Jump to content
starter321
Verberg

Starter volgens UWV

vraag

Beste lezer,

 

Ik zit momenteel in de WW en wil graag in de startersregeling van het UWV terechtkomen. De voorwaarde daarvoor is, dat ik in de ogen van het UWV geen eerdere zelfstandige werkzaamheden heb verricht.

Ik heb tijdens mijn laatste werk in loondienst, en ook naast mijn uitkering sinds september 2015, bijverdiensten gehad bij één opdrachtgever (die ik ook heb opgegeven bij het UWV).

Dat zie ik zelf niet als ondernemerschap, want ik stuurde geen facturen, was niet ingeschreven bij KVK, had geen BTWnummer en geen VAR. Toch zijn er blijkbaar geen sociale premies over afgedragen, zie ik nu in de jaaropgaaf van die bijverdiensten.

Mijn vraag is: word ik nu door het UWV gezien als startend ondernemer? Of toch als bestaand ondernemer (wat veel ongunstiger uitvalt in de regelingen van het UWV als ik mijn eigen onderneming wil gaan opzetten).

 

Het totaalbedrag van de jaaropgaaf waar het over gaat (mijn bijverdiensten) was bijna €4000, waar ik zelf inkomstenbelasting over heb betaald. In mijn aangifte staan ze onder de noemer 'Inkomsten uit overige werkzaamheden'. In de jaaropgaaf staat verder de volgende tekst:

 

,,Ben je in de loop van het afgelopen kalenderjaar zelfstandig ondernemer geworden voor ons (met KvK- en BTW-nummer) of andersom, dan is het van belang te weten dat deze opgave alleen de uitbetalingen laat zien over de periode waarin je geen zelfstandig ondernemer was.''

 

Ik hoop dat u mij meer weet te vertellen. Alvast dank.

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Welkom op HL! Zoals ik jouw verhaal begrijp, gaat heel duidelijk om inkomsten uit overige werkzaamheden en niet om zelfstandig ondernemen. Wat ik onduidelijk vindt, is dat je eerst stelt dat er geen belastingen en premies zijn ingehouden en later geef ja aan dat dit wel (IB) is gebeurd?

 

Evengoed zou dit geen belemmering moeten zijn om voor de startersregeling in aanmerking te komen, maar UWV leest hier ook mee en reageert ook op relevante topics, misschien krijg je van hen het verlossende antwoord. Ondertussen kun je dit toch ook met een UWV-werkcoach alvast bespreekbaar maken?


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dank voor je antwoord Hans.

 

Ja, het gaat inderdaad om inkomsten uit overige werkzaamheden. Ik was niet in loondienst, maar ik heb ze ook niet als zelfstandige gedaan.

 

De betreffende werkgever heeft over het verdiende bedrag geen sociale premies afgedragen. Ik zelf heb er wel inkomstenbelasting over betaald bij mijn belastingaangifte.

Ik zal dit ook met een UWV-werkcoach bespreken; echter wilde ik eerst zelf wat informatie inwinnen.

 

Groet!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 91 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept