Ga naar inhoud
 • 0

Vergelijkingssite opstarten

 • Translate to English
Junior     13 0

Beste mensen,

 

Ik heb op dit moment het idee om een vergelijkingssite op te zetten in Nederland. Daarom heb ik al wat research gedaan en daar heb ik heel veel van geleerd. Ik heb echter nog wel enkele vragen.

 

Zo was een van de dingen waar ik volgens het internet op moest letten: zijn er al andere vergelijkingssites die de dienst/het product vergelijken?

In mijn geval is het zo dat er één vergelijkingssite is die dit doet. Deze site heeft echter verouderde prijzen (ze zijn niet up-to-date), de website ziet er totaal niet aantrekkelijk uit én ze zijn zo goed als onvindbaar op Google.

 

Ik ben er daarom vrijwel zeker van dat ik dit veel beter kan. Dit is dan ook de reden waarom ik de situatie nu probeer te schetsen.

 

De vragen zijn daarom:

 

[*]Willen de (web)shops aan dit soort dingen meedoen (misschien iemand die uit ervaring spreekt)?

[*]Wat is de beste manier om de (web)shops te benaderen?

[*]Is het slim om de belangstelling voor zo'n vergelijkingssite te pijlen voordat ik mijn bedrijf opstart?

 

Daarnaast wil ik iemand inzetten om deze vergelijkingssite op te bouwen. Ik heb het liefste iemand met eerdere ervaring met vergelijkingssites, maar het is geen vereiste. Dus als je iemand wilt aanbevelen ontvang ik graag een personal message.

 

Groet,

 

Ondernemer2016

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

21 antwoorden op deze vraag

 • 0
Moderator     3k 7 475
Zo was een van de dingen waar ik volgens het internet op moest letten: zijn er al andere vergelijkingssites die de dienst/het product vergelijken?

In mijn geval is het zo dat er één vergelijkingssite is die dit doet. Deze site heeft echter verouderde prijzen (ze zijn niet up-to-date), de website ziet er totaal niet aantrekkelijk uit én ze zijn zo goed als onvindbaar op Google.

Volgens mij kun je al enorm veel producten vergelijken op algemene vergelijkingssites zoals BESLIST.nl en Kieskeurig en op gespecialiseerde vergelijkingssites zoals Pricewatch van Tweakers voor elektronica en de 'kledingzoekmachine' Kleding.nl. Als dát geen concurrenten zijn, ben ik wel heel benieuwd: wat wil je dan precies gaan vergelijken?

Link naar reactie
 • 0
Junior     13 0

Bedankt voor de reacties.

 

Ik had inderdaad die topic al gezien en daardoor ben ik onder andere meer te weten gekomen over de manier waarop ik de kosten kan doorberekenen (betaling per doorverwijzing...).

 

Daarnaast ben ik ook erg blij met de tip voor het webwinkelforum! Ik ga daar vandaag nog zeker even een topic plaatsen!

 

Ik ga niet mijn exacte plan vertellen, maar ik zal wel vertellen welke richting ik ongeveer op wil. Zo neem ik nu als voorbeeld: de sites waar je jouw auto kan laten taxeren en dan kunt inruilen. Dit is ondertussen al bij meerdere sites mogelijk en daarom zou het erg handig zijn om als consument binnen één oogopslag te kunnen zien wat de beste prijs voor je auto is. Ik heb een soortgelijk idee, maar dan met een andere dienst.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Junior     13 0
En wat wordt dan jouw verdienmodel?

Ik denk dat ik in het begin het pay per click systeem ga handhaven. Ik denk namelijk dat veel bedrijven eerst willen afwachten of mijn vergelijkingssite echt iets oplevert, voordat zij één groot bedrag moeten betalen.

 

Daarnaast weet ik uit ervaring dat de bedrijven, waarmee ik in zee wil gaan ongeveer tussen de 400 en 800 diensten leveren per week. Indien ik er dan vanuit ga dat alle bedrijven op mijn vergelijkingssite komen te staan, kom ik uit op een schatting van ong. 2500 diensten per week(dit is een zeer lage schatting in een hard groeiende markt). Ik verwacht vervolgens dat slechts 20% (ook een zeer ruime schatting) van de klanten uiteindelijk overgaat tot het aanschaffen van de dienst, dus dat zou betekenen dat deze bedrijven in totaal 12500 bezoekers per week op hun website ontvangen. Ik, als enige (goede) vergelijkingssite, ga er dan vanuit dat ik op zijn minst 10% van deze bezoekers op mijn vergelijkingssite mag gaan ontvangen en dat zou mij dan bijv. 1250 x €0,10 (kosten per click voor het bedrijven) = 125 euro per week opleveren. Daarnaast wil ik ook nog bezoekers aantrekken door bijv. advertenties op marktplaats te plaatsen.

 

Ik wil ook nog vermelden dat ik er niet van hoef te leven, dus voor mij is eigenlijk alles leuk meegenomen, maar ik wil natuurlijk wel alle kosten terugverdienen.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     4,7k 1 165

Besef je wel wat een enorm ingewikkeld proces je het hier (als ik je goed begrijp dan) over hebt?

 

Consumenten moeten dus een "iets" aanbieden, waarna alle belangrijke spelers (die eventueel dat "iets" willen/kunnen inkopen) een bod gaan uitbrengen. En dat moet de consument allemaal op een rijtje voorgeschoteld krijgen, zodat hij/zij "het beste bod" kan kiezen.

 

Het zal zeker niet goedkoop zijn om de benodigde applicatie te laten bouwen trouwens. En persoonlijk denk ik dat sommige (vele?) belangrijke spelers niet 'inhaken' waardoor het misschien achteraf toch niet zo'n hele goede vergelijkingssite zal blijken te zijn.

 

Maar laat je niet ontmoedigen, want dat is absoluut niet mijn bedoeling.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Junior     13 0

Bedankt voor uw reactie.

 

In mijn geval is dit echter anders. Ik ga namelijk een dienst gebruiken waarbij elke 'belangrijke' speler alle prijzen al klaar heeft staan op zijn website. Daarom is het in mijn geval niet anders dan bij andere vergelijkingssites. De belangrijkste spelers hoeven daarom dus niet individueel een bod uit te brengen. Ik moet er alleen voor zorgen dat de prijzen constant up-to-date gehouden worden.

 

Daarnaast zijn er in het buitenland al vergelijkingssites die precies hetzelfde concept hebben als wat ik wil doen. Ik heb zelf ook al meerdere malen gebruik gemaakt van hun vergelijkingen, vandaar dat ik ook op het idee ben gekomen. Daar is er veel belangstelling voor en zijn (bijna) alle sites bij hen aangesloten, voornamelijk de grote spelers.

Link naar reactie
 • 0
Moderator     1,6k 195

Hoever heb je je al ingelezen en ken je de bestaande spelers op andere markten? Als jouw product echt potentie heeft is de kans meer dan aanwezig dat 1 van hen (heel) snel iets vergelijkbaars in de markt gaat zetten.

 

Zie bijv http://www.marketingfacts.nl/berichten/cost-per-sale-de-nieuwe-standaard-bij-de-grootste-vergelijkingssites

 

Het kan zeker interessant zijn om goeie vergelijkingssites te lanceren maar onderschat zulke projecten niet.

Commerciële ondersteuning nodig? Theuws.com

Link naar reactie
 • 0
Legend     4,7k 1 165

In mijn geval is dit echter anders.

 

Dus het is totaal niet te vergelijken met het voorbeeld dat je zelf gaf over "de beste prijs voor je auto"?

(waarbij er dus een uniek bod voor een unieke auto komt...)

 

Waarom geef je dat dan als voorbeeld!

 

Je gaat dus kennelijk gewoon allerlei prijzen die aangeboden worden voor "iets" verzamelen en laten zien.

Dat is dan toch heel anders.

 

Dat werd 10 jaar geleden al gedaan voor de supermarktsector. Had geen lang leven, o.a. AH was niet blij met het feit dat er geen rekening gehouden werd met bonusaanbiedingen e.d.

 

Verder is het soms heel moeilijk bestaande prijzen te vergelijken. Soms kan je ergens iets per stuk kopen, hoewel je ergens anders een pak van tien koopt voor zeven keer zoveel... wat is nou precies de prijs voor dat ding.

 

Maar wel een leuk project, dat wel.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Junior     13 0

Hoever heb je je al ingelezen en ken je de bestaande spelers op andere markten? Als jouw product echt potentie heeft is de kans meer dan aanwezig dat 1 van hen (heel) snel iets vergelijkbaars in de markt gaat zetten.

 

Bedankt voor je reactie. Ik ga vanavond even goed de tijd nemen om het artikel door te lezen.

 

Ik ken de bestaande spelers behoorlijk goed. Ik heb namelijk een lange tijd bij hen ingekocht, vandaar dat ik ook weet hoeveel diensten zij ongeveer verkopen. Daarnaast kan ik ook mededelen dat er al sites zijn waar deze spelers aanbevolen worden. Dit is echter niet te vergelijken met mijn concept waar je de dienst invult in de zoekbalk en dan direct de beste prijs, beste beoordeling... krijgt. Ik denk persoonlijk ook niet dat ze zelf met een vergelijkingssite zullen komen, aangezien deze bedrijven al meerdere jaren bestaan en dit onbetrouwbaar over zou komen bij de consument.

