Jump to content
Norbert Bakker

[Artikel] Manifest van de zelfstandige

Recommended Posts

Manifest van de zelfstandige

 

Korte samenvatting:

Zelfstandigen zijn de laatste tijd vaak in het nieuws, maar zelden positief. "Fiscale profiteurs", "schijnzelfstandigen", "die de sociale zekerheid uithollen" of zelfs de "economie te gronde richten."

 

Nu kun je je als zelfstandige uiteraard wel blijven verdedigen en alle onzin proberen te corrigeren met feiten en argumenten, maar het blijft helaas negatieve energie

 

Tijd daarom voor een ander geluid: Positief, fris en vooral trots : dát is het "Manifest van de zelfstandige"

 

Geen actiegroep, geen petities, maar een statement

 

Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?:

We vangen de eerste klappen op in tijden van economische krimp en we maken snelle uitbreiding mogelijk als het weer beter gaat.

 

De politiek noemt ons soms de “buitenste laag van de flexibele schil”. Dat is een misvatting.

We zijn niet de schil, maar de vrucht van een nieuwe economische en politieke realiteit.

Wij zijn een nieuwe sociale en economische klasse.

 

Hoort, zegt het voort!

 

 

Link to the article:
Link to post
Share on other sites

Sowieso geloof ik sterk in een toekomst waar bedrijven volledig draaien met 'zelfstandige medewerkers', en dat zou de bedrijfsculturen en omgangsvormen alleen ten goede komen.

 

Mooi initiatief, heel veel succes bij het creëren van dit 'andere geluid'.


Commerciële ondersteuning nodig? Theuws.com

Link to post
Share on other sites

Dat is om te checken of alle zelfstandige (al dan niet met personeel) HL'ers het manifest onderschrijven ;D

 

Ik vroeg me al af in welke categorie ik zou vallen en nu weet ik het: ik ben zelfstandige. Goed initiatief. Afschaffen die term ZZP. Heeft geen enkele juridische basis, is alleen een etiket.

 

 

Link to post
Share on other sites

Zelfstandigheid: een stapje dichter bij soevereiniteit ;)?


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites

Ik snap alleen het nut van het formulier onderaan niet. Het is geen petitie, er wordt niet geteld en je wordt op de hoogte gehouden - alleen de aard van de tekst is een statement die juist niet snel zal veranderen, dus waar word je dan van op de hoogte gehouden?

 

Van toekomstige uitbreidingen; o.a. uitgediepte deelonderwerpen, gastenblogs etc.

Link to post
Share on other sites

jammer dat het onmogelijk is een politieke 'partij' te vormen :)

 

Moet je niet willen.

De politiek is geen nuttig instrument in deze snel veranderende tijden; ze kunnen het best een stapje opzij doen en de mensen die wél weten hoe je omgaat met de huidige ontwikkelingen ruimte en steun geven. De zittende elite heeft geen antwoorden meer, zo veel is duidelijk.

 

Link to post
Share on other sites

jammer dat het onmogelijk is een politieke 'partij' te vormen :)

 

Moet je niet willen.

De politiek is geen nuttig instrument in deze snel veranderende tijden; ze kunnen het best een stapje opzij doen en de mensen die wél weten hoe je omgaat met de huidige ontwikkelingen ruimte en steun geven. De zittende elite heeft geen antwoorden meer, zo veel is duidelijk.

 

 

Zelfs geen piratenpartij of zo? ;) (je moet eens kijken wat ze oa in Ijsland aan het uitspoken zijn)


www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link to post
Share on other sites

jammer dat het onmogelijk is een politieke 'partij' te vormen :)

 

zo hoeft het ook niet te werken. Partijen kiezen hun standpunten soms vanuit een ideologie, maar soms ook omdat ze gewoon weten daarmee behoorlijk wat electoraat binnen te krijgen.

Er hoeft maar één partij te zijn die eens wat meer gaat vastleggen dat zij (ook) de zelfstandige gaat omarmen. Ik vind nog altijd dat het wijzen op het economisch belang voldoende o zulks te rechtvaardigen.

 

Link to post
Share on other sites

Inhoudelijk is dit een stuk waar ik me (eindelijk) in kan vinden. Ik mis alleen een klein stukje. Mijn broer en mijn oom zijn beiden ook zelfstandigen. Zo zien ze het zelf, zo ervaren ze het en zo gedragen ze zich. Ik denk dat zij zich in dit manifest ook herkennen. Bjna dan... want zij zijn ZMP'ers. Zelfstandigen mét personeel. Ze hebben een eenmanszaak met extra verantwoordelijkheden.

Buiten zichzelf zorgen ze ook voor de werkgelegenheid van hun personeel. Zij zorgen daarmee voor inkomen voor zowel de direct betrokkenen als ook via de fiscus voor dat van anderen. Hun impact op de samenleving is daarmee groter dan de mijne. Waarom heb je besloten om deze zelfstandigen inhoudelijk buiten dit manifest te sluiten?

 

Waarom vervang je dit stukje niet voor iets waarin hun bijdrage ook wordt aangestipt:

Veel van ons zijn ooit werknemer geweest en veel van ons zullen dat ooit zijn. Sommigen van ons zijn ooit werkgever geweest en sommigen zullen dat in de toekomst zijn – als het zo uitkomt. En voor weer een ander deel van ons is het een hele bewuste keuze om niemands baas te zijn en niemands knecht.

 

 

Link to post
Share on other sites

Prikkelend, vlot en aansprekend stuk.

 

We zorgen voor onszelf.

Ik zou als schrijver wellicht niet benadrukken dat ik mede-initiatiefnemer van een petitie tégen de afschaffing van de zelfstandigenaftrek ben. Dat wapenfeit doet de boodschap "wij houden onze eigen broek op" een klein beetje teniet ;)


That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link to post
Share on other sites

Toch wel raar:

 

Als zelfstandige besef je hoe afhankelijk je bent van goede leveranciers en goede klanten.

 

Ben ik dan wel zelfstandig? ;D

 

Ja, maar, zijn we niet allemaal ergens van afhankelijk? ;)


BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link to post
Share on other sites

Door tijdsgebrek lees ik alleen nog maar op HL en reageer niet, maar nu kan ik het niet laten...

 

Ik ben het inhoudelijk op grote lijnen eens met jullie "Manifest".

Enig kritiek puntje is de schijnbare tegenstelling (ook door RT genoemd) tussen "Wij zijn Zelfstandig en doppen onze eigen boontjes" en "Mogen we alsjeblieft wat belastingkorting (Zelfstandigenaftrek) anders redden we het niet".

 

Mijn bezwaar is niet de inhoud maar de vorm...

Ten eerst denk ik bij een "Manifest" aan een beginpunt van een lange mars. Je schrijft je uitgangspunten in een "Manifest" op en je gaat daar mee aan de slag. Zoals de "95 stellingen" van Maarten Luther of het "Communistisch Manifest". Dat was pas het beginpunt van de 'revolutie'. Daarna moest nog heel veel werk verzet worden om ergens te komen. Geen enkele verandering is zomaar tot stand gekomen omdat iemand riep dat iets 'oneerlijk' was. Klagen alleen help vaak weinig. Omdat jullie in het interview al aangeven niet echt iets concreets te gaan doen, blijft het voor mij nu bij wat (mooie) woorden.

 

Wat mij tenslotte stoort aan de 'vorm' is de prominente plaats van de initiatiefnemers van het Manifest.

Annedien en Norbert zijn schatten, dat weet ik, maar de "link bait" ligt er nu een beetje te dik bovenop.

 

Maar eerlijk is eerlijk, ik moet toegeven dat dit een geniale "Free publicity" actie is waar ik vet jaloers op ben. ;)


Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link to post
Share on other sites

Pff. linkbait en free publicity, prominente plaats bla bla. hier zakt mijn broek wel erg diep vanaf Hans!

 

Alleen al bij de suggestie. Op deze manier lukt het dus nooit om zelfstandigen te motiveren en mobiliseren, want zodra je ook maar enig initiatief neemt is het kennelijk voor eigen gewin. Diep triest dit!

 

Eerlijk gezegd een beetje een klap in het gezicht!

 

Link to post
Share on other sites

Nou Norbert. Een beetje breder denkveld gebruiken mag best. Er staat nergens dat Hans negatief staat over jullie actie. Hij plaatst alleen een vraagteken bij één punt.

 

Beseffen jullie trouwens dat deze actie ook een boemerang effect op jezelf kan krijgen? Dat kan een risico zijn als je je in een groep plaatst. En juist dat in een groep plaatsen is niet bepaald "des ondernemers"....... Het kan zomaar zijn dat jullie je in de "armen" van het FNV laten jagen.......

Link to post
Share on other sites
Er staat nergens dat Hans negatief staat over jullie actie. Hij plaatst alleen een vraagteken bij één punt.

ik lees 4-5 punten van "kritiek", "bezwaar" "blijft het bij mooie woorden" en "storen" in één bericht. Het komt daardoor zeker niet over als steun of compliment, integendeel...

 

Maar met name de vermeend te "prominente plaats" in combinatie met "linkbait" schiet mij in het verkeerde keelgat. Dat doet geen recht aan onze motieven en de vele uren en energie die hier ingestoken is en nog ingestoken wordt.

Link to post
Share on other sites

Ik ben het wel een beetje met Norbert eens. Dit soort initiatieven moeten we toejuichen, en er niet achter zoeken dat de initiatiefnemers het alleen maar doen als PR stunt. Hans heeft wel één punt: er moet wel goede followup komen, met meer publiciteit zodat je uiteindelijk doordringt tot de politiek. Gelukkig is Annedien zaterdag al bij BNR. Volgende stap is Nieuwsuur. Zet 'm op!

Link to post
Share on other sites

Hans heeft wel één punt: er moet wel goede followup komen, met meer publiciteit zodat je uiteindelijk doordringt tot de politiek.

Aan de followup wordt hard gewerkt. De eerstvolgende radiosessie staat al ingepland. Verder zijn we al aan het nadenken over vervolgstappen, o.a. denken we aan het organiseren van een evenement.

 

Verder vind ik het niet echt een punt, eerder een gebrek aan geduld en vertrouwen. Zou Luther ook als kritiek hebben gekregen "mooi die stellingen, maar ik mis de follow up"? De follow up blijkt imho uit daden wat je doet en gedaan hebt en niet uit woorden over wat je misschien gaat doen..

 

Gelukkig is Annedien zaterdag al bij BNR. Volgende stap is Nieuwsuur. Zet 'm op!

That's the spirit inderdaad :).

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 170 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept