Jump to content
Ecomm
Verberg

What to do: van loondienst naar full time ondernemer?

vraag

Hi allemaal,

 

Hoewel ik al jaren bekend ben met dit forum is dit mijn eerst bericht.

 

Ik zit met een dringend dilemma.

 

Ongeveer een jaar geleden ben ik met een aantal anderen een e-commerce initiatief gestart in het buitenland. Vrij snel na lancering stapte een investeerder in. Hij kocht 6% aandelen voor 50k.

In 2015 hebben we in centraal Europa ongeveer 700 producten verkocht. Sinds enkele maanden staat de website live en hebben we, zonder al te veel marketing, 11 producten verkocht.

Het aantal verkopen vanaf onze website dient omhoog te worden gebracht om investeringen door nieuwe investeerders interessanter te maken. Een aantal investeerders staan 'on-hold'. Als de cijfers goed staan willen we hen betrekken.

 

Ik bezit 40% van de aandelen. Mijn kennis vanuit mijn verleden is waardevol voor dit specifieke product in deze nichebranche. Naast dit initiatief heb ik een full time baan.

 

Nu is het moment aangebroken om 'echt' van start te gaan.

Van mij wordt verlangd dat ik fulltime beschikbaar ben voor het initiatief. Enerzijds toont dat commitment naar anderen aandeelhouders, anderzijds is het van belang om de verkopen te doen stijgen.

 

Ik heb een huis, kinderen en vriendin. Mijn spaargeld geeft mij genoeg ruimte om ongeveer 3 maanden te overleven. Ondernemen betekent risico nemen, daar ben ik mij van bewust. Echter na 3 maanden kan ik geen salaris uit dit initiatief betrekken.

 

Ik geloof in dit initiatief, vanuit dat oogpunt zou ik tot het gaatje willen en moeten gaan. Mijn vriendin kan heel ver met mij meekomen hierin, echter wil zij niet dat ik schulden ga maken of het huis te koop ga zetten om dit initiatief tot een succes te laten bloeien.

Zelf ben ik arm opgegroeid, ik wil mijn kinderen in ieder geval een gezonde basis blijven geven. Ik ben niet van plan de thuissituatie een te zware last te laten dragen, hoewel dit zeker wel merkbaar zal zijn.

 

De meeste mensen lijken mij voor gek te verklaren om een dergelijk groot risico te nemen. Graag hoor ik de visies van anderen.

 

[verandering: titel]

 

Link to post
Share on other sites

16 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Welkom op HL en gefeliciteerd met je voornemen. Ik snap je dilemma en het is een onderwerp wat vaker wordt besproken op dit forum. Het punt is dat je echt zelf zo'n keus moet maken en hoe groter het risico is, des te groter de kans dat je 'op je bek gaat', maar bij welslagen is het rendement ook groter.

 

Is het misschien mogelijk om de baan naar minder uren af te bouwen en zo een stukje van de zekerheid wat langer vast te houden of wat vakantie opnemen en dat besteden om e.e.a. voor te bereiden en uit te bouwen? Overigens moet ik je eerlijk bekennen dat de meeste creativiteit en motivatie tot presteren ontstaat op het moment dat je het dieptepunt bereikt lijkt te hebben. Dat is niet de gemakkelijkste fase, maar als je uit het dal weet te kruipen, doe je de meest waardevolle ondernemers- en levenslessen op. Maar ook dat is niet voor iedereen weggelegd. Weet je, ook al zouden we jou als persoon goed kennen, dan nog zou adviseren over zo'n beslissing haast onmogelijk zijn. Onzekerheid is onlosmakelijk aan het ondernemen verbonden.

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Ik heb een huis, kinderen en vriendin. Mijn spaargeld geeft mij genoeg ruimte om ongeveer 3 maanden te overleven. Ondernemen betekent risico nemen, daar ben ik mij van bewust. Echter na 3 maanden kan ik geen salaris uit dit initiatief betrekken.

 

Ik geloof in dit initiatief, vanuit dat oogpunt zou ik tot het gaatje willen en moeten gaan. Mijn vriendin kan heel ver met mij meekomen hierin, echter wil zij niet dat ik schulden ga maken of het huis te koop ga zetten om dit initiatief tot een succes te laten bloeien.

Leuk dat jij tot het gaatje wil gaan, maar je vriendin blijkbaar niet en wat betreft je kinderen... Wat doe je wanneer na 3 maanden je spaargeld op is en je geen zicht op inkomen hebt?

 

Je vraagt om visies van anderen; bij deze de mijne...

In mijn ervaring zijn 3 maanden zo voorbij. Met een dergelijke buffer en dergelijke verantwoordelijkheden zou ik nooit een dergelijk risico aan willen gaan. Zorg eerst maar voor een degelijke buffer of voor omstandigheden waarbinnen je beheerst en/of stap voor stap van loondienst naar ondernemen over kunt gaan.

 

Wat is de positie van degenen die verlangen dat je fulltime beschikbaar bent? De andere aandeelhouders? Zijn zij bereid om jou en je gezin te onderhouden zolang je er onvoldoende inkomsten uit haalt? Duidelijk toch...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hans heeft wat mij betreft de goede insteek..

 

Wat mij opvalt in je verhaal, je hebt het over je medeaandeelhouders en (potentiele) investeerders. De vraag om commitment klinkt bekend, veel investeerders vragen die.. Echter ook zij moeten oppassen geen onrealistische eisen te stellen.

 

De vraag is namelijk, hoe lang kan jij de commintment die ze nu vragen / eisen volhouden als je full time gaat ondernemen. het antwoord is kennelijk een maand of 3.. dat lijkt me ook niet het commitment dat ze zoeken.

 

In heel veel situaties geldt "als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan"

 

Kortom zoek een oplossing waarbij je voor je gezin een redelijke / accpetabele basis kunt bieden en ook voor die onderneming kunt gaan. En dat kan ook betekenen dat je niet nu een investeerder laat instappen voor een snelle groei maar dat je een wat trager groeipad kiest en pas volgend jaar zo'n investeerder aantrekt of over twee jaar.. en voor nu dus nog parttime of nog even fulltime doorwerkt.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De meeste mensen lijken mij voor gek te verklaren om een dergelijk groot risico te nemen. Graag hoor ik de visies van anderen.

Mijn eerste reactie zou dat ook zijn, maar dat komt ook omdat het dilemma als een binaire keuze wordt gepresenteerd. Óf werken in loondienst óf werken in de eigen onderneming.

 

Maar dat slaat in mijn ogen nergens op. De wereld is niet zwart-wit. En als je nu al weet dat die onderneming jouw bestaansminimum niet kan garanderen, dan is het inderdaad wel verstandig om daar eerst grondig over na te denken. Bovendien is een buffer van 3 maanden eigenlijk niet zo veel in dit geval, zeker niet omdat ook anderen (m.n. familie) de prijs gepresenteerd krijgen, als het mis mocht gaan.

 

En trouwens, als je niet in de onderneming zou gaan werken, doet dat helemaal niets af aan je commitment, want die heb je al laten blijken door voor 40% deel te nemen in de onderneming. Laat je dus niet op oneigenlijke, 'morele' gronden dwingen tot die keuze. Nee is ook een antwoord. Echt.

 

Je gaf aan dat je kinderen had. Zijn ze misschien nog jonger dan 8? Zo ja, dan zou je misschien nog een tussenoplossing kunnen bedenken. In dat geval kun je ouderschapsverlof aanvragen bij je huidige werkgever. Hoewel het daar eigenlijk niet voor bedoeld is, is het wel zo dat een werkgever in principe een 'standaardaanvraag' (1 jaar de helft van je uren) niet mag weigeren. In zo'n geval zou je wel minder in loondienst gaan werken (en dus bruto minder verdienen), maar je gooit dan ook niet meteen je hele baan met het badwater weg. Het geeft je in ieder geval de kans om te kijken of het zin heeft.

 

Mocht je niet aan de voorwaarden voor wettelijk ouderschapsverlof voldoen, dan kun je uiteraard nog steeds in (goed) overleg met je huidige werkgever proberen om een combinatie van betaald (vakantiedagen) en onbetaald verlof op te nemen.

 

Hoe zit het trouwens sowieso met het loon uit je onderneming? (ik ga er even vanuit dat het een BV is) Is het niet zo dat je over een tijdje ten minste het gebruikelijk loon moet gaan ontvangen? Ben je nu al DGA met een (tijdelijk) verlaagd DGA-salaris? Hoe is dat nu geregeld?


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Heb je al overwogen om een sabbatical of onbetaald verlof te nemen? Sommige werkgevers staan daar welwillend tegenover — als het ze maar geen geld kost. Misschien kun je een korter verlof aan de 6 weken van de zomervakantie plakken? (@prinsrachid was me voor, maar ik zat in dezelfde richting te denken.)

 

Hoeveel tijd heb je minimaal nodig? En hoeveel moet je dus overbruggen? Drie maanden durf je niet goed aan, maar zijn zes maanden voldoende of wordt het eerder anderhalf jaar? Ik zou dat eens doorrekenen met wat verschillende scenario's.

 

Vrij snel na lancering stapte een investeerder in. Hij kocht 6% aandelen voor 50k. […] Ik bezit 40% van de aandelen. […] Van mij wordt verlangd dat ik fulltime beschikbaar ben voor het initiatief.

