• 0

Wat te ondernemen met 1 hectare land??

Beste mede ondernemers,

 

Ik woon in een klein dorp en heb jarenlang een tuinbouwkas gehad waarin ik verschillende soorten (sier)teelt heb gekweekt. Inmiddels is de kas afgebroken omdat deze versleten was en heb ik ongeveer 1 hectare land ter beschikking. Dit land blijft op dit moment onbenut, wat ik zonde vind. Verhuren levert naar mijn mening niet genoeg rendement op. Ik zou graag iets nieuws opzetten/beginnen. Grote voordeel is dat het land direct aan mijn huiskavel ligt. Ik wil/kan maximaal 30/40.000 euro investeren in eerste instantie. Ik ben vooral op zoek naar iets wat klein kan beginnen en kan doorgroeien naar iets groters. Wellicht dat jullie ideeën hebben?

 

Gr.

 

[verandering: titel]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

24 antwoorden op deze vraag

  • 0

Wat voor land is het:

zo te lezen gaat het om land met agrarische bestemming, maar mag je er iets op bouwen?

 

Ik zou juist zeggen iets kweken, maar dat wil je dus liever niet.

 

Je zou er iets kunnen stallen.

 

Je zou het kunnen verhuren aan mensen uit de buurt die willen tuinieren/ groenten verbouwen.

 

Waar is het?

Lees ook onze Webwinkel Tips. Of maak gebruik van de Gratis Verbetertips voor jouw webwinkel

Link naar reactie
  • 0

Het is gelegen in de buurt van Venlo.

 

Drie jaar geleden heb ik bij de gemeente het verzoek ingediend om het bestemmingsplan te wijzigen naar bouwgrond, dit is destijds afgewezen. Hierdoor is nu de bestemming Agrarisch van toepassing.

Het is niet zo dat ik niets meer wil kweken, maar dat gene wat ik in de kas heb gekweekt is in de buitenlucht niet mogelijk.

 

Wat zouden daarin opties zijn?

Link naar reactie
  • 0

Kortlopende pachtcontracten leveren je ca. €1000 per hectare op. Ik kan me voorstellen dat dat niet echt veel is voor een stuk grond met een economische waarde van 60-90k€.

Qua teelten schijnt kruidenteelt per m2 het meest op te brengen. Je kunt met een klein oppervlak beginnen en dit bij gebleken succes uitbreiden. Zoek de samenwerking met restaurants die een lokale leverancier van verse kruiden zoeken.

Hier in de buurt is er een ondernemer zeer succesvol mee geworden (en die heeft minder dan 1 hectare).

Andere teelten die zeer goed renderen zijn bramen, bessen en frambozen.

 

vriendelijke groet,

 

Jean

 

Importeur van Adler en Pasian pelletkachels en Ariterm pellet-CV.

www.ecogeneration.nl · www.pasian.nl · www.adlerpellet.nl · www.ariterm.be

Link naar reactie
  • 0

 

Kruidenteelt is enorm arbeidsintensief, maar wellicht is het een leuk project voor een lokale school. Maak er een scholierenmoestuin van en verkoop potjes Scholierenmoes in de lokale supermarkt.

 

Je kan ook denken een fruitpluktuin voor mensen die zelf willen plukken. Noem het dan De Bessengaard!

 

Vanuit kwekersperspectief is snijgroen wellicht een alternatief.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Subsidie aanvraag voor een veld zonnepanelen :-)

 

Dat dacht ik ook :P

 

Dat is natuurlijk wel afhankelijk van wat er om het land staat dat de zon kan belemmeren.

 

Al vermoed ik dat het oogsten van zonneënergie niet als agrarische activiteit wordt gezien.

Mocht het wel mogen, dan weet ik nog wel iemand die het land eventueel wilt huren om er panelen op te zetten.

 

Kun je het niet verhuren aan natuurmonumenten om het te laten verwilderen?

Als dit economisch verantwoord is, heb je een groen passief inkomen...

 

BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link naar reactie
  • 0

Maak een groot terras met parasollen of EZ-UP tentjes. Lekkere stoeltjes, tafeltjes. Leuke koffiemachine/espresso en flexwerk/meeting point plekken aanbieden. 2.50 entrée en koffie 1.50.

 

Het is niet altijd mooi weer maar gouden regel in de horeca/hospitality is dat koffie een binnenloper is.

 

Als ik op zoek ben ergens lekker te werken ben ik altijd in eerste instantie op zoek naar een buitenplek en wat rust. Geen coffeeshop of bar omgeving.

 

Kan je er lekker zitten, is de koffie en wifi goed dan zou ik komen. De broodjes en andere dingen eromheen kun je goed van binnenlopen. Richt op MKB/ZZP/Flex etc

Link naar reactie
  • 0

 

Lijkt me een mooi plaatje: één hectare vol met terrasstoeltjes onder parasols. Goeiekope werkplekkuh voor ZZPers. Kantoortuin en weidewinkel ineen. De nieuwe stakkerbouw. Een monument voor het nieuwe werken. Misschien een idee voor een manifestatie ooit in Den Haag: een paar duizend zzpers met klapstoeltjes en klaptops.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

 

Lijkt me een mooi plaatje: één hectare vol met terrasstoeltjes onder parasols. Goeiekope werkplekkuh voor ZZPers. Kantoortuin en weidewinkel ineen. De nieuwe stakkerbouw. Een monument voor het nieuwe werken. Misschien een idee voor een manifestatie ooit in Den Haag: een paar duizend zzpers met klapstoeltjes en klaptops.

 

Misschien niets voor jou dus blijf je lekker weg toch joh.

Gaat om de mindset die uiteindelijk bepaald of een idee gaat werken en hoe eea er visueel uitziet uiteindelijk. Denk dat je met 40 zitplaatsen al eind komt.

 

Mijn indruk is dat met die mindset het bij Twabla af en toe te kort schiet. Jammer

Link naar reactie
  • 0

Beste Roy,

 

De hamvraag is mijns inziens eigenlijk een andere dan de vraag betreffende grond. Ik herken mij er wel in, heb in een soortgelijke situatie gezeten (zit er nog in, eigenlijk :)), dus mijn verhaal is een voorbeeld, misschien heb je er wat aan:

 

Ik woon al jaren in een oude, maar gemoderniseerde boerderij met nog een lapje grond erbij (links op de foto hiernaast, grotendeels buiten beeld). Op een gegeven moment hebben wij een stuk van de boerderij ingericht als B&B, maar hoeveel dromen en visioenen ik ook had over dat stukje grond, ik deed er niets mee. We kregen zulke goede reacties van onze gasten op de B&B dat wij aan uitbreiding dachten, tevens met de bedoeling er een eigen locatie voor ons evenementenbureau van te maken en dan komt grond natuurlijk zeer van pas.

 

Met de compagnon waarmee ik destijds landelijk het evenementenbureau runde, raakte ik echter in onmin en onze wegen scheidden zich. In die periode kwam mijn vrouw met een verhaal aan dat er volgens haar veel vraag was naar familieweekenden e.d., dus we gingen dat eens onderzoeken en kozen voor de opzet van een groepslocatie, maar wel met horecavergunning om ons te kunnen richten op het familieweekend, maar ook op vergaderarrangementen en later op bruiloften en partijen.

 

Tot op heden gaat dat enorm goed en elk jaar beter, maar pas nu, 'as we speak' (vier á vijf jaar na die eerste ideeën), komt die grond weer echt in beeld, namelijk als extra parkeerterrein en buitenlocatie om de groei aan te kunnen. Een dorpsgenoot hooit het twee keer per jaar en meer gebeurde er niet mee.

 

Wat ik bedoel te zeggen: De hamvraag voor jou is dat jij eerst zult moeten ontdekken waar ze jou 's nacht om vier uur voor wakker mogen maken (bij ons is dat overduidelijk de diverse groepsarrangementen en gastvrijheidsactiviteiten zoals boven beschreven) en dan te ontdekken hoe je de grond en je geld daar een rol in kunnen spelen. Als je een idee krijgt, is het wel handig dat in een vroeg stadium bij de gemeente te toetsen, want voor een terras of een bouwwerkje moet al snel vergunning worden aangevraagd.

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Er kan oneindig veel mee - veel hangt af van wat voor soort onderneming je zou willen opzetten voor dat stuk land. Van een bushcraft-oefenterrein tot een airsoft terrein tot een droneparcours tot een tiny houses demonstratieveld met informatiecentrum tot een aquaponics pilot tot ... nou ja, er kan dus veel!

 

[edit: volgens mij zit er geld in een droneparcours bouwen, drones verhuren en het nieuwe 'dagje uit' worden voor die regio, want Venlo e.o. staat nou niet bepaald bekend om z'n leuke familie-attracties ;)]

Link naar reactie
  • 0

Even inhaken op voorgaande reactie wat volgens mij in bovenstaande met de beste bedoelingen ook gepoogd wordt:

 

Wat is er overgebleven van de Floriade in Venlo? Misschien zou je daar op kunnen aanvullen, voorzover lokale infrastructuur en bereikbaarheid van het perceel dit toelaten.

 

Kun je iets met seizoenen en seizoensbouw?

 

Van erwten of boerenkool naar bloembollenveld naar aardbeien en paprika's of tomaten en sierfruit- of bloemenpluktuin etc. voorzover dit mogelijk is als je het perceel opdeelt in vakken. Schuttersfeest? Kruisboogschieten? Boerengolf? Highland (of Lowland ;)) Games? Oefenterrein voor een mix van voorgenoemde disciplines?

 

Een agrarische bestemming beperkt ongetwijfeld de mogelijkheden!

 

Groet,

 

Highio

 

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Ik zag de vraag vorige week al langskomen en moest toen al denken aan een insectenhotel. Geen idee waarom.

 

Dus open het grootste insectenhotel ter wereld, maak er een feest voor kinderen van. Een minidierentuin of insectendoolhof met een educatief karakter. Zijn ze eng of juist leuk, mooi of alleen maar nuttig en tegenwoordig ook lekker? Schoolreizen gegarandeerd. Hapje en een drankje bovenop de entreeprijs. Stimuleert ook weer de lokale werkgelegenheid.

 

Kan je een foto uploaden van jouw hectare?

Link naar reactie
  • 0

Ik zag de vraag vorige week al langskomen en moest toen al denken aan een insectenhotel. Geen idee waarom.

Bugs Holiday Inn deLuxe! Met een vlooiencircus. Zwembad met pierenbadje en sprinkhanenplank. 's Avonds vlinderzwemmen. Restaurant met kakkerlakkenbuffet. Een kever-crosscircuit. Elke vrijdag mierenneuken in de darkroom. En zaterdag bijenkorfbal.

 

insektenhotel-palast.thumb.jpg.a8df800dbb70a7fec9e23ba333b8d89c.jpg

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Wat op een paar plaatsen in Nederland erg goed loopt is Volkstuin in de Kas.

Hier in de buurt is er ook een. De kas opgedeeld in een groot aantal te huren volkstuintjes. Ook een deel voor reintegratiemedewerkers en voor een school geestelijk gehandicapten. Van deze laatste twee groepen wordt een deel van de producten in de gemeente verkocht aan mensen die een maandelijks groentepakket willen.

Loopt als een trein. In het voorjaar al heel vroeg bezig, in het najaar lang door. Nooit last van slecht weer, minder ongedierte, betere oogsten.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zit zelf de laatste rijd te denken aan een zorgboerderij. Mijn vrouw werkt in de zorg/pedagogiek. We hebben het er vaker over gehad maar weten niet zo goed of dit rendabel is. Verder is het dan nog de vraag of we ons op ouderen(bejaarden) gaan richten of op mensen met een verstandelijke beperking. Beide vergt een totaal andere aanpak. En wordt zoiets door te overheid gesubsidieerd, oftewel krijgen potentiele bezoekers hiervoor geld van de gemeente/overheid? Wellicht dat een van jullie tips/tricks heeft?

Link naar reactie
  • 0

maak daar dan een eigen topic voor roy, nu kaap je het topic van een ander voor je eigen doeleinden..

maar kom dan iets beter voorbereid, want je stelt nu wel heel basale vragen.. het lijkt erop dat jullie er op dit moment vooral aan gedacht en over gepraat hebben maar nog niks hebben uitgezocht..

 

oeps ergens iets niet goedgegaan bij het zoeken naar de orginele vraagsteller, dacht echt dat dit een andere vraagsteller was..

 

afijn niet relevante opmerking dus..

Link naar reactie
  • 0

maak daar dan een eigen topic voor roy, nu kaap je het topic van een ander voor je eigen doeleinden..

maar kom dan iets beter voorbereid, want je stelt nu wel heel basale vragen.. het lijkt erop dat jullie er op dit moment vooral aan gedacht en over gepraat hebben maar nog niks hebben uitgezocht..

Pardon, maar Roy is de topicstarter die vroeg wat hij met zijn hectare met agrarische bestemming kan ondernemen...

Link naar reactie
  • 0

Nu zijn er enorm veel suggesties voorbij gekomen, heb je daar ook reactie op? Want ondanks al die respons op jouw vraag, zit je dus zelf ineens aan een zorgboerderij te denken.

 

Dat lijkt me iets dat niet past in het budget (ca. 40k) wat je bij de vraag noemde, of heb je zelf het pand? Dan nog kan zo'n bedrag snel te wering zijn, omdat je geheid de nodige aanpassingen moet doen en voorzieningen moet treffen.

 

Zorgboerderij is eigenlijk een containerbegrip, waarbij je zelf inderdaad een doelgroep moet kiezen, financiering komt vaak uit PGB's en op basis van dat soort gegevens zul je dan een ondernemingsplan uit moeten werken.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 221 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.