 

Daarnaast zal ik het concept nog even verduidelijken, stel u daarom voor dat er drie webshops zijn die een auto willen opkopen van een klant... De consument vult in de zoekbalk zijn auto in, geeft de staat van zijn auto aan en ontvangt dan van elke aanbieder een prijs (alle andere dingen even achterwegen gelaten):

 

[*]Blacar - €200,00

[*]Mijnauto - €149,99

[*]Ikwilhemkwijt - €120,00

 

De consument klikt dan vervolgens op de aanbieder die hij het meest prefereert en dan ontvang ik bijv. €0,10 voor de click.

 

Ik weet zeker dat het vergelijken makkelijk te doen zal zijn, aangezien de buitenlandse bedrijven dit ook goed afgaat. De dienst zal overigens alleen per stuk verkocht worden.

Link naar reactie
 • 0
Legend     4,7k 1 165

Ik weet zeker dat het vergelijken makkelijk te doen zal zijn (...)

 

En wat is nou precies je vraag?

 

Want je weet dat het makkelijk is en je hebt (neem ik aan) genoeg geld om het te realiseren.

En je blijft dermate vaag ("het is wel, niet, wel vergelijkbaar met"...enz.) dat geen mens iets zinnigs kan zeggen.

 

De vragen uit je openingspost?

 

- Ja, het is verstandig om de belangstelling te polsen.

- Om in contact te komen, moet je hen benaderen (via mail, telefoon, beurzen, noem maar op).

- Nee, ik denk niet dat veel (belangrijke) webshops mee willen doen (ook uit ervaring trouwens).

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Junior     13 0

en, als ik mag vragen, je hebt hierboven een schatting gedaan van grofweg 125 euro omzet per week. Hoeveel verwacht je aan geld en tijd te moeten gaan investeren in de site en het vullen daarvan?

Ik denk ongeveer met €1500 - €2000 een volledig gevulde website te hebben. Ik laat dit dan door iemand anders uitvoeren, aangezien ik wil dat alles goed werkt. Daarom denk ik dat het wat betreft tijd wel mee zal vallen, behalve dat ik de content moet maken, het bedrijf moet aanmelden bij KvK en dat ik een ondernemersplan moet gaan schrijven (ik ga uit van 200 uur). Daarnaast ben ik ook van plan om max. 500 euro te investeren in marketing, zoals Google Adwords en op Marktplaats.

 

Daarentegen ga ik natuurlijk niet zomaar mijn geld uitgeven. Ik ga namelijk voordat ik hier aan begin bij alle partners onderzoeken hoeveel pageviews zij dagelijks/maandelijks ontvangen. Die gegevens zullen uiteindelijk doorslaggevend zijn voor mij om te bepalen of ik het de gok waard vind. De markt waarin ik wil gaan opereren groeit trouwens ook behoorlijk hard, dus in de toekomst zou de opbrengst hoger kunnen zijn.

Link naar reactie
 • 0
Senior     43 2

Naar aanleiding van je voorbeeld even een vraag/opmerking om het wellicht wat concreter te maken voor iedereen.

 

Jij wilt niet een vergelijkingssite waar je wat gegevens invult er direct mogelijkheden krijgt, maar een vergelijkingssite aan de achterkant zeg maar. Wat ik daar mee bedoel is, de klant geeft gegevens door op de website, die aanvraag speel jij door naar een x aantal partijen waarna de bedrijven wellicht een offerte uitbrengen. De klant krijgt dan 1 of meerdere offertes aangeleverd. Indien ja, dan zou ik je verdienmodel aanpassen. Bijvoorbeeld 10% per sale o.i.d..

 

Is dat wat je met je concept bedoeld, of geeft je laatste voorbeeld een verkeerd beeld aan mij?

 

 

Link naar reactie
 • 0
Junior     13 0

Bedankt voor de reacties.

 

Ik weet dat ik heel vaag ben, sorry daarvoor, maar ik wil mijn idee niet zomaar weggeven. Ik ben erg blij dat je antwoorden hebt kunnen geven op mijn vragen, maar ik had tenslotte nog één vraag. Indien ik de bedrijven zou benaderen, naar welke afdeling zou ik dan moeten vragen? Marketing? Sales?

 

Indien ja, dan zou ik je verdienmodel aanpassen. Bijvoorbeeld 10% per sale o.i.d..

Ik zal nogmaals een beeld proberen te schetsen van de vergelijkingssite:

De site zal precies hetzelfde werken zoals Beslist en Kieskeurig. Je voert een bepaald product in en dan komt er een resultaat uit. Dan kan je vervolgens kiezen uit de beste koop, beste prijs en ga zo maar verder... De verschillen tussen mij en Beslist zijn eigenlijk alleen dat ik iets op mijn vergelijkingssite ga zetten wat zij niet vergelijken en dat ik me richt op één bepaalde dienst/product. De bedrijven brengen dus geen offerte uit, want dit proces is volledig geautomatiseerd. Denkt u dan nog steeds dat ik mijn verdienmodel zou moeten aanpassen?

 

 

Link naar reactie
 • 0
Junior     13 0

Je auto voorbeeld is dus totaal niet zoals je het voor ogen hebt ;).

 

Je wilt gewoon aan de front-end gaan vergelijken. Klant wil product X en jij laat de aanbieders/mogelijkheden zien.

 

 

 

 

Dat klopt, maar er zijn een aantal overeenkomsten met het auto voorbeeld. De vergelijkingssite die ik wil laten ontwikkelen zal veel minder gecompliceerd worden als bijv. Beslist, aangezien ik pak hem beet 125 producten wil vergelijken, waarvan ik de prijzen zo bij de partners kan opvragen. Zou je me daarom nog steeds niet het pay per click systeem aanraden?

 

Daarnaast ga ik eerst even goed informatie inwinnen over mijn vergelijkingssite. Daarna zal ik offertes aanvragen. Ik heb daarentegen al offertes gezien van andere vergelijkingssites en de kosten lagen bij die sites tussen €1000 - €2000

Link naar reactie
 • 0
Moderator     3k 7 475

De vergelijkingssite die ik wil laten ontwikkelen zal veel minder gecompliceerd worden als bijv. Beslist, aangezien ik pak hem beet 125 producten wil vergelijken, waarvan ik de prijzen zo bij de partners kan opvragen.

Volgens mij onderschat je hoeveel werk dat is; je kunt er een dagtaak aan hebben. Frequente prijswijzigingen zijn geen uitzondering: in sommige branches veranderen prijzen meerdere keren per dag. Kijk je een halve week niet om naar de site, dan is die al niet meer up-to-date. Daarnaast worden de aangesloten webwinkels waarschijnlijk horendol van je als je daar drie keer per week aanklopt om de laatste prijzen op te vragen.

 

In de praktijk wordt dat dus anders opgelost: met een pull of push van data via productfeeds, datakoppelingen of een API. (Sommige vergelijkingssites gebruiken ook screen scrapers, maar de ontwikkelingskosten en foutgevoeligheid daarvan zijn hoog.) Verdiep je daar eerst in, vóórdat je webwinkels benadert, want anders is er een reëel risico dat een plaatsing op jouwe vergelijkingssite voor hen al gauw te tijdrovend of te ingewikkeld en daarmee te duur wordt.

 

Verder denk ik dat alleen prijzen vergelijken niet meer van deze tijd is. Alle prijsvergelijkers hebben 'opgeschaald' naar meer dan alleen prijzen vergelijken. Een partij die de goedkoopste is, is ineens een stuk minder aantrekkelijk als daar een levertijd van twee weken tegenover staat, om maar een voorbeeld te noemen. Daar ligt dan nog een inhoudelijke uitdaging: wat zijn belangrijke kwalitatieve criteria voor de koopbeslissing van je bezoekers en hoe kwantificeer je die als je ze in een vergelijking gaat meten en wegen.

 

Link naar reactie
 • 0
Junior     13 0

Ik begrijp volledig dat het heel veel werk is als je alle prijzen handmatig wilt veranderen. Daarom weet ik nu al dat het plan niet door zou gaan als dit het geval is. Ik heb al meerdere bedrijven gezien die vergelijkingssite ontwikkelen en ik heb ook al een reactie gehad via dit forum. Ik wil nu allereerst een ondernemingsplan gaan maken. Dan wil ik een gesprek aangaan met degene die mijn site mag gaan ontwikkelen. Indien ik dan alle mogelijkheden heb besproken ga ik de leveranciers benaderen. In het geval dat er interesse is wordt de ontwikkeling van de site gestart. Dit is nu mijn plan, als jullie opmerkingen hebben hoor ik het graag.

 

Daarnaast zal de consument uit meerdere factoren, onder andere de beste prijs, kunnen kiezen.

 

Indien ik de bedrijven zou benaderen, naar welke afdeling zou ik dan moeten vragen? Marketing? Sales?

Had iemand nog nog een antwoord op mijn laatste vraag?

Link naar reactie
 • 0
Junior     10 0

Het is bijna een jaar later, toch reageer ik nog even. Mijn ervaring is dat dit soort ideeën een lange aanlooptijd hebben. Wij hebben standaard software voor wat je wilt bereiken. Dat maakt denk ik je business case een stuk haalbaarder. Mocht je nog geïnteresseerd zijn dan kan je Googelen op 'standaard software vergelijkingssites'. Succes!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  6 leden, 112 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.