loading
Ga naar inhoud
Delta
Verberg

Accountant voor affiliate marketing (complexe situatie)

vraag

Ik ben op zoek naar een accountant die ervaring heeft met online affiliate marketing. Bij voorkeur in regio Rotterdam.

 

Over mijn situatie met affiliate marketing:

Ik heb zakelijke klanten verspreid over de wereld, die mij betalen op basis van pay-per-lead. Lastig in deze branch/systeem is dat i.p.v. dat de ondernemer zelf zijn verkopen trackt, de klant dit doet. (De sale komt immers direct bij de klant binnen.) De klant geeft inzicht in de verkopen via zijn website. De klant betaalt vervolgens (meestal 2x per maand op vaste datums) uit aan mij indien een minimum bedrag aan sales bereikt is. (Ik heb pas recht op dat bedrag indien dat bereikt is.)

In de branch gaat het betalen bijna altijd in amerikaanse dollars, wat het boekhouden complexer maakt. Ook gaat de uitbetaling meestal via payment processors (dit zijn geen banken, maar lijken er wel op). Om mijn kosten bij de payment processors te reduceren, laat ik uitbetalingen opstappelen bij de payment processors, voordat ik het bedrag laat overmaken naar mijn zakelijke rekening bij een Nederlandse bank. Om wisselkoers laat te houden, gebruik in een USD rekening bij een nederlandse bank, en boek dit vervolgens over naar mijn EUR rekening bij die bank.

 

Ook speelt het voor btw een rol of een zakelijke klant wel/niet als ondernemer gezien kan worden. Ik moet dit aan kunnen tonen. Ook worden ondernemingen van zakelijke klanten regelmatig overgenomen door een andere bedrijven (zelf in een ander land), zonder dat ik daar van op de hoogte wordt gesteld.

 

Een geldstroom van een lead is bij mij als volgt:

lead -> verzameling van leads wordt uitbetaald naar de payment processor -> verzameling van uitbetalingen bij de payment processor wordt overgemaakt naar USD rekening -> verzameling van payment processor uitbetalingen wordt overgemaakt naar EUR rekening.

 

Dit maakt het naar mijn mening een zeer complexe situatie. Niet alleen de boekhouding, maar ook welke fiscale regels van toepassing zijn.

Van wat ik op het Internet zie is dat verschillende adviseurs verschillende meningen hebben, en er zelfs onduidelijkheid is bij de Belastingdienst. Het lijkt me daarom zonde om naar een willekeurige accountant te gaan.

 

Wie weet een account met ervaring in affiliate marketing (of in online diensten) in bij voorkeur regio Rotterdam?

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

3 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik ken niet zo'n accountant....

 

Wel zou ik de uitbetalingen zich niet laten opstapelen bij de payment processors, maar telkens als je een betaling van een klant ontvangen hebt dit op je zakelijke bankrekening laten binnenkomen. Zo heb je overzicht en kun je voor elke betaling een factuur maken (zonder BTW, indien het een bedrijf buiten Europa betreft).

Ook zou ik er wel zo goed mogelijk achteraan gaan wie de nieuwe eigenaar is als een een klant wordt overgenomen. er moeten wel de juiste gegevens op je factuur staan. Dat ze via een paymentprocessor uitbetalen, maakt niet uit. de betaling komt van hen.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

 

Wat een interessante case! Op je eerste vraag over dit onderwerp kreeg je niet veel reacties, een tijdje geleden. Heb je al op affiliateforum geprobeerd om collega's te vinden met vergelijkbare problemen?

 

Een deel geldt voor alle affiliate publishers, een deel heeft te maken met een internationale dimensie die minder vaak voorkomt. Kan het zijn dat je beter gediend bent met een Britse boekhouder en eventueel een opzet waarbij je inkomen via een ander land loopt?

 

Het is lastig om in te schatten of er genoeg vergelijkbare ondernemers zijn om een boekhouder of accountant te suggereren om zich te specialiseren. De regels zijn immers helemaal niet ingericht op deze vorm van ondernemen.

 

 

 

 


Stelt al sinds 2003 vragen op dit forum. 🍾   En helpt soms andermans vragen te beantwoorden. 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Het is wel heel belangrijk dat je het goed inricht met oog op de BTW in deze. Hoe je dus de verschillende soorten afnemers gaat identificeren (waar zij gevestigd zijn dus!) en de BTW afdracht gaat bepalen en vastleggen.

 

Hoe je dat moet doen is erg afhankelijk van wat je uit de verschillende systemen kan krijgen qua informatie.

Het lijkt mij ook heel handig om samen met iemand met verstand van zaken dit allemaal door te nemen. Met de beschikbare informatie bij de hand dus.

 

Er zijn veel richtlijnen over dit onderwerp, daar moet je wel rekening mee houden. Als het om binnen de EU gaat dan, wel te verstaan. Daar buiten zal dit in de praktijk niet spelen.

 

Over welke omzetbedragen (per jaar bijvoorbeeld) praten wij eigenlijk?

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 2 leden online en 60 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké