• 0

Mijn huidige werkgever wil mijn contract beëindigen en mij inhuren mag dat? II

Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje de starter van het topic https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=50;action=display;threadid=58123

 

Ik werk net geen 3 jaar full-time voor een buitenlandse werkgever. Ik ben enig werknemer voor de Nederlandse bv van het bedrijf. Ik heb altijd goede beoordelingen gehad en heb ik nog steeds. Kortom ze willen mij niet kwijt.

 

In de afgelopen jaren blijkt de Nederlandse BV verlies te hebben gedraaid,

2013 startjaar: hoge opstartkosten

2014 goed jaar(ook in de plus ge-eindigd)

2015 slecht jaar(verlies van 30k)

2016 ziet er behoorlijk goed uit, echter komen zij uit op 15k verlies

2017 ziet er helemaal goed uit

 

Mijn voorgaande leidinggevende heeft mij altijd zeer goede cijfers laten zien welke achteraf niet blijken te kloppen. Door het slecht jaar 2015 wil men nu stappen ondernemen om de kosten te reduceren. Of ik freelance voor hun wil gaan werken.

 

Ik zit hier in eerste instantie niet op te wachten(of mis ik voordelen?) aangezien ik een vast contract heb met een goed salaris (incl leaseauto). Daarbij kan/mag ik mijn dag zelf invullen wat erg handig is met jonge kinderen welke weggebracht moeten worden. Verder 35 vakantiedagen per jaar.

 

Ik ben wel bezig met een nieuwe job waar ik voor gevraagd ben maar het is nog maar de vraag of die vacature echt komt en of ik dan ook aangenomen wordt.

 

Dus voor nu moet ik maar even op de huidige situatie focussen lijkt mij. Enkele opties:

 

[*]1. niet accepteren, wordt afwachten wat er dan gaat gebeuren. Risico is ontslag en zij zoeken een andere freelancer

[*]2. mij laten ontslaan, transitievergoeding ontvangen en freelance voor oude werkgever gaan werken(soort van meewerken dus)

[*]3. ziek melden en zo lang mogelijk rekken, dit is niet hoe ik wil/ben maar als dit financieel en qua zekerheid het beste is....

 

 

Optie 2 willen zij het liefst alleen ik voorzie toch wel een hoop problemen.

1.Ik maak 50.000km per jaar voor mijn werk, dit zal ik dan met eigen(nog aan te schaffen) auto moeten doen. Hoe kan ik dit ooit rendabel voor mijzelf maken?

 

2.De klant van mijn huidige werkgever is behoorlijk veeleisend en directief. Dit werkt natuurlijk rechtstreeks door naar mij. Zij bepalen zo'n beetje of en wanneer ik vakantie mag hebben, 3 weken zomervakantie is not done, 2 weken is al moeilijk. Ook wordt ge-eist dat ik 2x per week alle locaties(variërend van 1-4 stuks tegelijk) door heel Nederland moet bezoeken en binnen 48 uur moet rapporteren, oftewel 1 dag op pad, 1 dag rapporteren, 1 dag op pad, 1 dag rapporteren en dan de vrijdag alle randzaken zoals plannen schrijven, reageren op vragen, administratie. Ik moet een paar keer per jaar ook 's-nachts inspecties uitvoeren.

 

Ik kan het met 40 uur net doen op dit moment. Er zit namelijk veel reistijd in om alle locaties minimaal 2x per week te inspecteren.

 

Dit alles zorgt er voor dat ik eigenlijk voor niemand anders kan werken. Dus van zelfstandigheid geen sprake

Eigenlijk willen ze dus gewoon dat ik voor een lagere prijs ga werken(zij denken dat een freelancer goedkoper is) en kunnen daarbij mij ook nog eens bij een kleine werkdip mij met "onbetaald verlof". Tijdens mijn vakantie's sturen ze dan een goedkope kracht uit eigen thuisland welke het werk even waar neemt + ze hoeven mij niet door te betalen.

 

Iemand die mij in deze wil/kan adviseren?

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

22 antwoorden op deze vraag

  • 0

Beste Appie,

 

Gaat niet werken zo, inderdaad is in de voorgestelde situaties zelfstandigheid ver te zoeken, er is ook geen sprake van meerdere opdrachtgevers en ik begrijp dat er een zekere gezagsverhouding blijft bestaan, dus verkapt voortgezet dienstverband ligt op de loer. Dat betekent voor de huidige werkgever nog steeds dezelfde fiscale consequenties.

 

Beste is dus dit aan de werkgever voor te leggen en erop te wijzen dat dit een probleem is dat bij de werkgever thuishoort. Mocht dan ontslag volgen, zal er inderdaad een transitievergoeding verschuldigd zijn.

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

dus verkapt dienstverband ligt op de loer

Sterker nog: dit is geen verkapt dienstverband maar een voortgezet dienstverband

 

Inderdaad, I stand corrected, thnx!

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 1

Iemand die mij in deze wil/kan adviseren?

Hoewel dit maar zijdelings een ondernemersvraag is, zal ik toch proberen om hier en daar antwoorden geven op de zaken die relevant kunnen zijn voor andere ondernemers met werknemers - en de beweegredenen voor werknemers en werkgevers om iets wel of niet te doen.

 

Allereerst de hoofdvraag. Kan een werkgever zomaar je contract beëindigen? Nee, behalve dan met toestemming van jezelf of van het UWV (edit: of sinds 1 juli 2015 de kantonrechter [met dank aan RT]). En kan die werkgever je vervolgens zomaar weer inhuren als freelancer? Nee, behalve dan met toestemming van wederom jezelf en de Belastingdienst (verkapt dienstverband).

 

Een werknemer heeft maar heel zijdelings iets te maken met de prestaties van het bedrijf. Het enige dat in feite relevant is tussen werkgever en werknemer is het arbeidscontract. En daar heb je vervolgens twee smaakjes in: wordt dat contract wel of niet gerespecteerd? Als werknemer kun je je redelijk star opstellen op dit punt. Er ligt namelijk een getekend contract en je mag er dan ook vanuit gaan dat de werkgever daar uitvoering aan geeft. Ongeacht de hoeveelheid impliciete of expliciete druk die daarbij wordt uitgeoefend, hoef je eigenlijk op geen enkel verzoek tot aanpassing in te gaan. Waar zou je anders die handtekening voor hebben gezet?

 

Vanuit jouw positie geredeneerd zou ik ook eigenlijk geen enkele reden zien om met aanpassingen in te stemmen. Wat is jouw belang om ten nadele van jezelf het contract te ontbinden?

 

De werkgever zou kunnen aanvoeren dat anders het bedrijf failliet gaat. Maar in dat geval is je contract ook ontbonden (en krijg je nog een maand doorbetaald door het UWV). Dus het vooraf zélf opzeggen van je arbeidscontract is onzekerder dan het uiterste alternatief.

 

Vervolgens zou de werkgever nog kunnen dreigen met ontslag. Hiervoor hebben ze dan alleen wel een ontslagvergunning voor nodig van het UWV of de kantonrechter. En die krijg je niet meer zo makkelijk. Als je altijd goed hebt gefunctioneerd, dan kan dat ontslag dus niet op grond van disfunctioneren. Maar zo te zien heeft het bedrijf verder de cijfers al iets kunnen verbeteren (steeds minder verlies in de toekomst), waardoor een ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen óók lastig wordt (tenzij ze jouw freelancing al in de voorspelling hadden meegenomen). Maar zelfs áls ze wel een akkoord krijgen van het UWV, dan ben je daarna nog steeds niet slechter af. Je hebt dan alsnog een ontbonden contract (met een opzegtermijn, transitievergoeding en ww).

 

Maar goed, je kunt je werkgever willen 'helpen' en akkoord gaan met ontslag. Wat dan? Je gaf terecht al aan dat het vreemd is dat de werkgever denkt dat freelancen goedkoper voor hem zal zijn. Dat is het namelijk niet (althans, dat zou niet moeten). Als je nu 50.000 euro bruto verdient (191,57 euro per werkdag), is de werkgever daar bovenop nog eens 10.000 euro aan premies kwijt. Als je gaat freelancen, zul je nog steeds diezelfde 60.000 euro moeten vragen. En die moet je dan ook nog verdelen of de werkbare dagen (dus 265,48 euro per werkbare dag).

 

Je hebt ook nog met de fiscus te maken. Ik vraag me serieus af of die dit zal pikken. Er zou in mijn ogen namelijk gewoon sprake zijn van een voortgezet dienstverband in plaats van zelfstandigheid. Ik weet niet of de werkgever erg vrolijk wordt van het vooruitzicht dat alles alsnog weer wordt teruggedraaid. Maar op zich is dat ook geen overweging voor de werknemer - of zou dat niet moeten zijn.

 

De optie van ziek melden wordt overschat. Als een werknemer zich namelijk onterecht ziek meldt, kan de werkgever binnen redelijke grenzen de loonbetalingen opschorten of simpelweg stoppen. En in dat geval is er ook meteen een valide reden voor je ontslag. Dat komt dus je 'zekerheid' niet ten goede.

 

Als het nou echt zo is dat je je werkgever ter wille zou willen zijn, dan kun je hem vriendelijk aangeven dat je erg blij bent met zijn arbeidscontract en je geen reden ziet om het te ontbinden. Geef ook aan dat de optie van freelancen geen optie is, omdat het géén kostenreductie oplevert en dat er mogelijk sprake is van een verkapt dienstverband.

 

Als de werkgever echt - in jouw ogen - aannemelijk maakt dat het bedrijf anders kopje-onder gaat en dat de loonkosten de enige knop nog is waar ze aan kunnen draaien, dan zou je heel misschien nog kunnen overwegen om de secundaire (vakantiedagen bijv) - of zelfs primaire (loon) arbeidsvoorwaarden te heronderhandelen. Er zit namelijk nogal wat ruimte tussen de (wettelijke) 20 vakantiedagen en jouw 35 vakantiedagen. Maar ook op dit punt zou ik dat als werknemer niet zelf voorstellen. Dat is echt iets voor de werkgever om voor te stellen. En het is vervolgens aan jou om daar wel of niet akkoord mee te gaan.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de snelle reacties!

 

Wellicht handig om te weten.

Administratief is het moederbedrijf nogal onkundig, simpel voorbeeld, ik heb een 2-3 dagen in het buitenland voor het buitenlands moederbedrijf inspecties gedaan, behoorlijke onkosten(vliegtickets/hotel/vervoer) gemaakt. Deze werden op de nederlandse BV afgeboekt, maar van inkomsten weer terugboeken is geen sprake geweest. Dit heb ik hun uit moeten leggen :'( dat het zo niet werkt en dat het (hetzij beperkt) drukt op de resultaten van de Nederlandse BV.

 

Het liefst zou ik gewoon doorgaan zoals het nu gaat, vooral met de huidige vooruitzichten. Het werk met de klant is behoorlijk leuk en met mijn huidige werkgever heb ik eigenlijk alleen problemen met vakantie's e.d. Dus om dit misschien mogelijk te maken heb ik voor hun maar een nieuwe prognose gemaakt, wellicht dat ze nog even door willen.

 

Aangezien mijn werkgever een nogal onaangename houding aanneemt omdat ze mij de freelance hoek in willen duwen weet ik niet of ik hun wel wil behoeden voor verkapt/voortgezet dienstverband. De kans is dan aannemelijk dat ze een andere goedkopere kracht gaan zoeken, of misschien wel 2 part-time.

 

Wat zouden de mogelijke gevolgen voor mijn huidige werkgever kunnen zijn?

En wat zouden de gevolgen voor mij zijn als ik op deze manier ga freelancen?

wanneer de fiscus/uwv (achteraf) ziet dat het een verkapt dienstverband is?

 

@prinsrachid

Bedankt voor je erg duidelijk en omvangrijke antwoorden!

 

Ik vraag me af of 30k verlies in het afgelopen jaar een valide reden is voor ontslag(volgens het UWV) om economische redenen. Ik weet wel waar het door komt, ik heb in de eerste 5 maanden (van 2015) tijdelijk een collega gehad, had niet gehoeven, de werkvoorraad was er niet naar namelijk. In 2014 was die voorraad er wel en zodoende hebben ze hem toen aangenomen, maar eigenlijk te laat ontslagen. Uiteraard niet mijn beslissing.

 

Ik ga zowieso niet akkoord met ontbinding (ik hoop het UWV ook niet) dit ivm WW recht en NHG. Dat heb ik al laten weten. De volgende vraag was of ik daarna wel wilde freelancen, hier sta ik niet positief maar ook niet meteen negatief tegenover als ik moet kiezen tussen WW en Freelance namelijk.

 

Ziek melden is dus inderdaad geen optie, ik hou er ook niet van maar omdat ik dusdanig onder druk wordt gezet met dat ik moet kiezen tussen ontslag of freelance heb ik hem er toch bij gezet als optie. Ze willen dat ik nu met een freelance tarief ga komen.

 

Draaien aan mijn salaris knop is niet het enige wat ze kunnen doen

 

[*]-Ze hebben een veel te dure lease-auto voor mij

[*]-Ze betalen behoorlijke beheer/administratiekosten

[*]-Veel te dure telefoonabonnement(en)

 

Dit is allemaal gedaan door mijn voormalig leidinggevende(in dienst van buitenlandse moederbv), dat drukt nu de resultaten helaas. Contracten uitzingen en goedkopere aangaan lijkt mij beter. Mijn voorgaand leidinggevende is met de noorderzon vertrokken met een puinhoop achterlatend.

 

@RT

Ondernemersvraag? In-direct wel, ivm het mogelijk zelfstandig gaan.

 

 

Link naar reactie
  • 1

Iemand die mij in deze wil/kan adviseren?

Hoewel dit maar zijdelings een ondernemersvraag is

Ik zie eigenlijk geheel niet in hoe dit een ondernemersvraag is, maar die scope lijkt de laatste tijd soepel te worden toegepast.

 

Kan een werkgever zomaar je contract beëindigen? Nee, behalve dan met toestemming van jezelf of van het UWV.

UWV komt alleen te pas bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen (i.c. wellicht het geval) óf bij langdurige arbeidsongeschiktheid (>2jr). In alle andere gevallen moet de werkgever naar de rechter.

 

En kan die werkgever je vervolgens zomaar weer inhuren als freelancer? Nee, behalve dan met toestemming van wederom jezelf en de Belastingdienst (verkapt dienstverband).

Daar heeft de belastingdienst helemaal niks mee te maken, behalve dat ze wellicht uitgaan van fictief dienstverband.

 

 

 

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0
Daar heeft de belastingdienst helemaal niks mee te maken, behalve dat ze wellicht uitgaan van fictief dienstverband.

Nee. Dit is geen fictief dienstverband, maar een echte (een al dan niet verkapt voorgezet dienstverband). In tegenstelling tot bij een fictief dienstverband, komt dit dus met alle bijbehoren rechten voor de werknemer.

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Daar heeft de belastingdienst helemaal niks mee te maken, behalve dat ze wellicht uitgaan van fictief dienstverband.

Nee. Dit is geen fictief dienstverband, maar een echte (een al dan niet verkapt voorgezet dienstverband). In tegenstelling tot bij een fictief dienstverband, komt dit dus met alle bijbehoren rechten voor de werknemer.

Daar ging mijn opmerking niet over Norbert.

 

Rachid stelde dat de werkgever TS alleen als freelancer zou mogen aannemen met toestemming van de BD. De BD heeft daar niets mee te maken, zij kan slechts van mening zijn dat er sprake is van een fictief dienstverband (en bijbehorende inhoudingsverplichtingen etc). Hetgeen niets afdoet aan de vraag of er wel of geen sprake is van een eventueel verkapt dienstverband, laat staan de vraag of een werkgever toestemming behoeft.

 

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0

Ze willen dat ik nu met een freelance tarief ga komen.

Je kunt pas met een tarief komen, als je freelancer bent. Dan ben je niet. Je bent werknemer. Een werkgever kan niet van een werknemer eisen dat ze met een freelance-tarief komt. Dat slaat nergens op.

 

Draaien aan mijn salaris knop is niet het enige wat ze kunnen doen

 

[*]-Ze hebben een veel te dure lease-auto voor mij

[*]-Ze betalen behoorlijke beheer/administratiekosten

[*]-Veel te dure telefoonabonnement(en)

 

Dit is allemaal gedaan door mijn voormalig leidinggevende(in dienst van buitenlandse moederbv), dat drukt nu de resultaten helaas. Contracten uitzingen en goedkopere aangaan lijkt mij beter.

Ah kijk! Dan heb je toch al iets in handen. Als het bedrijf je ontslag zou willen aanvragen wegens bedrijfseconomische redenen, dan moet de werkgever dat gemotiveerd verzoeken bij het UWV. Dat betekent dus dat ze met de billen bloot moeten om die redenen aannemelijk te maken.

 

Zodra het UWV dat heeft ontvangen, stuurt het UWV onmiddellijk een kopie van dat gehele verzoek door naar jou. Alle bovenstaande punten kun je dan gebruiken om de bedrijfseconomische redenen te weerleggen en een ontslagvergunning te voorkomen.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de toelichtingen

 

De kans is behoorlijk aanwezig dat ze mij proberen te ontslaan. Liefst hebben ze natuurlijk dat ik zelf met de freelance akkoord ga en ze het contract laat ontbinden. Ik heb al duidelijk aangegeven(ook opgenomen) dat ik dit niet wil/kan ivm NHG en WW regeling in Nederland.

 

Dus ontslag aanvraag(wordt nog een hele zaak gok ik)

1. ze krijgen geen ontslag vergunning

2. ze krijgen een ontslag vergunning, ik krijg een schamele transitievergoeding voor de afgelopen 3 jaar en kom ik de WW

 

Vervolgens vertel ik UWV dat ik als zzp'er toch wat uren kan/mag maken voor oude werkgever, UWV blij dat ik niet meer (volledig) in de WW zit. Of gaan ze dit bij voorbaat blokkeren?

 

Vervolgens gaan mijn huidige werkgever mij freelance opdrachten geven voor zo'n beetje full-time, ze oefenen een behoorlijke regie uit op mijn werk zoals ze nu al doen. In principe veranderd er werkinhoudelijk niets namelijk.

 

Wie of wat kan hier achter komen en wat voor gevolgen heeft dat voor mij en mijn werkgever?

 

 

Link naar reactie
  • 0

@RT

Ondernemersvraag? In-direct wel, ivm het mogelijk zelfstandig gaan.

Mwah, als werknemer uitsluitend op papier verder gaan als 'ondernemer'. Los van vaststelling dat er dan alsnog sprake zal zijn van een dienstverband.

 

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
  • 0

Vervolgens vertel ik UWV dat ik als zzp'er toch wat uren kan/mag maken voor oude werkgever, UWV blij dat ik niet meer (volledig) in de WW zit. Of gaan ze dit bij voorbaat blokkeren?

 

als je vanuit de startersregeling wilt starten wordt dat inderdaad geblokkeerd, een van de eisen is dat je geen werkzaamheden gaat verrichten voor je voormalig werkgever.

 

en als je zonder startersregeling gaat "zzp-en" bij je oude werkgever dan loop je exact dezelfde risico's als eerder aangegeven mbt voortgezet dienstverband

 

kortom gaat hem niet worden.

Link naar reactie
  • 0

Wie is die (voorgaande) leidinggevende?

 

Waar is de buitenlandse partij gevestigd?

 

Ik zie slechts een gevaar als de BV failliet gaat...

 

Groet,

 

Highio

 

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

even advocaat van de duivel spelen hoor:

 

is er ook een mogelijkheid, want ik hoor je best negatief, dat de werkgever helemaal van je af wil?

Via een dergelijke constructie als voorgesteld, en je dan vervolgens niet meer inhuren, meteen of zeg na een jaartje, komen ze ook gemakkelijk van je af.

Link naar reactie
  • 0

Goed punt van Realist,

 

Dat, plus de eliminatie van de mogelijkheid van TS om als 'zelfstandige' bij dat bedrijf verder te kunnen, maakt dat dit m.i. geen ondernemersgerelateerde kwestie meer is.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Mwah, misschien is het zelfs een optie als AppieH als topic starter de Nederlandse BV voortzet.

 

Dit soort situaties is zo actueel, dat ze naar mijn idee interessant zijn voor medewerkers (werknemers) én ondernemers, maar daar kan een modcollectief anders tegenaan kijken.

 

TS zou zich kunnen gaan oriënteren op de voor- en nadelen van ondernemerschap afgezet tegen zijn huidige situatie. Ik vrees dat de huidige werkgever/werknemer-relatie niet zomaar zal blijven bestaan op langere termijn.

 

Hij heeft zicht op werkvoorraad, benodigde personeelscapaciteit en klantcontact. Vooralsnog wordt gesproken over één klant, maar waarom zou dat niet uitgebreid kunnen worden met een beetje ondernemerschap (diversificatie of flexibiliteit)? Het vele reizen klinkt niet bepaald efficiënt.

 

Groet,

 

Highio

 

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Wie is die (voorgaande) leidinggevende?

Waar is de buitenlandse partij gevestigd?

Ik zie slechts een gevaar als de BV failliet gaat...

 

Groet,

Highio

Die voormalig leidinggevende is iemand die door de eigenaar blindelings vertrouwd werd, hij hield een vrij eigenzinnige aanpak aan om het maar netjes te zeggen, echter de resultaten over alle landen waar meer dan goed te noemen. In de praktijk waren er landen welke erg slecht draaiden(daar viel NL niet onder) de dikke winsten uit andere landen werden wat lager op papier gezet, en de slechtere landen werden wat opgehemeld. Tot het moment kwam dat de eigenaar meer inzicht eiste en kreeg, toen is de eigenaar er meer bovenop gaan zitten en heeft hij snel ontslag genomen en zelfs een aantal klanten meegenomen.

 

De resultaten van het moederbedrijf incl alle bijbehorende landen is wel zeer goed te noemen weet ik. In de zin van of het moederbedrijf omvalt dat gebeurt niet zo snel, de NL BV zouden ze in geval van nood misschien wel kunnen laten springen. Als de BV failliet gaat wordt het een kwestie van WW toch? Dus zoveel erger is het niet dan het nu is zeg maar.

 

Het buitenlands moederbedrijf is gevestigd in 1 der zuidelijke Europese landen.

Ik hou het liever even zo anoniem mogelijk als jullie het niet erg vinden.

 

even advocaat van de duivel spelen hoor:

 

is er ook een mogelijkheid, want ik hoor je best negatief, dat de werkgever helemaal van je af wil?

Via een dergelijke constructie als voorgesteld, en je dan vervolgens niet meer inhuren, meteen of zeg na een jaartje, komen ze ook gemakkelijk van je af.

Mocht ik de indruk wekken dat ik negatief tegenover het bedrijf sta dan heb ik dat wellicht verkeerd geschetst.

De werkgever wil 100% de kosten drukken, het liefst met mijn medewerking(dus niet via UWV ontslagvergunning e.d.) zij willen mij voor een lager tarief aannemen op freelance basis. Wat denk ik ook meespeelt is dat ik bij hun/onze klant behoorlijk goede punten heb gescoord de afgelopen jaren met bevindingen tijdens mijn inspectie's. Dus als ze mij zouden willen ontslaan dan gaan er een hoop vragen komen vanuit de klant. Deze klant is aanwezig in alle landen waar mijn werkgever ook actief is. Dus negatief ben ik zeker niet, ik wil het liever realistisch en analyserend noemen. Het enige wat mij stoort is het gedoe met vakantie's, de kwaliteiten van de collega's van het moederbedrijf waar ik af en toe contact mee heb en als laatste de manier hoe ze het nu spelen.

 

Ze zetten in een zeer korte tijd, compleet vanuit het niets een hoop druk(nog wel vragend) op het freelance verhaal, ik moest binnen 2-3 dagen met een tarief komen zodat we het binnen 1-2 week konden regelen, dit is inmiddels 3-4 week incl week vakantie geworden. Ook omdat zij aardig wat dingen moesten uitzoeken. Ze wisten namelijk niet eens dat ze een leaseauto+contract hadden lopen ???

 

Wat ik wel verwacht is dat ze mij altijd als freelance zullen aanhouden ondanks dat ze mij toegezegd hebben mij weer aan te nemen als de situatie mbt cijfers verbeterd is.

 

Mwah, misschien is het zelfs een optie als AppieH als topic starter de Nederlandse BV voortzet.

 

Dit soort situaties is zo actueel, dat ze naar mijn idee interessant zijn voor medewerkers én ondernemers, maar daar kan een modcollectief anders tegenaan kijken.

 

TS zou zich kunnen gaan oriënteren op de voor- en nadelen van ondernemerschap afgezet tegen zijn huidige situatie. Ik vrees dat de huidige werkgever/werknemer-relatie niet zomaar zal blijven bestaan op langere termijn.

 

Hij heeft zicht op werkvoorraad, benodigde personeelscapaciteit en klantcontact. Vooralsnog wordt gesproken over één klant, maar waarom zou dat niet uitgebreid kunnen worden met een beetje ondernemerschap (diversificatie of flexibiliteit)? Het vele reizen klinkt niet bepaald efficiënt.

 

Groet,

 

Highio

Ik denk dat het een kwestie is van even die dure contracten uitzitten of afkopen dan kijken wat een goede prijs/kwaliteit verhouding biedt. Kwestie van 1,5 jaar nog met beperkte winst(maar zeker geen verlies) dan is het duurste(auto) contract afgelopen.

 

De Nederlandse BV voortzetten, klinkt goed want dan kan ik laten zien hoe het wel moet, zonder eigenwijs proberen te zijn denk ik dat ik met mijn internationale ervaring bij professionele Nederlandse bedrijven beter in staat ben dan het "team" van mensen wat er nu af en toe mee bezig is.

 

Ik heb om het makkelijk te houden even 1 klant genoemd, buiten het feit dat ik totaal geen accountmanager o.i.d. ben heb ik toch een klant weten binnen te halen. Commerciële activiteiten is iets waar ik zeer weinig ervaring mee heb. Werk creëren binnen huidige klanten ligt mij dan wel weer. Die extra klant raken ze ook kwijt als ze mij ontslaan, dat weten ze. Mijn inziens is er totaal geen prioriteit geweest voor commerciële ontwikkeling in NL, ik heb het zelfs zwart op wit in een email van de eigenaar, dat hij het te druk had met andere zaken en erop vertrouwde dat het goed ging in NL. Tja wat is goed, zowel hij als ik hebben altijd de verkeerde cijfers gezien.

 

Het vele reizen ontkom je eigenlijk niet aan. De klant gaat ergens 2-3 maanden werken, hier doen wij dan minimaal 2x per week een inspectie. Die locatie's zitten echt door heel Nederland van N-Z en van O-W. De klant hecht grote waarde aan "vaste gezichten" op haar locatie's. Dus 3-4 freelancers door het land voor een paar uurtjes inzetten is geen optie. Ik ben in principe hun ogen en oren en expert waar ze op vertrouwen. Landelijke inspectie instellingen hebben de afgelopen maanden bevestigt dat ik mijn werk goed doe aangezien ze geen non-conformity's gevonden hebben.

 

Als ik het dus goed begrepen heb is het in principe onmogelijk om als freelancer aan de slag te gaan bij mijn huidige werkgever met behoudt van WW.

 

Dan blijven er weinig opties over:

1. ik ga de Nederlandse BV runnen

2. ze proberen mij te ontslaan, dit lukt -->WW

3. ze proberen mij te ontslaan, dit lukt NIET -->huidige contract wordt gewoon voortgezet

4. ik krijg die andere baan en vertrek bij mijn huidige werkgever, dat zou deze maand dan bekend moeten worden.

 

Als laatste hoop ik dat het topic open mag blijven wellicht dat andere lotgenoten er wat aan hebben.

Link naar reactie
  • 0

De kwestie is best interessant als je er wat breder naar kijkt.

 

Er is een Zuid-Europees bedrijf dat diensten levert (klinkt een beetje als een soort inspectiedienst, wellicht gekoppeld aan een specifieke technologie of machinerie) aan een select aantal internationale afnemers. Topicstarter (TS) werkt als lokaal vertegenwoordiger voor een lokale BV die ooit is opgezet door iemand die deze dienst in verschillende landen heeft uitgevent.

 

Door ondernemersbril bekeken klinkt dit probleem ook als een kans.

 

Eerste vraag: hoe belangrijk is de kennis, de ervaring en de connecties van de persoon waar het hier om draait? Hoe vervangbaar ben je? Voor je opdrachtgever én voor die ene klant?

 

Tweede vraag: waarom is er slechts één klant in Nederland? Is er verder geen markt meer? Geldt dat ook voor België, Duitsland en andere omringende landen?

 

Derde vraag: is denkbaar dat het probleem van de werk/opdrachtgever opgelost kan worden door voor Nederland (en eventueel omringende markten) een andere opzet voor te stellen en de marktbenadering iets aan te passen?

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Er worden hier terecht opgemerkt dat geen ''echte'' ondernemersvraag is.

Persoonlijk vond ik dit een interessante discussie.

Tenslotte kunnen we allemaal in een dergelijke situatie terechtkomen. Daarom is enige ruimte voor een afwijkende discussie best wel handig.

 

 

 

TS overweegt een aantal opties, en een daarvan is ondernemer worden

Link naar reactie
  • 0

Als laatste hoop ik dat het topic open mag blijven wellicht dat andere lotgenoten er wat aan hebben.

Mod reactie: Dit topic staat open en blijft dat ook.

Het verschil met gelijksoortige vragen die wél gesloten zijn, is dat jij als vraagsteller de intentie hebt - of de mogelijkheid onderzoekt - om als zelfstandige te gaan opereren.

Edit: Realist had dezelfde conclusie al getrokken

In de gesloten topics was er juist geen intentie tot zelfstandig ondernemerschap

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Ik vind t wel een beetje zwak, TS heeft geen enkele intentie om ondernemer te worden.

Een scherpe focus op actief en innovatief ondernemerschap? ::)

 

Hij wil hetzelfde werk blijven doen als hij nu als werknemer doet. Hij geeft nota bene zelf aan dat hij in principe niet zit te wachten om hetzelfde werk als freelancer te gaan doen én dat hij ook niet voor iemand anders kan gaan werken. Zelfstandig ondernemerschap? ???

 

 

 

 

That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 198 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.