• 0

Problemen met de belastingdienst, klacht indienen vs. reputatie

Ls,

 

In het kort: Ik heb het klachtenformulier gedownload en wil het opsturen; ik vraag mij af in hoeverre ik mijzelf hiermee niet meer in de vingers snij en nog kafkaïaanser(?) zal worden behandeld.

Casus:

Ik ben een ZZp'er en april vorig jaar gestart, KVK en BTWnr verkregen.

Ik heb onlangs mijn voorlopige aangifte 2015 aangepast en mijn startersaftrek als negatieve ondernemingswinst opgevoerd in BOX1.

Dat mocht; ik ontwikkel software en heb al kosten maar geen omzet; had ik over gebeld.

 

De inspecteur heeft dit afgewezen wegens niet bekende bedrijfsactiviteiten.

Na een telefonisch overleg heb ik een bezwaar aangetekend met de benodigde bijlagen en de startersaftrek uit 2015 verwijderd.

Na, met na elke stap en tegenbericht een her-overleg met de betreffende inspecteur, heeft hij het als volgt opgelost: De wijzigingen hebben in 2015 een teruggaaf van wat euro's opgeleverd maar geen vermelding van de startersaftrek.

Weer contact opgenomen; "Dit klopt, na verwerking van het bezwaarschrift zal de startersaftrek worden toegepast."

En inderdaad maar helaas; ik heb nu een voorlopige voor 2016 gekregen met daarin de gevraagde startersaftrek die per maand zal worden uitgekeerd.

Weer contact opgenomen; hij kon er niks meer aan doen omdat ik te vaak 2015 zou hebben gewijzigd en deze nu zou zijn "vastgelopen". Het beste dat ik koen doen was 2016 te cancelen en een definitieve voor 2015 inleveren.

Volgens de belastingtelefoon slaat dit nergens op.

Dus heb ik geprobeerd een afspraak te maken met kantoor Amsterdam. Dat kon absoluut niet.

Na heel lang mijn relaas en twijfels te herhalen zou ik afgelopen vrijdag worden gebeld voor een eventuele afspraak.

Ze hebben dus niet eens gebeld.

 

En passant heb ik een brief gekregen dat er in januari een bedrag zou zijn afgeschreven wegens een onbestemd openstaand bedrag uit 2013.

Na bellen bleek de belastingen er zelf ook niet uit te komen, ik zou een overzicht krijgen met de bedragen en verrekeningen die hiertoe hebben geleid en volledige jaaropgaaf van 2012 en 2013.

Dat overzicht heb ik niet mogen ontvangen en de jaaropgaaf had als blad 1 mijn gegevens en de eraan geniete rest van een willekeurig ander persoon (dat duurde ook even voordat ik dat doorhad).

 

Dit is toch niet meer serieus te nemen?

 

Ik zit hier echt te koken van irritatie en voordat ik nu de startersaftrek binnen heb zitten we, op zijn minst, al in het volgende kwartaal waardoor ik mijn al ingeplande investeringen moet opschuiven.

Het betreft te vervangen computer apparatuur zonder welke ik niet verder kan. 50/50 of ik over de kop ga of niet.

 

In hoeverre gaat een klacht mij helpen/tegenwerken?

Of kan ik beter alsnog alles online veranderen en een brief sturen met verzoek om een voorrangbehandeling?

 

Excuus voor de lange tekst en respect voor het zover te hebben doorgelezen.

 

Hoogachtend,

 

M. van Rheenen

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

  • 0

Weer contact opgenomen; hij kon er niks meer aan doen omdat ik te vaak 2015 zou hebben gewijzigd en deze nu zou zijn "vastgelopen". Het beste dat ik koen doen was 2016 te cancelen en een definitieve voor 2015 inleveren.

Volgens de belastingtelefoon slaat dit nergens op.

Om heel eerlijk te zijn, denk ik dat de belastingtelefoon het verkeerd heeft en dat die net als jij een beetje aan het klungelen zijn of dat er langs elkaar heen is gecommuniceerd. Maar als dit je eerste ervaring is met het doen van de (ondernemers)aangiftes inkomstenbelasting, is dat uiteraard nog enigszins begrijpelijk. De belastingdienst kan namelijk niet ruiken wat er allemaal wel of niet van toepassing is. Je moet het dus echt allemaal zelf op tijd en goed doorgeven - én vooral: de juiste aangiftes doen!

 

Een voorlopige aangifte doe je voorafgaand of tijdens het belastingjaar. Een (gewone) aangifte doe je na afloop van het jaar. Uit je verhaal maak ik echter op dat je een voorlopige aangifte voor 2015 ná afloop van het jaar hebt ingediend. Dat lijkt me niet echt zinnig. Het advies van die inspecteur lijkt me dan ook het enig juiste, namelijk "2016 [..] cancelen en een definitieve voor 2015 inleveren". Dat betekent dat je 2 dingen moet doen:

 

1. Je moet gewoon de échte aangifte voor 2015 doen en dus met je vingers van de voorlopige aangifte 2015 afblijven. Hierin kun je dan gewoon je definitieve cijfers invullen voor 2015. En hier krijg je dan ook gewoon weer een voorlopige of definitieve aanslag voor waarin de startersaftrek is verwerkt (als je dat zo aangeeft) en waarbij die aanslag (die je voor 1 juli 2016 ontvangt) wordt verrekend met eventuele reeds ontvangen voorlopige teruggave over dat jaar.

 

2. Tegelijkertijd doe je wel een voorlopige aangifte voor het huidige jaar 2016, waarin je zélf aangeeft wat je denkt dat van toepassing zal zijn. Als je dus niet zelf aangeeft dat de startersaftrek wel of niet moet worden toegepast, dan kan de fiscus hooguit wat gokken. En als die eventuele gok van de Belastingdienst verkeerd is, dan zul je dat echt zelf via een voorlopige aangifte (of "verzoek of wijziging voorlopige aanslag") zélf moeten aanpassen.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0

@prinsrachid

 

Met alle respect; het is wel mijn eerste ondernemersaangifte maar zeker niet mijn eerste aangifte.

 

De eerste wijziging was begin januari, toen kon ik online alleen nog de voorlopige wijzigen.

Aangezien ik halverwege mijn kickstarter promo mijn computer verloor en geen andere optie zag om deze te vervangen buiten de startersaftrek op box1 werk en inkomen los te laten heb ik dat maar gedaan. ook al is dat een laag rendement in vergelijking met de aftrek bij werkelijke omzet.

om te zorgen dat dat goed werd ontvangen heb ik dat gewoon gemeld en alles zou in orde komen.

 

De inspecteur in kwestie vond gewoon dat hij het laatste woord moest hebben.

De afwijzing had als koptekst afwijzing voorlopige 2016; daar ging hij al de mist in.

Daar heb ik ook meteen over gebeld. Hij had geen staffels van mij nog zag hij mij als ondernemer.

Wel moest ik eerst mijn laatste 4 cijfers van mijn ondernemerscode opgeven anders mochten zij mij niet helpen...

Bezwaar maken was het enige wat ik kon.

Toen bezwaar gemaakt met zijn koptekst als : Bezwaar tegen beschikking...afwijzing voorlopige 2016...

In de bezwaar brief stond heel duidelijk dat het 2015 betrof.

Een paar telefoontjes daarna beweerde hij dat het kwam omdat ik 2016 in mijn bezwaar kop had gezet.

Terwijl dat exact was waar ik bezwaar op maakte, het betrof namelijk 2015.

Ik weet inmiddels bijna zeker dat als ik daar 2015 had gezet dat hij dan had gezegd dat het kwam omdat hij nooit een beschikking had gedaan over 2015.

Vervolgens melde hij mij dat hij zijn brief had teruggekeken en dat daar 2015 op stond.

Ik heb dezelfde brief en daar staat 2016. M.a.w; hij was gewoon aan het liegen en het kon hem niet schelen noch was hij op dat moment echt de correspondentie aan het nakijken.

 

Ik begrijp wel dat het beste dat ik kan doen is; met een grote boog om hem heen een nieuwe aangifte te doen, maar als dit het voorland is dat ik tegemoet ga zinkt de moed mij in de schoenen.

Hij heeft dus helemaal niets hoeven gokken. Ik heb alles voorgekauwd en hierover meerdere malen contact gehad. De voorlopige 2016 bevat ook de gegevens uit 2014 en niet de gegevens uit 2015.

Hij is naar mijn mening dus de prutser.

De vraagt blijft ga ik er baat bij hebben een klacht tegen deze man in te dienen.

 

Wel bedankt voor je zorgvuldige overwegingen en antwoord.

 

Groet,

 

Machiel van Rheenen

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

Ik zit hier echt te koken van irritatie en voordat ik nu de startersaftrek binnen heb zitten we, op zijn minst, al in het volgende kwartaal waardoor ik mijn al ingeplande investeringen moet opschuiven.

Het betreft te vervangen computer apparatuur zonder welke ik niet verder kan. 50/50 of ik over de kop ga of niet.

 

Dat het niet helemaal lekker loopt, en zulks leidt tot de nodige irritatie, kan ik me helemaal voorstellen. Maar als het over de kop gaan van jou cq. je onderneming afhangt van het wel of niet kunnen toepassen van de startersaftrek, dan vraag ik me af of je ondernemersavontuur wel haalbaar is. Misschien kun je beter je energie positief gebruiken om daar wat aan te doen, dan je energie negatief te gebruiken voor een klachtenprocedure. Ik wens je hoe dan ook veel succes.

 

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

Je speelt m.i. nogal op de persoon en dat kan de welwillendheid van degenen met wie jij contact hebt, beïnvloeden. Zaken kunnen via de telefoon verkeerd geïnterpreteerd zijn en ook jij kunt je misschien op punten vergist hebben.

 

Maak per jaar bezwaar op concrete gronden volgens de 'ist-soll' benadering: oftewel: geef aan waar de aanslag op elk betreffende jaar nu is vastgesteld en zet daarnaast hoe het - onder verwijzing naar hoe jij de wet-en regelgeving hebt toegepast - volgens jou zou moeten zijn. Dan wordt het vanzelf duidelijk waar de verschillen van inzicht zitten.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Verder zou ik, als ik jou was, de app "Automatic Call recorder" downloaden, zodat je je tijdens het gesprek kan focussen op het gesprek en dit later nog eens kan terugluisteren wat er precies gezegd is. Als er dan tegenstrijdigheden gezegd worden door de fiscus zelf, heb je evt. het bewijs uit de eerdere opname wat je hebt vastgelegd (en lijkt me dat de fiscus ook dergelijke opnamen maakt).

Link naar reactie
  • 0

Of je nu wel of niet een klacht in gaat dienen, volg in ieder geval het advies van Prinsrachid op. Dien die aangifte van 2015 voor 1 april in zodat je zeker weet dat je voor 1 juli een aanslag ontvangt. Doe je dit niet dan heb je kans dat je over een jaar nog niks ontvangen hebt.

Link naar reactie
  • 0

Aan allen,

 

dank jullie zeer voor de welgemeende adviezen, ik neem ze allemaal ter harte.

Ik ben inmiddels alweer wat afgekoeld en daarmee, en dankzij jullie, ook wat weer wat wijzer :)

 

Wat betreft het over de kop gaan was inderdaad nogal overdreven, eerder door het lint, QED.

Het zorgt alleen erg voor vertraging en het verliep net zo vlot.

Ik maak zelf ook fouten inderdaad. Ik veeg ze alleen niet zo bureaucratisch terzijde.

Desalwelteplus, opnieuw aangifte doen en rustig blijven.

 

Dank voor het meedenken,

 

Groet,

 

M. van Rheenen

 

Link naar reactie
  • 0

De vraag blijft. Ga ik er baat bij hebben een klacht tegen deze man in te dienen?

Mijn gevoel: totaal niet.

 

Door je weinig empathische houding zul je in toenemende mate weinig gedaan krijgen, zeker als je het - in mijn ogen - simpelweg bij het verkeerde eind hebt. En vergeet niet: Men vangt meer vliegen met honing dan met azijn.

 

Verder is er sprake van een communicatie- en verwachtingenprobleem. Jij snapt niet helemaal wat je kunt verwachten en de andere kant snapt waarschijnlijk niet goed hoe ze dat effectief aan je duidelijk kunnen maken. En de belastinginspecteur heeft naar het aanziet inderdaad een zeer kleine - maar wel erg ongelukkige - schrijffout gemaakt. Hij heeft een 6 geschreven waar hij een 5 bedoelde. Ik denk dat je een behoorlijk straffe strijd aangaat voor iets waarvan nu wel duidelijk is wat hij bedoelde.

 

Je verwachting dat alles 100% goed gaat bij de Belastingdienst is bovendien nogal naief. Ik kan je nu al vertellen dat je gewoon elke brief goed moet controleren. Er werken ook maar mensen. En mensen maken fouten. En die ga jij ook maken. Of eigenlijk: die maak je nu al. Dus een iets minder grote broek (en mond) tegenover mensen waar je feitelijk toch een beetje van afhankelijk bent is sowieso wel handig. In het algemeen is dat natuurlijk ook zo.

 

Wat ik uit je relaas opmaak, is dat jij begin 2016 alvast een voorlopige aangifte voor 2015 hebt ingevuld, waarbij je hebt ingevuld dat je recht hebt op ondernemersaftrek en/of startersaftrek. Voordat je hier recht op hebt, zul je toch echt eerst aan de criteria van het ondernemersschap voor de inkomstenbelasting moeten voldoen.

 

Je moet je goed realiseren dat je misschien wel ondernemer bent, maar niet per se voor de inkomstenbelasting. Zo ben je ondernemer voor het Handelsregister (want je hebt een KvK-nummer). Zo ben je ondernemer voor de omzetbelasting (want je hebt een btw-nummer). Maar dan ben je niet automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Sterker nog: uit de communicatie van de belastinginspecteur blijkt duidelijk dat ze vinden dat je dat niet bent.

 

En ik geef ze geen ongelijk.

 

Zo voldoe je bijvoorbeeld niet aan het winstcriterium. Je hebt alleen nog maar verlies gedraaid. Zo lijk je ook niet te voldoen aan het kapitaalscriterium. Je geeft immers aan dat je bijna al omvalt doordat de fiscus niet snel genoeg met een (onterechte) belastingteruggave over de brug komt. De Belastingdienst is er niet om jouw aanloopverliezen te financieren! Dat moet je echt zelf voor elkaar zien te krijgen vóórdat je begint. Dan heb je nog het (her)kenbaarheidscriterium. Breng je jezelf aan de man? En ook het klantencriterium lijkt me nog erg dun. Je hebt nog geen enkele klant. En hoe zit het met het urencriterium? Je bent pas in april begonnen, dus misschien vindt de fiscus het onaannemelijk dat je in 2015 de benodigde uren hebt gehaald. Al met al zou ik persoonlijk ook iemand met zo'n track record (nog) geen status als IB-ondernemer toekennen.

 

Maar bedenk ook wat het niet-IB-ondernemerschap feitelijk betekent. Stort nou echt de wereld in als je niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien? Nee, natuurlijk niet. Want als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, ben je natuurlijk nog steeds wel iets. En dat is in dit geval: resultaatgenieter. Je geeft je opbrengst en kosten gewoon op onder Resultaat overige werkzaamheden (RoW) in plaats van Winst uit Onderneming (WuO). Persoonlijk heb ik dat ook de eerste 3 jaar van mijn ondernemerschap gedaan. En in de eerste 2 jaar heb ik daar zelfs een (bescheiden) verlies mogen invullen.

 

Sterker nog: vraag jezelf af wat je überhaupt hebt aan een status als IB-ondernemer bij een verlieslatende situatie. Een ondernemer heeft weliswaar recht op een Mkb-winstkorting van 14%, maar bij een verlies heb je dan een bijtelling van 14%! Als resultaatgenieter heb je dat niet. En als IB-ondernemer zou je weliswaar ondernemersaftrek genieten, maar wat is die op dit moment waard? Met of zonder die aftrek betaal je in beide gevallen namelijk 0 euro belasting. Same difference dus.

 

Het is alleen wel zaak dat je je gaat inspannen om op redelijke termijn klanten te gaan verwerven. Of in ieder geval aannemelijk te maken dat je op de middellange termijn omzet kunt gaan verwachten, anders kan de fiscus ook het opvoeren van een negatief resultaat resoluut afwijzen en/of later terugdraaien. Mocht dát overigens gebeuren, is nog steeds niet alles verloren. Want als je later dan alsnog omzet gaat maken, mag je die aanloopverliezen nog steeds vijf jaar lang met terugwerkende kracht daarmee verrekenen.

 

Dus bij de aangifte voor 2015 moet je antwoorden dat ze je géén brief hebben gestuurd om als ondernemer aangifte te doen (de inspecteur heeft het immers expliciet zo beschikt). Vervolgens geef je in een gewone aangifte je (negatieve) resultaat in onder RoW. Hopelijk - voor jou - gaan ze daar dan in mee bij het opleggen van de aanslag voor 2015. Maar houd er ook rekening mee dat ze ook dáár een stokje voor kunnen steken. In dat geval moet je die kosten nog steeds in je achterhoofd houden om ze later alsnog te kunnen aftrekken op het moment dat je wel omzet draait en wel als IB-ondernemer wordt beschouwd.

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar reactie
  • 0
:'(

 

Beste Rachid,

 

Ik waardeer je input en de moeite die je neemt maar voel de behoefte hier en daar wat recht te zetten:

 

Door je weinig empathische houding zul je in toenemende mate weinig gedaan krijgen

Het is juist door mijn empathie dat ik dit teveel op zijn beloop heb gelaten in, evenredig, goeder trouw.

 

Verder is er sprake van een communicatie- en verwachtingenprobleem. Jij snapt niet helemaal wat je kunt verwachten en de andere kant snapt waarschijnlijk niet goed hoe ze dat effectief aan je duidelijk kunnen maken. En de belastinginspecteur heeft naar het aanziet inderdaad een zeer kleine - maar wel erg ongelukkige - schrijffout gemaakt. Hij heeft een 6 geschreven waar hij een 5 bedoelde. Ik denk dat je een behoorlijk straffe strijd aangaat voor iets waarvan nu wel duidelijk is wat hij bedoelde.

Helemaal waar. En inderdaad erg ongelukkig met name omdat dit mij meteen opviel, ik hem er onmiddellijk over heb gebeld en vervolgens een bezwaar heb aangetekend met duiding van exact deze kleine maar erg ongelukkige fout. Ook daar heb ik meteen opvolging op gegeven.

 

Ik kan je nu al vertellen dat je gewoon elke brief goed moet controleren. Er werken ook maar mensen. En mensen maken fouten. En die ga jij ook maken. Of eigenlijk: die maak je nu al. Dus een iets minder grote broek (en mond) tegenover mensen waar je feitelijk toch een beetje van afhankelijk bent is sowieso wel handig. In het algemeen.

Dat is dus exact wat ik heb gedaan. Hij heeft mij steeds telefonisch medegedeeld dat het in orde kwam maar de praktijk wijst toch op het tegenovergestelde.

Het feit dat ik van hen afhankelijk ben in deze vergroot hun verantwoordelijkheid in deze alleen maar.

Aangezien ik extra oplettend en pro-actief en beleefd ben gebleven vind ik de te grote mond opmerking buitengewoon ongepast.

 

En ik geef ze geen ongelijk.

Zo voldoe je bijvoorbeeld niet aan het winstcriterium. Je hebt alleen nog maar verlies gedraaid. Zo lijk je ook niet te voldoen aan het kapitaalscriterium. "

Dat is ook niet heel empathies en gezien je gebrek aan informatie nogal kort door de bocht.

Ik heb geen verlies gedraaid maar ook geen omzet gegenereerd, zo gaat dat in deze software ontwikkelingsbranche. Wel heb ik al mijn kapitaal en tijd er de afgelopen 3 a 4 jaar erin geinvesteerd.

 

Ik begrijp dat ze bij startende ondernemingen niet zomaar de geldkraan opendraaien maar dit betreft toch gewoon een startersaftrek constructie die zij zelf etaleren. En ik heb hem in overleg opgevoerd.

 

Maar laten we er geen woorden meer over vuil maken.

Je advies is gedegen maar de analyse van mijn "gedragsproblematiek" vind ik buitengewoon onvriendelijk en zelfingenomen.

 

M. van Rheenen

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 176 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.