Ga naar inhoud
 • 0

opdrachtnemer die fraudeert bij UWV

 • Translate to English
Senior     33 0

Ik heb als ZZP-er een vrij grote yogaschool.

Ik huur diverse freelancers in om yogalessen te geven.

Een freelancer die 4 avonden bij mij werkt als yogadocent, heeft lang geleden besloten om te stoppen met haar "normale" baan als ICT-er in loondienst. (geen zin meer).

Van het inkomen wat zij bij mij verdient (naast 2 andere opdrachtgevers), kon ze niet rondkomen. Ze heeft daarom besloten om haar hypotheek niet te betalen. Na meer dan een jaar heeft nu daarom de bank haar huis verkocht.

Met natuurlijk een enorme restschuld.

Nu heeft ze besloten om zich daarom uit te schrijven bij de KVK als freelancer, en een bijstandsuitkering aangevraagd. Zodoende zou ze dan in aanmerking kunnen komen voor een schuldhulp traject waardoor zij binnen 3 jaar van haar schuld af is. Doet ze dit niet dan betaald ze haar hele leven de schuld af.

Ze wil wel graag bij mij in de yogaschool blijven werken want dat vind ze erg belangrijk en fijn. Ik heb geopperd om bij het UWV na te vragen of ze als vrijwilliger bij mij aan de slag kan. Ik wilde dat in overleg met het UWV doen, open kaart en niks illegaals.

Na wat onderzoek op internet schatte zij de kans op toestemming van het UWV op 4 avonden vrijwilligerswerk bij een commercieel bedrijf op nihil. En ik denk ook dat je inderdaad geen vrijwilligerswerk mag doen voor iets waar anderen betaald voor krijgen. Daarom heeft zij een heel ander verhaal opgehangen bij de uitkeringsinstantie, namelijk dat ze niet meer kan werken bij mij omdat mijn bedrijf niet meer voldoende omzet haalt (wat niet zo is, mijn bedrijf groeit nog steeds) , maar dat ze af en toe, eens in de 2 weken, wat assisteert, een uurtje, om wat bij te hobby-en.

Dat strookt niet met de werkelijkheid want ze staat 4 avonden zelfstandig het werk te doen waar andere mensen betaald voor zouden krijgen.

Voor mij zou dit leuk kunnen zijn, een gratis kracht. Dat scheelt wat kosten. Toch geeft mij dit onrust. Het mag niet en het is niet zuiver. Welk risico loop ik hierin? Ook ben ik bang voor reputatie schade. Wat is wijsheid? Meedoen met haar "leugen" of afzien van verder samenwerking en ander freelancers zoeken?

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0
Super Senior     151 3

Mij lijkt de enige optie gewoon er op staan, dat ze salaris krijgt. Dat zal ingehouden worden op haar uitkering en dus voor haar geen voordeel op leveren. Echter is dit wel het meest eerlijke naar alles en iedereen. Er wordt volgens mij al genoeg gefraudeerd met uitkeringen.

Link naar reactie
 • 0
Senior     33 0

Dat is juist het probleem. Als ik haar betaal (geen salaris maar facturen als freelancer) heeft ze geen recht en kans meer op haar schuldhulp sanering. Dan doen ze niet vanwege flexibel inkomen. Daarom heeft ze bijstand aangevraagd. De bijstand uitkering is overigens meer dan wat ze bij mij verdiende.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Senior     33 0

Dat is dus precies waar het allemaal over gaat!

Ze heeft dus niet gezegd dat ze vrijwilligers werk doet! Ze heeft gezegd dat ze een beetje meehelpt als hobby! Dus ze heeft het UWV voorgelogen en verkeerde informatie gegeven zodat ze onder het mom van: Nu heb ik toestemming om daar les te geven.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     8,7k 582

Dat is juist het probleem. Als ik haar betaald (geen salaris maar facturen als freelancer) heeft ze geen recht en kans meer op haar schuldhulp sanering.

Als ze zulke domme beslissingen maakt dan moet ze op een gegeven moment de consequenties ook aanvaarden. Of ze stuurt je een factuur voor haar werk, of ze gaat die 4 avonden maar lekker TV kijken of zo.

 

Link naar reactie
 • 0
Senior     33 0

Ik wilde dus open kaart spelen met het UWV. Zij zou toestemming vragen bij het UWV om vrijwilligerswerk te mogen doen. Het risico op afwijzing bleek te groot en daarom heeft ze een ander verhaal opgehangen. Een verhaal wat inhoud dat ze bij mij af en toe bij hobbyt eens in de 2 weken, een uurtje, terwijl ze in werkelijkheid 4 avonden zelfstandig les staat te geven

 

 

Link naar reactie
 • 0
Moderator+     7,4k 26 1368

heel kort en simpel, niet meegaan in de leugens.. als je wilt helpen, zou je bereid zijn haar in loondienst te nemen? of heb je helemaal geen personeel in dienst?

als zij bij jou wil werken dan kan ze gewoon zoveel uren werken dat ze wel kan rondkomen en dan mag ze ook gewoon de schuldsanering in.

 

het is inderdaad een bottleneck van de schuldsanering dat je meestal geen ondernemer mag zijn.

Link naar reactie
 • 0
Senior     33 0

Dank je voor je antwoord en hulp. Nee, ik ben niet bereid haar in loondienst te nemen. Ik ben en blijf een eenpitter die andere freelancers inhuurt en dat wil ik zo houden.

Ik ben benieuwd of ik een risico zou lopen door dit te handhaven, deze situatie.

Link naar reactie
 • 0
Moderator+     7,4k 26 1368

Volgens kun je wel problemen krijgen, maar ik weet zo even niet op grond van welke wetten of regels exact. maar als commerciële organisatie kun je niet zomaar met vrijwilligers werken.

 

maar los daarvan.. ik zou zelf nooit aan dergelijke frauduleuze constructies willen meewerken..

Ik gun iedereen zijn vrijheid zijn of haar leven in te richten naar eigen wens.. maar ik ga niet voor je liegen..

 

dus even oneerbiedig gezegd als yoga haar lust en haar leven is, dan zet ze zelf maar een groepje op als ze er niks mee wil verdienen waarmee ze 4 avonden per week yoga gaat beoefenen, maar niet onder jou vlag en ook niet jou klanten afnemen.. (heb je een relatiebeding o.i.d. in haar zzp overeenkomst staan?)

 

 

Link naar reactie
 • 0
Senior     33 0

Dat antwoord sterkt me Roel J. Dank je. ik heb er gewoon een rotgevoel over en het zegt ook wat over haar. Ik had een goede en zeer nauwe samenwerking met haar maar dit zette me aan het twijfelen over haar eerlijkheid en instelling. Ik heb geen relatiebeding, maar met haar instelling ben ik niet bang dat ze mijn klanten gaat afpakken. (trouwens, een eigen groepje zal het UWV ook niet tolereren dus dat behoort niet eens tot de mogelijkheden)

Link naar reactie
 • 2
Legend     5,4k 11 759
Een freelancer die 4 avonden bij mij werkt als yogadocent, heeft lang geleden besloten om te stoppen met haar "normale" baan als ICT-er in loondienst. (geen zin meer).
Iedereen kiest voor zichzelf een pad uit om te bewandelen. De keuze van het pad is niet jouw probleem.

 

Van het inkomen wat zij bij mij verdient (naast 2 andere opdrachtgevers), kon ze niet rondkomen. Ze heeft daarom besloten om haar hypotheek niet te betalen. Na meer dan een jaar heeft nu daarom de bank haar huis verkocht. Met natuurlijk een enorme restschuld.
Niet slim ... eigenlijk gewoon dom ... maar dat is ook niet jouw probleem.

 

Nu heeft ze besloten om zich daarom uit te schrijven bij de KVK als freelancer, en een bijstandsuitkering aangevraagd. Zodoende zou ze dan in aanmerking kunnen komen voor een schuldhulp traject waardoor zij binnen 3 jaar van haar schuld af is. Doet ze dit niet dan betaald ze haar hele leven de schuld af.
Bij een vrijwillig schuldhulptraject is het geen verplichting om je onderneming te staken, zeker niet als de inkomsten hoger liggen dan in loondienst. Maar goed, ook dat is niet jouw probleem.

 

Ze wil wel graag bij mij in de yogaschool blijven werken want dat vind ze erg belangrijk en fijn. Ik heb geopperd om bij het UWV na te vragen of ze als vrijwilliger bij mij aan de slag kan. Ik wilde dat in overleg met het UWV doen, open kaart en niks illegaals. Na wat onderzoek op internet schatte zij de kans op toestemming van het UWV op 4 avonden vrijwilligerswerk bij een commercieel bedrijf op nihil.
Nee natuurlijk niet, zolang haar beide armen niet geamputeerd zijn, dan kan zij gewoon de arbeidsmarkt op voor betaald werk.

 

Daarom heeft zij een heel ander verhaal opgehangen bij de uitkeringsinstantie, namelijk dat ze niet meer kan werken bij mij omdat mijn bedrijf niet meer voldoende omzet haalt (wat niet zo is, mijn bedrijf groeit nog steeds), maar dat ze af en toe, eens in de 2 weken, wat assisteert, een uurtje, om wat bij te hobby-en.
Je schrijft dat zij nog twee andere opdrachtgevers heeft. Wie een onderneming heeft moet voor zichzelf genoeg werk zien te vinden. Ook niet jouw probleem.

 

Dat strookt niet met de werkelijkheid want ze staat 4 avonden zelfstandig het werk te doen waar andere mensen betaald voor zouden krijgen ... Welk risico loop ik hierin?
Het risico bestaat uit de aanname (door haarzelf/uitkeringsinstantie/schuldhulpverlener/belastingdienst/slimme advocaat) dat er sprake is van een tot op heden onbetaalde dienstbetrekking met een latente salarisvordering. Dat wordt wel jouw probleem, als dat het al niet is.

 

Advies: per direct de samenwerking - ook als vrijwilliger - stopzetten.

 

Wie uit medelijden een hand aanreikt, moet niet gek opkijken dat de arm wordt afgerukt. Dat klinkt hard, maar zo is het ook bedoeld.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe.

 

 

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
 • 1
Legend     3,2k 1 284

Een kat in het nauw maakt rare sprongen, ik snap ook wel dat sommige organisaties en hun systemen bepaalde reacties oproepen maar ik zou geen kletsmajoors in m'n bedrijf willen. Gewoon een ouderwetse energievampier die in jouw organisatie rond wil blijven lopen om zich te laven aan al die mensen.

(Als Cosara het kan hebben over afgerukte armen kan ik het hebben over vampiers, toch? ;-) )

Het lijkt me ook dat deze dame een mooi staaltje "shooting yourself in the foot" heeft gepleegd met haar keuzes. Ze hangt nog in jouw sfeer (een groeiend bedrijf, dat is natuurlijk geweldig, gefeliciteerd!) en je kunt je afvragen hoe goed dat is voor je bedrijf. Kappen met dat gehobby bij jou (is natuurlijk ook een beetje een raar mechanisme om bij jou bezig te willen blijven, ontkenning?), lekker de schuldsanering in en jij je bedrijf verder opbouwen zonder zulke 'gevallen' onder je hoede. Succes!

Link naar reactie
 • 0
Legend     715 91

Mijn vraag is: in hoeverre kun je haar praktijken rijmen met ahimsā, satya en āsthēya?

3 Yama's die hier toch wel mee te maken hebben.

 

Excuses aan mijn mede HL-ers voor het gebruik van termen uit de yogasutra's.

Ik zal ze later even toelichten, maar ik ga er vanuit dat de topicstarter bekend is met de eerste stap van het achtvoudig pad :p

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
 • 0
Senior     33 0

Dank je wel Cosara voor het meedenken.

Het is inderdaad zo, dat zij zelf bepaalde keuzes heeft gemaakt. Dat zijn inderdaad haar problemen, maar ik wil niet dat haar problemen mijn problemen worden. (De andere 2 opdrachtgevers waren eigenlijk al van de baan, dus ik was uiteindelijk nog de enige). Ik ben inderdaad bang dat ik dadelijk moet gaan bewijzen dat ze bij mij niet zwart betaald oid.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Senior     33 0

Ik wilde sowieso dit in overleg doen met het UWV. Zij zouden dan moeten toestemming geven dat zij vrijwillig kon werken. Maar omdat vrijwillig werk aan veel voorwaarden moet voldoen, was de kans nhil dat zij en ik hier toestemming voor zouden krijgen. In haar eerste gesprek met die mensen, heeft ze dus voor de zekerheid maar helemaal niet over vrijwilligerswerk gehad, maar gezegd dat ze af en toe wat mee hobbyt. beetje assisteert enzo als hobby. Dus ik wilde sowieso van deze situatie afweten, mits dit legaal was. Als zij had gezegd dat zij wel toestemming van het UWV had gekregen voor vrijwilligerswerk, dan had ik dat gecheckt natuurlijk.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Moderator     9,1k 9 895

Grote kans dat UWV meeleest, dus wellicht kun je van hen ook reactie hierop verwachten.

Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, Hospitality & Leisure Ondernemer 'In Ruste', Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (arbeidsrechter.nl), MSc-Student Design Driven Innovation (nhlstenden.com); (Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als forumlid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  0 leden, 49 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.