• 0

Wandelende testosteronbommen en andere gelukzoekers (this is not a column!)

In de begindagen van het internet (de browser was net uitgevonden) deed ik onderzoek naar het nieuwe fenomeen van betaald doorlinken. Er was een bedrijf dat bemiddelde in links en een snel groeiende club jonge internet-ondernemertjes die aan het ontdekken was welke links het meeste opleverde. Dat bedrijf was Linkshare en die nieuwe ondernemers werden toen webmasters genoemd. Ik sprak er een paar in Nederland, overwegend MTSers die vanuit hun slaapkamer in het ouderlijk huis porno-portals aan het opzetten waren met plaatjes die doorlinkten naar pay-sites.

 

Adult entertainment was destijds een lucratieve bron van inkomsten voor webmasters. Daar zaten weliswaar een paar morele vragen bij, maar daar leken die webmasters helemaal niet zo in geïnteresseerd. Revenue refreshen komt voor de moraal! Het waren geen onaardige jongens, want ze wilden gewoon een zakcentje verdienen. Gratis Geld was de gevleugelde kreet. En gratis geld was overal te vinden voor slimme webmasters. Grijpstuivers voor eyeballs. Hun ideaal was een passief inkomen. Je zet een portal op met backlinks naar goed betalende sites, en de revenuen stromen vanzelf binnen. Hoe of wat maakt niet uit. Euro's hebben voorrang op ethiek.

 

Die Gratis Geld-beweging had al voorlopers. Noem het maar Gemakkelijk Geld-gemeenschap. Dat is ook een eigenaardig wereldje. Er zijn altijd mensen die speuren naar een bijverdienste, of zich aan werkeloosheid willen onttrekken door ondernemer te worden. Maar hoe? Op zoek naar een bron van inkomen belanden die al snel in de wereld van party-selling, netwerk-marketing en multilevel-marketing. Je kan daar zo in beginnen. Zonder opleiding of vakbekwaamheid jezelf opwerken tot miljonair. Het enige wat je moet doen om te beginnen is bijeenkomsten bijwonen, luisteren naar motivational speeches en op de terugweg je kofferbak volladen met afwasmiddel, gezondheidspillen of andere rotzooi. Die je dan aan vrienden en familie mag verkopen.

 

Lukt dat niet meteen? Dan ben je aan coaching toe! Boven jou in de multilevel-piramide staan immers meer succesvolle ondernemers en die zijn graag bereid om hun ervaring en inzichten te delen per e-book, video of zelfs met persoonlijke begeleiding. Dat laatste tegen betaling uiteraard. Het is een kleine investering, maar er wacht een fortuin aan de horizon. Klinkt als een scam? Tupperware is gebouwd op parties. The Body Shop doet aan network-selling. En iedereen heeft toch afwasmiddel nodig?

 

De realiteit van dit soort piramide-modellen is dat vele ondernemers aan de bodem het inkomen van de ondernemers aan de top financieren, de zogenaamde upline. Op HL worden de modellen van party-selling, netwerk-marketing en multilevel marketing (MLM) in verschilende topics behandeld. Deze modellen worden namelijk vaak misbruikt door oplichters die bestaan van het steeds opnieuw aantrekken van startende ondernemers. Vandaar dat de autoriteiten in oa de VS en GB regelmatig onderzoek doen en randvoorwaarden hanteren. Er moet wel een reëel aanbod gedaan worden (zoals bij Tupperware, Avon en The Body Shop) en het kan niet zo zijn dat de winst vooral van werving van nieuwe leden komt: de sukkel-opzet. Die sukkel-structuur blijkt ook uit de cijfers, waar ik in eerdere topics al naar verwezen heb.

 

De verenigde Direct Selling Associations verzamelen cijfers over het aantal verkopers wereldwijd en de omzet die zij genereren. In 2007 waren er mondiaal een slordige 63 miljoen wederverkopers die samen 84 miljard euro omzet realiseerden. De Verenigde Staten telde vijftien miljoen reps die 25 miljard euro verkochten (2200 dollar per persoon) terwijl in Europa negen miljoen reps 20 miljard euro omzet (2200 euro per persoon) maakten. Omzet is echter geen inkomen. Stel dat een kwart van de omzet als vergoeding bij de verkopers achterblijft, dan verdient de gemiddelde netwerkverkoper circa 550 euro/dollar per persoon per jaar. In een multilevelsysteem verschuift een groot deel van dat toch al lage inkomen naar de topdogs. Vandaar dat in MLM vaak millionaires ingezet worden om nieuwe deelnemers te werven. Het voetvolk verdient slechts een fractie.

Onderzoek van de Companies Investigations Branche in Engeland toonde aan dat slechts tien procent van de deelnemers aan het Amway multilevel-systeem daadwerkelijk iets verdiende aan de opzet. Van de 39.000 Britse deelnemers aan het netwerk verdienden slechts 39 agenten meer dan een modaal inkomen. Dat was voor de Britse staatssecretaris John Hutton aanleiding om Amway voor de rechter te dagen. Die kwam tot de conclusie dat de promotie van multilevel marketing misleidend is.

Vanwege dat sukkel-aspect heeft dit forum ook een regel dat er niet geworven kan worden voor iets wat maar riekt naar piramides, netwerken of MLM. Er is een topic over de Open Circles Academy waarin je heel wat aspecten van multilevel herkent. Verschil is dat daar geen plastic containers, vitaminepillen of afwasmiddels meegaan in de kofferbak, na weer zo'n enthousiasmerende bijeenkomst. Het draait nu om persoonlijke groei, inspiratie en motivatie. Dat kun je immers ook kopen en verkopen. Gewoon vanuit je huiskamer de goeroe-toverdoos inzetten. Je schrijft een boek dat je aanbiedt als whitepaper, e-book of zelfs in druk. Je begint een blog. Je maakt een paar motivational videos. Je vraagt een stel circle-collega's om een testimonial. En dan ga je op zoek naar je eigen sukkels die willen betalen voor coaching.

 

Wat heeft dat nou met die webmasters te maken? Die zijn de afgelopen twintig jaar doorgegroeid, maar de lokroep van Gratis Geld is soms moeilijk te weerstaan. Een groot deel is actief in zoekmachine-optimalisering, in affiliate-marketing, in mail-marketing, als social media-expert. Een aantal is getrouwd, heeft zich voortgeplant en kijkt nu naar de wereld als een ouder die zich bewust is van oorzaak en gevolg. Een ander aantal is nog harder bezig om maximaal te verdienen met minimale inspanning. Een deel heeft zwarte hoedjes opgezet. Die komen we tegen in de spam-wereld, bij backlink-scams en in phishing. HL heeft diverse deelnemers die uit ervaring het verschil kennen tussen blackhats en whitehats. Die het grijze niemandsland verkend hebben. Die deelnemers nodig ik graag uit om in dit topic hun ervaring te delen en visie te geven.

 

Vanuit de Gratis Geld-beweging zijn weer nieuwe guru's voortgekomen. De hogepriesters van het passief inkomen die een vierurige werkweek propageren. Met de theorie zelf is niks mis. Er zijn mensen met een talent. Die zingen erg mooi, schrijven spannende boeken of ogen goed op film en foto. Die werken een tijdje hard en plukken daar dan nog jaren vrucht van. Uitvinders kunnen dat ook. En dan zijn er een heleboel mensen die hetzelfde willen bereiken. Die dus graag nu wat geld en tijd investeren, in de hoop daarna nog lang te kunnen genieten van de passief-vruchten. Wat deze mensen helaas niet beseffen is dat ze onderdeel zijn geworden van andermans Gemakkelijk Geld-model. Dat ze bij gebrek aan dat talent de sukkel-laag in de piramide vormen. En de sukkel-sector in de economie.

 

Ik snap ook wel dat het eigenlijk slachtoffers zijn. Dat deze mensen liefde en zorg nodig hebben. Dat hoon* de foute reactie is. Maar deze slachtoffers zijn besmet met een passief-virus dat ze onbedoeld verder verspreiden. Daarmee verzieken ze starter-gemeenschappen, vervuilen ze fora en bedreigen ze mijn kids. Wat mij betreft mogen ze daarom allemaal in quarantaine en voorzien worden van een tegengif. Verplicht handenwerk voor het dagelijkse brood. Actief inkomen op een eerlijke manier verdiend. Coaches zijn een van de grootste groep startups bij de KvK. Mijn suggestie is - zodra die zich melden voor een aanvullende uitkering - meteen door naar de Ambachtsschool. Actief Inkomens-assiel. Closed Circles Artisan Academy! Leer brood maken. Word terrazzo-werker. Begin een kaarsenmakerij. Word worst-master. Hard verdiend inkomen voelt immers zoveel beter dan Gratis Geld.

 

(* mea culpa)

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Er zijn goede en slechte linkbuilders.

Er zijn goede en slechte SEO's.

Er zijn goede en slechte SEA's.

Er zijn goede en slechte Conversie Specialisten (CRO's).

Er zijn goede en slechte web developers.

Er zijn goede en slechte copywriters.

Er zijn goede en slechte....

 

Feit is dat het heel gemakkelijk is om in dit soort nieuwe vakken gewoon te beginnen en jezelf expert te noemen. Zeker als je voor 'kleinere' klanten werkt kunnen ze nauwelijks controleren.

Commerciële ondersteuning nodig? Theuws.com

Link naar reactie
  • 0

Hopelijk vinden julie het niet erg als ik hier nu nog op reageer, maar Open Circles zit me echt dwars en ik heb een internet onderzoekje gedaan wat ik graag wil delen.

Volgens linkedin is mw. Neta vroeger hoofdtrainer geweest bij de Essence training. Dat is het Israëlische zusje van Landmark.

Tijdens de BBC vertelde de heer Neta dat hij tijdens een training verliefd was geworden op de trainster en dat zij daardoor uit de club (Essence?) werden gezet.

Bij verder onderzoek vond ik een verslag van een Essence "bootcamp". Sommige elementen zijn letterlijk overgenomen door dhr. Neta in zijn BBC.

Het lijkt er wel wat op dat de beproefde (en volgens sommigen twijfelachtige) succesformule van de Essence trainingen is losgelaten op een andere doelgroep: de onzekere zzp'er.

Giselka Gutschow

www.studiogoedzo.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 111 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.