• 0

Juiste manier van factureren met BTW

Hallo.

 

Ik sta op festivals.

De klant betaald met plastic munten, deze zijn aangekocht tegen een bedrag X, aangezien ik alcoholvrij drankjes verkoop, is de muntprijs inclusief 6% BTW

Na afloop moet ik de het festival factureren, de munten zijn geteld.

Ook moet ik een afdracht over de omzet in mindering brengen op mijn factuur, 20% in dit geval.

 

Een festival wil nu dat ik hoog BTW over de 20% afdracht aftrek van het factuur bedrag.

Op zich kan ik mij daar wel in vinden, alleen ik kan dan die BTW niet al voorbelasting opgeven, aangezien de BTW niet aan mij is gefactureerd lijkt mij.

 

Eigenlijk houd elk festival er een beetje een andere wensen op na, en dat vind ik raar.

 

Wie kan mij vertellen hoe je een dergelijke factuur op de juiste manier opsteld, kan ik dat allemaal zelf, op moet het festival mij gewoon factureren voor de afdracht? Kunnen ze dan laag BTW aanhouden, of omdat het een service is hoog?

 

Ik ben benieuwd!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

22 antwoorden op deze vraag

  • 0

Om het overzichtelijk te houden, zou het festival jou beter apart kunnen factureren voor die afdracht, dunkt mij.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Lijkt mij ook.

Dan nog vraag ik mij nog af, ze beweren nu dat zij hoog BTW willen berekenen over de 20% afdracht.

Als ik hun factureer voor het hele bedrag, dan is dat inclusief 6% BTW, als zij dan hoog BTW over de afdracht willen berekenen, dan klopt er iets niet.

Ik kan ook niet over 80% van de omzet 6% berekenen, en over de rest niets, en hun om een factuur verzoeken.

 

Ik bedoel als ik de omzet bereken exclusief, dan 6% erop, die draag ik af aan de belastingdienst, dan is het raar dat zij over hun gedeelte nogmaals BTW berekenen lijkt mij....

Al met al is het mij nog niet duidelijk

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik neem aan dat het festival 20% van jouw netto omzet als vergoeding verlangt voor verleende diensten. Dat is belast met 21%, wat voor jou aftrekbaar is als voorbelasting. Jij hebt dranken (getelde munten á bedrag X excl. 6% btw) dus die factureer jij bij het festival met 6% btw. Jij zou het ook in 1 factuur kunnen onderbrengen, als je maar bovenstaande redenering aanhoudt: bedragen af en bij specificeren zonder btw en dan de juiste btw bedragen erbij tellen en aftrekken.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ok 6% over 80 procent van de omzet exclusief btw bijtellen, en 21% over de afdracht van 20% aftrekken in de factuur. Maar kan ik die als voorbelasting terugvragen? ik heb immers geen factuur gekregen over dat bedrag met die BTW.

 

In principe blijkt uit jouw administratie welke BTW-belasting jij precies verschuldigd bent, dat is waarvoor je verplicht bent een deugdelijke administratie te voeren, dus m.i. zou het zo wel mogen, maar een aparte factuur van het festival is voor alle partijen overzichtelijker. Ik moet ook weleens verrekeningen doen via vooruitbetaalde borgsommen, dat doe ik op een soortgelijke manier.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad. Klopt. Volgens mij doe je het met self-billing, Ik zou dan de factuur zo opstellen en de organisatie €800 overmaken. Jouw omzet is € 165,29 (€ 200-€ 34,71)

 

Verkoop inkomsten € 1000

Beloning: € 200

BTW (21%) € 34,71

Bruto te betalen € 800

Waarvan BTW (6%) € 45,28

 

Afdracht BTW: € -10,57 (€34,71-€45,28)

 

Link naar reactie
  • 0

In de spreadsheet heb ik het nog eens neer gezet. Zou het er zo in de praktijk uit kunnen zien?

Ik heb het idee dat het niet helemaal goed gaat. En dan met name de btw-berekeningen en de omzetafdracht. De berekening van jouw btw moet volgens mij op basis van je daadwerkelijke omzet. En de omzet van de leverancier (je afdracht) mag je niet in de vorm van een credit(factuur) verwerken.

 

Als de leverancier zelf geen factuur opstelt voor z'n eigen omzet (waarom eigenlijk niet?), dan kun je dat eventueel nog ondervangen door een selfbillingfactuur. De leverancier moet hier overigens wel akkoord meer zijn!

 

Je maakt dan dus 2 facturen: eentje met je omzet en eentje met je afdrachtkosten. Laten we zeggen dat de munten voor 2,50 euro per stuk zijn verkocht en dat je 400 munten hebt omgezet. Je omzet was dan dus 1000 euro inclusief btw.

 

Volgens mij moet je dan eerst een omzetfactuur sturen van 1000 euro incl. btw:

 

Omzet non-alcoholica excl. btw=943,40
BTW over omzet (6%/106% x 1000)6%x943,40=56,60
Factuurbedrag incl. btw (400 x 2,50)=1000,00

 

En vervolgens kun je tegelijkertijd een selfbillingfactuur sturen (mits akkoord). Als deze afdracht 20% is, dan kan ik me voorstellen dat je dit doet over je échte omzet, dus exclusief btw (tenzij je natuurlijk expliciet 20% over de omzet inclusief btw hebt afgesproken). Dus bijv:

 

Muntenomzetafdracht (20%)20%x943,40=188,68
BTW over omzet (21% x 20% x 943,40)21%x188,68=39,62
Factuurbedrag incl. btw=228,30

 

Als je leverancier slim is, saldeert hij de omzet- en selfbillingfactuur. Hij maakt dan dus 771,70 euro over, waarbij hij dan jouw omzet heeft overgemaakt (1000 euro) en jij tegelijkertijd je afdracht hebt voldaan (228,30 euro).

 

Misschien is dit overigens nog wel interessante lectuur voor de uitgever van de munten.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Even een hersenspinsel.

 

Is het muntje niet een soort tegoedbon? En een tegoedbon bevat geen BTW, toch?

 

Zoals ik het begrijp zit de 6% btw waar de TS het over heeft op het drankje dat met het muntje wordt gekocht. Over het muntje zelf wordt geen btw betaald (althans, niet door de TS), maar de waarde van het muntje wordt door de festivalganger wel gebruikt om de btw over het drankje mee te betalen.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 1
In het "dit" verhaal rekent men 21% BTW over de munten ! ?

Maar dat gaat over de verkoop van de munten zelf. Dan zit er nog geen 6 of 21% expliciete dienst aan vast en neem je het hoge tarief. In 'dit' verhaal staat echter dat de muntjes btw vrij moeten zijn.

 

TS is echter niet de verkoper van de muntjes, maar verkoper van de drank.

 

Een lekker ingewikkelde driehoeks relatie. Als ik het goed begrijp was de belastingdienst van mening dat de muntjes met 21% aan de consument verkocht moesten worden. De kroegbaas nam ze in en droeg 6% over zijn omzet af. Vervolgens 'verkocht' de kroegbaas de muntjes weer terug aan de organisatie tegen 21% (minus de provisie voor de organisatie).

 

 

Link naar reactie
  • 0

Klopt ja, dat heb ik nu ook in de gaten. Munten worden verhandeld niet met 6% maar met 21%.

Alleen de munten die via consumptie terugkomen worden op 6% gezet. De niet ingewisselde munten blijven dus op 21%.

 

Met de provisie is het de vraag of er 20% van de oorspronkelijke munten (€1000) gerekend zal worden of van de teruggekomen munten. (Van de teruggekomen munten moet dat wel weer op 21% BTW) Dat is de afspraak die duidelijk moet zijn. Ook of de provisie (20%) op het bruto bedrag betrekking heeft of op een netto bedrag.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zou dus de factuur voor TS nog steeds heel simpel houden en (voornemens) de 20 % van de teruggekomen munten in bruto aan provisie te geven. De factuur hoeft dan overigens niet self-billing, omdat de teruggekomen munten per factuur ingewisseld worden door TS.

Hoe de munten-organisatie dit regelt (boekhouding) is niet ter discussie.

Factuur_munten.pdf

Link naar reactie
  • 0

Kunnen we niet de muntje vergeten, en het gewoon over geld hebben?

Ik heb 1000 euro omzet muntjes of cash, maakt niet uit.

Mijn producten vallen in het laag btw tarief.

Ik heb afgesproken dat ik 20% van mijn omzet afdraag aan de organisatie, misschien is het handig dat de het duidelijk is afgesproken of dit percentage over de omzet inclusief is of exclusief.

 

Net met belastingdienst gebeld.

 

Volgens hun is 1000 euro incl 6% btw die ik moet afdragen.

200 euro gaat als afdracht naar organisatie, dit kan inc of ex 21% btw zijn, dat is nu dus niet duidelijk, aangezien dit niet expliciet in het contract staat.

Ik kan dat doen met self billing, indien de organisatie hiermee akkoord is.

Mooiste zou zijn als de organisatie mij een factuur zou sturen.

 

Is dit een goed verhaal of denken jullie wat een lariekoek?

Link naar reactie
  • 0
Net met belastingdienst gebeld.

 

Volgens hun is 1000 euro incl 6% btw die ik moet afdragen.

 

De belastingdienst zal het dan zien als een verkoop van 1000 euro drank aan de organisatie. Je levert de drank wel aan de consument maar de organisatie gaat de drankrekening betalen. In dat geval maak je een factuur aan de organisatie over 1000 euro (Incl 60 euro btw).

Daarnaast wil de organisatie 20% provisie over de verkoop. Een dienst is met 21% belast en dat zou de organisatie eigenlijk moeten factureren. Ik zou er dan een separate 'selfbilling' factuur van maken van 200 euro (incl 42 euro btw).

 

Jij ontvangt dan van de organisatie 1000 - 200 = 800 euro van jou en jij betaalt aan de belastingdienst 60 - 42 = 18 euro btw.

 

Ik zou er in elk geval 2 losse facturen van maken en op de selfbilling factuur het btw nummer van de organisatie vermelden.

 

Ik zou toch nog contact met de organisatie opnemen voor hun btw percentage. Het eerder aangehaalde uitspraak over 0% btw of 21% over de muntverkoop is ook maar ruim 2 maand oud. Dus blijkbaar zat daar onenigheid met de belastingdienst en zijn de inzichten eerst recentelijk veranderd.

Link naar reactie
  • 0

Net met belastingdienst gebeld.

 

Volgens hun is 1000 euro incl 6% btw die ik moet afdragen.

De belastingdienst zal het dan zien als een verkoop van 1000 euro drank aan de organisatie. Je levert de drank wel aan de consument maar de organisatie gaat de drankrekening betalen. In dat geval maak je een factuur aan de organisatie over 1000 euro (Incl 60 euro btw).

Nee, de 1000 euro is al inclusief de btw. Het af te dragen btw-bedrag is dan 56,60 euro.

 

Daarnaast wil de organisatie 20% provisie over de verkoop. Een dienst is met 21% belast en dat zou de organisatie eigenlijk moeten factureren. Ik zou er dan een separate 'selfbilling' factuur van maken van 200 euro (incl 42 euro btw).

Nee, 200 euro inclusief 42 euro btw is het sowieso niet. Op basis van de vaagheid omtrent de gemaakte afspraken, zijn er volgens mij een drietal scenario's mogelijk:

 

[*]Als TS 20% over de daadwerkelijke omzet moet afdragen, dan is de provisiefactuur 228,30 euro (inclusief 39,62 euro btw)

[*]Als TS 20% over de omgezette muntwaarde moet afdragen ná toepassing van 21% btw, dan is de provisiefactuur 200,00 euro (inclusief 34,71 euro btw)

[*]Als TS 20% over de omgezette muntwaarde moet afdragen vóór toepassing van 21% btw, dan is de provisiefactuur 242,00 euro (inclusief 42,00 euro btw)

 

Het is mij nog steeds niet duidelijk wat de vragensteller nu daadwerkelijk heeft afgesproken. Was dat 20% over de omgezette muntwaarde? Of was dat 20% over de door TS gemaakte omzet? Maar TS gaf aan dat er niets was afgesproken. En als er niets tussen zakelijke partijen is afgesproken, dan zou ik het persoonlijk aannemelijker vinden dat er van omzetten zonder btw wordt uitgegaan.

 

Een (provisie)afdracht van 20% lijkt me dan van toepassing nog vóór de toepassing van 21% btw. En die 20% zelf moet dan over je omzet vóór de toepassing van 6%. Anders zou je namelijk 21% btw afdragen over (20% van) je eigen 6% btw. Dat lijkt me een beetje raar (maar goed, het zou kunnen).

 

Ik zou toch nog contact met de organisatie opnemen voor hun btw percentage. Het eerder aangehaalde uitspraak over 0% btw of 21% over de muntverkoop is ook maar ruim 2 maand oud. Dus blijkbaar zat daar onenigheid met de belastingdienst en zijn de inzichten eerst recentelijk veranderd.

Dat btw-percentage heeft op zich niets met deze uitspraak te maken. De uitspraak gaat uitsluitend over de btw over munten die niet zijn ingewisseld (0%), maar wel zijn verkocht door de uitgever van de munten. De vraag van TS heeft alleen betrekking op de btw over munten die wel zijn verkocht (6%) en de btw over de provisie van degene die de munten had verkocht (21%). De vraag is alleen wat nu de daadwerkelijke basis is voor de berekening van de provisie.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Ik heb ze uiteindelijk factuur gestuurd met daarin het aankoop bedrag van de munten gedeeld door 1,06 gaf het ex bedrag, 6% daarvan is BTW, draag ik dus af over hele omzet. Lijkt mij logisch, het is mijn omzet gemaakt met mijn food producten. Die afdracht is gewoon een kosten verhaal, hoog btw dus.

Zij willen graag 20% van de netto omzet (ex btw dus) en willen daar 21% BTW bij, prima die krijg ik terug.

Mag volgende keer beter uitgelegd worden in het contract, nu stond er slechts 20% van de omzet, had moeten zijn:Uw afdracht bedraagt 20% van de netto omzet vermeerderd met 21% BTW.

20% van de omzet zijn gewoon kosten, die moeten ze mij eigenlijk factureren vind ik, als ik geen factuur van ze krijg, voer ik die 21% BTW toch op als voorbelasting, heb op mijn factuur aan hun het bedrag afgetrokken, en erbij gezet dat zei deze BTW moeten opgeven en betalen.

 

Ik vind het prima zo, 1 factuur heeft mij nog nooit zo veel hoofdbrekens gekost, ben er klaar mee

 

 

 

 

Bedankt voor het meedenken en reageren allemaal.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad, soms moet je een afspraak maar gewoon bezegelen met een factuur die geaccepteerd wordt. Mijn benadering was afwijkend en wellicht fout.

 

Ik ben toch nog wel benieuwd of de organisatie bij de verkoop van de munten (aan bezoekers)daar BTW op verrekenen en hoeveel.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 200 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.