Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Johan ABAP

BTW van private lease (gedeeltelijk) aftrekbaar?

Recommended Posts

Goede morgen,

 

Afgelopen dagen op verschillende plekken op zoek geweest naar een antwoord, maar de vraag die ik heb, zie ik nergens gesteld danwel beantwoord.

 

Even voorstellen: ik ben een ZZP-er (sinds 2014) en heb mij aangesloten bij een maatschap. Op dit moment maak ik gebruik van mijn 10 jaar oude diesel voor mijn zakelijke en privé kilometers.

 

Het gaat om het volgende. Ik wil privé een auto leasen (ter vervanging van mijn 10 jaar oude auto) middels private lease. De zakelijke kilometers kan ik dan blijven declareren en dempen de privékosten. Voordeel is tevens dat ik dan geen last heb van de bijtelling.

 

Op dit moment kan ik de BTW voor het onderhoud/brandstof/banden etc. van mijn privéauto deels aftrekken voor het deel van de zakelijke kilometers (verhouding zakelijk/privé = 67/33).

 

Nu mijn vraag: mag ik de BTW van de Private lease óók voor het deel van de zakelijke kilometers aftrekken, gelijk aan de BTW voor onderhoud/brandstof etc. van mijn huidige auto?

 

Dus bij een private lease maandbedrag van €500 (incl BTW), mag ik dan €86,75(= BTW bedrag) * 0,67(= percentage zakelijk) = € 58,15 per maand aftrekken van mijn BTW?

 

Naar mijn idee wel, want het zijn privé autokosten, maar hopelijk weet iemand het zeker.

 

Groeten, Johan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wanneer je gebruik maakt van de wettelijke regeling, dan trek je alle BTW op de autokosten (incl. de leasetermijnen) af als voorbelasting.

Vervolgens is BTW over het privégebruik (gebaseerd op een sluitende kilometeradministratie) van de gemaakte kosten verschuldigd (alleen de kosten waarvoor aftrek is genoten! – dus niet verzekering, motorrijtuigenbelasting e.d.).

 

Als er een bedrag aan BPM inbegrepen is in de leasetermijnen (dan wordt dus niet over het hele leasebedrag BTW berekend), dan zou je dat ook buiten beschouwing kunnen laten.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dan snap ik je antwoord niet. Dat ligt niet aan jou, maar aan mij.

 

Maar na een paar keer je antwoord gelezen te hebben, concludeer ik dat het mag: een deel (in mijn geval 67%) van de BTW van de prive lease termijnen mag ik aftrekken.

 

Klopt dat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maar na een paar keer je antwoord gelezen te hebben, concludeer ik dat het mag: een deel (in mijn geval 67%) van de BTW van de prive lease termijnen mag ik aftrekken.

Je mag 100% van de btw terugvragen, maar je moet aan het eind van het jaar 33% corrigeren in je laatste btw-aangifte van het jaar. Of anders via een forfait, als je geen sluitende km-administratie hebt. Kijk ook even naar dit draadje. Let ook op je woonwerkkilometers. Die zijn niet zakelijk voor de btw (heeft dus mogelijk invloed op de verhouding).


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat was me wel een reus waard geweest maar helaas kan ik er nog geen geven.

 

Bedankt. Geldt door beiden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 84 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept