[Artikel] Manifest van de zelfstandige

Aanbevolen berichten

In de middeleeuwen werkten zelfstandige steenhouwers en metselaars vele tientallen jaren - of zelfs hun leven lang (of zelfs meerdere generaties van de zelfde familie achter elkaar) voor één opdrachtgever tijdens de bouw van een grote kathedraal.

Een steenhouwer die z'n leven lang voor één opdrachtgever één project uitvoert...vraag ik me toch af wat hem dan als zelfstandige kwalificeert?

 

Ik proef in de zelfstandigen-discussie altijd een mate van superioriteitsgevoel. Wij kiezen zelf, wij zijn onafhankelijk, wij houden onze broek zelf wel op. In tegenstelling tot wie?

Ook de broek van de zelfstandige wordt omhooggehouden door zijn broodgever. Zelf kiezen doen werknemers ook, zij hoeven niet te werken voor die ene baas, of het werk te doen dat ze niet willen, maar ze maken een keuze die voor hen het meest opportuun is. Net zoals zelfstandigen doen, opdrachten aannemen en geld verdienen.

We zijn allemaal werk nemers.

 

 

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie

@Norbert. Daar vinden we elkaar dus......

 

@RT. Jij bent dus een type ondernemer van 13 in een dozijn, die zich niet t.o.v. die andere 12 weet te profileren? Alleen dan ben je afhankelijk van de goodwill van opdrachtgevers. Maar die goodwill is geen lang leven beschoren als er zich anderen aanmelden, die hetzelfde werk voor minder geld gaan uitvoeren......

Link naar reactie

Omdat ik niet meer wil zeuren over de vorm ben ik de inhoud van het stuk nog eens aan het nalopen.

Ik heb geprobeerd alle argumenten op een rij te zetten en de kern te achterhalen.

 

Daar loop ik toch een beetje in vast. Voor mij is het hele 'manifest' meer een feelgood verhaal.

De boodschap is dat we moeten ophouden met de ZZPers overal de schuld van te geven (waar ik het helemaal mee eens ben).

 

In het stuk wordt aangegeven dat het een beweging is die niet te stoppen is.

De hoofdzin (tenminste dat denk ik, omdat die vet gedrukt is) luidt: "Wij zijn de zelfstandigen en we zijn met bijna een miljoen." Daarmee willen jullie denk ik aangeven dat een hele grote groep mensen in de huidige maatschappij bewust kiest voor het zelfstandig zijn.

 

Maar daar maken jullie volgens mij de cruciale denkfout.

Zinnen als "We zijn ons eigen merk en we zijn ons eigen kapitaal. We snappen dat we moeten investeren in onszelf, in onze kennis, in onze reputatie en in ons netwerk. Wij doen al láng aan ‘permanente educatie’ en ‘leven lang leren’" slaan vooral op de succesvolle ZZPers. Zoals IT-ers, consultant of vakspecialisten.

 

Maar die "groei naar bijna een miljoen" is juist ontstaan door een totaal andere beweging.

Door de beweging van de "ZZPers uit nood" noem ik het maar. De ZZP-er in de zorg of de pakketbezorger.

 

Voor mij zijn dit twee verschillende groepen die ook twee verschillende belangen hebben.

We zijn hier met heel veel mensen al maanden aan het praten over de ZZP problematiek en je merkt (ook nu weer) dat het een heel, heel ingewikkelde 'knoop' is waar je niet zomaar een oplossing voor kunt geven.

 

Alle spelers in het spel hebben ook weer belang bij een andere oplossing.

De werkgevers, de vakbonden, de ZZPers uit Nood, De échte ondernemers die last hebben van de ZZPers aan de onderkant, de Overheid, de Belastingdienst en ga zo maar door..

 

Dat proberen te vatten in een opstel van nog geen 600 woorden vind ik een beetje naïef.

Maar in deze wereld vol chagrijn moeten we wel blij zijn met een positieve actie als dit.

En er gaat ook nog een "ZZP feest" komen begrijp ik, dat is helemaal feelgood!

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie

@RT. Jij bent dus een type ondernemer van 13 in een dozijn, die zich niet t.o.v. die andere 12 weet te profileren? Alleen dan ben je afhankelijk van de goodwill van opdrachtgevers.

Ik geloof dat je m'n punt gemist hebt...

 

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie

Maar die groei naar bijna een miljoen is juist ontstaan door een heel andere beweging. Door de beweging van de "ZZPers uit nood" noem ik het maar. De ZZP-er in de zorg of de pakketbezorger.

 

Nee. de groep "ZZP-ers uit nood" is beperkt en wordt om politieke reden zwaar opgeklopt. Schattingen uit eerdere onderzoeken lopen uiteen van 2 tot 5% van het totaal aantal zelfstandigen.

 

En ik ken ook heel wat ZZP-ers in de zorg die bewust zelfstandige zijn geworden en dat juist met alle macht willen blijven. Dat ze formeel maar 1 opdrachtgever hebben komt door andere wetgeving zoals AWBZ en WMO : ze werden gedwongen hun diensten aan te bieden en te factureren via zorgkantoren.

En dat zelfde geldt ook voor de pakketbezorgers: een deel daarvan is zeker geen ZZP-er uit nood geworden maar uit gelegenheid , of echt als bewuste keuze om eigen baas te zijn.

 

Dat te proberen te vatten in een opstel van nog geen 600 woorden vind ik een beetje naïef.

Dat proberen we ook niet. Het is - zoals je zelf stelt - nu vooral een positief (en trots!) geluid laten horen. Dat zetje is soms al genoeg om een tegenbeweging in gang te zetten

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Wellicht dat de anonieme kneusgever van de gelegenheid gebruik wil maken om haarfijn het verschil tussen een zzp-er en een ondernemer uit te leggen. De rest van Nederland wacht in spanning af.... ::)

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie

Eens met Hans S dat het over-simplificeren van een complexe zaak in de vorm van een manifest niet tot oplossingen leidt maar eerder tot meer onbegrip.

 

Het zelfstandig ondernemerschap is meer en meer gebruikt of misbruikt om de arbeidskosten te minimaliseren en ook verworden tot een soort sociaal vangnet voor mensen met beperkte kansen op de arbeidsmarkt. De zelfstandigen die het goed doen hebben vaak ook hun pensioen en andere financiële zaken op orde. De rest kan het gewoon niet betalen, vooral omdat ze met andere zelfstandigen en import (bijv Oost Europeanen) vooral op prijs moeten concurreren. De fiscale voordelen hebben de meesten gewoon nodig om de primaire kosten te dekken.

 

Zaken zouden dus beter en anders geregeld moeten worden. En daar zie ik een gemiste kans want behalve de oproep dat men rekening moet houden met een grote groep zie ik weinig oplossingen.

Behalve dan in een van de posts waar de gilden ter sprake kwamen. Krachten bundelen is altijd effectief gebleken.

 

 

Link naar reactie

Zo, dat zit er op!

Het was erg leuk om te doen, ik ben ook weer wat wijzer geworden over de wet DBA (waar deze uitzending van ZZP Café aan gewijd was) en zoals Norbert al aangaf zijn er nu al mooie dingen uit voortgekomen; er hebben zich meer mensen gemeld voor het evenement in mei en we hebben weer meer ideeën wat een goed vervolg zou kunnen zijn. Iemand zei ook dat een politieke partij oprichten wel een goed idee was, mijn cup of tea zou het niet zijn maar wie weet ;-)

 

Voor wat betreft de kritiek op het manifest, inhoudelijk en in onze aanpak:

Laten we vaststellen dat bijna niemand iets deed tegen de onheuse framing van 'de zelfstandige' in de politiek en media.

Laten we vaststellen dat wij ons bij degenen gevoegd hebben die wél iets proberen te doen.

Ik ben zelf niet zo'n 'inhoudstijger' of 'politiek dier' (Ik zeg altijd maar zo: ik doe niet áán politiek, alleen maar tégen), mij gaat het vooral om het statement. (Ronald en Norbert zijn wel meer van de inhoud ;D

 

Hier kan je de uitzending terugluisteren:

http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&audioId=2762518

Ik spreek vanaf 15:00 maar de hele uitzending is interessant, gaat zoals gezegd over wet DBA.

 

Zoals je kunt lezen en horen komt er een evenement, in mei: wie hier enthousiast van wordt, wil helpen of supporten of een goed idee heeft, laat het me weten!

 

 

Link naar reactie

Krachten bundelen is altijd effectief gebleken.

En precies dáár raak je aan een van de kernproblemen. Een échte Zelfstandige denkt vanuit zijn eigen belang. Logisch, want hij is zelfstandig. Heel cru gezegd zou het voor de individuele Zelfstandige juist zo slecht mogelijk moeten gaan met de groep.

 

Hoe meer van je concurrenten omvallen hoe meer van de koek er voor jou is.

Gewoon zorgen dat je beter/slimmer/goedkoper bent dan de rest en je komt vanzelf naar boven drijven.

Natuurlijk heeft dit spel ook verliezers, de mindere spelers zie je in een race naar de bodem financieel steeds verder achterop raken.

 

Ik vind dit spel en de tegenstelling tussen individu en collectief fascinerend. Je krijg allerlei prisoner's dilemma achtige toestanden waar je game theory economics op kunt loslaten. Je ziet de (grote) opdrachtgevers ook genadeloos misbruik van dit spel maken. Vind je de uurprijs te laag? Voor jou tien anderen.

 

Gezien vanuit de individuele ZZP-er is het alleen maar nadelig dat er steeds meer ZZP-ers bij komen.

Dat zijn steeds meer concurrenten er bij die allemaal uit dezelfde vijver met klussen vissen als jijzelf.

 

Een collectief voor Zelfstandigen lijkt mij een contradictio in terminis.

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie
Een collectief voor Zelfstandigen lijkt mij een contradictio in terminis.

"And thats why you fail."

(Yoda)

 

De gilden, de Hanze, de VOC: allemaal ondernemers die zich verenigden om machtiger te zijn.

Het grootbedrijf - goed collectief vertegenwoordigd via Lobby en VNO NCW - lacht zich slap om al die Calimero's die zich niet willen verenigen omdat ze van mening zijn dat dat niet bij zelfstandigheid hoort...

 

United we stand, devided we fall

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Norbert..... Je doelt nu alleen op de massa (13 in een dozijn) zelfstandigen, waarvan de marktkansen zo'n beetje overeen komen met het zoeken van een baan door werknemers met dezelfde skills.

 

Zoals hierboven al heel duidelijk is aangegeven is een gepokte ondernemer wars van dit soort collectieven, omdat dit tegennatuurlijk werkt in de markt. Je kunt toch moeilijk gaan eisen dat je als zelfstandige ook nog eens werk/aanbod-garantie gaat krijgen??? Daar zul je toch echt zelf achteraan moeten.

Link naar reactie

@PJ inderdaad, ik doel daarbij voornamelijk op zelfstandigen die tegen de VAR / DBA problematiek aanlopen.

 

Al die Calimero's die nu gedwongen worden via payroll en bemiddelaars te moeten werken moeten zich zelf zien te verenigen tot eigen bemiddelaar. Moet je eens zien wat je dan voor elkaar kunt krijgen!

 

Maar er is nog één groep die zich beter moet laten vertegenwoordigen en profileren: de groep kleine werkgevers. Die betalen nu de rekening van de deals die het grootbedrijf weet te maken en op deze groep drukken wet- en regelgeving, risico's en jurisprudentie ongekend zwaar

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Nog even een tip:

 

Dat evenement in mei zou je beter kunnen verzetten naar een andere maand. Er zullen er velen zijn die door de mei al meteen aan "de internationale" beginnen te denken en dat zou wel jammer zijn natuurlijk. Maak er eind augustus van en bereid het gedegen voor, bouw je ideeën breder op, zodat je duidelijker bent over je doelgroep en sluit vooral schijn-zelfstandigheid buiten. Laat blijken dat je daardoor ook vóór natuurlijke selectie in de markt bent en dat je gaat voor individuele zelfstandigheid.

 

Waar je je protest wél duidelijk op moet richten is de wazige positie van de banken en hun omgang met kleine zelfstandigen. Het zou al heel veel helpen als de banken een zetje in de rug krijgen (van de politiek) om speciale regels en beleid voor voor die doelgroep te ontwikkelen. De overheid zou daar enige waarborg tegenover kunnen stellen. De ECB pompt maandelijks meer dan 50 miljard in de virtuele economie ofwel in een internationaal goksysteem, terwijl een schijntje van die bedragen al voldoende zou zijn om dit soort problemen op te lossen. Ik stel dit omdat ik een oplossing voor dit probleem van veel groter belang vind dan het blijven volpompen van die beurs-gokmachine. Met dat schijntje worden harde, gemotiveerde werkers enigszins ontzorgd en daardoor kunnen zij zich veel beter op hun kerntaken in de economie richten en beter presteren. En daar hebben we allemaal samen weer profijt van!

 

 

Link naar reactie

@PJ inderdaad, ik doel daarbij voornamelijk op zelfstandigen die tegen de VAR / DBA problematiek aanlopen.

 

Al die Calimero's die nu gedwongen worden via payroll en bemiddelaars te moeten werken moeten zich zelf zien te verenigen tot eigen bemiddelaar. Moet je eens zien wat je dan voor elkaar kunt krijgen!

 

Maar er is nog één groep die zich beter moet laten vertegenwoordigen en profileren: de groep kleine werkgevers. Die betalen nu de rekening van de deals die het grootbedrijf weet te maken en op deze groep drukken wet- en regelgeving, risico's en jurisprudentie ongekend zwaar

 

 

 

Norbert, ik ben bang dat het macro-economisch effect op de calimero's nihil zal zijn...... Het zal immers de marktwerking (vraag/aanbod) nauwelijks of niet beroeren. In het beste geval kan er een duidelijkere schifting qua kwaliteit uit ontstaan.

 

Echte verbetering zal pas ontstaan als er meer vraag komt van opdrachtgevers en de stimulans daartoe heb ik daarstraks al beschreven.

 

 

Link naar reactie

Groeperen hoeft niet meteen te resulteren in een samenwerkend collectief. Als het vanuit het perspectief wordt bekeken dat de zelfstandige alleenwerker samenwerkt voor het sterker maken van de individuele belangen door de collega / concurrent in te schakelen als hefboom, lijkt dit mij zeker geen contradictie, in tegendeel.

 

Ik zie een samenwerking misschien ook eerder als een extentie van wat hier op het forum gebeurt. Ik denk dat het klein-denken is wanneer je een soort collectief gaat uitsluiten uit vrees of om de individuele belangen af te schermen voor concurrentie.

 

Die spanningsverhouding collectief / individueel is inderdaad heel interessant. Daarbij geloof ik sterk ik een samenwerken met concurrenten om de globale markt te versterken, vergroten, verstevigen, ... door elkaar te helpen in plaats van door elkaar te slim af te zijn. De oude economie van geheimhouding op het eigen eiland maakt meer en meer klein in plaats van groot...

 

Verwar collectief niet met socialistisch collectief of vakbonds collectief. Maar eerder 1+1=11.

 

@Norbert's reactie:

 

"Samenwerking zoeken met belangenbehartigers in binnen- en buitenland is zeker een te overwegen optie. Alleen hebben de Nederlandse belangenbehartigers zo te lezen een minder breed netwerk en minder ervaring met het tot stand brengen van inhoudelijke discussies dan in België? Alleen al die hypothese vind ik persoonlijk het nader onderzoeken meer dan waard omdat ik - persoonlijk - van mening ben dat (kleine) zelfstandigen vooral wat meer "vereniging" nodig hebben om als gesprekspartner én opdrachtnemer serieus genomen te worden en meer gelijkwaardig behandeld te worden.

 

Geen "vakbond voor zelfstandingen" wat mij betreft (contradictie), maar een echte goede belangenbehartiger en lobbyist die meer indruk kan maken dan ZZP NL, PZO en FNV Zelfstandigen nu."

 

Unizo is inderdaad een breed netwerk voor zelfstandigen, zeker niet te verwarren met een vakbond voor zelfstandigen :-) maar wel een lobby groep, belangenbehartiger, adviesorgaan, ... voor de zelfstandige en kleine ondernemer. Ze researchen en gaan te luisteren bij het zelfstandige individu (die veelal graag anoniem blijft in België), en met die resultaten trekken ze ten strijde. Mag echter wel nog meer en beter! We hebben ook nog VOKA die werkt gelijkaardig voor grote ondernemingen. De politieke invloed is misschien nog te beperkt, maar die is er wel. Wat ik gewoon mis is dat vele zelfstandigen niet spreken uit angst voor de fiscus, uit angst voor de concurrent, omdat die de tijd niet heeft, enz... Maar spreken is zo belangrijk! De brede massa heeft een totaal verkeerd beeld van ondernemerschap en zelfstandigen en diens noden.

 

Enkele uitdagingen in België:

- fiscus als partner in plaats van vijand: we worden te zeer gecriminaliseerd als zelfstandigen

- vereenvoudigen en onmiddellijk verrekenen van sociale bijdrage ipv na 1 tot 3 jaar.

- vereenvoudigen en online BTW aangifte (eigen account en contact bij de overheid...)

- EU afstemming van BTW aangifte voor goederen

- schijnzelfstandigheid

- misbruiken binnen het statuur van zelfstandige in bijberoep

- financiële vorming en inleiding tot indernemen in het onderwijs

...

 

Maar misschien is dit niet meteen de plaats om dit te delen. Maar wel interessant mocht Nederland hier eventueel aansluiting in vinden.

Link naar reactie

We hebben een manifest geschreven om een ander geluid de wereld in te helpen, één van trots en de positieve bijdrage. We willen andere verhalen laten horen.

Ik weet niet waarom er zoveel bijgesleept wordt maar het doel is niet om het hele stelsel te hervormen of een politieke speler te worden. Ik hoef echt geen onderdeel te worden van dat systeem en geloof zelfs dat we als outsiders van grotere waarde zijn. Deze maatschappij heeft eerder een tekort aan filosofie, eer en vrijdenkers dan aan mensen die over elkaar heen rollen met meningen en politieke steekspelletjes.

 

Als je denkt: Dát zou gaaf bij bij een evenement voor zelfstandigen, nu is de tijd om je input te leveren! ;D

Link naar reactie

Er ziet een mooie flow in het manifest. Als de tekst meer ingedikt (lastig, want dan verlies je de nuances) zou zijn zou het een soort filmtrailer kunnen zijn:

"We waren er altijd al. Wij zijn zelfstandig. And we are here to stay."

Wel een geinig idee! Zin en tijd om iets potentieel viraals verder uit te werken?

 

Hebben we gelijk de poster van het evenement al ;)

independence-day-film-header-front-main-stage-1.jpg

 

 

 

Poster is alvast akkoord! :-p

 

Tijd is het grootste obstakel in deze.

Maar het zaadje is al geplant in mijn hoofd, dus we gaan zien wat er gebeurd :)

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 130 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.