• 0

resultaatgenieter versus werknemer

Ik heb onlangs een VAR verklaring aangevraagd en daaruit kwam de conclusie dat ik "winst uit onderneming" heb.

 

Nou ben ik al een paar jaar bezig met IT opdrachten voor 1 opdrachtgever waar ik prima van kan leven. Ik deel mijn eigen tijd in en ik werk vanuit mijn eigen ruimte. Ook heb ik risico wanneer ik fouten maak.

 

Daarnaast ben ik begonnen met 3D printen en ontwerpen. Dit is een veel kleiner deel van mijn omzet (op dit moment minder dan 10%) maar dit gaat wel om veel verschillende klanten. De investeringen die ik doe gaan voornamelijk naar het 3D printen, maar worden vooral betaald met het geld van de IT opdracht.

 

Ik voldoe gezamelijk gemakkelijk aan het urencriterium van 1225 uur per jaar.

 

Mijn vraag is: zou ik in de problemen kunnen komen met de beoordeling ondernemer ja of nee ivm het vooral afhankelijk zijn van mijn ene IT opdrachtgever?

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
Voordat je op een verkapte dienstbetrekking uitkomt, moet voldaan zijn aan drie voorwaarden:

 

1. Jij moet de arbeid persoonlijk verrichten;

2. Opdrachtgever moet jou ervoor betalen;

3. Er is sprake van een gezagsverhouding tussen jou en opdrachtgever.

Weliswaar correct, maar het is een ongelukkige omschrijving aangezien punt 1 en 2 ook voor een rasechte ZZP-er kunnen gelden.

 

Volgens vragensteller zijn er wisselende inkomsten per maand, al naar gelang er wel of geen opdracht komt. Dat impliceert een onzekerheid (risico) inzake de omzet van de onderneming. Als die ene opdrachtgever niet belt, dan is er nagenoeg geen omzet. De Belastingdienst weet het zo fijn te verwoorden ... één van de vele voorwaarden voor het zelfstandig ondernemerschap is dat de ondernemer risico moet lopen. Met slechts één grote opdrachtgever (en een paar kleintjes) is dat zeker aan de orde ... op het gevaarlijke af.

Een tweede punt van beoordeling is de vraag of vragensteller op locatie (bij de opdrachtgever) werkt of in eigen kantoor/werkplaats. Van dat laatste is sprake, en dus weer een punt in het voordeel van zelfstandigheid.

Een derde punt van beoordeling door de Belastingdienst is of er investeringen worden gedaan. Volgens vragensteller is daar weinig sprake van.

Ik maak wat kosten, maar niet gigantisch veel.
Eigenlijk snijdt dat geen hout ... schaar het maar onder goed koopmansgebruik ... verspil geen geld als dat voor de onderneming niet noodzakelijk is of te weinig rendement oplevert.

 

Uit hoofde van goed ondernemerschap vind ik het zorgelijk dat er sprake is van slechts één grote opdrachtgever ... plus een paar kleintjes daarbij. Persoonlijk zou ik mij daar meer druk om maken.

 

Ik zou zeggen ... de ene hand wast de andere.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Beste allemaal, wederom bedankt voor de antwoorden.

 

ik wil nog even wat zaken opmerken. Ik zei eerder dat ik weinig kosten had, maar nu ik mijn boekhouding een beetje op orde heb voor dit jaar kom ik toch op een slordige 8000 aan kosten, waarmee ik op zo'n 10% van mijn omzet kom. Hier heb ik de huur bij gerekend voor mijn woning van waaruit ik werk (ik heb meer dan 10% van de woning in gebruik als kantoor + nog een werkkamer voor het 3D printen). Hier zitten ook wat investeringen in zoals een laptop en een 3D printer en scanner.

 

Natuurlijk zou het beter zijn meer klanten te werven, en dit is ook mogelijk. Echter ik heb aan de 90%+ IT klant de afgelopen jaren meer dan 1000 declarabele uren (1200 dit jaar) dus ik hou gewoon niet genoeg tijd en energie over om daar nog een bij te hebben of willen. Zo lang deze me werk blijft schuiven, blijf ik het aanpakken en verdien ik leuk. Meer van dat soort werk wil ik eigenlijk ook niet doen. Ik besteed al genoeg tijd met zitten voor de computer.

 

In het 3D gebeuren heb ik wel klanten erbij, maar dat gaat tot nu toe om kleine bedragen van hooguit €100 per opdracht. Ik heb nu met een beetje geluk een paar opdrachten per maand. Ik wil daar wel graag in groeien, en zoals ik het nu zie financieer ik het 3D gebeuren met het IT werk, en daarom hoop ik ook de ondernemersaftrekken te behouden.

 

Is dit een plan: gewoon als ondernemer IB blijven doen, een potje apart houden voor mocht ik eventueel resultaatgenieter (of werknemer, wat ik toch echt hoop van niet) worden gevonden door een inspecteur, zodat ik de aftrekken dan terug kan betalen? Of krijg ik dan ook nog boetes?

 

Wat ik eigenlijk het liefste zou willen is minder IT werk en meer 3D werk, maar ik zit nu gewoon nog in een fase waarin ik het laatste vooral aan het leren ben.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Misschien voor de achtergrond even terugverwijzen naar je vorige topic dat met vermeende (schijn)zelfstandigheid samenhangt.

Dat viel mij ook al op. Het is bijna precies dezelfde vraag als een paar maanden geleden.

 

Ik denk dat je steeds een te makkelijke oplossing zoekt voor een moeilijk probleem.

Je bent naar mijn mening gewoon in verkapte loondienst doordat je €80.000 omzet per jaar hebt van één klant. Voor de vorm doe je er nog een paar 3d opdrachtjes van €100 per maand bij. Je wilt daar wel in doorgroeien maar veilig onder de paraplu van de grote opdrachtgever. Ik zou wel wat meer doorpakken daar in. Dingen als "Ik besteed al genoeg tijd met zitten voor de computer." klinken niet echt als een ondernemer.

 

Dat de Belastingdienst kritisch is lijkt me niet meer dan logisch in dit geval. Ik heb zelf geen creatieve fiscale oplossing voorhanden maar misschien dat anderen wel een truc kennen.

 

Als dat echt niet lukt zul je toch een keuze moeten maken: Blijven hangen in de schijnzelfstandigheid of een echte ondernemer worden. Meer smaken zijn er niet naar mijn mening.

 

 

[Mod edit: beide topics samengevoegd, link naar oude topic in citaat verwijderd

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
  • 0

Je bent naar mijn mening gewoon in verkapte loondienst

 

Zelfs voor een buitenlandse opdrachtgever kunnen ze dit vinden dus? Waarbij de overeenkomst ten alle tijde opgezegd kan worden, zonder enige bescherming. En waarbij ik aansprakelijk gesteld kan worden als er fouten worden gemaakt. Heeft iemand hier daar ervaring mee? En wat zouden dan de gevolgen zijn? Dat ik alsnog een berg premies mag gaan betalen? En dan kan ik volgens mij mijn kosten niet meer aftrekken. Dat zou toch een aftrek van 7000-8000 op jaarbasis plus wat investeringen schelen. En waarom doe ik dan nog uberhaupt moeite een boekhouding bij te houden, want als verkapte werknemer hoeft dat ook niet neem ik aan. Dan kom ik weer terug op de eerste vraag die ik stelde in deze posting: wat moet ik doen om dan als resultaatgenieter gezien te worden mocht het ondernemerschap er niet in zitten? Daar moeten toch ervaringsdeskundigen in te vinden zijn.

 

Ik besteed nu zo'n 10-20u in de week aan CAD tekenen en 3D printen/scannen. Ik kan het IT werk wat terug gaan proberen te schuiven om meer aan het 3D werk toe te komen, mezelf te gaan promoten enzo. En wat is er mis met de wens om minder tijd aan de computer te besteden in de IT sfeer? Ik wil simpelweg meer "met m'n handen werken" en mooie (fysieke) dingen maken, en daar wat mee verdienen. Ja daar komt ook de computer bij kijken. Maar 10 uur per dag code kloppen is wat anders dan 10 uur per dag ontwerpen, tekenen, printen, afwerken, etc.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik lees hier wel wat heftige zaken:

 

http://ambitions.nu/2015/03/13/schijnzelfstandigheid-wanneer-loop-jij-risico-als-zzper/

 

"Als schijnzelfstandige loop je het risico op een fikse boete die kan oplopen tot honderd procent van het te vorderen bedrag. De boete wordt namelijk gebaseerd op het verschil tussen de gemaakte omzet van de ondernemer en iemand die datzelfde bedrag in loondienst zou verdienen.

 

Wanneer een eerdere aangifte wordt gecorrigeerd, kun je er als ZZP’er vanuit gaan dat jij alsnog de belastingen moet afdragen die jij ook in loondienst had moeten betalen. En eventuele fiscale voordelen, waarvan jij eerder had geprofiteerd, worden teruggevorderd.

 

De Belastingdienst is daarnaast bevoegd om, naast de eerder genoemde naheffingsaanslag, een boete op te leggen wegens het doen van een incorrecte aangifte. Zoals hierboven aangegeven kan dit bedrag uitkomen op een maximum van honderd procent van de correctie."

 

Stel dat ik bij elkaar €15.000 aan correcties moet betalen als wordt gevonden dat ik een werknemer ben. Dan komt daar dus nog eens €15.000 bovenop?

 

Ik lees ook: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/werken/niet_in_loondienst_werken/resultaat_uit_overig_werk/voorbeelden_row/

 

 

"Voorbeelden inkomsten uit overig werk

 

Bij inkomsten uit overig werk kunt u denken aan bijvoorbeeld opbrengsten die u kreeg:

 

[...]

van buitenlandse opdrachtgevers"

 

Link naar reactie
  • 0

Ik lees hier wel wat heftige zaken:

 

Je draaft door. Tenminste als je niet een 'trucje' probeert uit te halen.

Iedereen mag een standpunt hebben. Jij mag gerust vinden dat jij ondernemer bent, maar het moet natuurlijk geen flauwekul zijn.

 

Lees dit draadje eens rustig terug. Hier is namelijk al het nodige over gezegd.

 

Link naar reactie
  • 0

Goed, ik heb besloten 2011-2014 even te laten voor wat het is en me voor 2015 dan maar als resultaatgenieter aan te merken in de aangifte voor mijn IT inkomen. Dan het volgende probleem. Ik maak kosten voor zowel het IT werk als voor de 3D business. Sommige kosten zijn op beide van toepassing, zoals de afschrijving voor mijn laptop, mijn internet verbinding, en mijn VPS waar ik bestanden en mijn website op host, en de huur voor mijn woning die ik voor 30% gebruik als kantoor en als werkruimte met de 3D printer en scanner.

 

Het lijkt mij de bedoeling dat ik de kosten wel opsplits in de aangifte, omdat er een W&V rekening is voor de WUO en omdat er een kosten zijn die bij ROW horen. Hoe om te gaan met kosten die op beide betrekking hebben? Waar vul ik die nou bij in?

 

Het resultaat is hetzelfde lijkt mij, want het is 1 grote optel/aftrek som.

 

Ik zal dan aanvinken dat ik niet aan het urencriterium voldoe, want ik besteed meer uur aan het IT werk dan aan het 3D werk op dit moment. Ik mag uren voor ROW niet bij uren voor WUO optellen neem ik aan?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Beste 3dprinter,

 

dit draadje loopt nu met tussenpozen sinds juni, hoe langer het wordt hoe onbegrijpelijker het wordt. je lijkt of je ad random keuzes maakt op basis van informatie van de dag.

 

je kunt alleen al bijna het urencriterium halen op de tijd die je aan dit draadje lijkt te besteden... >:(

 

besteed nu eens een paar tientjes aan een gesprek met een goede adviseur waarin je je zorgen, afwegingen en alles wat je denkt te hebben uitgevogeld voorlegt.. dit zelfonderzoek van jou gaat je geen rust en duidelijkheid geven in tegendeel zou ik zeggen dit gaat alleen maar doorpruttelen en als je pech hebt maak je precies de verkeerde keuzes.. of onnodig nadelige keuzes..

 

 

Link naar reactie
  • 0

Zou ik graag willen doen, alleen weet ik niet waar ik heen kan. De meesten hebben geen ervaring met buitenlandse opdrachtgevers en aan de reakties hier te merken is het gewoon heel erg lastig en zie ik niet echt in waarom als experts hier er niet uit komen ik beter advies ga krijgen van iemand offline.

 

Ik had toch zo het idee dat hier een heleboel brainpower zit. Bovendien kan het ook weer anderen helpen. Daar is een forum toch ook voor.

