• 0

plan uitstappen met collega's naar eigen onderneming

Ik en enkele collega's hebben het plan gevat om onze huidige werkzaamheden (in overleg met de werkgever) mee te nemen en onder te brengen in een eigen onderneming. Dit dient dan direct als basis voor verdere groei. Het betreft redactionele werkzaamheden binnen een uitgeverij. Wij zien dat de uitgeverij het redactionele werk (eigenlijk de werkelijke productie) vaak uitbesteed. Op termijn kan de strategie van het bedrijf zo zijn dat ook ons werk wordt uitbesteed en onze jobs in gevaar komen of een andere inhoud krijgen (meer controlerend). Wij hebben een jarenlange ervaring binnen de uitgeverij en zijn in staat om onze huidige werkzaamheden in eigen beheer voort te zetten en wij verkopen onze diensten dan aan onze huidige werkgever. Wij zijn nu bezig een plan te maken met diverse elementen. Een daarvan is het 'overtuigingsplan' : hoe interesseren we de werkgever en waarvoor is hij gevoelig om in te gaan op ons plan. Ook denken wij aan een soort 'partnergarantie': de werkgever gaat minimaal 5 jaar onze diensten afnemen, hiermee hebben wij een zekere garantie op continuïteit en een goede basis om onze diensten uit te breiden. Dit zijn enkele vragen waarover ik graag advies wil hebben en wat zal onze inzet kunnen zijn t.a.v. ons salaris (bijv. een afspraak dat de werkgever ons over die periode eenzelfde salaris garandeert, voor hem zou het niks uitmaken want nu is hij dat ook kwijt). Het product/prestatieplan kunnen wij zelf opstellen (dat zijn onze werkzaamheden en ook wij geven garanties) maar het is voor ons belangrijk te weten hoe wij de onderhandeling met de werkgever in moeten gaan. Graag advies hierover.

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hai Forrool,

 

Klinkt als een doorgedachte zaak. Maar als je besluit je werkzaamheden te gieten in een onderneming dan ben jij verantwoordelijk voor je salaris. Onderhandelen daarover lijkt me dan zinloos. Wel kan je misschien het alleenrecht overnemen van je huidige werkgever. Het verzekerd je van inkomsten. Dat giet je het in een contract voor een bepaalde termijn.

 

Schroom niet om tijdens je onderhandelingen stevig in te zetten.

 

MVG JW

Coffee-star | espressobars

www.coffee-star.nl

Quote: Kijk niet naar wat vandaag kan, maar denk aan wat morgen mogelijk is.

  • 0

Mag ik even advocaat van de duivel spelen ?

 

Waarom zou de werkgever uitbesteden ?

Is dit goedkoper ?

 

Een contract voor vijf jaar ?

Als jullie over 6 maanden "slecht werk" afleveren of het bedrijf stopt met de activiteit, waar sta je dan ?

 

Verder is het zeer onverstandig om aan de gang te gaan met, en afhankelijk te zijn van één opdrachtgever.

 

Deze reactie is niet demotiverend bedoeld, maar wees scherp.

 

Suc6

  • 0

Klinkt als werknemeritis. Vijf jaar gegarandeerd werk en dan daarbinnen nog een gegarandeerd salaris. Dat heeft niet zoveel meer met ondernemen te maken.

 

Voor de uitgever is het een make-or-buy keuze. Betreft het werk waar hij morgen zo een paar andere mensen voor kan vinden, dan zullen jullie de deal aantrekkelijk moeten maken. Is het daarentegen specialistenwerk, dan staan jullie een stuk sterker.

 

Jullie doen het werk al, dus je weet waarschijnlijk precies waarop je kan besparen. Nu ben je met z'n vijven, maar misschien kan het ook best met drie man en wat ingehuurde freelancers. Het kostenvoordeel kan je teruggeven in de vorm van een lagere prijs, of zelf opstrijken en bv investeren in kwaliteitsverbetering of nieuwe activiteiten.

 

Voor je werkgever is het motief wellicht niet zozeer een directe kostenbesparing, maar toenemende flexibiliteit. Als je dat kan bieden, ben je spekkoper. Maar je moet wel als ondernemer gaan denken.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

  • 0

[twee onderwerpen zijn samengevoegd: moderator]

 

Wie heeft er ervaring met het volgende: je werkt bij een werkgever maar door veranderingen bij die werkgever zal op termijn jouw baan op de tocht komen te staan. Nu heb je met een andere collega het idee om je huidige werkzaamheden onder te brengen in een eigen bv. De werkzaamheden zijn kennisintensief en kunnen niet zonder meer door anderen worden overgenomen. Als jij en je collega nu zouden vertrekken heeft de werkgever een probleem en loopt 10 milj omzet gevaar, in ieder geval de continuiteit.

 

Wij willen dat de werkgever onze werkzaamheden uitbesteedt aan ons nieuwe bedrijf. Dit biedt ons een goede startgarantie en we zijn in staat om ook andere klanten op termijn binnen te halen. Het betreft publishingwerk bij een uitgeverij. Ik heb mijn 'overtuigingsplan' voor de werkgever al klaar. Maar hoe pak ik dit goed aan, waarvoor is de werkgever gevoelig, hoe kan ik hem de continuiteitsgarantie goed duidelijk maken, welke vragen kan ik van hem verwachten? Ik denk dat de werkgever je dit ook een beetje moet gunnen.

 

Wie heeft hetzelfde ook al eens gedaan en weet de key motivation van de werkgever om mee te gaan met ons idee? Graag advies.

  • 0

Helaas ik heb er geen ervaring mee, maar ik ken de term die bij dit idee hoort, dat is namelijk intrapeneurship. Dat klinkt allemaal wat theoretisch maar je moet het zien als een onderscheid tussen de entrapeneur, de ondernemer, en de intrapeneur, de interne ondernemer.

 

Ideeen die van binnenuit de organisatie komen kunnen worden doorgevoerd in het bedrijf zelf, maar ook worden ontwikkeld met steun vanuit het bedrijf en later worden afgestoten. Meestal gebeurt dit met producten, maar ik kan me voorstellen dat dit ook met diensten kan, tjsa waarom niet..... Ik ken iemand die binnen een bedrijf een mobiele operatiekamer heeft ontwikkeld en later voor zichzelf is begonnen omdat het product niet binnen de bedrijfsvoering van het "moederbedrijf" viel.

 

In jou geval weet ik niet zeker of de werkgever jou plan op prijs zou stellen, de werkgever zit natuurlijk niet te wachten op kennis dat ineens uit een bedrijf verdwijnt waarover hij altijd zeggenschap heeft gehad. Maar als de werkgever wel positief staat tegenover dit plan en je zit in een gunstige onderhandelingspositie met de kennis die je hebt, dan zou het een uitstekend begin zijn.

 

Ik weet verder niet welke dienst je dan aan zou willen bieden en dus stel ik ook de vraag, hebben andere bedrijven deze dienst ook nodig zodat je ook andere klanten dan je werkgever allen in je bestand kan opnemen? Als je dat namelijk niet kunt doen dan is de toekomst van je bedrijf in gevaar en ben je afhankelijk van één klant.

 

Ik denk dat het belangrijk is voor je dat je werkgever meedenkt met je plan zodat hij je een goede start kan geven als ondernemer. Je zou kunnen zeggen dat als de werkgever dezelfde kosten heeft als hij in de "oude" situatie heeft dat hij positiever tegenover het plan staat. Daarnaast zoals ik al eerder heb verteld kan de werkgever meer positief staan tegenover het plan als die dienst niet binnen de core business valt en het dus voor de werkgever gunstig is om het onderdeel af te stoten.

 

Ik wens je succes met het overtuigen van je werkgever :D, misschien dat dit je een heel klein stapje verder kan helpen.

Op zoek naar een webdesigner? - Martijn Wessels Webdesign

  • 0

Deze vraag heb je al eerder gesteld Forrool, dus ik ga ze samenvoegen.

 

Je zou eens bij P7 kunnen kijken. Die hebben dezelfde weg gevolgd. Planet besteedt een deel van het redactioneel werk uit aan hen. Het kan voor een uitgever om verschillende redenen interessant zijn: kostenbesparing, flexibiliteit, snelheid, kwaliteit. Het is een klassiek vraagstuk in bedrijfsvoering: make or buy. Het uitbesteden van niet-kernactiviteiten heeft de laatste decennia een enorme opleving doorgemaakt. Denk aan kantine, postkamer, IT-beheer en zelfs productie. Endemol is natuurlijk ook een voorbeeld in de mediawereld. De omroepen zagen productie niet meer als kernactiviteit, en hielpen zo mee een gigant op te tuigen. Is het overigens alleen redactie dat uitbesteed dreigt te worden, of ook acquisitie en layout etc...

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

  • 0

Om toch nog even terug te komen op intrapeneurship.

 

Ik ben nog eens dieper in de stof gedoken. Ik heb namelijk een vak/cursus gehad in mijn opleiding over dit onderwerp. Voorbeelden zijn zat te noemen zoals TwaLevel ook al heeft gedaan. Nog een voorbeeld hiervan is Alex (de internet belegger), XBox, noem maar op.

 

De theorie zegt dat deze voordelen gelden voor het je werknemer:

  • snellere innovatie = goedkoper
  • Meer gemotiveerde werknemers
  • Optimale gebruik van talent

De nadelen zijn:

  • weinig controle over de "nieuwe onderneming" (boy takes toy)
  • start van de ondernemer = verlies van werknemers + kennis

Deze voordelen zou je kenbaar moeten maken aan de werkgever en proberen een tegenargument te geven voor de nadelen.

 

Eigenlijk kun je niet praten over intrapeneurship in dit geval, want dat wordt voornamelijk gebruikt bij nieuwe producten en nieuwe markten.

Je zou het wel een spin-out kunnen noemen.

 

Misschien kun je beginnen met het opzetten van een intern bedrijf (als de werkgever hiermee instemd), waarbij de werkgever de business unit betaald. Ondertussen kun je van de naam, het imago en de resources van het bedrijf waar je werkzaam bent gebruik maken om nieuwe klanten te winnen. Zo zijn vele bekende bedrijven begonnen, onder een groot bedrijf en later een spin-out gedaan zodat ze meteen krachtig in de markt stonden.

 

Maar goed dit was even een update van het verhaal dat ik al eerder heb gehouden. :)

Op zoek naar een webdesigner? - Martijn Wessels Webdesign

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    3 leden, 45 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.