• 0

Omzetbelasting - BTW?!

Hallo allemaal,

 

Om te beginnen zal ik ons bedrijf zo eenvoudig mogelijk uitleggen:

Wij hebben een aantal social media pagina's met veel volgers waarop wij adverteren voor kledingmerken wereldwijd. De merken betalen ons via paypal en wij plaatsen de gewenste foto's op onze pagina. Echter is geen van onze afnemers geïnteresseerd in officiële facturen met bedragen incl en excl btw, dus zodoende zijn wij eigenlijk altijd bezig geweest zonder btw te hanteren. Echter betalen wij al die tijd wel btw, wat voor ons dus eigenlijk een grote kostenpost is aangezien wij geen btw ontvangen en het enkel afstaan.

 

Na met een aantal mensen te hebben gesproken die mij voor gek verklaarden ben ik toch erg benieuwd of er niet een manier/regeling is waardoor wij niet langer 21% btw over onze omzet hoeven af te staan?

 

Nogmaals: Wij verkopen foto's op social media aan bedrijven zowel binnenlands, binnen de EU als buiten de EU.

 

Alvast bedankt!

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Je moet nu eenmaal omzetbelasting afdragen. Doorgaans verhoog je je prijs met de BTW. Als je dus voor 100 euro verkoopt, dan laat je de klant 121 euro betalen.

 

BTW zou je zodoende dus eigenlijk niet als een kostenpost kunnen zien, omdat je dit apart laat betalen door je klant.

 

Als je diensten levert aan klanten in andere landen, dan zou je eigenlijk in dat land BTW aangifte moeten doen en daar de BTW moeten afdragen. Om je de administratieve rompslomp van in elk land BTW aangifte doen te besparen, is MOSS ontwikkelt. Zie ook de site van de Belastingdienst.

Link naar reactie
  • 0

TS heeft het over kledingmerken als klant.

Neem aan dat dat geen particulieren zijn.

 

Indien de afnemer niet in NL, maar elders in de EU zit, klant om zijn BTW nummer vragen, en de BTW verleggen.

Afnemer buiten de EU, geen Nederlandse BTW verschuldigd.

Link naar reactie
  • 0

Een product hoeft niet per se fysiek te zijn om het te kunnen exporteren, in principe kan dat ook met bijvoorbeeld maatwerk software en dergelijke (in ieder geval om de btw te verleggen).

 

Bedragen in rekening brengen zonder btw mag natuurlijk niet als het om klanten binnen de eu of nederland gaat als je bedrijfsmatig opereert.

 

Overigens vind ik het wel vreemd dat die afnemers geen factuur met btw willen, gezien ze daarmee de btw gewoon kunnen terugvragen. Wat zijn dat voor afnemers? Bedrijven, particulieren?

Link naar reactie
  • 0

Overigens vind ik het wel vreemd dat die afnemers geen factuur met btw willen, gezien ze daarmee de btw gewoon kunnen terugvragen. Wat zijn dat voor afnemers? Bedrijven, particulieren?

TS omschrijft zijn afnemers als "bedrijven zowel binnenlands, binnen de EU als buiten de EU."

Wellicht dat deze ten onrechte dachten dat de facebook pagina van een particulier die wat bijverdiende was, en daarom maar niet om een factuur gevraagd hebben?!

 

 

Link naar reactie
  • 0

zo simpel is het niet. Het gaat om een dienst niet om een fysiek product.

 

Zie ook de link die ik in mijn post geplaatst heb, naar de pagina "Digitale Diensten" op de site van de belastingdienst ;)

Maar die pagina gaat voornamenlijk over MOSS dat je alleen mag gebruiken bij elektronische diensten geleverd aan particulieren in een andere lidstaat.

Bij levering aan bedrijven in een andere lidstaat, is de dienst ook belast in land van afnemer, maar wordt dit bereikt door te verleggen.

 

 

Link naar reactie
  • 0

TS plaatst dingen op zijn facebook account. Dus in Nederland, de dienst wordt niet in het buitenland geleverd.

 

Nee, zo werkt het fiscaal gezien niet. Maar wel zo (binnen de EU!):

 

Dit is (kennelijk) een B2B dienst (de afnemers zijn ondernemers).

Dan is de plaats van de dienst de plaats waar de afnemer gevestigd is (art. 6,1 W.). En dus wordt de BTW verlegd.

 

En ook was het een B2C dienst geweest (afnemer is consument), dan is dit een z.g. 'elektronische dienst' (art.6h W.).

En ook dan is de plaats van de dienst de plaats waar de afnemer woont of gevestigd is. Alleen dan wordt de BTW (uiteraard) niet verlegd, maar moet de dienstverlener zelf dit afdragen in desbetreffende land (eventueel via MOSS).

 

Was het géén elektronische dienst geweest, maar bijvoorbeeld een 'adviesdienst' of iets dergelijks, dan was het ook weer anders geweest: Als het dan een B2C dienst was geweest, dan was de dienstverlener gewoon Nederlandse BTW verschuldigd geweest.

 

Ja, leuker kunnen we het niet maken... En binnen de EU (kennelijk) ook niet makkelijker.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Het is in dit geval inderdaad de vraag of er iets uitgevoerd (in de zin van export) wordt.

 

Of je kunt stellen dat het facebook account van een buitenlandse klant in nederland staat is lastig. Strict genomen weet je dat niet, en het kan met een content delivery network ook nog zo zijn dan het zowel in nederland als in het buitenland staat. Eenvoudiger zou zijn te stellen dat de cotent toebehoort aan de eigenaar ongeacht waar fysiek gehost wordt.

 

Maar hoe het ook zit, zomaar zonder btw dit soort werkzaamheden bedrijfsmatig uitvoeren mag niet. Of je het moet verleggen of in rekening moet brengen valt nog te bezien, maar er helemaal niets mee doen gaat zeker een keer verkeerd aflopen.

 

Ik zou vooral aanraden het te regelen, desnoods door inhuren van een adviseur. Als op een gegeven moment blijkt dat je onterecht geen btw hebt berekent komt de belastingdienst die btw bij jou halen. 21% van de omzet over mogelijk meerdere jaren, pas op!

Link naar reactie
  • 0

Het is in dit geval inderdaad de vraag of er iets uitgevoerd (in de zin van export) wordt.

Het is volgens mij gewoon een dienst, namelijk advertentieruimte verkopen, en het maakt dus niet uit of je nou wel of niet wat exporteert - je afnemer zit in het buitenland. Of deze nou voor een grote machine of gebakken lucht betaalt, de omzetbelastingregels zijn hetzelfde.

 

Link naar reactie
  • 0

Een misschien niet zo'n gekke gedachte: Leg het probleem eens voor aan de belastingdienst. Is de kans op ongelukken (mits goede afspraken gemaakt) erg klein.

Hans Bertram

te vinden op www.PowerFinance.nl voor Excel applicaties en www.BertramBolsius.nl voor trainingen en voordrachten

Link naar reactie
  • 0

Het is de vraag of de geleverde diensten wel onder die digitale diensten en, specifieker, onder elektronische diensten vallen. In bijlage II van de Europese BTW-richtlijn worden een aantal voorbeelden gegeven van wat elektronische diensten zijn, o.a. "het leveren en onderbrengen van websites, het onderhoud op afstand van programma's en uitrustingen; de levering van software en de bijwerking ervan; de levering van beelden, geschreven stukken en informatie en de terbeschikkingstelling van databanken; etc." (https://www.eerstekamer.nl/eu/documenteu/2006/112/eg_pb_eu_l347/f=/vhgocfq43tp7.pdf)

 

Uit de toelichting op de website van de Belastingdienst worden elektronische diensten omschreven als "diensten die over het internet of een digitaal netwerk worden geleverd. Ze zijn grotendeels geautomatiseerd en kunnen niet zonder informatietechnologie worden geleverd." (http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/digitale_diensten_in_en_uit_het_buitenland/)

 

Uit de beschrijving van de vraagsteller blijkt dat deze foto's toegestuurd krijgt en deze tegen betaling op sociale media plaatst. Deze dienst lijkt dus niet op de voorbeelden genoemd in bijlage II van de Europese richtlijn of op de omschrijving die de Belastingdienst opgeeft. Bovendien "[h]et feit dat de dienstverrichter en de afnemer langs elektronische weg berichten uitwisselen, betekent op zich niet dat de verrichte dienst een elektronische dienst is." (art. 6h, lid 2, wet Omzetbelasting 1968, http://wetten.overheid.nl/BWBR0002629/2016-05-01#BijlageII). De aangeboden dienst lijkt dus geen elektronische dienst te zijn en daarmee dus geen digitale dienst.

 

Kort samengevat lijkt het op het volgende neer te komen voor de vragensteller:

 

Dienst aan in Nederland gevestigd bedrijf = factuur met 21% BTW;

Dienst aan in EU gevestigd bedrijf = factuur met BTW verlegd;

Dienst aan bedrijf buiten EU = zie BTW-regelgeving van land in kwestie.

Link naar reactie
  • 0

Wij hebben een aantal social media pagina's met veel volgers waarop wij adverteren voor kledingmerken wereldwijd. De merken betalen ons via paypal en wij plaatsen de gewenste foto's op onze pagina. Echter is geen van onze afnemers geïnteresseerd in officiële facturen met bedragen incl en excl btw...

Kledingmerken die geen facturen verwachten?

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Wij hebben een aantal social media pagina's met veel volgers waarop wij adverteren voor kledingmerken wereldwijd. De merken betalen ons via paypal en wij plaatsen de gewenste foto's op onze pagina. Echter is geen van onze afnemers geïnteresseerd in officiële facturen met bedragen incl en excl btw...

Kledingmerken die geen facturen verwachten?

Een poster die in september 2014 een vraag stelt over adverteren en BTW.... en vervolgens niet meer reageert op reacties en aanvullende vragen.

Anderhalf jaar later - in april 2016 - een tweede post en weer een vraag over adverteren en BTW; waaruit blijkt dat hij al anderhalf jaar lang geen BTW ontvangt maar wél afdraagt.... en vervolgens niet meer reageert op reacties en aanvullende vragen.

Kortom: oktober 2017 horen we naar verwachting meer :P

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 234 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.