loading
Ga naar inhoud
regelneef
Verberg

Praktische afhandeling Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in een maatschap?

vraag

Beste lezers,

 

Mijn echtegenote is begin dit jaar als natuurlijk persoon toegetreden tot een maatschap met meer dan 60 leden. Wij overwegen om een investering te doen die onder de KIA valt. Ik begrijp dat om de hoogte van de KIA in ons geval te kunnen bepalen je zou moeten weten wat de gezamelijk investeringen die daar onder vallen van de maatschap en alle maten individueel zijn.

 

Hoe werkt dat in de praktijk?

 

Moeten alle leden aan de maatschap melden (aan de penningmeester van de maatschap?) welke investeringen zij zullen gaan opvoeren voor de KIA, die dan gecombineerd moeten worden met de onder de KIA vallende investeringen die maatschap gezamenlijk doet, waarna er aan de leden afzonderlijk kan worden gerapporteerd hoeveel zij ieder kunnen opvoeren in hun aangifte?

 

Ik kan me voorstellen dat dat voor een maatschap met enkele leden nog wel te doen is, maar voor een maatschap met meer dan 60 leden lijkt me dat geen werkbare constructie? Wat als bijvoorbeeld iemand persoonlijk iets opvoert wat vervolgens door de belasting inspecteur wordt afgewezen, dan moeten alle maten misschien opnieuw aangifte doen (voor een hogere aftrek)?

 

Of voer je in je aangifte dat deel op waar je zicht op hebt en legt de BD als de aangiftes van alle maten zijn verwerkt en blijkt wat de echte aftrek mag zijn een nieuwe aanslag op?

 

Gekoppeld hieraan; maakt het nog uit of de maat een natuurlijk persoon is of een BV?

 

Hoe wordt hier in de praktijk (door de BD) mee omgegaan?

 

Alvast bedankt!

 

een verwarde regelneef :-)

Link naar bericht
Delen op andere sites

4 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Gaat het om (1) een maat die naast de maatschap ook nog een eigen onderneming(sdeel) heeft dat losstaat van de maatschap, maar wel tot dezelfde onderneming behoort? Of (2) om een investering door een van de maten ten behoeve van de maatschap? Of (3) een investering in een eigen, zelfstandige onderneming door iemand die "toevallig" ook maat is?

 

Naar mijn mening geldt alleen in situatie 2 de samentelbepaling, maar dan moet het te achterhalen zijn: de maatschap maakt dan immers gebruik van het bedrijfsmiddel (los daarvan: bij 60 maten is de kans niet zo groot dat een dergelijke investering volledig buiten de boeken van de maatschap blijft. De betreffende maat zal er ten minste een vergoeding voor willen hebben).

 

In situatie 2 ontstaat een interessante discussie over de hoogte van de investeringsaftrek bij de betreffende maat. Het lijkt mij verstandig daar afspraken met de belastingdienst over te maken.

 

In situatie 3 is er geen sprake van samentelling, aldus de parlementaire geschiedenis.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste ronaldinho,

 

Bedankt voor je reactie! Uit gebrek aan kennis/ervaring met de materie durf ik niet precies te zeggen in welke categorie mijn echtgenote valt. Misschien helpt het als ik de situatie in wat meer detail beschrijf; zij is medisch specialist en de maatschap een Medisch Specialistisch Bedrijf in een ziekenhuis. Zij is alleen via de maatschap ingeschreven bij de KVK en heeft geen eigen inschrijving. Zij verricht als ondernemer ook geen activiteiten (waarneming in een ander ziekenhuis of zo) die niet onder de maatschap vallen / of daaraan niet ten goede komen).

 

De investering betreft (onder andere) een laadpaal voor bij onze woning ten behoeve van een plug-in hybride die mijn echtgenote zakelijk gaat aanschaffen.

 

Moet er nu samengeteld worden en dan alleen met de gezamenlijke investeringen van de maatschap of strekt de samentelling zich ook uit tot investeringen, vergelijkbaar met de hare, die mede maten doen? En als het laatste het geval is, hoe wordt daar dan in de praktijk mee om gegaan? Nogmaals bedankt.

 

Regelneef

 

 

 

 

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Deze investering behoort tot dezelfde onderneming, op grond waarvan moet worden samengeteld. Het mag geen verschil uitmaken of de maatschap de investering doet, of de maat. Ter vergelijk, bij samenwerkingsverbanden die btw-belaste prestaties verrichten, zal de investering doorgaans door het samenwerkingsverband worden gedaan ivm de btw-aftrek.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste ronaldinho,

 

Bedankt voor je reactie. Begrijp ik het goed dat er voor wat betreft de samentelling geen onderscheid is tussen investeringen die mijn echtgenote doet exclusief voor eigen zakelijk gebruik en investeringen die de maatschap gezamelijk doet, expliciet voor gezamelijk gebruik door de maten)? Met ander woorden er zijn in haar situatie geen buitenmaatschappelijke investeringen mogelijk?

 

Dat zou dan ook gelden voor alle andere maten (althans in ieder geval die in vergelijkbare positie als de hare zijn). Al hun investeringen moeten samengeteld worden?

 

Nogmaals bedankt,

 

Regelneef

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 5 leden online en 192 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké