• 0

Wel of geen recht op KOR?

Beste forumleden,

 

Wij zijn bezig met de aangifte omzetbelasting van het 4e kwartaal van mijn man en ik kom er even niet uit of er wel of geen recht op KOR bestaat voor de volgende situatie:

 

Aangifte omzetbelasting 2015:

 

Omzetbelasting: € 3419,-

Omzetbelasting over ICW: € 133,-

Voorbelasting: € 5009,-

Voorbelasting op ICW: € 133,-

Te ontvangen: € 1590,-

 

Op het eerste gezicht is er dus geen recht op de kleine ondernemingsregeling, aangezien men over het hele jaar BTW terugontvangt.


In 2015 heeft mijn man echter BTW verlegd. Als ik over het totaalbedrag btw bereken kom ik op een totaalbedrag van € 3014,- Als ik de verlegde bedragen hierbij op zou tellen zou er wel recht bestaan op KOR.

 

Hij heeft goederen gekocht in België voor een bedrag van € 637,- en hiervan een factuur ontvangen zonder btw. Btw bedrag zou eigenlijk € 133,- zijn. Dit bedrag heb ik bij de aangifte omzetbelasting in zowel de omzetbelasting als voorbelasting verwerkt.

Ik begrijp, na nader onderzoek, dat dit bij de berekening van de KOR anders verwerkt moet worden. Dit heb ik dan ook in onderstaande berekening verwerkt.

 

Omzetbelasting: € 3419 + € 3014 = € 6433

Voorbelasting: € 5009,-

Voorbelasting op ICW: € 133,-

Af te dragen BTW: € 1291,-

(Verschuldigde btw over ICW € 133,-)

 

€ 1291,- is lager dan € 1883,- en lager dan € 1345,- dus zou er volgens deze berekening wel recht bestaan op KOR.

 

Echter bestaat er ook daadwerkelijk recht op KOR? Want uiteindelijk heeft hij meer ontvangen dan afgedragen, dus kan ik ook niets in mindering brengen. Indien hij wel recht heeft welk bedrag aan KOR moet er dan ingevuld worden bij de aangifte 4e kwartaal (wij hebben over het hele jaar nog geen KOR toegepast).

 

Zelf denk ik dat er geen recht bestaat, maar ik wil dit zeker weten.

 

Ik hoop dat ik bovenstaande duidelijk heb omschreven. Ik hoor graag van jullie.

 

Met vriendelijke groet,

 

Iris

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Het antwoord van Norbert was ook mijn eerste gedachte maar toen ik er verder over na ging denken was ik het er eigenlijk niet meer zo zeker van en ook niet echt mee eens.

 

Je zou nu namelijk benadeeld worden door dat je btw hebt verlegd. Had je de omzet gewoon met 21% btw mogen factureren dan had je ook 21% meer op de bankrekening ontvangen van de andere ondernemer. Dat bedrag had je dan vervolgens wegens de kor mogen houden. Dit is ook de reden dat verlegging van btw gecorrigeerd moet worden in de berekening.

 

De berekening van de kor is nu eenmaal met correctie van verlegde btw. Ik kan nergens terug vinden dat je dat dan in deze situatie anders zou moeten doen. Maar ik ben ook geen btw - specialist.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Anouk & Griffioen,

 

Bedankt voor jullie reactie. Dat was in eerste instantie ook mijn gedachte.

Maar als ik hier nu verder over nadenk zou ik bij de toepassing van de KOR geen BTW hoeven te betalen, maar zou ik ook geen BTW terug krijgen. Je komt namelijk uit op een bedrag van € 0,- aan te betalen BTW na toepassen van de KOR in de aangifte (Indien het te betalen BTW bedrag € 1345,- of lager is).

 

Echter nu de KOR niet van toepassing is krijgen we toch nog € 1590,- terug. Altijd beter dan €0,- ;)

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Nee dat zie je verkeerd. Je zou dan 1590 +1291 =2881 terug krijgen

 

Teruggaaf van dat bedrag is slechts indien alles in het 4e kwartaal heeft plaatsgevonden. ??

En de aanname die Griffioen stelt.

 

Als er in voorgaande kwartalen afdracht (teruggaaf) verrekend is, moet dit wel per suppletie nog gecorrigeerd worden.

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

Teruggaaf van dat bedrag is slechts indien alles in het 4e kwartaal heeft plaatsgevonden. ??

En de aanname die Griffioen stelt.

 

Als er in voorgaande kwartalen afdracht (teruggaaf) verrekend is, moet dit wel per suppletie nog gecorrigeerd worden.

 

 

De verlegde omzet is in NL gerealiseerd. De genoemde bedragen zijn over het gehele jaar 2015 genomen, dus niet enkel het 4e kwartaal.

KOR hebben we nog niet toegepast in de eerste 3 kwartalen, dus indien van toepassing zouden we dit in het 4e kwartaal aan mogen geven over het gehele jaar.

 

Ik denk dus dat de KOR niet van toepassing is zoals Norbert al aan gaf. Maar ja, twijfel zit er nu dus nog wel na al deze reacties....

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben bijna zeker dat dit wel mag maar durf het niet 100% zeker te zeggen. Als het bij mezelf was geweest had ik het aangedurfd de kor toe te passen. Was het voor een klant geweest dan had ik de vraag misschien aan een specialist voorgelegd. Ik ken Griffioen verder niet dus ik weet ook niet wat precies zijn vak is. Mocht je twijfelen is dit bedrag het zeker waard een specialist op het gebied van btw deze vraag te stellen.

Link naar reactie
  • 0

Ik lees op de website van de belastingdienst dat het webcareteam ook actief is op higherlevel.

 

Bij deze dus het verzoek of iemand van het webcareteam van de belastingdienst mijn vraag kan beantwoorden.

 

Iemand enig idee hoe ik via dit forum in contact kom met het webcareteam van de belastingdienst? ???

 

Met vriendelijke groet,

 

Iris

Link naar reactie
  • 0
De KOR is niet van toepassing / niet relevant als je meer BTW ontvangt dan betaalt.
De KOR is wel van toepassing.

 

De verlegde btw - bijvoorbeeld als onderaannemer in de bouw - neem je mee in de berekening. Het is tenslotte btw die je eigenlijk zou hebben ontvangen, zoals in elke andere branche het geval zou zijn. Zonder correctie zouden andere branches een discriminerend voordeel behalen tegenover branches die verplicht zijn om de verleggingsregeling toe te passen.

 

In veel gevallen zal het totaal af te dragen btw boven de maximale drempelwaarde van de KOR uitkomen ... echter in het geval van vragensteller komt de af te dragen btw precies binnen de KOR-waarden te liggen. Een geluk bij een ongeluk.

 

voor meer informatie zie ook: Rekenvoorbeeld kleineondernemersregeling en verlegging.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 1

Corrected I stand :-[. Ik heb de startpost niet goed genoeg gelezen: de teruggave van 1590 klopt door de verlegging (kennelijk) niet, en daarmee ook mijn antwoord.

 

Het bewijst maar weer dat btw met verlegging complexer is dan vaak gedacht wordt. Reden te meer om een specialist in te schakelen, en voor deze schoenmaker om zich bij zijn eigen leest te houden...

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

En om het nou iets duidelijker te maken voor Iris:

 

Als je alle BTW bedragen over het afgelopen jaar bij elkaar op gaat tellen, dan moet het er als volgt uit zien (de BTW bedragen die je moet gaan invullen in je aangifte):

 

1a. 3419,-

4b. 133,-

5b. 5142,-

5d. 1291,-

--------------

5e. -2881,- (terug te ontvangen dus; +1a +4b -5b -5d = euro -2881,-)

 

M.a.w.: Je krijgt euro 2881,- terug van de BTW.

 

 

(EN je moet natuurlijk ook de bijbehorende "omzetbedragen" invullen, dus bij zowel bij 1a, als bij 1e en bij 4b.)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb nog wat gespeurd op internet. Het volgende staat in de brochure van de belastingdienst inzake de kleine ondernemersregeling:

 

De vermindering kan nooit hoger zijn dan de btw die u zou moeten betalen. Als u de



kleineondernemersregeling toepast, kunt u dus geen btw-teruggaaf krijgen.

In de situatie die op dit forum wordt besproken zou ik een bedrag van € 2881,- terug ontvangen over het gehele jaar. Waarvan € 1291,- de vermindering volgens de KOR is en € 1590,- een "extra" btw-teruggaaf. Zoals ik het opvat is deze teruggaaf van € 1590,- niet mogelijk, dus KOR ook niet van toepassing.

-Correct me if i'm wrong-

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Iris,

 

Op basis van wat je geschreven hebt heb je dus recht op een teruggaaf over 2015 van 2.881,- euro.

 

 

Hallo Peter,

 

Ik weet niet of je mijn bericht vlak voor jouw laatste post hebt gelezen en dit hier je reactie op is? Of hebben onze berichten elkaar gekruist?

 

Mvg Iris

 

Link naar reactie
  • 0

Als gevolg van een samenloop van een aantal omstandigheden krijg je recht op deze "abnormaal" groot lijkende teruggaaf vanwege KOR. want de berekeningsmethode voor de kor wijkt af van jou de berekeningswijze van de aangiftes.

 

Het klopt normaal wat je quote hierboven, normaal krijg je niet meer terug dan je betaald hebt MAAR voor de berekening van de KOR moet je voor door jullie verlegde btw naar de afnemer DOEN ALSOF je het wel zelf hebt afgedragen

 

daardoor kun je zowel elk kwartaal geld terug krijgen en eind van het jaar ook nog een bedrag voor de KOR. dit jaar pakt het heel goed uit.. maar als je volgend jaar veel minder voorbelasting hebt (omdat je niet meer investeert) dan pakt het nadelig uit, want dan wordt je saldo voor de KOR berekening al snel te hoog doordat je ook de verlegde omzet erbij moet tellen.

Link naar reactie
  • 0

Omzetbelasting: € 3419 (normaal) + € 3014 (verlegd) = € 6433 *

Verschuldigde btw over ICW € 133 **

Voorbelasting: € 5009 + voorbelasting op ICW: € 133 = € 5142

Af te dragen BTW voor de KOR: € 6433 - € 5142 = € 1291

 

* U verlegt de btw, bijvoorbeeld als onderaannemer, uitlener van personeel of leverancier van afval. In dat geval telt u de btw die u hebt verlegd, mee in uw berekening.

 

** Koopt u goederen of diensten uit andere EU-landen en wilt u de kleineondernemersregeling toepassen? Dan moet u bij de berekening van uw belastingvermindering de btw die u over uw aankopen zelf hebt berekend en aangegeven, niet meerekenen als te betalen btw, maar wel als voorbelasting.

 

Indien de af te dragen btw gelijk is aan € 1.345 of minder, dan is de vermindering is gelijk aan het btw-bedrag en hoeft je dus geen btw te betalen.

Op basis van de verstrekte gegevens kan € 1291 middels de KOR worden teruggevraagd.

 

Reeds afgedragen btw: € 3419

vermindering volgens de KOR: € 1291

terug te vragen: € 2128

 

En dan:

De vermindering kan nooit hoger zijn dan de btw die u zou moeten betalen. Als u de kleineondernemersregeling toepast, kunt u dus geen btw-teruggaaf krijgen.

Deze gewraakte zinnen hebben betrekking op de de voorlopige btw-vermindering inzake de toepassing van de KOR in de maandelijkse aangifte of de kwartaalaangifte omzetbelasting. In deze aangiften kan je - op dat moment - niet meer terugvragen dan dat je aan btw zou moeten afdragen.

In de praktijk wordt de voorlopige KOR niet of zelden toegepast en vindt de definitieve KOR-berekening pas aan het einde van het jaar plaats ... bij een maandaangifte in de 12e maand, bij een kwartaalaangifte in het 4e kwartaal, of daarna middels een suppletie.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Nedzhibe,

 

Waarom moet je het nou zo moeilijk maken...

 

Jij en ik (en sommige anderen ook) weten dat Iris over 2015 recht heeft op een teruggaaf van 2881,- euro.

Ik heb boven (voor de simpelheid!) de jaartotalen van de (BTW) bedragen neergezet, per rubriek.

 

Dat is het eigenlijk. Klaar gewoon (anders wordt het alleen maar verwarrend, lijkt mij dan...).

 

Peter

Link naar reactie
  • 0

Nedzhibe, Waarom moet je het nou zo moeilijk maken...

Peter, volgens mij was het kwartje bij Iris in beginsel wel gevallen, maar stuiterde het vervolgens nog een paar keer omhoog ... dus ik denk, als het op de korte manier niet duidelijk is, dan maar op de lange manier.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 290 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.