 

Maar ik sta open voor tips (Amsterdam). Geld eraan uit geven geen probleem. Alleen wie?

 

 

Link naar reactie
  • 0

En als aanvulling op deze uitstekende woorden van Roel (en dit is echt het allerlaatste dat ik schrijf over dit verhaal!):

 

Natuurlijk ga je in een aangifte je werkzaamheden niet splitsen in een deel 'winst' en een ander deel 'resultaat uit overige...'.

Hoe kan je het verzinnen!

 

En trouwens zijn de kosten van je woning (de 30%) helemaal niet aftrekbaar, althans niet zomaar.

 

Succes!

 

 

Link naar reactie
  • 0

Waarom niet splitsen? Ik kan beide aanvinken in de aangifte. Ik zie het 3D werk als winst en het IT werk als resultaat uit overige werkzaamheden. Of moet ik dan alles als ROW aanmerken? Je kunt toch ook deeltijd ondernemer zijn en tegelijkertijd in loondienst zijn? En ik had dat niet zelf verzonnen trouwens. Eerder in dit draadje:

 

« Antwoord #6 Gepost op: 25 juni 2015, 21:24 »

Zo op het eerste oog lijkt mij de inkomsten van die ene klant "inkomsten uit overige werkzaamheden". De andere omzet zou wel "winst uit onderneming" kunnen zijn, maar je "winst uit onderneming"-uren zijn natuurlijk niet meer dan 1225 uur.

 

En wat betreft de huur aftrekken, ik baseer dat hierop:

 

http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte/

 

Ik heb duidelijk hulp nodig en ik krijg het idee dat ik hier iedereen aan het irriteren ben met mijn blijkbaar domme vragen. Ik hoor graag of iemand een adviseur weet in Amsterdam.

 

 

Link naar reactie
  • 1

Ik heb duidelijk hulp nodig en ik krijg het idee dat ik hier iedereen aan het irriteren ben met mijn blijkbaar domme vragen.

 

Laten we voorop stellen dat het beslist geen domme vragen zijn. Persoonlijk irriteer ik me ook zeker niet aan je vragen. Ik kan me juist voorstellen dat je het idee hebt in een soort twilight zone te zitten tussen ondernemer en resultaatgenieter. En helaas is het ook echt een schemerzone. De lijn tussen ondernemerschap voor de IB en resultaatgenieter is niet scherp. Er zijn zeer veel opdrachtnemers die niet pasklaar in een kader te zetten zijn. Jij bent er daar blijkbaar een van.

 

Zoals ik eerder stelde, zal het voor de fiscus lastig zijn om een gezagsverhouding te bewijzen en daarmee lastig om een buitenlandse dienstbetrekking te formaliseren in jouw IB.

 

Als dat station gepasseerd is, dan blijft de vraag: ondernemer of resultaatgenieter?

 

Je hebt jezelf al jaren fiscaal gepresenteerd als ondernemer. Waarom zou je daar nu van afwijken? Uit angst voor een mogelijke controle? Uit angst omdat je gelezen hebt dat de scheidslijn wel eens iets anders kan liggen? Vergeet niet dat die bewijslast bij de fiscus ligt! Een fiscus die ook dolgraag contracten aangaat met zzp-ers op langdurige basis, met name bij ICT en communicatie.

 

Dus waarom zou je uit eigen beweging de boel gaan splitsen in een stukje ondernemerschap en een stuk resultaat uit overige werkzaamheden? Jij bent toch ondernemer? Dat beweer je middels je IB-aangifte al jaren. Bovendien baseer je je splitsing nu op de verkeerde gronden. Je vermoedt dat er wel eens sprake kan zijn van een verkapt dienstverband en daarom ga je een deel van je winst verwerken als resultaat uit overig inkomen. Huh? Dat heeft niets te maken met het onderscheid tussen ondernemer en resultaatgenieter!

 

Anders gezegd, je kunt ook aan je geloof en standpunten vasthouden totdat de fiscus anders bewijst. En in de tussentijd er rekening mee houden wat de fiscale schade is als de fiscus haar bewijs rondkrijgt en dat geld apart zetten.

 

Voor mij ben je beslist niet per se in verkapte dienstbetrekking en ook niet per se grotendeels resultaatgenieter. Maar goed, de details om daar meer over te zeggen, zijn niet compleet.

 

Groet

Joost

 

 

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 110 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.