• 0

Ondernemingsplan opstellen

Geachte forumgenoten,

 

Ik ben sinds ruim een jaar bezig met het opzetten van een eigen bedrijf. Het betreft informatievoorziening binnen de financiële sector, veel meer wil ik er op een openbaar forum niet over kwijt.

 

Na de opstart is het team uitgegroeid tot 5 deelnemers. We zijn zelf echter niet bij machte om het benodigde opstartkapitaal zelf op te hoesten en zijn daarom op zoek naar een goede investeerder. Kapitaalbehoefte ligt voor de ontwikkel/bouwfase, ongeveer een jaar, zo rond de €500.000. Wanneer we ons product/dienst kunnen lanceren denken we met een maandelijkse kostenpost van zo rond de €50.000 te zitten. Deze bedragen zijn natte vinger werk, in principe hebben we alle kosten op een rijtje maar moeten het financiële plaatje nog uitwerken. Ook moet genoemd worden dat de kosten afhankelijk zijn van de schaal waarop we ons product willen lanceren, iets wat voor onszelf ook moeilijk te bepalen is.

 

We staan in contact met verschillende zeer grote partijen (investeerders) die geinteresseerd zijn in ons concept, des te meer reden om met een goed onderbouwd plan op de proppen te komen.

 

We hebben getracht het ondernemingsplan op te stellen volgens de McKinsey richtlijn, maar vragen ons toch af of we zelf bij machte zijn om een ondernemingsplan op te stellen wat voldoet aan de eisen van high-end investeerders. Met name waar het gaat om de financiële onderbouwing, het neerzetten van een exacte kapitaalbehoefte, het uitwerken van exit strategieën, berekening van de ROI, etc lijken we echt hulp nodig te hebben van een professional. Het project is inmiddels zeer groot van omvang gecombineerd met veel onzekerheden.

 

Er is besloten om een korte samenvatting van ons idee uit te werken, gecombineerd met een soort van prototype. We hopen hiermee een investeerder enthousiast te maken, die vervolgens ondersteuning kan bieden in het uitwerken van alle plannen in detail, een investeerder die actief gaat deelnemen en de nodige expertise inbrengt.

 

Toch denken we ook een volledig gedetailleerd en uitgewerkt plan nodig te hebben, omdat dit zou betekenen dat we meerdere grote investeerders makkelijk kunnen aanschrijven. Hiervoor zoek ik dus hulp van iemand die ervaring heeft met dit soort grote startende projecten en ondersteuning kan bieden in het uitwerken van een ondernemingsplan dat waterdicht is.

 

Mochten er vragen zijn, of benodigde aanvullingen beantwoord ik die graag.

 

Mvg,

 

Nummer02

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 2

* De vijf deelnemers brengen verder geen eigen vermogen in.

Dit verhaal leest als "Help 5 vrienden de winter door". Geen haar op m'n hoofd die er aan zou denken om een dergelijk zelf verzonnen werkgelegenheidsproject te financieren. En dan hebben we het dus over mensen die niet bereid zijn om er zelf ook maar één cent in te steken. Maar gelukkig zijn de fulltimers wel bereid om 'slechts' een halve in plaats van driekwart ton per persoon per jaar uit de toko te trekken. Op kosten van de investeerders. Mwah.

 

Als je vindt dat je er veel tijd in moet steken, dan beketent het wel dat je er daadwerkelijk tijd in moet steken! Onbetaald. En dus niet dat je die tijd op kosten van een ander probeert te laten betalen. Je investeerders zijn de Sociale Dienst niet. Het hele verhaal voelt verder ook onrealistisch aan qua tijdpad. Break-even binnen een paar maanden met van meet af aan dergelijke loonkosten? Hmm...

 

Ik moest eigenlijk meteen denken aan de Dilbert-post van Christine. Nee, dank u.

dt150911.thumb.gif.27ba4202fcccecdeb15efea1f3cd507a.gif

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Goed om te zien dat jullie ingaan op mijn vragen.

 

Tis echt onzin wat je stelt. Eén van de deelnemers zit bijna anderhalf jaar zonder inkomen door dit concept uit te werken. De ander heeft gewoon een goede fulltime baan en heeft gewoon inkomen nodig. Hypotheek moet ook worden betaald.

 

Niet iedereen heeft een paar ton liggen om zelf te investeren.

Link naar reactie
  • 0

Nu wil ik niet pretenderen dat ik qua ondernemers- en marketingplannen de algehele wijsheid in pacht heb en jullie (als afgestudeerden in 'bedrijven en hun marktomgevingen') niet, maar ik sluit mij bij PrinsRachid aan en heb dan ook nog wel een paar opmerkingen:

- in aanvang al € 8.000 salariskosten per maand, dit groeit na een periode uit naar € 14.000 per maand, oftewel van ca. 100 k naar zo'n 168 k per jaar? Salaris, waarvoor? Je wilt een concept in de markt zetten en daar investeerders voor meekrijgen?! Die gaan echt niet de komende tijd zulke salarissen voorfinancieren, wat is er mis met zelf risico dragen?

- Je wilt een prototype ontwikkelen, daar zou ik eerst maar eens - voor eigen rekening - mee beginnen, op het moment dat je een werkend concept kunt tonen, zal de interesse van de partijen die je noemt mogelijk wel omslaan naar het trekken van de portemonnee.

- Je hebt een plan, maar in de begroting zit nog geen marketingbudget? Hoe kan dat nou, bedrijfskundigen? Je hebt dus nog niets, maar dan ook niets op haalbaarheid getoetst, behalve dan dat er partijen zijn 'die interesse hebben' getoond?

 

Idee ontwikkelen en beschermen, door ontwikkelen naar concept, prototype maken en daar de boer mee op en dan uiteindelijk heel misschien met een doortimmerd en beproefd plan gaan vragen om centjes waarmee je de zaak in de markt kunt gaan zetten. Maar vooral niet beginnen met tussen de 1 en 2 ton aan jaarsalarissen in een financieringsplaatje te betrekken. Mocht je daar toch mee wegkomen, dan wil ik het nummer van die investeerder, ik kan ook nog wel een paar tonnetjes (zonder salariskosten :)) voor sommige van mijn ideetjes gebruiken.

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Eén van de deelnemers zit bijna anderhalf jaar zonder inkomen door dit concept uit te werken.

 

Echt!?

Anderhalf jaar fulltime aan een concept gezeten...

 

En dan ben je nog steeds 'als de dood' om iets los te laten over waar het om gaat - daarom krijg je ook totaal geen bruikbare meningen volgens mij (behalve ongeloof dan...).

 

Blijkbaar ben je heel bang dat iemand hier op HL je idee gaat 'pikken' en óók anderhalf jaar fulltime, zonder opbrengsten, een concurrerend concept gaat ontwikkelen.

Maar dat lijkt mij vrij onwaarschijnlijk, eerlijk gezegd.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

(afgestuurde bedrijfskunde studenten aan de RUG)

Oh, wacht even, ik las het verkeerd, maar nu snap ik de problemen wel beter ;)!

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Haha okay, weten jullie wat? Ik ben weg hier.
Dat is je goed recht, vrijheid, blijheid hier op HL!

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Dat is jammer. Je schreef eerder vandaag:

 

Ik hoop dat jullie me iets verder kunnen helpen, commentaar en kritiek ook meer dan welkom.

 

Dan krijg je commentaar en kritiek en dan loop je weg. Denk je dat een investeerder geen commentaar zou hebben of kritische vragen zal stellen? Wordt lastig ondernemen als je bij het eerste zuchtje tegenwind al direct je kop laat hangen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Is het nou echt geen idee om eerst eens met zijn vijven aan het werk te gaan en dan met iets tastbaars op zak op zoek naar investeerders te gaan? Papier is heel geduldig en kun je volschrijven met prachtige volzinnen en modellen, maar als je niks in handen hebt kom je nergens.

 

Wat is er op tegen om eens met investeerders om de tafel te gaan om te kijken in hoeverre zij brood zien in de plannen? Idee was ook om in eerste instantie 6 weken fulltime met vijf sterk UX goed uit te werken. Het vinden van de juiste werknemers kost namelijk ook een aantal weken.

 

Daarnaast is het binnen dit concept belangrijk dat we werken met de beste mensen in de markt. M.a.w., externe partijen die gewoon €100 per uur rekenen. We hebben te maken met deelnemers die binnen hun eigen bedrijven diverse internationale awards hebben gewonnen, Webby, Cannes Lion en nog vele anderen. Om het product op elk vlak naar een top niveau te brengen is er dus geld nodig.

 

@Peter

 

Ja daar ben ik bang voor. Niet zozeer dat iemand zonder kennis van de markt dit gaat uitwerken, maar wel voor bestaande concurrenten. Het wereldje is vrij klein.

 

@Hans

 

We willen al het risico dragen wat kan. Ik zeg toch ook niet dat mijn voorstelling definitief is? Ik breng simpelweg alles in kaart.

 

Wat betreft marketing ga je daarmee sturen om de omzetdoelstelling te bereiken. Zoals ik al aangaf hebben we daarvoor een marketingbureau nodig. Het heeft niet zo heel veel zin meer om bij al dat soort externe partijen te gaan aankloppen zonder dat je concreet stappen kunt nemen. En daar is dus een investeerder voor nodig. Wederom, prioriteit is om nu met ze in gesprek te gaan.

 

Maar goed, ik ben er wel een beetje klaar mee. Ik vraag niet om alles onderuit te halen wat ik stel, ik begrijp heel goed dat jullie hier tig vraagtekens bij hebben en de kritiek neem ik ook zeker wel serieus. Alleen weten jullie dus niet de ins en outs. Vandaar dat ik gewoon zaken presenteer als gegeven, ongeacht ze juist of onjuist zijn stel ik op basis daarvan een aantal vragen. Maar blijkbaar word je gewoon de gek aan gestoken hier.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Humor kan helpen te relativeren, maar je legt zelf de lat op een bepaalde hoogte. Veel theoretische vragen en erbij vermelden dat je als bedrijfskunde student heus wel weet hoe je een ondernemingsplan moet maken, om vervolgens vragen te stellen waarmee je de schijn oproept er toch niet zoveel verstand van te hebben. Tja, dan kan er weleens, zoals jij het op z'n Fries stelt, 'je de gek worden aangestoken.' Maar wat dacht je dat een investeerder gaat doen als het om zulke bedragen gaat?

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat je hier juist prachtige feedback krijgt op je plannen, als je ze op deze manier uitlegt. Ik las ook als eerste '6k per maand' en 'nog paar ton voor marketing' met verderop een prognose van de inkomsten, en had daar ook direct mijn vraagtekens bij.

 

Tuurlijk zit er vast meer achter en kun je een hoop informatie niet geven die 'ons' misschien anders zou doen reageren, maar dit is dus de reactie die je uitlokt met deze info. Daar zou je echt wel iets aan moeten hebben, denk ik.

Commerciële ondersteuning nodig? Theuws.com

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat je hier juist prachtige feedback krijgt op je plannen, als je ze op deze manier uitlegt. Ik las ook als eerste '6k per maand' en 'nog paar ton voor marketing' met verderop een prognose van de inkomsten, en had daar ook direct mijn vraagtekens bij.

 

Tuurlijk zit er vast meer achter en kun je een hoop informatie niet geven die 'ons' misschien anders zou doen reageren, maar dit is dus de reactie die je uitlokt met deze info. Daar zou je echt wel iets aan moeten hebben, denk ik.

 

Ja dit.

 

Wees blij dat je hier op een forum dergelijke reacties krijgt, i.p.v. dat je ze krijgt van de investeerder voorzien van een 'Nee'.

 

Als je, omdat jij meer weet van het exacte hoe en wat, sommige kritiek niet vindt kloppen, dan veeg je dat van je schouder en focus je op hetgeen wat wel helpt of inzicht geeft.

 

Is nog een stukje jeugdigheid, maar ik zou er op letten alvorens je met echte investeerders om tafel gaat.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb hier zelf geen verstand van, maar een mens leest wel eens iets op het internet, misschien kan ik wat aanknopingspunten voor verdere studie leveren.

 

* Hoeveel procent van de aandelen zouden we aan de investeerders moeten uitkeren, hoe moeten we dit berekenen? Ik kan toekomstige kasstromen contant maken middels de NPV methode, maar welke rentevoet moet ik hiervoor hanteren (gezien het om risicokapitaal gaat). Ik denk dat het in deze handig zou zijn als het nu mogelijk was om ipv 2 jaar vooruit te begroten dit door trekken naar een jaar of 7, maar hiervoor moet ik teveel aannames doen. Hou er rekening mee dat we nog een percentage aandelen willen overhouden voor volgende investeringsronden. Tevens willen we met ons vijven meer dan 50% van de aandelen behouden.

 

Investeringsmaatschappijen willen zoveel mogelijk invloed hebben (ik ken verhalen waarin kort nadat de eerste investeringsronde was gedaan, alle directeur-oprichters werden ontslagen en vervangen door mensen van de investeringsmaatschappij).

 

Je zou er eens een paar moeten opbellen en vragen welk percentage zij normaal gesproken willen hebben. Of Google er eens naar.

 

Als je verwacht dat de investeringsmaatschappij een groot aandeel wil hebben, moet je zelf misschien laag inzetten. Of je biedt aan wat je zelf bereid bent te missen. Uiteindelijk kom je bij succesvolle onderhandelingen toch uit bij wat beide gekken er voor overhebben.

 

* Wat voor rendementen verwacht een durfkapitalist op haar geïnvesteerde kapitaal? Hoeveel rente zouden we moeten betalen op leningen?

 

De exitstrategie van veel investeringsmaatschappijen is het bedrijf na verloop van tijd voor een zo hoog mogelijk bedrag door te verkopen. Voor een investeringsmaatschappij is het ideaal als een goed lopend bedrijf eerst zo veel mogelijk schulden aangaat (en de opbrengsten richting de investeringsmaatschappij verdwijnen) om het bedrijf daarna te verkopen. Zie Hema, PCM.

 

Een durfkapitalist gaat ervan uit dat er wel eens iets misgaat. Daarom wil hij met zo weinig mogelijk verlies uit kunnen stappen bij bedrijven waar het misgaat en met zoveel mogelijk geld bij bedrijven waar het goed gaat. Dat doet me denken aan het bedrijfsmodel van veel uitgeverijen: de paar romanschrijvers die het goed doen financieren de gok die een uitgeverij neemt op de tientallen schrijvers die het matig of slecht doen.

 

Wat leningen betreft, die worden ook door investeringsmaatschappijen verstrekt, dus dat zou je daar eens kunnen vragen.

 

* Wat te denken van een financiële hefboomwerking? We zouden een investeringsmaatschappij kunnen combineren met leningen, maar aan wat voor ratio van EV/VV moet ik dan denken?

 

Hier durf ik niets over te zeggen. Zoals gezegd kan het voor een investeringsmaatschappij gunstig zijn om bij bedrijven die zich al bewezen hebben, zelf leningen te verstrekken. Dat is bij jullie natuurlijk niet het geval.

 

* Wat zijn overige onderhandelingsmogelijkheden / exit strategieën voor de investeerders? Oftewel, waar moet ik verder aan denken en onderzoek naar doen.

 

Je zou misschien eens moeten gaan praten met bedrijven die in hetzelfde schuitje hebben gezeten, of met mensen die voor investeerders hebben gewerkt.

 

Al heb je kans dat je alle goede adviezen als het erop aankomt in de wind slaat, omdat de investeerder de bovenhand heeft: hij (zij) heeft het geld. Die machtspositie zie je ook in hun houding t.a.v. NDA's: die tekenen ze niet. Ik zou bijna zeggen, maak de keuzes waar jullie je prettig bij voelen, in de onderhandeling gaat immers toch alles nog veranderen.

 

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

Beste mensen, hoe goed bedoeld verdere reacties ook zijn, ik vermoed dat TS inderdaad daad bij het woord heeft gevoegd en echt de kuierlatten heeft genomen.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

En dat is misschien wel zo handig, want als je als beginnende 'ondernemer' een vraag als:

 

"We zouden een investeringsmaatschappij kunnen combineren met leningen, maar aan wat voor ratio van EV/VV moet ik dan denken?"

 

stelt, zonder iets van achtergrond (ja, behalve dan...: "wij hebben een goed idee en wij hebben er veel tijd in gestoken, dus nu willen wij geld van iemand zien...") te schetsen, dan denk ik dat je niet snel op forum zoals HL veel verder komt.

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Nummer 02,

 

Na deze hele discussie heb ik je oorspronkelijke er nog eens bij gepakt. Je vraagt wat investeerders willen, dit hele draadje krijg je dat op een presenteerblaadje aangereikt, maar je wilt het maar niet horen.

 

Je stelt vooral vragen over de kostenkant. Berekening financieringsbehoefte (tot op de euro nauwkeurig), hoe je kapitaal kunt krijgen (terwijl je stelt al geïnteresseerde investeerders te hebben), nog meer berekeningen, NPV, rentevoet, enzovoort. Als afgestudeerde bedrijfskundigen verwacht ik toch dat jullie dat allemaal prima zouden moeten kunnen. Kwestie van uitrekenen.

 

Over de opbrengstenkant hoor ik je nauwelijks (behalve dat je ergens zegt dat de winst €41.606 p/m wordt). En dat is nu juist wat een investeerder wil weten! Of nu ja, weten, geloven! Want dat is niet zomaar te berekenen. Je lijkt de aanname te maken dat een goed concept automatisch een succes wordt als je er maar genoeg geld tegenaan smijt voor de beste bouwers en de duurste marketing.

 

Als dat zo was, heette het geen ondernemen. Zou het zo makkelijk zijn geweest, dan hadden we vroeger allemaal wel een Betamax videorecorder gehad in plaats van een VHS. Om maar een klassiek voorbeeld te noemen.

 

Juist aan de opbrengstenkant moet je een beregoed verhaal hebben om investeerders mee te krijgen. Welke risico's, hoe mitigeren, enzovoorts. Geen gouden bergen, maar een gedegen verhaal.

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0
dan hadden we vroeger allemaal wel een Betamax videorecorder gehad in plaats van een VHS
Ik had Video2000 :)

 

Ron, bespaar je de moeite, TS is afgehaakt...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 232 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.