• 0

Meneer de bakker, ik betaal uw brood over 2 weken

Waarschijnlijk heb je die zin nog nooit gehoord. ...

 

Ik loop er nu wel tegenaan met ons bedrijf. We bemiddelen in vakmannen. Die komen op locatie (vaak spoed, dezelfde dag) een lekkage oplossen, een CV storing oplossen etc. etc.

 

Maar de betalingsmoraal is bijzonder laag merk ik wel. Wel snel geholpen wil worden, snel het brood meenemen en opeten. Maar snel betalen, ho maar.

 

We willen betaald krijgen binnen 24 uur. Dat is toch niet raar? Of ben je verplicht mensen een langere betalingstermijn te geven voor dit soort klussen?

 

En hoe gaan jullie om met slecht betalende klanten? Of wat voor oplossingen hebben jullie bedacht om de betalingsmoraal te verbeteren?

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Direct pinnen na afloop lijkt me eerlijker, en sinds de komst van goedkope pin terminals die je op je mobiele telefoon aan kunt sluiten (iZettle, payleven, etc.), zie ik niet in waarom dat niet zou kunnen.

 

Ik vind het voor dit soort werkzaamheden ook niet vreemd, zeker als het geen vaste klanten zijn.

 

Ergens zag ik de vergelijking met een garage langskomen, en die misschien wel treffend. Normaliter betaal ik daar ook direct nadat het werk is uitgevoerd. Wellicht kan het wel op rekenig, heb het nooit gevraagd. En als er eens iets niet helemaal goed gedaan is doet men echt niet moeilijk als ik een week of 2 daarna terugkom.

 

 

Link naar reactie
  • 0

De bakker geeft eerst het brood. Voordat je het in je tas mag stoppen is het afgerekend.

De klus uitvoeren en zodra hij gereed is de nota overhandigen en voor je weg gaat/ rijdt is het geld via pin of cash binnen. Hoef je alleen nog met jouw vakman af te rekenen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik vind de vergelijking met een garage ook niet helemaal opgaan.

Bij een garage kun je nog terug gaan als er problemen zijn. Er is een fysiek adres.

 

De site van TS is voor mensen een compleet vaag concept, waar online weinig over te vinden valt.

Dan komt er ook nog een onbekende aan je deur om de klus te klaren. Ik zou inderdaad nooit van te voren geld overmaken naar zo'n site.

 

Met alle respect voor wat TS probeert op te zetten moet ik Mathias een beetje gelijk geven.

Wat voegt het toe om er tussen te gaan zitten. Ik heb net zelf op de site wat gezocht en ik zie steeds dat jullie alleen maar in de omgeving Amsterdam mensen hebben.

 

Toen ik daarna op Twitter las dat Zoofy pas twee weken online is vraag ik me af hoe serieus de betalingsproblemen in de praktijk zijn. Mag ik vragen hoeveel klanten je al gehad hebt en hoeveel daarvan niet op tijd betalen?

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Komt een konijntje bij de bakker en vraagt: "Mag ik een brood?", vraagt de bakker: "Wit of bruin?", waarop het konijntje antwoordt: "Ja." Licht geïrriteerd vraagt de Bakker: "Wat, ja?" Verlegen antwoordt het konijntje: "Ja, meneer de bakker..."

 

Waarmee ik maar wil aangeven in hoeverre de vragen van Yannick zijn - of nog worden - beantwoord of dat we nu zijn aanbeland bij het beantwoorden van niet gestelde vragen?

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

heb zelf twee kleine toevoegingen. Eerste is dat debiteurenbeheer uiteraard een belangrijk aspect is en veel problemen kan geven, zeker als de liquiditeiten krap zijn, maar ik dit toch meer vanuit de klant zou benaderen dan jouw bedrijfsprobleem 1 op 1 neerleggen bij de klant. Een 1-dags-betalingstermijn is in mijn ogen (als klant, als bedrijf zou het heerlijk zijn) wel degelijk raar. Verschillende diensten en producten hebben in de markt nou eenmaal verschillende regelingen en condities. Broden, wasmachines, online bestellingen etc.etc. kennen allen betaling vooraf (buiten de vaste klanten van de bakker die ongetwijfeld een bonnetje hebben liggen achter de toonbank), diensten geleverd door bijvoorbeeld loodgieters sturen doorgaans een factuur nadat de werkzaamheden zijn afgerond. Daarop zit uiteraard een betalingstermijn, maar die varieren doorgaans van 14 dagen tot 30 dagen, 1 dag ben ik nog nergens tegengekomen. Dus of cash vooruit, of een meer gebruikelijke termijn zou ik zeggen. Dat het dan voor jou als bedrijf prettig is om binnen 1 dag je geld te krijgen is evident, maar ik zou er niet al te blij van worden als consument als de 'normale' bedrijven mij netjes de tijd geven om een factuur niet exact binnen een dag te moeten betalen. Andere optie is dus vooruit laten betalen maar ook daar zou ik persoonlijk weinig voor voelen voor een dienst waar de rest van de markt 'gewoon' achteraf factureert. Een relatief nieuw bedrijf die eerst via iDeal geld wil zien voordat er iemand komt is niet gebruikelijk en daarmee (ook al heb je vanuit bedrijfsvoering wellicht gelijk) voor veel klanten iets negatiefs.

 

Ander punt; ik zie geen enkele relatie tussen de termijn waarop een klus wordt aangevraagd (spoed of over een week bijvoorbeeld) en de betaalcondities. Dat een spoedklus meer moeite vergt en in veel gevallen wat extra kosten meebrengt vind ik logisch, maar dat de betaalcondities vervolgens afhangen hiervan weer helemaal niet. Waarom zou ik als consument voor een spoedklus (waarvoor dank en wellicht beetje extra kosten) ineens binnen 24 (of vooraf) na de dienst moeten betalen terwijl er voor een klus die is gedaan een paar dagen na bestelling een termijn van bijvoorbeeld 14 dagen zit?

 

Buiten het gevoelsmatige 'ik moet wel snel komen opdraven maar snel betalen ho maar' zit er volgens mij geen relatie tussen het feit dat iets een spoedgeval is en de eisen die worden gesteld aan betaling.

 

Dus zolang je niet kiest voor het (in de markt ook ongebruikelijke) eisen van voorafbetalingen, zou je naar mijn mening het beste de gebruikelijke positieve manieren kunnen gebruiken om mensen te laten betalen op kortere termijn dan de echte (zeg 14 dagen) eis op de factuur. Dus bijvoorbeeld een korting voor betalingen binnen een week of beter, een krotingscode voor de volgende klus etc.etc.)

 

 

Link naar reactie
  • 0

We willen betaald krijgen binnen 24 uur. Dat is toch niet raar? Of ben je verplicht mensen een langere betalingstermijn te geven voor dit soort klussen?

 

24 uur is betalingstermijn is heel snel en ongebruikelijk in de wereld van de installaties, als lid van de Uneto-Vni moet ik zelfs een betalingstermijn van 30 dagen hanteren naar consumenten toe, voor zakelijke klanten geldt 14 dagen. Op facturen naar consumenten vraag ik wel binnen 14 dagen te betalen, formeel mag ik pas herinneren na 30 dagen :).

 

Bij offertes vooraf, de klant weet wat hij/zij kwijt zal zijn bij het geven van opdracht, kun je altijd een vooruitbetaling vragen, zodat in ieder de materialen betaald zijn, en pas starten als de vooruitbetaling binnen is. Dat is een mogelijkheid.

 

Storingen, reparaties, dat komt altijd na de vakantie, na de Kerst, net nadat er een blauwe enveloppe op de mat is gevallen, in ieder geval bijna altijd als er net geen geld is, hoe coulant moet je dan zijn, repareer je een dak tussen de buien door, of verwacht je dat mensen langs de buren gaan om geld te lenen voor de dakreparatie.

Dat zijn altijd moeilijke situaties, hoe wil je zijn als bedrijf.

 

Omdat jij niet de klusuitvoerder bent maar een 'tussenpartij' heb je ook nog het nadeel dat mensen zich naar jou toe minder verplicht voelen om netjes te betalen. Je staat gewoon te ver van ze af.

Naar die klusser die zich in het zweet heeft gewerkt om de boel te fixen voelen ze zich wel verplicht.

Een leuk stukje "klantpsychologie van de koude grond"..., zit volgens mij een grote waarheid in.

 

 

Wat zijn slecht betalende klanten? Ik heb tot nu toe, 2 klanten gehad die niet wilden betalen, dat zijn slecht of niet betalende klanten. als een klant aan mij vraagt, mag ik over twee maanden betalen, en het is een reparatie geweest, dan vraag ik een bevestiging en vind ik het goed.

 

Bij een offerte is het anders, dan weet een klant wat hij kwijt zal zijn, daar is geen uitstel voor nodig.

 

Link naar reactie
  • 0

We willen betaald krijgen binnen 24 uur. Dat is toch niet raar? Of ben je verplicht mensen een langere betalingstermijn te geven voor dit soort klussen?

Misschien is het nog een idee om eens te berekenen wat die snelle betaling je waard is. Hoeveel 'onnodige' kosten vind je dat je nu maakt. Vervolgens kijk je of je op basis daarvan een kredietbeperkingstoeslag kunt berekenen.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Slechte liquiditeit is het probleem bij veel start-ups uit eigen middelen. Kostenpieken zonder startkapitaal. Huur bijvoorbeeld maar eens een klantenservicemedewerker of programmeur in als je een groeiend aantal rekeningen hebt uitstaan en ook omzetbelasting moet betalen. Enfin, dat weet jij vast beter dan ik.

 

Misschien kun je ook samenwerken met de klussers en gezamenlijk een korting bij een volgende opdracht bieden aan klanten die direct betalen. Zo zou je een bestand met gemiddeld sneller betalende klanten moeten kunnen krijgen. En als bij-effect worden klussers misschien wel gehaaid op spoedopdrachten die (bij kans of o.b.v. klantgeschiedenis) direct betaald worden. Geen idee hoe gezond of overspannen sommige deelmarkten zijn.

 

Groet,

 

Highio

 

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Al gedacht aan een wortel in plaats van stok?

Dus niet u MOET binnen 1 dag betalen. De betalingstermijn is 14 dagen, maar als u binnen 24 uur betaald krijgt u 10% korting (wel het standaard factuurbedrag iets verhogen, zodat het dekkend is).

 

Iemand die meteen betaald heeft het idee dat hij mooi wat verdient heeft. En ben je te laat (vergeten/geen geld), dan geef je jezelf de schuld van het missen van een mooie korting.

Link naar reactie
  • 0

Toen ik daarna op Twitter las dat Zoofy pas twee weken online is vraag ik me af hoe serieus de betalingsproblemen in de praktijk zijn. Mag ik vragen hoeveel klanten je al gehad hebt en hoeveel daarvan niet op tijd betalen?

 

 

100+ klanten. Een groot percentage betaalt niet op tijd. En niet op tijd is op dit moment (in ons "boekje" na enkele dagen tot een week). Ik ben daarom dus op zoek naar wat normaal is. Mijn aanname, mijn eigen "norm" zegt boter bij de vis. Maar het is evident dat ik bevooroordeeld ben. En ik hoef niet te wachten op mijn loonstrook.

 

Dit is een goeie:

 

Al gedacht aan een wortel in plaats van stok?

Dus niet u MOET binnen 1 dag betalen. De betalingstermijn is 14 dagen, maar als u binnen 24 uur betaald krijgt u 10% korting (wel het standaard factuurbedrag iets verhogen, zodat het dekkend is).

 

En eerder opporde iemand een kortingscode voor de volgende klus. Dat is ook een hele goede. Gaan we over nadenken.

 

We hebben inderdaad beperkt middelen. We rekenden op een bepaalde omloopsnelheid qua debiteuren. En dat lukt (in elk geval op dit moment) niet.

 

Er is duidelijk behoefte aan een bemiddelaar. Niet iedereen kent een loodgieter. Niet iedereen heeft tijd om iemand te leren kennen (spoed). En mensen willen tegenwoordig gewoon online iets kunnen regelen. Die discussie bewaar ik graag voor een ander topic :)

 

 

Belangrijkste punten tot nu toe:

 

1 dag betalingstermijn wordt wisselend ontvangen. Sommige mee eens, andere mee oneens. Qua vertrouwen is het een punt om in elk geval 7 dagen betalingstermijn te geven. Het staat misschien raar 1 dag te geven. Maar mijn persoonlijke mening is nog steeds boter bij de vis. En dan is 1 dag nog lang :) Maar hier gaan we zeker naar kijken.

 

Ander punt is een beter proces van (oplopende) herinneringen, belletjes en aanmaningen.

 

Laatste punt: de Wortel. Het plezierig maken van snel betalen.

 

Ik hoor ook iemand over weinig vertrouwen van te voren te betalen. Vaag concept, etc. Nadat de klus is geaccepteerd door de vakman, worden contactgegevens uitgedeeld. Zijn er nadien problemen, dan kan de klant altijd in contact komen met de vakman. Hij krijgt zelfs zijn persoonlijke 06. Geen klantenservice, geen middle man. Als dat geen vertrouwen geeft... :)

 

Wat ik wel nog proef is dat we nog wat extra reassurance mogen geven. Dat is iets wat we in overleg met de vakman moeten kunnen doen. Garantie geven dat een WC niet morgen weer verstopt raakt kun je misschien moeilijk geven, maar dat een kraan weer gaat lekken of een afvoer gaat druppen, daar kun je garantie op geven. En dat mogen we nog wat duidelijker doen.

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie
  • 0

1 dag betalingstermijn wordt wisselend ontvangen. Sommige mee eens, andere mee oneens. Qua vertrouwen is het een punt om in elk geval 7 dagen betalingstermijn te geven.

Vergeet niet dat je betalingstermijn volgens de wet redelijk moet zijn - 1 dag is niet redelijk.

 

https://www.luuc.eu/artikelen/wat-is-een-redelijke-betalingstermijn-van-een-factuur/

Link naar reactie
  • 0

Yannick,

 

Goed dat je zelf ook verbeterpunten ziet.

Mijn excuses als ik teveel los ga op het concept, dit was geen topic in de thread "Wat vinden jullie van mijn...?" (Misschien is dat wat HansvandenB probeerde duidelijk te maken).

 

Ik wilde alleen aangeven dat je nieuwe concept qua uitstraling van 'trust' nog een paar duwtjes kan krijgen. De site ziet er nog niet helemaal 'af' uit. Als je zoekt krijg je erg vaak 'nul' als resultaat, behalve in de regio Amsterdam. Maar het contact adres is dan weer in het zuiden van het land. Op Twitter heeft de site maar 3 volgers en lees ik dat jullie pas een week of drie bestaan. Als ik op de 'Feedback' knop klik zie ik "Your trial period has expired. Please subscribe to continue."

 

Dit zijn allemaal 'trust' dingetjes waardoor veel 'nette' mensen afhaken en je waarschijnlijk zoals HermanH al aangaf de wat meer 'slordige' mensen overhoudt als klanten. Die zijn vaak ook met het betalen wat slordiger.

 

Dus mijn advies is werk aan de uitstraling van vertrouwen en professionaliteit en je krijgt ook een beter soort klanten.

Succes!

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

1 dag lijkt me echt heel vreemd. Ik zou het dan logischer vinden om meteen bij de monteur te kunnen pinnen. Ik zie het verschil niet zo tussen onmiddelijk betalen en dat binnen een dag te moeten doen, mocht ik ermee geconfronteerd worden zou ik me vooral afvragen waarom dat zo geregeld is.

 

Bovendien is 1 dag wat lastig: als je tussen verschillende banken overboekt gaat daar al een dag aan verloren dus betaal je feitelijk sowieso te laat.

 

7 dagen is redelijk, maar je kunt er gerust van uit gaan dat er mensen zijn die dat zien als 'richtlijn' en wellicht een keer betalen als hun salaris is binnengekomen of iets dergelijks.

Link naar reactie
  • 0

Binnen 1 dag betalen lukt bij mij alleen wanneer ik direct afreken bij de monteur.

Ik doe 1x per week al mijn bankbetalingen. En als de loodgieter dan pech heeft, komt die op de dag na mijn administratiedag.

 

Nu begrijp ik uit jou verhaal dat het binnen 1 week nog niet betaald is. Maar ik kan best geloven dat er huishoudens zijn die 1x per 2 weken hun bankbetalingen doen. Of helemaal niet.

 

Zoals vele al aangeven, direct laten afrekenen bij de monteur of een incasso laten tekenen.

(Moet ik ook altijd voor mijn onderhoud aan de CV-ketel, bedrag word dan binnen 3 dagen afgeschreven.)

Link naar reactie
  • 0

Ik doe 1x per week al mijn bankbetalingen. En als de loodgieter dan pech heeft, komt die op de dag na mijn administratiedag.

Ah, daar hebben we een van de oorzaken - waarom zou het het probleem van die loodgieter moeten zijn dat jij dat maar eens per week doet?

 

Ik heb een klant gehad waar iemand een halve dag in de week de boekhouding kwam doen, en als hij het stapeltje niet weg wist te werken, dan werd de rest doorgeschoven naar volgende week.

 

Ik zou bijna voor de grap eens op dezelfde manier met mijn deadlines om moeten gaan -moet je zien hoe snel de pleuris utbreekt!

 

Link naar reactie
  • 0

Ik doe 1x per week al mijn bankbetalingen. En als de loodgieter dan pech heeft, komt die op de dag na mijn administratiedag.

Ah, daar hebben we een van de oorzaken - waarom zou het het probleem van die loodgieter moeten zijn dat jij dat maar eens per week doet?

 

Ik heb een klant gehad waar iemand een halve dag in de week de boekhouding kwam doen, en als hij het stapeltje niet weg wist te werken, dan werd de rest doorgeschoven naar volgende week.

 

Ik zou bijna voor de grap eens op dezelfde manier met mijn deadlines om moeten gaan -moet je zien hoe snel de pleuris utbreekt!

 

 

Ben blij dat je de oorzaak hebt gevonden. Echter bieden mensen mij de mogelijkheid om zo traag te betalen. Of eerlijk gezegd, bieden ze mij niet de mogelijkheid om rechtstreeks bij de monteur af te rekenen.

 

Ik doe 1x per week al mijn bankbetalingen.

Grappig, ik wist niet dat zulke mensen nog bestonden. ;D

 

Maar serieus... het is 2015: Met een app op je mobiel heb je binnen een minuut die factuur betaald.

Dan hoef je er ook niet meer aan te denken de hele week.

 

 

Inderdaad het is 2015. Maar ik ben niet van de app's. En ik denk echt niet de hele week aan mijn loodgieter. (Mijn vrouw wel)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik hoor ook iemand over weinig vertrouwen van te voren te betalen. Vaag concept, etc. Nadat de klus is geaccepteerd door de vakman, worden contactgegevens uitgedeeld. Zijn er nadien problemen, dan kan de klant altijd in contact komen met de vakman. Hij krijgt zelfs zijn persoonlijke 06. Geen klantenservice, geen middle man. Als dat geen vertrouwen geeft... :)

 

Maar als het probleem is dat de vakman niet (met de gewenste spoed) komt opdraven, en er wel al betaald is, zou ik liever het nummer van een 24/7 klantenservice hebben, die dan iemand anders kan sturen...

Link naar reactie
  • 0

Onder het motto "voorkomen is beter dan genezen" ...

 

Hoe spreek jij met je klant de betalingstermijn af? Moet jouw klant daar zelf naar zoeken in jouw voorwaarden (die naar mijn ervaring bijna nooit iemand leest) en ziet die klant die anders pas op de factuur?

 

Als ik een vakman via jouw site inplan, staat er "Ik ga akkoord met de voorwaarden". Op de meeste sites waar ik een betalingsverplichting aanga, moet ik dan een vakje aanvinken voor akkoord. Bij jou dus niet. Mensen lezen slecht. En zeker omdat er in datzelfde rijtje ook staat "Betaal veilig achteraf via iDeal" (inclusief onderstreping) zet je mensen m.i. op het verkeerde been, die verwachten niet dat "achteraf" binnen 30 minuten is.

 

Ik zou eens testen wat er gebeurt als je wel een vakje aan laat vinken voor akkoord met de voorwaarden, waarbij je dan ook expliciet vermeldt "Ik ga akkoord met betaling binnen 30 minuten na afronding van de klus". En als je verwacht dat dan veel mensen afhaken: dat verwacht ik ook, maar dan ben je wel duidelijker dan nu.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Voor mij is het voordeel van een bemiddelaar evident, zeker als daar respons-times en reviews bijkomen. Dat geeft mij als klant houvast, zie bv Checkatrade in de UK. Bijna 2 miljoen reviews. Dat mag zelfs een stuk harder, zodanig dat ook de klant een score krijgt. Doen ze bij AirBnB en Uber ook. Dan krijgen de goede klanten de goede service, en de zeurpieten de beunhazen. Maar dat lukt pas als je schaal hebt.

 

Bij noodklussen weet ik niet beter dan dat die onbekende vakman direct betaald wordt als de klus naar tevredenheid geklaard is. Die vertelt altijd: ik moet ongeveer zo-en-zoveel uitgeven aan materiaal. Net als de garage. Die betaal ik ook direct als ik mijn auto ophaal. Ik verbaas me dat er zoveel mensen zijn die een nota afwachten.

 

Spoedklus is boter bij de vis. Voorrijkosten vooruitbetalen en de kluskosten ter plekke. Je kan vast een iDeal-betaling per ommegaande bevestigen naar de klusser toe, met een sms-je desnoods.

 

Planklus is begroot en kan dus ook gepland afgerekend worden. Gewoon wat bij leveringen aan particulieren gebruikelijk is. En afgesproken is.

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 128 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.