervolg krijgen.

 

Mvg,

 

Nummer02

Link naar reactie
  • 0

Een ondernemingsplan is als een soort tandwielkast. Als 1 tandwiel toch andersom of minder snel draait heeft dat effect op de uitkomst. Vooral bij een startup zitten er teveel aannames in een plan om iets zinnigs te kunnen zeggen over de toekomst. Investeerders hechten veel meer waarde aan ondernemingsplannen waar de aannames geminimaliseerd zijn. Doe eerst eens een kleine test en richt je dan op het ondernemingsplan.

Ik regel uw bedrijfsfinanciering. https://www.linkedin.com/in/hanv1/

Link naar reactie
  • 0

Ik heb nog een aantal vragen, hopelijk is iemand bereid me hierbij te helpen.

 

1) Ik zal een begroting, resultatenrekening en cashflow overzicht moeten maken. Ik denk dat er hier op het forum al veel over gezegd is, een linkje naar een goede handleiding is dan ook zeer gewenst. Ook vraag ik me af wat een goede opmaak is, hoe je dit het beste stap voor stap kunt aanpakken en voor wat voor termijn je deze onderdelen moet uitwerken (zelf zat ik te denken aan de eerste twee jaar maandelijks, jaarlijks 5 á 7 jaar).

 

2) De inkomstenstroom is vrij onzeker. Hierbij zal ik verschillende scenario's moeten schetsen, kosten staan min of meer vast, al is het erg moeilijk om nu al te denken aan toekomstige investeringen. Daarom lijkt een scenario schets, minst positief, meest redelijk en meest positief de beste optie. Pas wanneer we lancering kunnen we hier een goede trendanalyse op los laten, maar voordat we zover zijn is er dus een behoorlijke hoeveelheid geld nodig. Ik vraag me af of hier bestaande scenario's voor zijn, het betreft in deze de groei van websites in de zin van gebruikers aantallen en pageviews.

 

3) Naast bovenstaande scenario's zal ik ook verschillende schalen moeten uitwerken waarop we onze dienst / product willen lanceren. Ik denk hierbij met name aan Nederland, maar ook heel Europa, deze markt is inmiddels onderzocht, al beperkt de concurrentieanalyse zich tot Nederland (en de internationale grote spelers). Het maken van deze analyse voor elk land is wel mogelijk, maar zal veel tijd in beslag nemen. Daarnaast hebben we een solide ingang in Azië, iemand die daar veel ervaring heeft met grote marketing projecten is bereid ons product ook daar te lanceren, maar we moeten ergens beginnen en het moet overzichtelijk blijven. Dus wat is in deze handig? Duidelijk moge zijn dat ons product/dienst in deze schaalvergrotingen niet veranderd, maar de markt wel en alle financiën.

 

4) Met betrekking tot marketing hebben we uitvoerig onderzoek gedaan naar de online marketing mogelijkheden, inclusief bijbehorende kosten. Het lijkt er op dat voor online marketing actief management nodig is, continue selecties maken voor de beste banners, uitvoerige analyses voor wat een gebruiker ons op termijn oplevert en wat de specifieke kosten zijn, etc. Ik vraag me dan ook af hoe we hier het beste een budget aan kunnen toekennen, zolang de opbrengsten van marketing opwegen tegen de kosten lijkt het simpelweg een kwestie van maximaal investeren. We hebben nog de nodige problemen bij het opzetten van een offline marketingplan, hierbij zie ik ook graag wat tips tegemoet, met name op het gebied voor offline marketing in het buitenland.

 

5) Het onderdeel "management/team" lijkt geen groot probleem, maar welke onderdelen moeten hier vanuit investeerders perspectief zeker aan de orde komen?

 

6) Ik heb gelezen dat een ROI voor dit soort "risicovolle" (geen eigen vermogen, alleen veel tijd geïnvesteerd) investeringen voor een investeerder misschien wel rond de 50-60% moet bedragen. Ook op dit vlak ben ik benieuwd naar jullie visie, hoe kunnen we dit het beste berekenen, zou fijn zijn om een houvast te kunnen krijgen.

 

Volgens mij vergeet ik nog een aantal vragen, maar niet alles in één keer.

