loading
Ga naar inhoud
Miss
Verberg

Hoeveel % rente bij terugbetalen investeerder

vraag

Ik heb een investeerder gevonden die mij liquiditeit wil verschaffen voor de start van mijn eigen bedrijfje. Prive hoef ik heel weinig in te brengen aan geld.

Hij wil mij sowieso niet prive laten tekenen. Hij wil dan het materieel/material hebben als ik failliet ga. Maar nu was ik benieuwd hoeveel rente er geheft mag worden over zo een "lening"om maar zo te zeggen? Hij zou hier nog op terug komen, maar ik was toch erg nieuwsgierig.

Link naar bericht
Delen op andere sites

9 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

En voor het maximum is het verstandig even de AFM te raadplegen:

 

http://www.afm.nl/nl/consumenten/producten/lening/kennis/rente.aspx

 

Kredietverstrekkers mogen maar een bepaalde rente vragen. Dit is het maximale rentepercentage. Dit percentage is de 'wettelijke rente' plus een verhoging van 12 procent. Thuiswinkels en kaartkredieten zijn vaak duur.
Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik neem aan dat ik de 'jij' ben. Ik stel nergens dat dit in alle situaties op gaat, toch? Mijn interpretatie van de vraag van TS is dat het TS gaat om beeldvorming. De door mij aangehaalde bron geeft iig een idee van wat door de overheid (in de in de bron genoemde omstandigheden) als redelijk maximum gesteld is.

 

TS: Op een crowfdfunding platform als Geldvoorelkaar lopen de aangeboden rentes van 4 tot 9 procent, maar dan wel met hoofdelijke aansprakelijkheid.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Nog even als toelichting op onze eerdere reactie . Voor zover ons bekend was in het verleden door de Belastingdienst bepaald dat op durfkapitaalleningen een minimale nominale rente moet worden gehanteerd; of dat ook wettelijk geregeld is ons niet bekend. De link verwijst weliswaar naar een wat andere situatie, maar kan mogelijk wel een indicatie zijn voor wat je als minimale rente zou kunnen zien. Het risico van een renteloze lening zou kunnen zijn dat als het niet terug kan worden betaald, de investeerder/geldverstrekker te maken kan krijgen met schenkingsbelasting. Iets om even goed te overwegen dus. Om hier uitsluitsel over te krijgen zou je de Belastingdienst kunnen bellen of het webcareteam van de Belastingdienst kunnen benaderen.

 

Marty Zanen


De KvK Informatie- en Advieslijn is op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 telefonisch bereikbaar op 088-5852222.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Nog even als toelichting op onze eerdere reactie . Voor zover ons bekend was in het verleden door de Belastingdienst bepaald dat op durfkapitaalleningen een minimale nominale rente moet worden gehanteerd; of dat ook wettelijk geregeld is ons niet bekend.

Er moest sprake zijn van rente inderdaad, want anders was het geen erkende durfkapitaalregeling

Een hard minimum is nooit genoemd, een hard maximum wel: maximaal de wettelijke rente.

Door de opzet van de regeling Durfkapitaal was het juist lonend voor zowel uitlener als ontvanger om een hoge rente op te voeren (en de uitlener kon de betaalde rente dan weer via de schenkingsvrijstelling teruggeven: zo kon je beiden een mooi belasting voordeel behalen)

 

Die regeling durfkapitaal is vervallen, maar een leningovereenkomst moet nog steeds zakelijk zijn (goed koopmansschap immers), dus mag de prijs (rente) niet extreem afwijken van gangbare normen tenzij er juist goede argumenten zijn (risico) om dat juist wel te doen.

 

maar kan mogelijk wel een indicatie zijn voor wat je als minimale rente zou kunnen zien.
Deze soort rente (consumentenrente) niet, maar de hoogte daarvan op dit moment - bij toeval? - wel: 2% is een heel gebruikelijke minimale rente voor een nagenoeg risicoloze lening.

 

Zodra uitlener wel reële risico's loopt, lijkt 2% mij onrealistisch laag en snel onzakelijk. De afwijking van rentepercentages van overige aanbieders wordt dan veel te groot.

 

In dit geval vraag ik me sowieso af of een financier wel zo makkelijk het eigendom van de voorraad kan overnemen bij faillissement. Lijkt mij niet namelijk.

 

Het risico van een renteloze lening zou kunnen zijn dat als het niet terug kan worden betaald, de investeerder/geldverstrekker te maken kan krijgen met schenkingsbelasting
.

Inderdaad

 

Iets om even goed te overwegen dus. Om hier uitsluitsel over te krijgen zou je de Belastingdienst kunnen bellen of het webcareteam van de Belastingdienst kunnen benaderen.

Goed advies

 


Ik help ondernemers aan betaalbare en betrouwbare verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen of offerte? ☛  contact

Werkgever en op zoek naar een goede en betaalbare verzuimverzekering voor je personeel ? ☛ www.verzuimverzekerd.nl

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Is het een investeerder uit het FFF-segment, of een onafhankelijke derde. In het laatste geval hoef je je over de zakelijkheid niet zoveel zorgen te maken. In het eerste geval zijn de fiscale gevolgen (zowel voor de inkomstenbelasting als eventueel voor de schenkbelasting) nogal afhankelijk van de exacte voorwaarden - daar is (dus) ook op te sturen, maar dat vereist wel wat fiscale kennis.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 9 leden online en 148 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké