• 0

Startende onderneming kan niet open, door tegenslagen budget op. Hoe nu verder?

Beste allemaal,

 

Vorig jaar wou ik na een zware operatie, lange tijd thuis moeten zitten en een verloren baan mijn droom van een eigen bedrijf najagen. Door een negatieve BKR-registratie (verkoop woning) kon ik alleen aankloppen bij Qredits. Die zag brood in de onderneming, en heeft mij de nodige financiering verschaft. Echter, door een fatale fout in de begroting ging ruim een derde van dit geld meteen naar de borg van het pand, iets waarover miscommunicatie was ontstaan. Goed, eigen fout, maar hierdoor liep de stress hoog op en pas maanden later wou Qredits toegeven en kreeg ik een extra budget. Maar dit was te weinig, en dat wisten zei ook. Inmiddels had ik geen middelen om door te kunnen met de opbouw, maar bleef de huur wel doorlopen. De verhuurder van het pand is allerminst flexibel, en in het najaar van 2015 begon de ellende pas echt.

 

Ik kreeg 2 zware ongevallen, de opbouw kreeg heel veel tegenslagen, beloftes vanuit de verhuurder werden niet nagekomen (alles wordt verdraaid, ik kan er niks tegen doen), er werden plotseling met terugwerkende kracht extra kosten berekend (waar we tegenin aan het gaan zijn, maar dat kost zo veel tijd), en steeds als er gat gevuld kon worden kregen we weer nieuwe kosten aan onze broek. Ik doe het helemaal alleen, maar ben hier flink aan onderdoor gegaan. De combinatie van het ongeluk waar ik een hersenschudding aan heb overgehouden en de stress van dit geheel hebben ervoor gezorgd dat ik minder in staat ben mijzelf te concentreren en minder productief ben geworden. Ik moest op de harde manier leren dat er geen vertrouwensband bestaat en alles zwart op wit gezet had moeten worden. Maar dit is vroeger, en nu te laat.

 

Deze maand is er weer een nieuwe situatie ontstaan. Alles was geregeld, over een paar weken zou ik eindelijk open kunnen, maar er komt een nieuwe factuur vanuit de verhuurder die veel hoger uitvalt als ze mij mondeling heeft doen toezeggen. Ook reageerde ze niet meer op mijn mails met vragen hierover, en toen de termijn verstreken was kwam er ineens wel een reactie, met de mededeling dat er extra boetes berekend gaan worden omdat de betalingen niet op tijd zijn.

 

Afijn, lang verhaal kort: Ik kan het niet meer opbrengen. Zowel financieel als fysiek en mentaal zit ik compleet aan de grond, en alle mogelijke financiële opties zijn overwogen. Het is maar een klein bedrag dat nodig is, 4000 euro, maar ik noch mijn familie of vrienden beschikken over deze middelen. Ook de gemeente en de bank gaan niets meer doen. Zelf heb ik een priveschuld die op zou lopen richting de ton, mocht dit bedrijf mislukken. In dat geval zit ik zonder inkomen en heel erg diep in de put...

 

Wat kan ik nu het beste doen? De onderneming is 2 maanden geleden door een bedrijfsadviseur gekeurd op levensvatbaarheid, en dat rapport is positief. Er zou een bruto omzet van 86.000 per jaar uit gehaald kunnen worden. Er behoeft nog enige voorbereiding alvorens het bedrijf open kan, wat gedaan kan worden met ca. 2000 euro. Er is in totaal 35.000 euro in het bedrijf gestoken (lening Qredits) Het gaat om een teambuildingsactiviteit op een vaste locatie, met veel potientiele klanten.

 

Moet ik denken aan faillissement? Behoort verkoop tot een optie? Of zijn er meerdere wegen om de schade zo veel mogelijk te beperken.

 

Hopelijk is mijn warrige tekst enigszins te begrijpen, en hulp wordt ontzettend gewaardeerd. Alvast bedankt!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

  • 0

Pittig allemaal. Kun je wellicht dingen via marktplaats verkopen? Je hebt veel zakelijk uitgegeven, heb je de BTW daarover al teruggevorderd? Heb je een creditcard, kun je nog rood staan? Zomaar een paar dingen die je wellicht kunt proberen om die laatste 4k bij elkaar te sprokkelen... sterkte in ieder geval.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Beste Arend,

 

Welkom op Higherlevel.

 

Het spijt me dat je zoveel vervelende dingen overkomen. Ik vind het naar dat je een operatie hebt moeten ondergaan, je baan bent verloren en zware ongevallen hebt gehad. Hopelijk kun je er tegen dat ik even van afstand naar je verhaal kijk en er hard en zakelijk wat van ga vinden.

 

Gaat het om een eenmanszaak, bv of wat anders? Ik weet niet hoe de schuldeisers er op dit moment instaan en of van een faillissement sprake kan zijn. In elk geval zijn er schulden en schuldeisers. Hoe staat het met de Belastingdienst?

 

Je zegt nog 4.000+2.000=6.000 euro nodig te hebben om open te kunnen. Dan kan er in theorie een omzet van 86.000 gegenereerd worden. Je schrijft niet of jij wel in staat bent (door je geestelijke en lichamelijke gesteldheid) om deze omzet te bereiken. Daarnaast zegt het niets over winst; van omzet kun je niet eten laat staan leningen afbetalen. Je schrijft over een schuld van ongeveer een ton en schuldeisers voor wat betreft de huur.

 

Het lijkt, van afstand en zonder verwijt, dat het ene gat nu met het andere wordt gevuld. Je hebt wellicht het idee dat je gered zou zijn met die laatste 6.000 euro, maar ik krijg het idee dat dit feitelijk niets oplost aan de situatie. Als er nog gestart moet worden, dan zal het ook nog wel even duren voordat er inkomsten binnen komen (klanten binnenhalen, leveren, factuur sturen, betalingstermijn…). En dan nog is het afwachten of je uiteindelijk voldoende winst maakt om van te leven en de schulden tijdig af te lossen.

 

Je vraagt of verkoop zinvol is. Wat is er dan te verkopen, behalve een huurcontract (met huurachterstand), een krediet bij Qredits (die moet worden terugbetaald) en een bedrijfsidee? De 35.000 die er is ingestoken, heb je daarvan dingen gekocht die je kunt verkopen of daar feitelijk van geleefd? In elk geval lijkt het onvoldoende om een ton schuld mee af te lossen.

 

Mijn advies is om schuldhulpverlening voor ondernemers te benaderen en ze volledig inzicht te geven in de situatie voor advies op maat.

 

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Beste Ron, en Hans

 

Ik had niet anders verwacht dan een zakelijke kijk en harde antwoorden. Het gaat om een eenmanszaak. De 6000 benodigde euro's kloppen. BTW is allemaal teruggekregen, daar is rekening mee gehouden bij de financiering.

 

Ik acht mijzelf zeker wel in staat om de zaak te runnen, omdat ik nog steeds het volste vertrouwen heb in mijn onderneming. Waar ik op dit moment moeite mee heb is puur het feit dat mijn onderneming van start had kunnen gaan mits er in alle redelijkheid de mondelinge afspraken zouden zijn nagekomen. Eenmaal van start maak ik mij geen zorgen om mijn arbeidstaken, ik kijk er reikhalzend naar uit.

 

Wat betreft inkomsten, die zullen snel binnenkomen. Eenmaal opgebouwd behoeft er weinig aan onderhouden te worden, en de zaak is zo opgezet dat er nauwelijks facturering zal zijn, en veel directe betalingen. Mensen reserveren en betalen meteen (dit geeft korting) of betalen zodra ze aanwezig zijn. Facturering kan, maar er zullen veel particulieren interesse hebben. Er staan mensen op een notificatielisting die gelijk willen komen zodra ik open ben, en waarvoor een enkeling al heeft betaald.

 

Zelf krijg ik een bijstand vanuit de gemeente, na keuring voor BBZ. Dit is voldoende voor mijn privé-uitgaven. Zakelijk geld gaat niet naar mijn privébestedingen. De privéschuld bestaat uit studieschulden.

 

Er staat voor ca 8.000 euro aan inboedel in de zaak, en een opgebouwde ruimte waarin 15.000 is gestoken. De rest is gegaan naar de huur.

 

Schuldhulpverlening is ingeschakeld, dus die afspraak staat. Maar ik wou niet stil gaan zitten, vandaar mijn bericht op dit forum.

 

In ieder geval bedankt voor jullie reacties tot dusver

 

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Arend,

 

Is de bijstandsversterker volledig op de hoogte van je onderneming en de geleende bedragen?

 

Goed dat je schuldhulpverlening hebt ingeschakeld. Hopelijk kunnen ze je goed helpen.

 

Als je in een gehuurde ruimte 15.000 hebt gestoken (aankleding?) dan kun je die er waarschijnlijk moeilijk uithalen. Die zou je dan kwijt zijn bij beëindiging. Voor 8.000 inboedel krijg je bij noodverkoop hooguit de helft terug. Er is dan 4.000 euro tegenover een ton schuld. Wat ik niet goed begrijp hoe Qredits met twee leningen in totaal 35.000 verstrekt zonder onderpand aan iemand met 65.000 schuld in de bijstand. Dan moet je wel een erg goed plan hebben gehad. De bedrijfsadviseur die recent je plannen gekeurd heeft op levensvatbaarheid, was die van Qredits?

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Ik weet niet wat je doet, of in ieder geval wil gaan doen, maar ga mee met bovenstaande. Is er een manier om ergens een start te gaan maken?

Zou je bv ergens op een andere locatie een workshop gaan geven?

Zou je iets uit de inboedel kunnen verkopen (en later dan maar opnieuw aanschaffen)

Heb je thuis nog 2de handsjes liggen die je zou kunnen verkopen (jas, tas, schoen, pan, stoel, ..)

 

Ik denk dat als je perse wilt, dat je dat pand even los moet laten. In die zin, dat je moet gaan kijken of je manieren kunt vinden om geld te verzamelen, zonder daar dat pand voor nodig te hebben. Tenminste, ik begrijp uit je verhaal dat je denkt zonder pand helemaal niets te kunnen en ik denk dat je met wat creativiteit echt nog wel wat ideetjes kunt vinden.

 

Zou het helpen als er met je mee gedacht wordt wat je zonder gebruik van jouw pand nog zou kunnen proberen om geld te verdienen?

 

Ik weet het niet, ik roep ook maar even wat.

 

Sorry voor de typfouten, mijn toetsenbord is aan vervanging toe.

Link naar reactie
  • 0

Pittig verhaal.

 

Optie A is: ga zo snel mogelijk open, ook al mist er nog iets (wat eigenlijk?). Meestal zit de blokkade om open te gaan in je hoofd en merken je (eerste) klanten het verschil toch niet.

 

Optie B is: persoonlijk failliet gaan en dan mag je de komende 3 jaar rondkomen van € 20 per week.

 

Ik zou voor optie A gaan.

Jortt: Boekhouden met een Glimlach! http://www.jortt.nl

Scrum - Agile - Marketing - Sales - Lean

Link naar reactie
  • 0

Het gaat om een teambuildingsactiviteit op een vaste locatie, met veel potentiele klanten.

Als teambuilding je talent is, zou die ook locatie-onafhankelijk inzetbaar moeten zijn. Als de locatie van doorslaggevend belang is, zou Plan B ook kunnen bestaan uit het bij gelegenheid huren van vergelijkbare locaties.

 

Of daar nog tijd voor is, valt te betwijfelen. Het klinkt alsof je jezelf in de hoek geverfd hebt. Het gedrag van de accommodatie-eigenaar is tamelijk onlogisch (als de beschrijving klopt) want iemand die leeft van verhuur heeft er geen belang bij om zijn huurders het ondernemen onmogelijk te maken.

 

Al met al lijkt dit op een verhaal waar belangrijke hoofdstukken aan ontbreken. Dat reduceert de kans dat iemand nog eens zesduizend euro schuift (of was het nou 4000 euro?)(of toch maar 2000 euro?) tot het nulpunt. Tijd voor Plan C!

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    12 leden, 191 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.