• 0

opdrachtnemer die fraudeert bij UWV

Ik heb als ZZP-er een vrij grote yogaschool.

Ik huur diverse freelancers in om yogalessen te geven.

Een freelancer die 4 avonden bij mij werkt als yogadocent, heeft lang geleden besloten om te stoppen met haar "normale" baan als ICT-er in loondienst. (geen zin meer).

Van het inkomen wat zij bij mij verdient (naast 2 andere opdrachtgevers), kon ze niet rondkomen. Ze heeft daarom besloten om haar hypotheek niet te betalen. Na meer dan een jaar heeft nu daarom de bank haar huis verkocht.

Met natuurlijk een enorme restschuld.

Nu heeft ze besloten om zich daarom uit te schrijven bij de KVK als freelancer, en een bijstandsuitkering aangevraagd. Zodoende zou ze dan in aanmerking kunnen komen voor een schuldhulp traject waardoor zij binnen 3 jaar van haar schuld af is. Doet ze dit niet dan betaald ze haar hele leven de schuld af.

Ze wil wel graag bij mij in de yogaschool blijven werken want dat vind ze erg belangrijk en fijn. Ik heb geopperd om bij het UWV na te vragen of ze als vrijwilliger bij mij aan de slag kan. Ik wilde dat in overleg met het UWV doen, open kaart en niks illegaals.

Na wat onderzoek op internet schatte zij de kans op toestemming van het UWV op 4 avonden vrijwilligerswerk bij een commercieel bedrijf op nihil. En ik denk ook dat je inderdaad geen vrijwilligerswerk mag doen voor iets waar anderen betaald voor krijgen. Daarom heeft zij een heel ander verhaal opgehangen bij de uitkeringsinstantie, namelijk dat ze niet meer kan werken bij mij omdat mijn bedrijf niet meer voldoende omzet haalt (wat niet zo is, mijn bedrijf groeit nog steeds) , maar dat ze af en toe, eens in de 2 weken, wat assisteert, een uurtje, om wat bij te hobby-en.

Dat strookt niet met de werkelijkheid want ze staat 4 avonden zelfstandig het werk te doen waar andere mensen betaald voor zouden krijgen.

Voor mij zou dit leuk kunnen zijn, een gratis kracht. Dat scheelt wat kosten. Toch geeft mij dit onrust. Het mag niet en het is niet zuiver. Welk risico loop ik hierin? Ook ben ik bang voor reputatie schade. Wat is wijsheid? Meedoen met haar "leugen" of afzien van verder samenwerking en ander freelancers zoeken?

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Een werkloze heeft het recht en zelfs de plicht om werk te zoeken. Het lijkt me sterk dat jij gestraft kunt worden voor het verstrekken van dat werk.

 

Als jouw medewerker tegen jou zou liegen, had je geen probleem. Je zou je medewerker voor een ultimatum kunnen stellen: "of jij licht het UWV in, of ik doe dat voor je".

 

Dat je medewerker tegen UWV-medewerkers zegt dat je zaken slecht gaan, lijkt ook marketingtechnisch niet prettig. Zeker in kleine plaatsen kan een dergelijk gerucht snel een groot effect hebben.

 

Een ding snap ik niet. Je hebt het erover dat je werknemer een bijstandsuitkering heeft. Wat heeft ze in dat geval met het UWV te maken?

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

Ah, dat wist ik niet. Ik had het opgezocht, maar de rijksoverheidspagina zei: "Uw bijstand kunt u aanvragen bij uw gemeente."

Voor zover ik weet valt UWV niet onder de gemeente, vandaar mijn verwarring.

Dit komt omdat de werkelijkheid nog veel erger en nog veel verwarrender is. Bijstand vraag je - afhankelijk van de situatie - aan bij 3 instanties: UWV, Gemeente of SVB. Zie onderstaand schema

 

Gemeentes behandelen dus alleen aanvragen van mensen in een inrichting of zonder vaste verblijfplaats. Maar het leuke is dat sommige gemeentes hier ook weer van mogen afwijken...duidelijk heh? :P

 

De hoofdregel voor de meeste mensen is: aanvragen met DigiD via UWV (werk.nl)

 

bijstand.thumb.png.fef14d11b4f581f24ae42be375e88957.png

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Een werkloze heeft het recht en zelfs de plicht om werk te zoeken.

Inderdaad ... en daarin past geen vrijwilligerswerk voor vele uren per week voor activiteiten die ook door betaalde werknemers en/of freelancers worden gedaan.

 

Het lijkt me sterk dat jij gestraft kunt worden voor het verstrekken van dat werk.
Het gevaar - of de straf als je het zo wilt zien - ligt in de betaling van loon en de afdracht van loonbelasting, en dat is, zoals ik het heb begrepen niet de bedoeling voor deze onbetaalde vrijwilliger.

 

Een ding snap ik niet. Je hebt het erover dat je werknemer een bijstandsuitkering heeft. Wat heeft ze in dat geval met het UWV te maken?

Die vraag is al beantwoord. Overigens wanneer er zo vaak over het 'verstrekken van werk' en 'werknemer' wordt gesproken, in plaats van een onbetaalde vrijwilliger, dan gaan anderen dat misschien ook zo zien.

 

Het advies blijft dan ook ongewijzigd: direct stoppen met deze vrijwillige en onbetaalde werkrelatie.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Het is inderdaad niet eerlijk en niet zuiver en niet waarachtig. Ik ben natuurlijk ook gewoon mens, dus vandaar mijn twijfel. Namasté.

 

 

 

Het is logisch om te twijfelen :)

Ik krijg de indruk dat zij een beetje op de 'swami-tour' probeert te gaan, maar wel op een manier die andere personen schaadt, omdat ze een spoor van financiële schade achter haar laat. En dat is eigenlijk niet zo netjes.

 

Je zit niet toevallig in Rotterdam? Ik ken nog een goede yogadocente die les wil geven :P

 

Zoals beloofd in mijn vorige post:

"30. Yama omvat vijf geloften: (a) ahimsā (geweldloosheid), (b) satya (waarheid), © āsthēya (niet stelen), (d) brahmachārya (kuisheid) en (e) aparigraha (niet bezitzuchtig zijn)."

(Uit de yogasutra's van Patanjali)

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
  • 0

Dank je voor je antwoord.

Als je het verhaald goed had gelezen, kon je lezen dat ik geen werkgever ben! Maar een opdrachtgever, een zzp-er. Die werkt met zzp-ers. Ik draag nooit sociale lasten af! Zij sturen een factuur. Ik heb te winnen dat ik dus een gratis freelancer/docent heb. Vandaar mijn twijfel wat te doen.

Link naar reactie
  • 0
Dank je voor je antwoord. Als je het verhaald goed had gelezen, kon je lezen dat ik geen werkgever ben! Maar een opdrachtgever, een zzp-er. Die werkt met zzp-ers. Ik draag nooit sociale lasten af! Zij sturen een factuur. Ik heb te winnen dat ik dus een gratis freelancer/docent heb. Vandaar mijn twijfel wat te doen.
Bij twijfel niet oversteken...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Als je het verhaald goed had gelezen, kon je lezen dat ik geen werkgever ben! Maar een opdrachtgever, een zzp-er. Die werkt met zzp-ers. Ik draag nooit sociale lasten af! Zij sturen een factuur. Ik heb te winnen dat ik dus een gratis freelancer/docent heb.

Je hebt een vrijwilliger met vele schulden aan het werk die kort daarvoor nog als ZZP-er bij je werkzaam was. Dat kan gezien worden als een fictieve dienstbetrekking en daarmee is het een tikkende tijdbom.

 

Vandaar mijn twijfel wat te doen.
Even een rondje langs de adviezen maken...

 

Wouter Hoolwerf - Mij lijkt de enige optie gewoon er op staan, dat ze salaris krijgt.

Lia63 - Je mag van het UWV geen vrijwilligerswerk doen wat ook als betaalde baan gedaan kan worden. Daar kan je problemen mee krijgen.

Roel J - Heel kort en simpel, niet meegaan in de leugens.. als je wilt helpen, zou je bereid zijn haar in loondienst te nemen?

Roel J - ... als commerciële organisatie kun je niet zomaar met vrijwilligers werken. Maar los daarvan.. ik zou zelf nooit aan dergelijke frauduleuze constructies willen meewerken.

Cosara - per direct de samenwerking - ook als vrijwilliger - stopzetten.

Annedien Hoen - Kappen met dat gehobby bij jou (is natuurlijk ook een beetje een raar mechanisme om bij jou bezig te willen blijven, ontkenning?)

Paul Stuyver - Nu weet je het en kun je kiezen of meegaan of weigeren mee te werken aan overtreden van de wet. Ikzelf hoef daar niet lang over na te denken.

Berkadvocatuur - Hoe aantrekkelijk dit ook klink voor een werkgever, wegen de risico's niet op tegen het voordeel. Ik zou als ik jou was proberen om van haar af te komen, anders is de kans groot dat u in de problemen raakt.

Cosara - ...wanneer er zo vaak over het 'verstrekken van werk' en 'werknemer' wordt gesproken, in plaats van een onbetaalde vrijwilliger, dan gaan anderen dat misschien ook zo zien.

Het advies blijft dan ook ongewijzigd: direct stoppen met deze vrijwillige en onbetaalde werkrelatie.

Realist - ...en je hebt als werkgever ook (bijna) niks te winnen he. degene die het meeste profiteert van dergelijke zaken is de (al dan niet) frauderende werknemer.

Hans van den Bergh - Bij twijfel niet oversteken...

 

Toch gek ... ik zie geen enkel positief antwoord ... en jij twijfelt wat te doen ... enkel en alleen omdat (je denkt) dat het gratis is.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

Dank je wel. Ik heb de topic geplaatst omdat ik twijfelde. Maar na al deze adviezen en natuurlijk ook naar aanleiding van mijn eigen gevoel en bedenkingen is het voor mij nu ook wel duidelijk. Dat had ik ergens volgens mij ook wel een keer al aangegeven hier in deze discussie. Dus ik ben jullie dan ook erg dankbaar voor al jullie adviezen en meedenken. De twijfel is ondertussen ook al weggenomen. En er komt zeker een actie. Op korte termijn. Super, zo'n forum.

Link naar reactie
  • 0

Dank je voor je antwoord.

Als je het verhaald goed had gelezen, kon je lezen dat ik geen werkgever ben! Maar een opdrachtgever, een zzp-er. Die werkt met zzp-ers. Ik draag nooit sociale lasten af! Zij sturen een factuur. Ik heb te winnen dat ik dus een gratis freelancer/docent heb. Vandaar mijn twijfel wat te doen.

 

ja, OK, in de gauwigheid de term werkgever genoemd, werkgever/opdrachtgever, what's in a name.

En zo zal BD ook kunnen reageren.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 250 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.