Jump to content
Miraatje

Lease auto in de werkmaatschappij of de holding?

Recommended Posts

Ik ben 51% aandeelhouder in de werkmaatschappij, daarnaast heb ik 1 medebestuurder/aandeelhouder (eigenaar van 49% aandelen). Voor de werkzaamheden in onze bv heb ik een auto nodig, die heb ik gehuurd van een andere bv van mijn collega (die hadden een lease auto over). Ik betaal geen bijtelling want ik gebruik hem niet prive, wel rijd ik elke dag op en neer naar kantoor. In principe is de overeenkomst gesloten tussen onze werkmaatschappij en de BV van mijn collega. Nu ontvang ik de factuur op mijn holding. Daarbij heb ik aangegeven dat dat onjuist is aangezien de overeenkomst tussen de werkmaatschappij en de bv waarvan ik de auto huur. En daarbij is mijn managementfee alleen berekend op salaris, belastingen, btw en een klein overschot. Mij wordt verteld dat het voor een DGA het meest handig is als de auto wordt weggezet in de holding. Echter nu daar mijns inziens helemaal niet genoeg liquiditeit is, lijkt me dat onjuist. Kan iemand mij vertellen waar je het beste de auto (welke niet prive wordt gebruikt) kan onderbrengen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dag Miraatje

 

Als een auto gehuurd/geleaset wordt, dan doe je dat bij voorkeur in de werkmaatschappij. Een auto in eigendom gaat via de holding. E.e.a. uit oogpunt van risico en de gevolgen bij faillissement (bezit in holding, verplichtingen in de werkmij). Hun stelling dat een DGA zijn auto via de holding moet doen gaat dus alleen op als de auto door de BV in eigendom is verworven.

 

Verder gebruik je de auto uitsluitend zakelijk dus ligt het ook voor de hand dat deze kosten gedragen worden door de werkmij. Zeker als jouw in managementfee geen autokosten begroot zijn.

 

Groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept