Wat willen we met de column-rubriek?

Aanbevolen berichten

Vind het heel jammer dat de commentaren op de huidige column in de vuilnisbak zijn gegooid met de motivatie dat het niveau niet HL waardig zou zijn. Hoezo, denk ik dan? Was het niveau van mijn reacties niet goed genoeg of de kritische, maar uiterst rake reacties van Twan? Of heb ik de laatste berichten die over de schreef waren gewoon niet gezien?

En dan ook nog met droge ogen opmerken dat de reacties (welke?) lieten zien dat de column best wel goed zou zijn.

 

Afsplitsing had ik op zich nog te pruimen gevonden. Dit is niet de eerste keer dat ik een aardige weliswaar scherpe discussie zie eindigen in de HL doofpot prullenbak. Jammer want waarom zou je tijd stoppen in reageren als de kans bestaat dat het morgen allemaal als sneeuw voor de zon is weggesmolten? Aan de andere kant hoef je natuurlijk niet te reageren. Dan kan je al je tijd stoppen in het opkrikken van je omzet. ;)

 

On topic zou ik inderdaad de column hoek leeglaten tot er een is die de moeite waard is.

 

 

Link naar reactie

@Hans S.: Nee, het is niet vreemd en ook niet verwarrend. Ik zie het meer als een potje poker waar bij iemand dealer is en ook meespeelt, of een vergadering waarbij de facilitator meediscussieert. Bij iedere mod-ingreep die ik meemaakte was het verschil tussen een inhoudelijke reactie en een ingreep volstrekt duidelijk en was het ook duidelijk dat er geen willekeurige ingreep werd gedaan omdat de mod het inhoudelijk niet eens was, maar omdat er regels werden geschonden en ingrijpen noodzakelijk was.

 

Ik zit echt niet te wachten op een HL met formele moderatoren die zelf niet meediscussieren. Juist doordat ze dat wel doen kan er snel en effectief worden ingegrepen.

 

 

Link naar reactie

Je hebt wel een punt dat het voor de moderatoren ook maar vrijwilligerswerk is (althans, dat mag ik hopen). En als ze alleen nog maar politieagent moeten spelen en niet meer mee mogen praten is het denk ik niet leuk meer om moderator te zijn.

 

Maar laat ik het dan wat vriendelijker zeggen: Het mooie van HL is dat het juist geen bepaalde denkrichting wil vertegenwoordigen, dus is er ook geen statuut of eindredactie. Voor alle meningen is er plaats.

Maar... "With great power comes great responsibility". Dus als moderator moet je je beseffen dat je zorgvuldig moet omgaan met de speciale bevoegdheden die je hebt. Dingen als het goed of afkeuren van een column moet je heel zorgvuldig overwegen. Meestal gaat dat prima, soms kan het nog iets zorgvuldiger.

 

Ik vind zelf dat je als moderator ook nog extra voorzichtig moet zijn met dingen die de schijn van zelfpromotie hebben. Zoals columns schrijven over je vakgebied of ingrijpen in topics die nou net over jou vakgebied gaan. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Er zijn ook mensen die vinden dat een moderator in ruil voor al zijn uren werk ook wat meer zelfpromotie mag maken. Het is maar hoe je er tegen aan kijkt. Ik ben een tijdje *kuch* redacteur geweest bij Dmoz. In ruil voor redactiewerk plempte je af en toe een linkje van jezelf of wat zelfpromo ertussen. Zo gaan die dingen.

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie

Gewoon geweldig die columnmogelijkheid op HL. Het is een van de grootste redenen dat ik HL met een bezoek vereer. En ja zelfpromotie doe je al heel snel. Als ik op Twitter een bericht stuur over een misstand bij dyslectie heb ik zomaar meerdere volgers die ook op mijn sites aan het koekeloeren zijn. Soms komt daar handel uit.

Ik ben onderdeel van de gemeenschap en HL heeft daar ook een plek. Die gemeenschap is niet alleen sociaal, maar ik heb daar ook mijn netwerk en revenuen uit. Daarom ga ik me nu weer eens toeleggen op het schrijven van een column. Ik geniet alleen al van de gedachte en van de mogelijke reacties.

Link naar reactie
En als ze alleen nog maar politieagent moeten spelen en niet meer mee mogen praten is het denk ik niet leuk meer om moderator te zijn.
Klopt, dat is ook het moment dat ik opstap

 

Ik vind zelf dat je als moderator ook nog extra voorzichtig moet zijn met dingen die de schijn van zelfpromotie hebben
Ik ben al jaren extra voorzichtig, maar accepteer en respecteer dat de meningen over hoe ik dat doe verdeeld zijn.

Een "verdeling" die overigens ook wel weer meevalt: 2 actieve leden die er met regelmaat tegen ageren, 2 actieve leden die dat incidenteel doen, en stuk of 20-25 actieve leden die me dan weer royaal bijvallen.

Hoge bomen vangen veel wind, en kennelijk ben ik door mijn prominente aanwezigheid en moderatorschap een hoge boom.

(Sommige mensen lijken daarbij vergeten te zijn dat ik lang niet altijd mod ben geweest, en daarvoor juist ben gevraagd vanwege mijn expertise en prominente aanwezigheid )

 

Zoals columns schrijven over je vakgebied
Deze mening begrijp en respecteer ik dus totaal niet.

 

Ik ben in de eerste plaats lid met een specifieke expertise. Als ik colums moet gaan schrijven over zaken die niet mijn expertise zijn of me - als deskundige - opeens niet meer mag bemoeien met topics die gaan over mijn vakgebied, dan kunnen we HL beter sluiten: de doelstelling van kennisoverdracht en het verbeteren van innovatie en ondernemerschap zijn dan opeens begraven.

 

Doet me gelijk weer denken aan een AOV 55+ en broodfondstopic uit december waar mijn input als (enige) deskundige niet meer gewenst was? Crowdwisdom werkt alleen als je iedereen laat meepraten, nu staat er klinklare onzin in dat topic. Niet zo erg voor jullie, maar ik vind het wel vervelend voor toekomstige lezers, die zet je daarmee op het verkeerde been.

 

of ingrijpen in topics die nou net over jou vakgebied gaan
Als moderator doe ik dat bij voorkeur ook niet; zeker ook omdat ik als lid uiteraard juist wel deel aan die topics. Ter voorkoming van enige verwarring laat ik moderatie dan bij voorkeur aan collega-mods over.

(Uitgezonderd kleine niet-inhoudelijke dingetjes uiteraard, zoals aanpassingen op verzoek TS, corrigeren topictitels enz.)

 

Er zijn ook mensen die vinden dat een moderator in ruil voor al zijn uren werk ook wat meer zelfpromotie mag maken.
Dat vind ik niet. Ik vind niet dat een moderator op dat gebied anders behandeld moet worden dan een willekeurig ander actief lid.

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Vind het heel jammer dat de commentaren op de huidige column in de vuilnisbak zijn gegooid met de motivatie dat het niveau niet HL waardig zou zijn. Hoezo, denk ik dan? Was het niveau van mijn reacties niet goed genoeg of de kritische, maar uiterst rake reacties van Twan? Of heb ik de laatste berichten die over de schreef waren gewoon niet gezien?

Dat laatste wellicht, of we verschillen van mening over of waar de columnist z'n opleiding heeft gevolgd en een verhaal over SBI Coderingen van de KvK "rake reacties" zijn op een column. ik vind het zwaar op de man spelen in ieder geval bij uitstek "HL onwaardig".

 

De commentaren zijn overigens niet in de prullenbak gegooid: een collegamod had het hele topic (column + reacties) offline gehaald en wat ik heb gedaan is de column teruggeplaatst

Op verzoek wordt nu gekeken of iemand van de mods nog zin heeft om de eerdere reacties toch weer terug te zetten. Ik heb daar in ieder geval door alle modder en gespuug geen zin meer in.

 

En dan ook nog met droge ogen opmerken dat de reacties (welke?) lieten zien dat de column best wel goed zou zijn.
Citeer me dan even letterlijk Hans, dat heb ik bij mijn weten niet gezegd. Joost en ik vonden het in ieder geval best een leuke column, en zo waren er kennelijk meer, getuige ook deze reactie:

Prettige schrijfstijl, column met praktische tips en daarbij oproep om slechte gewoontes te achterhalen en delen. Ik zie niet zoveel kwaads in de inhoud, integendeel...

 

Afsplitsing had ik op zich nog te pruimen gevonden. Dit is niet de eerste keer dat ik een aardige weliswaar scherpe discussie zie eindigen in de HL doofpot prullenbak.

Inderdaad, en dat is ook mede de aanleiding van deze discussie. Als mod heb ik ook geen zin meer in dat column-reactie gezeur bij iedere coach of iedere column van een vers lid.

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
Daarom ga ik me nu weer eens toeleggen op het schrijven van een column. Ik geniet alleen al van de gedachte en van de mogelijke reacties.
Dat was ook mijn suggestie. Schrijf maar eens een mooie opiniërende bijdrage voor het forum, en die kan dan gekozen worden door de fredactie (forum-redactie) die het Topic van de Week kiest omdat het een goed onderwerp is of extra aandacht verdient.

 

Er zijn een heleboel mensen die meepraten over dit soort vraagstukken (of kritiek geven op columns) buiten het kliekje van mods en ex-mods om. Volgens mij is het heel gezond wanneer er een frisse club aan de gang gaat, samengesteld uit die actieve mneedenkers die vrijwel allemaal achter het doel van dit forum staan: platform waar ondernemers ervaringen delen. Nu zitten we met de onfrisse situatie dat degenen die columns selecteren dezelfden zijn als degenen die de discussie in goede banen moeten leiden.

 

HL zegt soms tegen mensen die een individuele bijdrage willen verwijderen dat dat niet kan, omdat die bouwstenen zijn van een waardevol topic. Zaterdag werd een hele draad met een slordige twintig reacties verwijderd omdat er reacties bijzaten op 'HL-onwaardig niveau', volgens de mods van dienst.

 

Wat er gebeurde was dat een coach uit het klasje van de self-branders (verguru jezelf met een motivatievideo en e-book over niemandallen) aangesproken werd op die self-branding dimensie. Kritiek op de columnist was uiteraard ook kritiek op de column-keuze (de zoveelste keer) en dan treedt de who-runs-this-place reflex op. Wordt een hele draad onzichtbaar gemaakt.

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

HL zegt soms tegen mensen die een individuele bijdrage willen verwijderen dat dat niet kan, omdat die bouwstenen zijn van een waardevol topic. Zaterdag werd een hele draad met een slordige twintig reacties verwijderd omdat er reacties bijzaten op 'HL-onwaardig niveau', volgens de mods van dienst.

Los van ieders mening over wat dan wel en niet "HL onwaardig" is, een discussie over het columnacceptatiebeleid hoort niet in de reacties van een column thuis...daar zijn we het (hopelijk) nu wel over eens? Daar hebben we nu juist dit discussietopic voor... en daarin zie ik - gelukkig - al een paar goede suggesties voorbijkomen

 

Dan kunnen we vervolgens ook nog een discussie starten over forumetiquette en moderatiebeleid

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Schrijf maar eens een mooie opiniërende bijdrage voor het forum, en die kan dan gekozen worden door de redactie (forum-redactie) die het Topic van de Week kiest omdat het een goed onderwerp is of extra aandacht verdient.

Daar heb je helemaal gelijk in. In plaats van klagen zelf met iets beters komen.

Ik voel me eigenlijk wel verplicht nu binnenkort met een column te komen.

Mag ik dan tegelijk aan jou vragen TwaBla er eentje te schrijven?

Ik denk dat dat ook een mooie column kan worden. In ieder geval eentje met pit.

 

 

Nooit had ik het oude tuinhuis moeten verlaten

Link naar reactie

Mijn pleidooi was juist voor inhoudelijke bijdragen aan het forum. Wil je nou perse iets in de etalage zetten, laat dan de selectie aan iemand anders over. Daar hebben we sinds enkele jaren zelfs een naam voor: content curation*. HL kan naast moderators ook enkele curators aanstellen die een Topic van de Week selecteren (en bv ook video's filteren). Deze link kan ook behulpzaam zijn.

 

Mijn bijdrage: meer dan 250 nieuwe topics over de jaren heen, inclusief enkele lange verzameltopics. Daar zal ik de komende weken tenminste twee (als Allah dat toestaat) aan toevoegen: eentje over de nieuwe wet tegen misleidende verkoop en eentje over zelf-branding. Geen column dus, gewoon topics op het schap tussen de pindakaas en shampoo.

 

 

* door alle commerciële humbug op Google kan ik geen goede definitie van content curation meer vinden.

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Dit raakt aan een ander punt wat voor mij verwarrend is. Ik zie soms een lid van het mod team vrolijk meedoen aan een topic en opeens tijdens de discussie zijn "mod" pet opzet en besluit de discussie te sturen.

Dat is heel simpel te voorkomen - een voorstel uit 2013: ;)

Dat voorkomt imho niet wat Hans bedoelt Peter. Sterker nog: het lijkt de kans erop alleen maar groter te maken? Kunnen leden dan straks nog wel zien welke mod heeft gemodereerd en of dat dezelfde persoon is die ook in het topic meedeed?

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

Nee, maar als het modereren om objectieve redenen gebeurt (zoals het hoort) maakt dat niks uit.

Dus nog steeds iemand die eerst deelneemt en dan het mod petje opzet, maar nu stiekem? Ik krijg toch de indruk dat dat niet is wat Hans bedoelt :).

Je maakt het modteam daarmee volledig onpersoonlijk, waardoor je individuele mods ook niet meer kunt aanspreken op hun gedrag. Uit oogpunt van de ondankbare ladingen shit die individuele mods soms over zich heen krijgen (zoals dit weekend) heel aanlokkelijk, maar ik heb er toch wel wat moeite mee...

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
Soms vraag ik me af of heel HL niet één grote acquisitie-tool aan het worden is.
Nou dat valt enorm mee (zeker in vergelijking met tal van andere web-spots en zelfs zoekmachines). Het complete mod-team is behoorlijk op gespitst op ongewenste promotie en die hebben dan nog een roedel kritische deelnemers (en ex-mods) in hun nek. Maar er slipt weleens wat doorheen, en daar ontstaat dan discussie over.

 

Je ziet bv dat de video-rubriek en de agenda amper gemodereerd worden en dus een springplank zijn voor mensen die wat te promoten hebben. Aanleiding voor dit topic is dat ook de column-positie blijkbaar mensen aantrekt die hun zaak of zichzelf als coach in beeld willen brengen. Ook daarbij moeten de filters strakker afgesteld worden, lijkt me.

 

Dan heb je nog de zelf-promotie op het forum zelf, meestal wanneer vragen beantwoord worden. Platte promotie werkt doorgaans niet zo goed. Maar het heeft wel een vervuilend effect in een topic, dus daar wordt strak op gemodereerd. Inhoudelijke en impliciete promotie werkt wel: ik ben expert in dit onderwerp en geef graag antwoord op je vraag (mijn contactgegevens staan in mijn signatuur). Daarom lokt die column-plek natuurlijk ook: ik ben expert in dit onderwerp, dus daar ga ik maar eens een column over schrijven.

 

Dat is allemaal forumdynamiek waarbij plus en min in balans moet blijven. Voor die balans heeft het forum moderators. Het is dus belangrijk dat die mods zelf balans houden in hun 'expert zijn' en 'dienstbaarheid aan het forum'. Dat ze elkaar daarop aanspreken: is die nieuwe regel nou in het belang van het forum of praat je voor je eigen winkel? Daar wordt/werd achter de schermen nog wel eens stevig over gediscussieerd. Mijn observatie is dat 99% zuivere koffie is en dat die ene overblijvende procent soms tot hevige emoties leidt.

 

Terugkomend op de column (en agenda en videorubriek): dat zijn zelfpromotor-magneten. Voor de column worden nu suggesties verzameld. De agenda- en video-topics kunnen wellicht beter in het normale forum opgenomen worden, zodat er meer moderatie-toezicht is.

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Terugkomend op de column (en agenda en videorubriek): dat zijn zelfpromotor-magneten. Voor de column worden nu suggesties verzameld. De agenda- en video-topics kunnen wellicht beter in het normale forum opgenomen worden, zodat er meer moderatie-toezicht is.

 

Mijn gevormde/bijgestelde mening tot dusverre:

[*]video-sectie helemaal afschaffen

[*]columns for the time being weg van de voorpagina, weer terug in het normale forum inderdaad

[*]huidige voorpaginaplek columns reserveren voor de meest gelezen of meest gewaardeerde topics van die week (op basis n.o.t.k. objectieve of wellicht zelfs automatiseerbare criteria)

[*]agenda: die zou ik laten staan, volgens mij hebben we daar ook weinig last van zelfpromo, toch?

 

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie

[*]huidige voorpaginaplek columns reserveren voor de meest gelezen of meest gewaardeerde topics van die week (op basis n.o.t.k. objectieve of wellicht zelfs automatiseerbare criteria)

 

Even de man uithangen en direct denken in oplossingen... ::)

 

Als elk topic nou eens een soort c-reus/c-kneus knopje voor de columnwaardigheid krijgt? Bij een positief saldo en minimaal 10 c-reusjes komt het op de voorpagina. Daar kan het dus ook weer verdwijnen... Uiteraard kunnen alleen actieve gebruikers een c-reus/c-kneus geven, zodat zelfpromospammers geen kans krijgen met nepaccounts. Uiteindelijk heb je zo ook een overzicht van de best gewaardeerde columns ooit; een mooie leeswijzer voor nieuwelingen bijvoorbeeld.

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie

Ik ben voor! En wat mij betreft kunnen we daar gewoon de huidige reus knop voor gebruiken. Wanneer de topic-start post uit afgelopen periode minimaal x reuzen heeft verzameld komt die in aanmerking voor het topic van de week/maand/periode. Laat de leden maar zelf beslissen welk topic het meest gewaardeerd wordt. Wil je per se iets als een column schrijven dan kan je die ook als topic posten, maar mijn waardering hangt ook af van de mate waarin de auteur participeert...

Link naar reactie

Stel nu eens dat je je als 'buitenstaander' door een moderator of HL-lid laat overhalen om een column te schrijven of in te dienen en je leest de gangbare reacties. Gemiddeld heb je dan best een dikke huid nodig om te willen of kunnen reageren als auteur.

 

Berichten op HL zijn vaak kritisch en direct. Dat is moeilijk verteerbaar voor jonge ondernemers of als je ergens veel moeite of liefde in hebt zitten. Of zoals bij ondernemers ook niet ongebruikelijk is je indirect commercieel belang bij elke publicatie hebt of als reputatieschade dreigt.

 

Hetzelfde geldt voor actieve of meelezers onder leden die buiten HL ongetwijfeld beste eens een stukje schrijven. Die zullen zich wel twee keer bedenken, voordat...

 

Ik ben zelf niet zo'n schrijver, al heb ik dit weekend wel twee of drie sites in de lucht gebracht, misschien zouden we als forumgemeenschap toch ook eens het perspectief van de columnschrijver in ons achterhoofd kunnen laten meewegen bij het plaatsen van reacties. Als we 'sec' op de inhoud van columns zouden reageren, dan reageren zij ongetwijfeld eerder op berichten.

 

Columms/artikelen/connecties/vraag&aanbod moeten we maar eens goed (laten) evalueren. Natuurlijk zijn deze onderdelen alle bedoeld voor deelnemers niet halers. Maak er daarom gebruik van! Waar zijn de columns gebleven die overladen werden met reuzen?

 

Groet,

 

Highio

 

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie

Vervolgens vond dan de 2e screening plaats: door de leden zelf, na plaatsing. Soms bleek dan dat het hele dorp de pek en veren uit de schuur haalde, en werd een column dan alsnog verwijderd. (En Twa, dat verklaart wellicht ook deels jouw verdwenen coach-columnisten?)

 

Op zich zou je op een column helemaal niet moeten kunnen reageren. Wanneer het ergens binnen HL of anders (buiten) ten dienste is zou men ernaar kunnen refereren . Dan wordt het niet openlijk door hetzelfde publikatie media bekritiseerd. Is bij een krant ook zo.

Link naar reactie

[*]huidige voorpaginaplek columns reserveren voor de meest gelezen of meest gewaardeerde topics van die week (op basis n.o.t.k. objectieve of wellicht zelfs automatiseerbare criteria)

 

Even de man uithangen en direct denken in oplossingen... ::)

 

Als elk topic nou eens een soort c-reus/c-kneus knopje voor de columnwaardigheid krijgt? Bij een positief saldo en minimaal 10 c-reusjes komt het op de voorpagina. Daar kan het dus ook weer verdwijnen... Uiteraard kunnen alleen actieve gebruikers een c-reus/c-kneus geven, zodat zelfpromospammers geen kans krijgen met nepaccounts. Uiteindelijk heb je zo ook een overzicht van de best gewaardeerde columns ooit; een mooie leeswijzer voor nieuwelingen bijvoorbeeld.

 

ja, dat is ook wat ik zei.

De voordelen:

- je laat het beoordelen aan alle leden over, en niet aan enkelen met dubbele pet

- het voordeel is dan ook meteen, dat die leden/moderators zonder problemen zelf mee kunnen discussiëren (en ook meestemmen)

- moderatie vooral van duidelijke spammers verloopt sneller, want niet altijd zal de moderator meteen tijd hebben voor screening.

 

Van andere fora hoorde ik wel de stelregel, dat een moderator in een bepaald topic niet modereert als hij zich intern met de discussie wil bemoeien.

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 305 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.