Jump to content
wilark
Verberg

Rechtsvorm

Goedemiddag,

Zonder al te veel in detail te treden over de te verrichten werkzaamheden.

Ons (mijn toekomstige zakenpartner en ik) op te richten bedrijf c.q. organisatie heeft als hoofddoelgroep mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, maar om onze faciliteiten zo efficiënt mogelijk te benutten, willen we deze commercieel verhuren op tijden dat het rustig. Het ondernemingsplan is zo goed als klaar. Welke ondernemingsvorm is het beste voor ons geschikt? Wij gaan proberen geld via fondsen en donaties aan te trekken. Ook crowdfunding is een optie. Nu had ik het volgende gedacht: beginnen met een eenmanszaak die twee takken heeft. Een commerciële en een non-profit. Bij gebleken succes wil ik de commerciële tak naar een bv omzetten en de non-profit naar een stichting, waarbij winsten van de bv boven een X-bedrag ten goede gaan komen aan de stichting. Kan iemand mij vertellen of ik op de goede weg zit, wat de voordelen en evt. nadelen zijn van zo’n constructie en waar wij op moeten letten? Bedank alvast voor de reactie. Mvg Milton

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Welkom op HL. Als ik de vragen zo lees in jouw tekst, is het ondernemingsplan nog redelijk ver van 'zo goed als klaar', want dan waren sommige vragen al beantwoord door onderzoek te doen naar de beste rechtsvorm e.d., dat heeft nl. meteen effect op andere aspecten van je onderneming. Maar het kan ook liggen aan de summiere informatie die je geeft, dus is er ook weinig zinnigs op te antwoorden. Eén vraag ligt mij wel op de lippen: je wilt samen met een zakenpartner een eenmanszaak oprichten, hoe?

 

 

[mod edit: volledig citaat startpost verwijderd tbv leesbaarheid]


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Beste Hans,

Allereerst bedankt voor je reactie. Voor de volledigheid: ik heb diverse varianten van ondernemingsvormen en combinaties bekeken en ben in m'n plan uitgegaan van de situatie zoals ik 'm geschetst heb en heb dat verder uitgewerkt. Indien ondernemingsvorm wezenlijk verandert, kan ik dat vrij eenvoudig doorvoeren. Vwb je opmerking over eenmanszaak: mijn toekomstige zakenpartner heeft een leidinggevende, goed betaalde baan die zij het eerste jaar gaat aanhouden. Ikzelf heb de luxe dat ik niet meer hoef te werken, dus ga me volledig bezighouden met ons project. Bij gebleken succes, zal mijn zakenpartner haar baan gaan opzeggen. Het eerste jaar beperken haar werkzaamheden zich dus tot het geven van adviezen e.d.

Groet,

Milton

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Dan zou mijn advies zijn om het overzichtelijk te houden en beginnen met een eenmanszaak om tegelijkertijd in de startfase mogelijk gebruik te maken van de meest gunstige fiscale regelingen. Al doende leert men en kan er vrij eenvoudig worden aangepast naar een andere rechtsvorm.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Het is van belang om je goed te laten adviseren over de gewenste rechtsvorm. Ik adviseer je dan ook om zekerheidshalve juridisch advies in te winnen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Het is van belang om je goed te laten adviseren over de gewenste rechtsvorm. Ik adviseer je dan ook om zekerheidshalve juridisch advies in te winnen.

Dat lijkt me te kort door de bocht. Als je dan toch advies in gaat of moet winnen over de gewenste rechtsvorm, win je niet alleen juridisch advies in: fiscale en risicotechnische aspecten zijn minstens zo belangrijk in de uiteindelijke afweging.

 

 


Specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ondernemers

Zelfstandig partner bij  B2Bsure, de vooruithelpers in  veerkracht en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Vanuit het oogpunt van kosten- en inkomstenbelastingbesparing is het misschien het voordeligste om te starten als eenmanszaak. Maar ik begrijp dat de hoofdactiviteit zal zijn het bieden van faciliteiten aan mensen met een beperking en dat jullie voor de bekostiging van e.e.a. gebruik willen kunnen maken van fondsen (subsidies) en donaties. Dat wijst duidelijk in de richting van direct een stichting met ANBI-status. Dus je moet eerst helder krijgen in hoeverre je business in deze fase afhankelijk is van fondsen en donaties, voordat je het besluit inzake de rechtsvorm neemt.

 

NB: Om de ANBI-status deelachtig te kunnen worden en hiervan te kunnen profiteren (schenkingen onbelast kunnen ontvangen), moet de stichting aan diverse voorwaarden voldoen. Die voorwaarden bepalen voor een groot deel hoe je eigen inkomen uit die business er uit ziet. Gewoon maar beginnen met een stichting en gaandeweg hiervoor een ANBI-status aanvragen zodra zich de eerste gulle gever zich meldt, is dus niet handig want dan moet je waarschijnlijk veel zaken aanpassen voordat je die status ook daadwerkelijk krijgt. Een goed begin is dus het halve werk.

 


Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 309 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept