loading
Ga naar inhoud
SvenHazejager
Verberg

Waardering dochteronderneming wijzigen

vraag

Allen,

Mijn vrouw heeft een Holding B.V. die 50% eigenaar is van een Dochter B.V. Nu krijgen wij tegenstrijdige adviezen van de (verschillende) boekhouders over de waardering van die Dochter op de jaarrekening van de Holding.

In 2013 is 50% van de actuele ondernemingswaarde van de Dochter (bron: jaarverslag) op de balans van de Holding gezet en (dus) ook 50% van het verlies van die Dochter.

Onze nieuwe boekhouder (voor het jaar 2014, nu bezig) geeft aan dat het "veiliger" zou zijn de waarde van de Dochter op het oorspronkelijke bedrag te houden (initiele storting aandelen) en ook niets te doen met winst of verlies.

De vraag is nu: wat is wijsheid en waar kunnen wij hierover meer lezen, zodat wij dit besluit met meer zekerheid kunnen nemen? En kan er "zomaar" van waarderingsgrondslag gewisseld worden?

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

2 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 1
 • Waardeer dit antwoord

Ik ga er vanuit dat het vermogen positief is van de deelneming, dan staat hieronder het antwoord: (Artikel 389 lid 1 tm 3 BW 2 Titel 9)

Artikel 389:

 

 

 

De deelnemingen in maatschappijen waarin de rechtspersoon invloed van betekenis uitoefent op het zakelijke en financiële beleid, worden verantwoord overeenkomstig de leden 2 en 3. Indien de rechtspersoon of een of meer van zijn dochtermaatschappijen alleen of samen een vijfde of meer van de stemmen van de leden, vennoten of aandeelhouders naar eigen inzicht kunnen uitbrengen of doen uitbrengen, wordt vermoed dat de rechtspersoon invloed van betekenis uitoefent.

 

 

2

 

De rechtspersoon bepaalt de netto-vermogenswaarde van de deelneming door de activa, voorzieningen en schulden van de maatschappij waarin hij deelneemt te waarderen en haar resultaat te berekenen op de zelfde grondslagen als zijn eigen activa, voorzieningen, schulden en resultaat. Deze wijze van waardering moet worden vermeld.

 

 

3

 

Wanneer de rechtspersoon onvoldoende gegevens ter beschikking staan om de netto-vermogenswaarde te bepalen, mag hij uitgaan van een waarde die op andere wijze overeenkomstig deze titel is bepaald en wijzigt hij deze waarde met het bedrag van zijn aandeel in het resultaat en in de uitkeringen van de maatschappij waarin hij deelneemt. Deze wijze van waardering moet worden vermeld.


Leeg

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Je zou als de hele groep klein is voor BW 2 Titel 9 nog kunnen overwegen om over te gaan op fiscale grondslagen. Dan mag de deelneming tegen verkrijgingsprijs gewaardeerd worden, zoals de huidige boekhouder graag wil. Andere eis is dat je dan de gehele jaarrekening op fiscale grondslagen (vpb-grondslagen) moet waarderen. Iedereen tevreden ;D


Leeg

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 14 leden online en 195 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké