• 0

Graag wat advies van collega ondernemers mbt rondkomen in een begin periode

Beste Lezers / Collega ondernemers,

 

Ik zit ergens mee in mijn maag en ik hoop dat hier mensen zijn die willen meedenken of advies willen geven. Wellicht zijn er meer die "met dit bijltje hebben gehakt"...

 

Ik ben in januari begonnen als ZZP-er met behulp van het UWV. Dit betekend tegenwoordig

dat je 6 maanden lang nog 49% van je ww krijgt ipv 70% en daarna na 6mnd moet je je zelf kunnen redden. (voor de nieuwsgierigen die 49% was 690 euro in de maand en mijn volledige ww was 892 per maand dus na 10 jaar vast dienstverband hou je ook niks meer over maar dat terzijde).

 

Ik ben een onderneming begonnen voor de B2B markt en hou mij bezig met het genereren van new business voornamelijk dmv (koude)acquisitie. Veel ondernemers vinden koude acquisitie niet leuk, moeilijk of hebben hier geen tijd voor. Met meer dan 10 jaar ervaring hierin (van 18 tot 31 , ben nu 32), denk ik dat ik met mijn talent hiervoor een goed basis inkomen kan genereren.

 

Ik begon ook gelijk dit jaar met opdrachten vanwege mijn netwerk die ik heb opgebouwd in de afgelopen jaren. Maar eerlijk gezegd gingen de opdrachten tot nu toe via een andere partij die hetzelfde werk al jaren doet veel opdrachten krijgt en mij inhuurde voor de uitvoering. Dit ging prima en maakte mij ook wat lui om niet achter opdrachten zelf aan te gaan omdat het prima liep.

toen de beslissing kwam in juni wel of niet zelf doorgaan zonder uwv support was die keus niet moeilijk omdat ik net 3 maanden gehad had die erg goed waren.

 

Hierna vielen de projecten even stil mbt tot de zomer (logisch b2b markt rustig en de euros per uur besteden bedrijven liever in de meest effectieve periode - sept t/m juni).

Maar in september gingen de opdrachten ook niet door vanwege dat de regelgeving om zzp-ers in dienst te nemen nogal aan het veranderen is en mijn opdrachtgever is te bang dat ik als werknemer wordt gezien (ook al heb ik een var en met wat hele kleine opdrachten tussendoor kan ik wel aantonen dat ik minimaal 3 opdrachtgevers heb) met alle gevolgen van dien (claims die later nog kunnen komen van uwv oid).

 

Toen ben ik als de sodemieter op zoek gegaan naar een egein opdracht die ik gevonden heb, alleen wel in een no-cure / no pay constructie (meestal doe ik dit niet maar deze relatie ken ik goed en er staat ook echt wat goeds tegenover)

 

Het probleem is dat dit eerst op gang moet komen voordat hier echt wat uitkomt en oplevert...

 

Ik heb intussen ook een product gevonden wat ik wil gaan importeren en verkopen in Nederland (heeft dus niks met mijn core business te maken maar ik wil er wat naast en extra hebben ) maar

dit duurt ook een lange tijd voordat dit wat oplevert en hiervoor zal ik ook eerst moeten investeren

wat ik nog niet heb).

 

Nou zit ik op een punt dat oktober 0 euro was en ondanks dat mijn partner een goed inkomen heeft , dat houden we niet maanden vol.

 

De vraag is hoe kom ik nu mijn "nieuwe" opstart periode door ? Ik ben naar de bank geweest voor een krediet op mijn zakelijke rekening (waar ze niet meteen nee op zeggen). De bank geeft aan dat ik dit in mijn geval niet moet willen omdat ik eigenlijk geen kosten heb met mijn bedrijf en het afsluiten en de 9% rente + 1,5% provisie is dan een erg dure vorm van lenen voor mij.

Ik heb nog een doorlopend krediet en de bank geeft aan dat ik dan beter daarvan kan opnemen (is voordeliger). Maar na 5 jaar zijn we straks in maart hier eindelijk vanaf en dat scheelt ons ook weer bijna 400 per maand dus eigelijk willen we die maand last kwijt en niet verlengen.

 

Ik wil echt ondernemer blijven en vraag me nu af of ik eerst een krediet moet regelen en daarvan moet leven totdat het inkomen er is (en dus de schulden verhoog) of dat er een optie is die ik niet zie ? Er zijn natuurlijk zoveel startups die na een paar jaar pas geld gaan verdienen, leven die de eerste jaren dan van geleend geld ? Niet iedereen heeft voor de start genoeg eigen geld om van te leven lijkt me.

 

Het feit blijft natuurlijk wel dat als ik alles rondom mijn product rond heb en dit te importeren en verkopen dat ik zowiezo een financiering nodig heb... maar dat terzijde.

 

Ik snap dat ik nieuwe opdrachten nodig heb (wellicht met aanbetaling) maar wellicht zijn er ondernemers met ervaring in goede en mindere periodes die hun mening willen geven.

Ik sta voor iedereen zijn input over en bedankt alvast voor het reageren.

 

mvg, A2 (jemig wat een verhaal in de preview excuus vd lengte)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hallo Anoniem2,

 

Als de opdrachtgever waar je dit voorjaar hebt gewerkt tevreden over je is, waarom hebben jullie dan de optie nog niet besproken dat je met een tijdelijk of 0-uren contract parttime bij dat bedrijf in dienst treed? Dan weten jullie allebei waar je aan toe bent. Niks onzekerheid en geen kans op claims, maar gewoon alles netjes geregeld.

 

Ondernemerschap is niet heilig en ook als je vanuit de ww bent gestart mag je best (na die 1e 6 maanden) best een parttime of flexbaantje naast je bedrijf hebben. Lijkt mij dat jij gewoon snel geld wilt verdienen en het je niet echt uitmaakt hoe dat wordt betaald. Dat is namelijk ook manier waarop veel andere starters de eerste magere ondernemersjaren invullen. Een 'broodbaantje' hebben naast het bedrijf dat je aan het opbouwen bent.

 

Tot zover mijn twee centen, succes ermee!

 

 

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
  • 0

Je mag via PM contact met mij opnemen om eens een keer over koude acquisitie te sparren. Als ik daar een goede indruk aan overhoud, zouden we wellicht over eens over een koude acquisitie opdracht kunnen praten.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

 

Ondernemerschap is niet heilig en ook als je vanuit de ww bent gestart mag je best (na die 1e 6 maanden) best een parttime of flexbaantje naast je bedrijf hebben. Lijkt mij dat jij gewoon snel geld wilt verdienen en het je niet echt uitmaakt hoe dat wordt betaald. Dat is namelijk ook manier waarop veel andere starters de eerste magere ondernemersjaren invullen. Een 'broodbaantje' hebben naast het bedrijf dat je aan het opbouwen bent.

 

Tot zover mijn twee centen, succes ermee!

 

 

Hoi Karen ,

 

Het is duidelijk dat we elkaar niet kennen anders zou je dit gelukkig nooit over mij zeggen.

En snel of gemakkelijk geld verdienen bestaat volgens mij niet (legaal).

Ik heb jaren lang de afgelopen jaren van 0600 uur tot 2200 gewerkt voor het minimum loon

(dus ik kreeg van 9 - 17 betaald en de rest was mijn eigen tijd die ik van mijn werkgever erbij

moest investeren )

En natuurlijk kijk in naar bijbanen om erbij te nemen. Ik ben alleen na 10 jaar met ondernemers werken overtuigd dat het ondernemerschap iets is wat ik ook wil. En het zou zonde zijn als ik dat moest opgeven omdat ik een mindere periode niet kan overbruggen....)

 

Achteraf vindt ik mijn toppic niet zo slim om te posten "in the heat of the moment" , maar dat is terzijde. Het valt me wel tegen dat je niet even aangeeft dat ik altijd hulp kan krijgen doormiddels van jouw werkboek die deze maand verschijnt : "van WW naar ZZP"

 

Het kan af en toe wel zijn dat ik het misschien wat onhandig heb geformuleerd en dat je daarom de verkeerde indruk kreeg.

 

mvg, A2

 

 

Link naar reactie
  • 0
Het valt me wel tegen dat je niet even aangeeft dat ik altijd hulp kan krijgen doormiddels van jouw werkboek die deze maand verschijnt : "van WW naar ZZP"

Dat komt omdat Karen weet dat zelfpromotie op dit forum niet op prijs wordt gesteld

 

Ik wil je overigens nog even wijzen op een werkboek dat deze maand verschijnt van Karen Romme: het heet "Van WW naar ZZP" en is vanaf november verkrijgbaar, maar nu al te bestellen ;)

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Het kan af en toe wel zijn dat ik het misschien wat onhandig heb geformuleerd en dat je daarom de verkeerde indruk kreeg.

 

Volgens mij bedoelde Karin met "snel geld" niet waar jij hier nu aan denkt, maar meer als 'bijverdienste' in de aanloopfase. Om tekorten te vermijden, dus.

 

Maar hoe dan ook, een ding in je (overigens prima, naar mijn smaak) verhaal lijkt mij niet zo verstandig:

Namelijk om in deze lastige periode nieuwe goederen te gaan importeren en introduceren.

 

Dat kost geld (heb je nu niet) en het leidt af. Beter (volgens mij) om eerst je dienstverlening op gang zien te krijgen en pas daarna 'nevenactiviteiten' opstarten.

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo Anoniem2,

 

De opmerking dat ondernemerschap niet heilig is, was meer voor anderen dan voor jou bedoeld. Die indruk wekte jij bij mij helemaal niet hoor. En ook ik vond je bericht dermate goed dat ik er tijd in heb gestopt om erop te reageren. Mijn reactie was absoluut niet negatief of kritisch bedoeld, maar wilde je alleen vragen of je hebt gedacht aan een mogelijke oplossing voor je tijdelijke probleem die dichtbij ligt.

 

Ik bedoelde namelijk alleen dat als je opdrachtgever van voor de zomer tevreden was over jouw werk, je wellicht samen een parttime loondienstconstructie kunt optuigen zodat dat bedrijf jouw diensten weer kan gebruiken en jij de komende maanden een basisinkomen hebt (je had het over in oktober nul euro omzet). Mijn 'snel geld verdienen' was letterlijk bedoeld en niet insinuerend of veroordelend. ;)

 

Ik bedoelde dus juist niet je ondernemerschap opgeven, maar als het mogelijk zou zijn via die tevreden klant je financiële gat tijdelijk op een andere manier parttime in te vullen, je daarnaast verder kunt werken aan het opbouwen van je bedrijf.

 

Vanuit mijn kennis over starten uit de ww zie ik op juridisch vlak geen belemmeringen voor tijdelijk een parttime looninkomen naast je bedrijf. Als jij in januari fulltime bent gestart kom je vast in 2015 sowieso al aan de 1225 ondernemersuren voor de gunstige fiscale ondernemersregelingen. Inmiddels heeft een kwart van alle zelfstandigen in Nederland een parttime bedrijf. Je bent dus verre van de enige die (nog) niet kan leven van diens bedrijf.

 

Succes ermee.

Karen

 

PS om even te ontspammen: Ben schoenmaker die eigen schoenen even moet lappen en aankondiging updaten. Omdat er even te veel wetten en regels aan het veranderen zijn verschijnt dat werkboek pas begin 2016. Iets met geen zin hebben een boek uit te brengen dat na 2 maanden al verouderd is. Maar volgens mij heb jij sowieso meer aan een ander boek van me. 8)

 

 

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
  • 0

Het kan af en toe wel zijn dat ik het misschien wat onhandig heb geformuleerd en dat je daarom de verkeerde indruk kreeg.

 

Maar hoe dan ook, een ding in je (overigens prima, naar mijn smaak) verhaal lijkt mij niet zo verstandig:

Namelijk om in deze lastige periode nieuwe goederen te gaan importeren en introduceren.

 

Dat kost geld (heb je nu niet) en het leidt af. Beter (volgens mij) om eerst je dienstverlening op gang zien te krijgen en pas daarna 'nevenactiviteiten' opstarten.

 

 

Hi Peter,

 

Ik snap je reactie en normaal zou ik het met je eens zijn.

Het is echter nu wel op een punt dat ik zo lang en veel (onderhandeld) contact heb gehad met

het bedrijf die mij het product levert dat ik nu niet meer terug kan (en wil) zonder een schip achter je te verbranden. Ik heb nu nog de positie om iets te kunnen importeren wat er in Nederland nog niet is en ook als enige dit exclusief in de benelux in te mogen voeren. Tevens ben ik al met demonstratie modellen geweest bij winkels (met folders die ik heb laten maken) en die zijn positief en sommige willen al intekenen... dus om dat nu nog af te blazen (terwijl je eindelijk je gouden ei hebt)...

 

Daar komt bij dat als ik met "mijn product" bezig ben, dat ik helemaal opleef en veel meer enthousiasme heb. Ik voel me dan veel meer ondernemer en het is wel uiteindelijk wat ik wil.

In de (verre) toekomst wil ik graag een bedrijf zijn met een product en dan mijn dienstverlening langzaam afbouwen.... Ik ben in de acquisitie begonnen omdat daar mijn expertise ligt, ik heb er veel ervaring in en ik vindt het geen vervelend werk.... maar als ik het in de toekomst kan omdraaien doe ik dit graag (dus nu dienstverlening met een handel ernaast en dan andersom).

 

 

Link naar reactie
  • 0

Voor zover ik kan inschatten uit je tekst lijkt het me dat je goed bezig bent. En je hebt een partner met een inkomen en mogelijk ook nog wat spaargeld na 10 jaar werken?

 

Leningen zou ik zoveel mogelijk trachten te vermijden als het niet is om effectief in iets te investeren (een gebouw of machine bedoel ik dan).

 

Eventueel zijn er nog mogelijkheden om de kosten te komende maanden te verlagen? Zowel qua werk als privé?

www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link naar reactie
  • 0

wat ik niet begrijp, is dat wanneer je partner een goed inkomen verdient, en jij ook nog 500 in de maand inbrengt, hoe je dan in hemelsnaam niet rond kunt komen. Een beetje de tring naar de nering zetten lijkt me.

 

Hoe kom je erbij dat ik 500 meeneem ?(op dit moment is het 0). En ik zit momenteel nog met hoge aflosssingen omtrent een aantal zaken...

Link naar reactie
  • 0

Ik sluit me aan bij Karen: zoek voor 2 dagen/wk een baan naast je ondernemersplannen. Het is leuk als dat baantje met sales te maken heeft, maar verder kan het iets heel anders zijn dan wat je nu doet. Kleding verkopen in een winkel, online sales, in de kroeg staan, of les geven: als je daar mee een klein basis inkomen hebt heb je meer rust om het eigen ondernemersavontuur te beginnen. Toen ik in 2010 begon met freelancen was dat ook de basis, en 4 jaar later kon ik fulltime freelancen.

 

 

Startup coach | Pitchtrainer | Spreker | Presentator | www.arthurtolsma.nl

Schrijver van Startups & Downs. Fouten, successen en lessen van een ambitieuze ondernemer

Link naar reactie
  • 0

Ik snap dat ik nieuwe opdrachten nodig heb (wellicht met aanbetaling) maar wellicht zijn er ondernemers met ervaring in goede en mindere periodes die hun mening willen geven.

Ik sta voor iedereen zijn input over en bedankt alvast voor het reageren.

Heb je al eens door het Geldboek voor ondernemers gebladerd?

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Hallo Anoniem,

 

Zelf ben ik ook met €0,- begonnen. En alle bedragen die binnenkwamen geïnvesteerd in het bedrijf. ik snap dat dergelijke zaken afhankelijk is van je privé situatie.

Mijn advies. Leen in opstart zo weinig mogelijk bij een bank. (zover dit mogelijk is) Zodra het beter gaat direct onderhandelen voor een lening. Meestal is het dan een stuk goedkoper om geld te lenen.

 

Succes met je onderneming

 

Iris Camerabewaking & V&S Beveiliging B.V. samen een sterk beveiliging concept

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 98 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.