 

Mvg,

 

Nummer02

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dag Han,

 

Dit lijkt gezien de omvang niet mogelijk. Je hebt gelijk, er zijn behoorlijk wat aannames, met name op het gebied van de inkomstenstroom. Hiervoor hebben we bijvoorbeeld de inkomsten van diverse concurrenten gemiddeld, maar in hoeverre zij de vraagprijs (CPM) krijgen is niet duidelijk. Het gaat om online advertising (waarbij in de toekomst een subscription fee zal worden toegevoegd). We gaan uit van 12,5-25% van de prijs (CPM) die de concurrenten berekenen, op basis daarvan is het winstgevend. Maar blijkt het nog veel lager te zijn kunnen we in de problemen komen. Ik zal proberen naar aanleiding van je tip Han, een overzicht toe te voegen aan het ondernemingsplan met alle aannames die gemaakt zijn.

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

 

Niets is onmogelijk behalve een scheet op een plankje timmeren ;-). Maar ff serieus. Je zult een manier moeten vinden om je businessmodel op kleinschalige manier te toetsen. Dit bespaart kosten en geeft je de perfecte basis voor een goed ondernemingsplan. Je zult zien dat het met de investeerders ook makkelijker gaat. Je komt dan niet op het verkeerde stapeltje te liggen.

 

 

Ik regel uw bedrijfsfinanciering. https://www.linkedin.com/in/hanv1/

Link naar reactie
  • 0

Ik zie niet zo goed in hoe dat mogelijk zou zijn, alleen dat een lancering voor slechts Nederland de beste opstart is. Ik begrijp dat het lastig is om concreet me te denken zonder dat ik meer prijs geef. Maar we hebben met leveranciers te maken die een levering niet voor alleen Nederland kunnen doen, maar voor meerdere landen tegelijk. En dit is de meest significante kostenpost. Kleinschalige lancering zou betekenen dat we voor een groot gedeelte alle benodigdheden hebben voor een lancering in meerdere landen maar hier simpelweg geen gebruik van maken, wat juist een kleinschalige lancering minder kans tot succes zal geven. Ik snap dat dit heel gek klinkt, maar dit is de enige manier om de benodigde "spullen" te kunnen krijgen.

 

Enige suggesties hoe je projecten kleiner kunt maken?

Link naar reactie
  • 0

Het wordt wel lastig om er zo iets over te zeggen. Je spreekt over leveranciers; betekent dit dat het een bestaande applicatie is? Je zult iets moeten vinden om het aantal aannames te minimaliseren. Een beperkte test werkt dan het beste. De enige reden waarom een start-up niet lukt is dat de aannames niet blijken te kloppen. Zorg in ieder geval ervoor dat je iemand vindt die de aannames eruit filtert en deze in twijfel trekt. Maak dan een What/if analyse zodat je in ieder geval weet welke richting het geheel uitgaat.

Ik regel uw bedrijfsfinanciering. https://www.linkedin.com/in/hanv1/

Link naar reactie
  • 0

Ik sluit me bij Han aan. Het is op dit moment lastig om je verdere vragen te beantwoorden ivm de zeer summiere informatie die ons bekend is.

 

En het lijkt me zeer goed mogelijk dat een investeerder eerst een pilot/proef op kleine schaal wil draaien. Al is die naar verhouding wat duurder. Als het idee echt zo goed is dan zou daar ook geld aan verdient moeten kunnen worden. Indien die pilot succesvol is kan er op grote schaal worden uitgerold. anders kan het plan de diepvries in en bespaart het iedereen veel geld, tijd en inspanning.

 

PS: had je mijn prive bericht (01-08) gezien?

Link naar reactie
  • 0

Ik ben het wel eens met jullie advies. Moeilijk doen over een toekomst vol onzekerheden zal voor een investeerder niet aanspreken. Beperken tot de feiten, alles concreet houden en dan kijken of een investeerder hetzelfde ziet als ons.

 

Overigens had ik mijn persoonlijke berichten nog niet gelezen. Ik zal hier snel reacties op geven, maar moet eerst even overleggen met mijn compagnons.

 

Grt.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben het wel eens met jullie advies. Moeilijk doen over een toekomst vol onzekerheden zal voor een investeerder niet aanspreken. Beperken tot de feiten, alles concreet houden en dan kijken of een investeerder hetzelfde ziet als ons.

 

Overigens had ik mijn persoonlijke berichten nog niet gelezen. Ik zal hier snel reacties op geven, maar moet eerst even overleggen met mijn compagnons.

 

Grt.

 

Fijn. Hebben we toch wat kunnen betekenen. Laat je niet afschrikken door het ongrijpbare; het is allemaal geen hogere wiskunde ;-). Mocht je behoefte hebben mag je me ook wel bellen.

 

grtz

 

Ik regel uw bedrijfsfinanciering. https://www.linkedin.com/in/hanv1/

Link naar reactie
  • 0

@Nummer02: Jij bent echt niet de eerste ambitieuze starter die een goed plan wil hebben dat mensen met budgetten overtuigt dat ze mee moeten doen. Daarom even een andere denkrichting:

 

Ken je voorbeelden van ondernemers die - in een andere markt - ongeveer hebben gedaan waar jij mee bezig bent? Of die recent een professionele investeerder voor een groot bedrag hebben gestrikt? Zo ja, wat let je om een of twee van dat soort ondernemers te benaderen en te vragen of zij jullie willen helpen door te delen of zij hulp hebben gehad bij het uitwerken van hun plan? En van wie dan? En of ze daar goede ervaringen mee hebben?

 

Karen

(die nu wel heel benieuwd is wie Nummer01 dan is)

 

 

 

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
  • 0

Het was mijn rugnummer tijdens sport, de keeper dus. Jeugdsentiment haha.

 

En ja, één van mijn compagnons had een vriend die 7 ton had opgehaald. Deze persoon heeft voor ons dan ook een ingang bij desbetreffende investeerder kunnen regelen. Overigens hebben we dus meer van dit soort ingangen.

 

Ik zal kijken of mijn compagnon verder kan spitten naar de punten die je benoemt, bedankt voor de tip!

 

 

Link naar reactie
  • 1

Dit valt mij op:

 

Als ik een goed idee had gehad, maar geen geld, dan zou ik ook proberen om mensen om mij heen te verzamelen voor het uitvoeren van het idee.

 

Ik begrijp uit je woorden dat je intussen een groep van 5 bij elkaar hebt gescharreld, maar niemand die:

- Geld heeft.

- Een ondernemingsplan kan maken.

- De benodigde applicatie (althans: ik proef hieruit dat de bedoeling is om een applicatie te maken), of zelfs een prototype hiervan, kan maken.

 

Dan vraag ik mij een beetje af: Wat gaan zij dan doen allemaal? En heb je wel de juiste mensen bij elkaar gezocht?

 

Maar ik weet natuurlijk niet waar het om gaat, want dat ik kennelijk een supergeheim.

Link naar reactie
  • 0

Dat is niet echt juist Peter.

 

Wat betreft geld lijkt het voor onszelf niet haalbaar. Een ondernemingsplan maken kunnen we best wel (afgestuurde bedrijfskunde studenten aan de RUG), maar we zijn jong en missen ervaring op dit gebied, helemaal gezien het om grote bedragen gaat. Feedback van mensen met ervaring is dan ook zeer gewenst.

 

Verder is alle benodigde kennis in huis om de "applicatie" te maken, maar niet de benodigde manuren.

Link naar reactie
  • 0

Wat betreft geld lijkt het voor onszelf niet haalbaar. Een ondernemingsplan maken kunnen we best wel (afgestuurde bedrijfskunde studenten aan de RUG), maar we zijn jong en missen ervaring op dit gebied, helemaal gezien het om grote bedragen gaat. [...] Verder is alle benodigde kennis in huis om de "applicatie" te maken, maar niet de benodigde manuren.

Dus het schip heeft 5 kapiteins die samen € 500.000 nodig hebben omdat ze wel de kennis maar "geen tijd" hebben. Ik denk als bedrijfskundige van een andere universiteit dat je daar nog even naar wilt kijken.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik begrijp uit je woorden dat je intussen een groep van 5 bij elkaar hebt gescharreld, maar niemand die:

- Geld heeft.

- Een ondernemingsplan kan maken.

- De benodigde applicatie (althans: ik proef hieruit dat de bedoeling is om een applicatie te maken), of zelfs een prototype hiervan, kan maken.

Dan vraag ik mij een beetje af: Wat gaan zij dan doen allemaal? En heb je wel de juiste mensen bij elkaar gezocht?

Ik denk dat Peter met deze reactie wel degelijk de vinger op de zere plek legt. Je kunt in de opstartfase beter mensen zoeken die iets kunnen betekenen in de uitvoering. Een lead developer als mede oprichter bijvoorbeeld. (Mocht je die developer al wel in huis hebben dan snap ik het argument van 'geen manuren' niet. Dan werk je toch 's avonds/'s nachts aan je startup? Of je gaat 'bootstrappen')

 

Nu lijkt het erop alsof je vijf 'bestuursleden' bij elkaar hebt gebracht van een onderneming die nog helemaal niks maakt. Door die vijf bestuursleden moet je naar mijn idee ook veel te veel omzet maken om iedereen een aardig aandeel te geven.

 

Mijn ervaring als developer is dat er maar weinig investeerders zijn die geld stoppen in alleen een 'idee'.

Liever zien ze dat er al iets werkends is (al is het maar een prototype).

 

Ik zou het team kleiner maken, of in ieder geval meer mensen zoeken die daadwerkelijk iets voor elkaar kunnen krijgen. Daar heb je meer aan in deze fase.

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0
Ik ben sinds ruim een jaar bezig met het opzetten van een eigen bedrijf. Het betreft informatievoorziening binnen de financiële sector, veel meer wil ik er op een openbaar forum niet over kwijt.

 

Na de opstart is het team uitgegroeid tot 5 deelnemers. We zijn zelf echter niet bij machte om het benodigde opstartkapitaal zelf op te hoesten en zijn daarom op zoek naar een goede investeerder. Kapitaalbehoefte ligt voor de ontwikkel/bouwfase, ongeveer een jaar, zo rond de €500.000.

 

@Nummer02,

 

toen ik jouw topic las moest ik gelijk aan dit topic denken.

 

Helaas kan ik je geen adviezen geven want zelf werk ik al jaren zonder bankkrediet laat staan investeerders waar een nog hoger prijskaartje aan hangt. ;)

 

Maar wellicht heb je iets aan de adviezen in dat draadje. Jammer dat er nooit een update in dit topic geplaatst is. :P

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Het is altijd lastig advies te geven zonder dat de feiten bekend zijn, maar ik ga het toch proberen.

Naar ik begrijp zijn er 2 hoofdproblemen:

1) Wat doe ik met de onzekerheid in de omzet?

2) Hoe krijg ik de cijfers fatsoenlijk op een rij?

Voor het vinden van de antwoorden op deze vragen kan je uitstekend hulp inroepen.

Er zijn vele ervaren (ex)ondernemers, die al vaker met dit bijltje gehakt hebben.

Hierbij is het belangrijk, dat je weet hoe deze antwoorden tot stand gekomen zijn. (je hoeft ze dus niet zelf uit te vinden; je moet ze aan investeerders uit kunnen leggen)

.

HansB

 

 

Hans Bertram

te vinden op www.PowerFinance.nl voor Excel applicaties en www.BertramBolsius.nl voor trainingen en voordrachten

Link naar reactie
  • 0

Hallo forumgenoten,

 

Inmiddels een aantal maanden verder hebben we het plan zo goed als klaar, prioriteit is dan ook om nu zo snel mogelijk met investeerders om tafel te gaan. Toch zit ik nog met een aantal vragen waarbij ik wederom hoop op input van jullie zijde. Het betreft de waardering van de kapitaal investering die we op korte termijn hopen te ontvangen.

 

Even wat cijfers kort op een rijtje:

 

Financieringsbehoefte development fase

 

€319.400 (8 maanden werk).

 

Zoals eerder vermeld heeft het team momenteel 5 deelnemers. Twee daarvan zullen op fulltime basis werkzaamheden uitvoeren tegen een bruto maandsalaris van €6.000 per maand.

 

Overige 3 zullen gemiddeld 1 dag per week werkzaam zijn tegen een bruto maandsalaris van €10.000 = €2.000 per maand.

 

Er is besloten dat elke deelnemer voor de eerste 20 maanden (8 maanden development + 1 jaar operatief) zullen afzien van €2.000 per maand. Voor de eerste 20 maanden geldt dan ook dat er 2 keer €4.000 bruto zal worden uitgekeerd voor levensonderhoud. Deze kosten zijn inbegrepen binnen de €319.400.

 

Financieringsbehoefte eerste jaar operatief

 

Totale kosten voor 1e jaar operatief: €655.728 (let wel, dit is exclusief een marketingbudget. Om hiervoor een indicatie te kunnen afgeven zullen we in gesprek gaan met een marketingbureau). Wel zijn deze kosten in de meest ruime zin genomen, door verschillende leveranciers is duidelijk gemaakt dat over de kosten onderhandeld kan worden.

 

Doelstelling is om na 1 jaar operatief te zijn een maandelijkse omzet van €106.250 te realiseren. Voor het bereiken van deze doelstelling in het eerste jaar hebben we gekozen voor een logistische benadering (realiteit kan zowel positief als negatief uitpakken). Uitgangspunt is dan ook dat er in het eerste jaar een additionele financieringsbehoefte van €208.412 bestaat. Cumulatieve verlies zal namelijk maximaal negatief uitslaan op €527.812 (wederom exclusief marketing budget). Na 6 maanden operatief te zijn geweest bereiken we het break-even punt waarop we maandelijks winstgevend zullen worden (maand 14).

 

Financieringsbehoefte jaar 2 operatief

Voor jaar 3 (maand 20-32) kunnen we niet veel nuttigs zeggen, al is de initiële investering terugverdiend in maand 27. Zonder verdere investeringen zouden we in deze fase ruim winstgevend moeten zijn. Kosten blijven gelijk aan het eerste jaar operatief, ook is het niet realistisch om te stellen hoeveel groei in omzet we in dit jaar zullen doormaken, al ligt er ruimte richting de €300.000 per maand in de markt waarin we op dat moment voet aan de grond hebben. Wanneer in maand 9-20 zal blijken dat onze doelstelling gehaald worden zullen we het concept zo snel mogelijk opschalen, wat kan resulteren in een explosieve groei van omzet en kosten (nieuwe financieringsronde). Tot op zekere hoogte kan deze opschaling nu verder uitgewerkt kunnen worden, maar we willen verder geen tijd verliezen en dit mogelijk verder uitwerken tijdens de development fase.

 

Geïnvesteerde tijd uitgedrukt in geldwaarde tot op heden

 

Dit moeten we nog concreet in kaart brengen, maar een eerste schatting ligt tussen de €125.000-€200.000.

 

Kernpunten

 

* Totale financieringsbehoefte is dus €527.812. Voor marketing zal hier voor het eerste jaar operatief waarschijnlijk een paar ton bijkomen.

* Winst na 12 maanden operatief te zijn geweest: €41.606 p/m (exclusief kosten eventueel geïnvesteerd kapitaal en marketing).

* Schaalmogelijkheden zijn gigantisch en tot op zekere hoogte hebben we hier onderzoek naar gedaan. Implementatie is goed realiseerbaar. Voor Europa als geheel is de omzetpotentie 34 keer zo groot als de respectievelijk benoemde €106.250 - €300.000 p/m. Binnen deze schaalvergroting is een zeer significante relatieve kostenreductie van toepassing.

* De vijf deelnemers brengen verder geen eigen vermogen in.

* Er bestaan subsidiemogelijkheden die nog niet zijn meegenomen (voor 2016 zullen deze opnieuw onderzocht worden).

 

 

Mijn vragen

 

* Hoeveel procent van de aandelen zouden we aan de investeerders moeten uitkeren, hoe moeten we dit berekenen? Ik kan toekomstige kasstromen contant maken middels de NPV methode, maar welke rentevoet moet ik hiervoor hanteren (gezien het om risicokapitaal gaat). Ik denk dat het in deze handig zou zijn als het nu mogelijk was om ipv 2 jaar vooruit te begroten dit door trekken naar een jaar of 7, maar hiervoor moet ik teveel aannames doen. Hou er rekening mee dat we nog een percentage aandelen willen overhouden voor volgende investeringsronden. Tevens willen we met ons vijven meer dan 50% van de aandelen behouden.

* Wat voor rendementen verwacht een durfkapitalist op haar geïnvesteerde kapitaal? Hoeveel rente zouden we moeten betalen op leningen?

* Wat te denken van een financiële hefboomwerking? We zouden een investeringsmaatschappij kunnen combineren met leningen, maar aan wat voor ratio van EV/VV moet ik dan denken?

* Wat zijn overige onderhandelingsmogelijkheden / exit strategieën voor de investeerders? Oftewel, waar moet ik verder aan denken en onderzoek naar doen.

 

Al met al ben ik benieuwd hoe ik alles moet waarderen, we hebben wat handvatten nodig voor wanneer we met de investeerders in gesprek zijn.

 

Ik hoop dat jullie me iets verder kunnen helpen, commentaar en kritiek ook meer dan welkom.

 

- Nummer02

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben geen financieel expert en heden ook bankkredietvrij-ondernemer, maar een investeerder die 2x6000 euro salaris gaat financieren lijkt me heeeeeeeeel moeilijk vindbaar.

 

Het verhaal leest als een theoretisch model. Ga gewoon eens beginnen en werken, werken, werken zou mijn advies zijn. Zorg dat je iets tastbaars in handen hebt, aan kunt tonen dat jullie bereid zijn er minstens zoveel energie in te stoppen als de investeeerder(s) er geld in moeten stoppen. Dat blijkt voor mij nu totaal niet en mijn beargumenteerde gok is dat elke investeerder dit zal zeggen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 239 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.