• 0

Ondernemen in Roemenië?!

Hallo!

 

Als werkloze consultant ben ik mij momenteel aan het afvragen of het zinvol is om verder te gaan solliciteren als ik toch – tenminste naar de huidige stand - uiteindelijk in de bijstand zal belanden. Internationale bedrijven tonen belangstelling in mijn CV, maar na de tweede interviewronde houdt het gewoon op.

 

Recent had ik een idee dat zeker op de eerste kijk heel interessant lijkt te zijn:

 

In Roemenië zijn héél luxe appartementen al vanaf EUR500 per maand te hebben. Alles van voeding tot bier kost in Roemenië ruim minder dan de helft. Ik ben dan ook aan het overwegen om er vandoor te gaan en mij in Roemenië zelfstandig te maken. Ook het belastingklimaat voor “micro businesses” lijkt in Roemenië aantrekkelijk. Het is mijn bedoeling om jegens mijn cliënten via een Engelse Limited met een Nederlandse KvK inschrijving op te treden en mijn tijd via een Roemeense SRL aan de Limited te factureren.

 

Toch blijven er vragen over:

* Kan ik mijn WW naar Roemenië ‘meenemen’?

* Hoe werkt dat precies? Gaat het opstarten van een bedrijf voor de WW problemen opleveren?

* Voor het oprichten van een Roemeense SRL rekenen Roemeense advocaten ongeveer EUR1.000. In vergelijking met de oprichtingskosten van een Limited lijkt mij dat bedrag wel aan de hoge kant, maar goed. Aan welke andere kosten (ziektekostenverzekering, sociale zekerheid etc. etc.) dien ik per maand te denken?

* Voor een “micro business” is een omzetheffing van 3% van toepassing, wel dient de SRL binnen 60 dagen een werknemer in dienst te nemen. Is het mogelijk dat de SRL mij als werknemer in dienst neemt?

* Is een SRL überhaupt noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat ik ook via een eenmanszaak zou kunnen factureren?

 

Laatste vraag: Ben ik gek om over zoiets überhaupt na te denken?

 

Bij voorbaat dank!

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

25 antwoorden op deze vraag

  • 0

Beste Dirk618,

 

welkom op ondernemersforum Higherlevel. Je eerste en laatste vraag zou ik met 'nee' en 'ja' willen beantwoorden. Wat zei het UWV toen je daar informeerde met dit idee? Voor die tijd zou ik niet teveel dromen.

 

Over jouw eerste vraag is volledige informatie op de site van het UWV te vinden in het geval van 'gewoon' werk zoeken in het buitenland. En voor dit soort vraagstukken zou je toch altijd persoonlijk moeten overleggen. Dat is dus stap 1 voordat dit je verder bezig kan houden.

 

Groet,

 

Highio

 

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
Als werkloze consultant ben ik mij momenteel aan het afvragen of het zinvol is om verder te gaan solliciteren als ik toch – tenminste naar de huidige stand - uiteindelijk in de bijstand zal belanden.
Bij het krijgen, hebben en houden van een WW-uitkering hoort ook verplicht solliciteren ... ook al is of lijkt dat zinloos.

 

Toch blijven er vragen over: * Kan ik mijn WW naar Roemenië ‘meenemen’?
Dit zegt het UWV hierover:

 

"Met een WW-uitkering naar het buitenland.

Bent u werkloos en heeft u een WW-uitkering? Als u naar het buitenland wilt gaan, dan kunt u uw uitkering meestal niet meenemen.

 

Er zijn enkele uitzonderingen:

 

Ik ga op vakantie naar het buitenland.

Gaat u naar het buitenland voor een vakantie? Dan krijgt u tijdens uw vakantie gewoon WW. U kunt per kalenderjaar (van 1 januari tot en met 31 december) maximaal 20 vakantiedagen opnemen. Weekenden en feestdagen tellen wij niet mee als vakantiedagen. Bent u een deel van een jaar werkloos? Dan krijgt u alleen over dat deel van het jaar vakantiedagen."

 

en ook:

 

"Ik zoek werk in de EU, EER of Zwitserland met een volledige WW-uitkering.

Gaat u naar het buitenland om werk te zoeken? En gaat u naar een van de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland? Dan kunt u 3 maanden naar werk zoeken met behoud van uw volledige WW-uitkering. Het maakt dan niet uit of u in die periode in Nederland woont of in het buitenland."

 

Laatste vraag: Ben ik gek om over zoiets überhaupt na te denken?
Ik zou allereerst eens stevig na gaan denken waarmee of waaraan ik geld in Roemenië denk te kunnen gaan verdienen.

Veel dingen mogen dan wel goedkoop zijn, de verdiensten zijn dat helaas ook ... als er al sprake van enige verdiensten kan zijn.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 2
Is het UWV dan een expert in het zakendoen in Roemenië? Volgens mij is het UWV namelijk enkel een instantie die mensen kleineert.
Het Nederlandse UWV is de hemel op aarde vergeleken met de Roemeense instanties die zich daarmee bezighouden.

 

Goed nadenken over welke zaken je in Roemenie denkt te kunnen gaan doen ... vervolgens op zoek gaan naar een advocaat met goede connecties bij de regerende politieke partij, plus een accountant met goede connecties bij de belastingdienst.

 

Met de vriendelijke groeten van Nedzhibe

 

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Als UWV je 3 maanden behoud van WW-uitkering geeft, dan is dat een mooie tijd om je te orienteren in Roemenië. Om je uitgebreider te laten informeren voordat je die kant op gaat, is informatie van RVO Internationaal Ondernemen ondernemen in Roemenië een uitgangspunt. Je kunt, indien gewenst een afspraak maken met een landenexpert bij RVO.

Verder lijkt mij, deelnemen aan dit seminar een goede. Al is 21 april a.s. kort dag, zal dat m.b.t. jouw mogelijke businessplan veel informatie op kunnen leveren.

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Hallo Dirk,

 

Heb je ondertussen je keuze al kunnen maken?

Zelf heb ik dit traject ook doorlopen, het kost je een hoop geduld, maar met doorzettingsvermogen en niet opgeven als de zoveelste persoon zegt, je hebt dit formulier ook nodig, gewoon doorgaan! Het is het waard.

 

Hoe zijn je ambities momenteel?

 

Gegroet,

 

Paul

Link naar reactie
  • 0

Zelf heb ik een vast team in Roemenië zitten en daar hebben we het af en toe ook wel eens over de verschillen en de overeenkomsten in ondernemersklimaat.

 

In grote lijnen.

Er is daar minstens zoveel red tape zo niet meer.

De belastingdruk is gelijkwaardig.

 

In de grote steden zoals Bucurest en Timosoara weet ik dat woonruimte naar verhouding stevig aan de prijs is. Als je de regio in gaat dalen de kosten voor wonen naar redelijk.

 

Je uitgaven liggen lager, je inkomsten evenzeer.

Per saldo is het maar de vraag of je er iets mee opschiet.

 

Daarnaast kun je in Roemenië eigenlijk niks als je de taal niet spreekt.

Wat wil je daar gaan doen en waarom kan dat niet vanuit Nederland?

Je hebt het over dat je op wil treden namens een Engelse opdrachtgevers actief wil zijn, hoe reëel zijn de inkomsten die je kunt genereren in Roemenië?

Link naar reactie
  • 0

Hallo Nico,

 

Ook al betwijfel ik of je antwoord bij dit topic thuishoort, wil ik toch even reageren.

 

Het is zeker interessant om te ondernemen in Roemenie, ja je moet wel de taal spreken om verder te komen of de mensen kennen die je willen helpen.

 

Je inkomsten kunnen lager liggen, is niet per definitie zo, zelf verdien ik meer als de gemiddelde Roemeen en dat is meer dan het UWV kan bieden ;-)

 

De belastingdruk is ook lager, tegenwoordig 19% en met IC als je zaken doet buiten(europa) Roemenie, het valt allemaal wel mee.

 

Of je er iets mee opschiet, heb je Roemenie al gezien? En nee dan bedoel ik niet het kasteel van Dracula of Bucuresti.

Los van het hebben van een business in Roemenie heeft Roemenie wel iets meer te bieden!

In mijn geval is het anders, ik heb in Nederland mijn vrouw ontmoet, de reden dat ik hier ben.

 

Als je het alleen doet om een bedrijf te starten als Nederlander, dan moet je het niet doen, maar het land heeft zoveel te bieden ook al is het nu met de sneeuw en kou ( -20 ) iets meer aanpassen als in Nederland.

 

En ze spreken niet alleen Roemeens,je komt met Engels ook heel ver.

 

Gegroet,

 

Paul

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zou allereerst eens stevig na gaan denken waarmee of waaraan ik geld in Roemenië denk te kunnen gaan verdienen.

Veel dingen mogen dan wel goedkoop zijn, de verdiensten zijn dat helaas ook ... als er al sprake van enige verdiensten kan zijn.

De Roemenen die ik hierover gesproken heb die maken zich ernstige zorgen over de toekomst en die zien de prijzen al stijgen van allerlei producten zonder dat de inkomsten omhoog gaan. Wat je daarnaast ziet is dat de talenten juist deze kant op komen, vooral Nederland en Engeland.

 

Maar in welke discipline zit je te denken. In de IT bijvoorbeeld is er een duidelijke verschuiving waarneembaar in projectvormen waardoor outsourcing steeds minder interessant wordt.

 

En ze spreken niet alleen Roemeens,je komt met Engels ook heel ver.

Mijn ervaring is dat het Engels nogal gebrekkig is, de talenten uitgezonderd...

 

Link naar reactie
  • 0

Alles van de woonlasten tot aan vele kosten van levensonderhoud zijn in Oost-gronigein of ZO-Drenthe ook al een stuk minder. jaja, veel minder groot verschil dan met Roemenie, maar het gaat om de richting.

 

De wedervraag is dus: zou je bereid zijn naar ZO-Drenthe te verhuizen, om daar tegen veel lagere kosten je bedrijf voort te zetten. Want daar val je wél gewoon onder alle Nederlandse regels.

 

Als dat idee je al tegenstaat, want tja wie wil daar u wonen, bedenk dan dat het in Roemenië tien keer zo erg is. De levensstandaard is ook gewoon zoveel keer lager, banaen worden erg lastig. En wat doe je bij arbeidsongeschiktheid?

En wat ga je doen met je pensioen? Want dat zit er daar niet in natuurlijk he? AOW-rechten in Nederland verlies je ook als je gaat emigreren. Heb je daar wel aan gedacht?

Link naar reactie
  • 0

Best Nico,

 

Als je zo dolgraag naar Roemenie wilt zou ik het op de manier doen van Paul. Dan ben je niet alleen afhankelijk maar heb je ook nog eens steun, en die zal je zeker nodig hebben daar.

 

Dan zou ik op vakantie gaan en wie weet kom je bij appie nog eens een leuke vrouw tegen die Engels spreekt en jou wel ziet zitten. Zo niet, dan heb je toch kunnen proeven of het land inderdaad wel zo fijn is als wat je in gedachte heb (your dreamland)

 

Succes Nic, je kan altijd nog naar Kaapverdie velen spreken hier Nederlands :)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Goedemorgen,

 

Helaas heb je hier geen appies en jumbos, maar een lidl kom je hier overal tegen.

Wil je mensen niet bang maken 'realist' want het klopt niet helemaal wat je zegt.

 

Zelf ben ik via het (ziekenfonds) verzekerd in Roemenie, pensioen bouw ik ook op via pensioenfonds, dus wat je eerder zei klopt niet.

Waar ook ter wereld zul je je moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, ook hier.

Hier heb je ook een soort van uwv, dan krijg je iedere maand iets om te kunnen eten en je woonlasten te kunnen betalen.

 

Het pensioen wat je in NL hebt opgebouwd neem je mee en dan heb je geen last van aow gat of iets.

 

Mensen die vertrekken uit Roemenie zijn mensen die nooit genoeg hebben, ik zie het hier ook, als je perse die 2 dikke bmw's wil rijden, moet je idd in het buitenland werken om die dikke bmw te bekostigen, maar heb je een gewone leuke auto, leuk huisje, hoef je echt niet naar het buitenland om daar voor je bmw te werken of voor de tig vakanties die je wilt hebben.

Waar je ook kijkt het is hier mooi, alsof je iedere dag op vakantie bent.

 

De prijzen stijgen vanwege de dollar koersen, dat maakt hier bijvoorbeeld de benzine duurder, maar nog altijd veel goedkoper als in nederland, ok in Bucuresti zijn de prijzen hoog, maar daar is alles duur ;-) een soort Amsterdam.

 

Als je wilt proeven, laat dan even weten wanneer je komt, dan helpen we waar nodig.

 

oh en vergelijk Groningen / Drenthe alsjeblieft niet met Roemenie

 

 

Link naar reactie
  • 0

Alles van de woonlasten tot aan vele kosten van levensonderhoud zijn in Oost-gronigein of ZO-Drenthe ook al een stuk minder. jaja, veel minder groot verschil dan met Roemenie, maar het gaat om de richting.

 

De wedervraag is dus: zou je bereid zijn naar ZO-Drenthe te verhuizen, om daar tegen veel lagere kosten je bedrijf voort te zetten. Want daar val je wél gewoon onder alle Nederlandse regels.

 

Als dat idee je al tegenstaat, want tja wie wil daar u wonen, bedenk dan dat het in Roemenië tien keer zo erg is. De levensstandaard is ook gewoon zoveel keer lager, banaen worden erg lastig. En wat doe je bij arbeidsongeschiktheid?

En wat ga je doen met je pensioen? Want dat zit er daar niet in natuurlijk he? AOW-rechten in Nederland verlies je ook als je gaat emigreren. Heb je daar wel aan gedacht?

 

Inderdaad, niks mis met ondernemen in ZO-Drenthe ;)

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Alles van de woonlasten tot aan vele kosten van levensonderhoud zijn in Oost-gronigein of ZO-Drenthe ook al een stuk minder. jaja, veel minder groot verschil dan met Roemenie, maar het gaat om de richting.

 

De wedervraag is dus: zou je bereid zijn naar ZO-Drenthe te verhuizen, om daar tegen veel lagere kosten je bedrijf voort te zetten. Want daar val je wél gewoon onder alle Nederlandse regels.

 

Als dat idee je al tegenstaat, want tja wie wil daar u wonen, bedenk dan dat het in Roemenië tien keer zo erg is. De levensstandaard is ook gewoon zoveel keer lager, banaen worden erg lastig. En wat doe je bij arbeidsongeschiktheid?

En wat ga je doen met je pensioen? Want dat zit er daar niet in natuurlijk he? AOW-rechten in Nederland verlies je ook als je gaat emigreren. Heb je daar wel aan gedacht?

 

Inderdaad, niks mis met ondernemen in ZO-Drenthe ;)

Ik zeg ook niet dat er iets mis mee is, maar laten we even naar het eerste bericht kijken in het topic ;-)

Link naar reactie
  • 0

Met 'inderdaad' bevestig ik dat dus. Verder heeft UWV een intern bureau dat zich met werk in het buitenland bezig houdt, maar als het daar meer om gaat dan om ondernemen in het buitenland, is het wellicht beter daar met UWV over te praten dan hier op een ondernemers forum.

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Goedemorgen,

 

Wil je mensen niet bang maken 'realist' want het klopt niet helemaal wat je zegt.

 

Zelf ben ik via het (ziekenfonds) verzekerd in Roemenie, pensioen bouw ik ook op via pensioenfonds, dus wat je eerder zei klopt niet.

Waar ook ter wereld zul je je moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, ook hier.

Hier heb je ook een soort van uwv, dan krijg je iedere maand iets om te kunnen eten en je woonlasten te kunnen betalen.

 

Het pensioen wat je in NL hebt opgebouwd neem je mee en dan heb je geen last van aow gat of iets.

Pensioen heb ik het nadrukkelijk niet over. Dat is aan jezelf gerelateerd.

De aow-rechten bouw je op in NL. 2% per jaar ongeveer, blijf je je hele werkzame leven in NL, 50 jaar, dan heb je recht op 50*2=100%.

 

Ga je écht emigreren, dan neem je de reeds opgebouwde aow mee naar dat land, en heb je dus een fiks voordeel vanwege de lagere kosten levensonderhoud. De jaren dat je in het buitenland verblijft zul je wellicht ook een staats-oudedagvoorziening opbouwen voor dát land, mits zo'n regeling daar is. Verder kun je natuurlijk ook daar premies afdragen voor een individueel pensioen

 

Maar wil je op je oude dag terug naar Nederland, dan krijg je hier dus niet meer de volle mep aow.

Dat vergeten mensen nogal eens

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-meenemen-naar-buitenland/vraag-en-antwoord/bouw-ik-aow-op-als-ik-in-het-buitenland-ga-wonen-of-werken

 

 

oh en vergelijk Groningen / Drenthe alsjeblieft niet met Roemenie

Tja, daar gaat ie weer, ik had het nog wel zo goed ingedekt:

roemenie is veel armer en de mate waarin verschilt dus erg.

Maar ZO-Drenthe is ook lang zo ver niet.

Het gaat mij erom, dat bepaalde voordelen die je noemde ook al binnen Nederland gelden, zonder allerlei nadelen van emigreren. (Sommige westerlingen noemen verhuizen naar NO Groningen ook al emigreren)

Link naar reactie
  • 0

Goedemorgen,

 

Zo te zien weten jullie ook niet precies hoe het zit, het ging mij erom om Dirk te laten zien hoe en wat in Roemenie.

Zelf woon en werk ik hier en heb e.e.a. meegemaakt, uitgezocht.

 

Roemenie is arm in vergelijking met Nederland, klopt, maar de lonen zijn laag, je kosten ook, met in vergelijking met NL, lonen zijn hoog, je kosten ook.

 

Pak een Amsterdam of hier Bucuresti, vergelijk graag appels met appels en peren met peren.

Pak een ZO-Drenthe of hier Gorj bijvoorbeeld.

 

Wil je terug naar Nederland, dan kan dat inderdaad, maar je moet er dan inderdaad rekening mee houden dat het pensioen wat je hier opbouwt, veel lager is, dit kun je oplossen door een pensioenfonds te nemen in Nederland.

 

Maar proef eerst van het land, de mensen en de economie, alvorens je gaat emigreren, je bent welkom!

Link naar reactie
  • 0

Goedemiddag,

 

Je bent niet de enige die buiten de deur woont en er zijn al vele voor jou die zijn geemigreerd. Ik zelf zit ook al 15 jaar in een arm land dus vertel mij maar eens iets nieuws!

 

T.S. heeft een balletje opgeworpen waarvan hij een antwoord allang wist natuurlijk, als je Roemenie zo geweldig vind dan ga je er zeker een keer naar toe op vakantie en hij heeft de mogelijkheid om dat te doen met behoud van uitkering voor 3 maanden. Dus de onderneming begint bij Dirk zelf en niet bij ons, wij weten wel hoe het balletje rolt...jij toch ook?

 

succes,

Link naar reactie
  • 0

Zo te zien weten jullie ook niet precies hoe het zit, het ging mij erom om Dirk te laten zien hoe en wat in Roemenie.

Zelf woon en werk ik hier en heb e.e.a. meegemaakt, uitgezocht.

 

Roemenie is arm in vergelijking met Nederland, klopt, maar de lonen zijn laag, je kosten ook, met in vergelijking met NL, lonen zijn hoog, je kosten ook.

Het zal je sieren en het zal helpen als je een realistisch beeld schept over het Engels op straat en zelfs op kantoor en wat de Roemenen zelf denken over de toekomst met de naderende inflatie (kosten flink omhoog met name door EU, lonen blijven achter).

Link naar reactie
  • 0

Wij hebben ook het plan gehad om een onderneming te starten in Roemenië en ondanks dat we er best wel een hoop mensen kende, loop je tegen veel dingen op.

 

Grondprijzen buiten de grote steden lopen enorm op, zo goedkoop is de grond er niet.

Bovendien liepen wij heel erg tegen de mentaliteit op. Makelaars die niet komen opdagen, niet terugbellen of stukken land verkopen die niet te koop zijn.

Gelukkig hadden we wel een hele goede notaris gevonden die ons op tijd kon waarschuwen voor "verkeerde" praktijken.

Op zich is het een super mooi land, maar de manier van werken is op zijn zachts gezegd wel heel anders.

 

Wij hebben na twee jaar er voor gekozen om er niet verder te zoeken, nu heeft het ons alleen maar tijd gekost en hebben kunnen genieten van 1 van de mooiste landen die Europa heeft.

En hebben bovendien opnieuw leren autorijden ;-)

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 217 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.