We missen een (meerderheids)belang van 54%. Wáár komt de druk van die "van mij wordt verlangd dat" vandaan? Er wordt nogal wat van je verlangd immers: vaste baan opgeven met de verantwoordelijkheid voor gezin en huis.

 

Simpel omgerekend zou je 40%-belang ruim € 330.000 waard zijn. Is daar niet nog wat uit te halen?

 

Mijn vriendin kan heel ver met mij meekomen hierin, echter wil zij niet dat ik schulden ga maken of het huis te koop ga zetten om dit initiatief tot een succes te laten bloeien.
Heeft je vriendin ook een fulltime baan? Een forum is de laatste plaats om een relatie open te breken, maar als ik even advocaat van de duivel mag spelen: dat één gezinslid permanent kostwinner is, is niet per se vanzelfsprekend…
Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

Ongeveer een jaar geleden ben ik met een aantal anderen een e-commerce initiatief gestart in het buitenland. Vrij snel na lancering stapte een investeerder in. Hij kocht 6% aandelen voor 50k.

In 2015 hebben we in centraal Europa ongeveer 700 producten verkocht. Sinds enkele maanden staat de website live en hebben we, zonder al te veel marketing, 11 producten verkocht.

Dit probeer ik tussen de regels door te lezen. Jullie hebben in een voorgaand jaar 700 eenheden verkocht zonder website. Dat is via marktplaatsen en platforms zoals Amazon? Met de website zit je na drie maanden pas op 11 eenheden.

 

Dat rijmt niet goed.

 

Je laat dit klinken alsof je omzet daalt bij toenemende kosten.

 

Ook de waardering van meer dan acht ton zweeft een beetje. Het zal best allemaal kloppen, maar zo is het wel lastig om te concluderen: binnen drie maanden draai je breakeven. Als je andere investeerders nodig hebt om het hoofd boven water te houden, is die veertig procent die je bezit nog niet zoveel waard. Als je daarentegen zonder injectie door death valley komt, ben je spekkoper.

 


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

3 maanden vind ik ook wel weinig, zeker als er nog leningen voor het huis of voor het bedrijf in het spel zijn. Die moeten gewoon betaald worden en dat kan voor veel stress zorgen.

 

 


www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Laten we het eens omdraaien: als je die 40% zou kunnen verkopen aan de waardering van een jaar terug dan heb je je handen opnieuw helemaal vrij met een aardig startkapitaaltje, financiële buffer of studieregeling voor wie dan ook. Voor een zinnig advies ontbreken feitelijk teveel data.

 

Wat zou je moeten opgeven? En wat worden je kansen? Hoe bezit je deze aandelen?

 

Een ondernemer neemt berekenend risico's en zo komt dit nog niet op mij over.

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als je niet weet of het een goed idee is om te springen: gooi eerst een steentje :P

Of kijk of de peilstok de bodem kan raken.

In dit geval is de peilstok 3 maanden voltijd aan de bak.

 

Even serieus:

 

Je kunt natuurlijk ook eerst 1 dag minder gaan werken.

Neem een paar dagen vrij om de marketing op gang te brengen.

Gaat de verkoop omhoog: ga nog een dag minder werken.

 

Je kunt kijken of je bijvoorbeeld 2% kunt verkopen: dan kun je het iets langer uitzingen.

 

Wat je ook kunt doen is misschien iets minder comfortabel voor het gezin: de boekhouding doorspitten en kijken wat je even niet nodig hebt, zodat je de buffer kunt uitbreiden door te besparen op onkosten.

 

Eén ding is zeker: (morele) steun van jouw vrouw is onmisbaar.

 


BrokxMedia - Videoproducties & -marketing

Boeiende Bedrijfsfilms, Animaties & Livestreams

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zo'n waardering van een bedrijf vind ik toch altijd iets raars.

 

Wat was er eerst? De waarding van het bedrijf en heeft de investeerder dan een rationele beslissing gemaakt om daar 6% van te kopen?

 

Of werd er eerst 6% gekocht voor 50k en werd aan de hand daarvan de waardering van het volledige bedrijf bepaald? 50k/6 * 100 = 833,33k.

 

Maar dat is misschien een vraag voor een ander topic....


www.evelo.be - Elektricien in regio Kortrijk - technical support for creative people.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor alle reacties! Hier heb ik zeer veel aan.

Ik heb uitvoerig met mijn vriendin gesproken en ben tot de conclusie gekomen dat ik een lening ga nemen om tijd te overbruggen.

 

Wellicht dat ik in een paniekmodus terecht kwam waardoor ik niet de juiste stap durfde te zetten. Ik denk dat koudwatervrees de beste omschrijving is.

 

Onzekerheid is onlosmakelijk aan het ondernemen verbonden.

Dat klopt. Ik zocht teveel naar zekerheid en was angstig voor risico.

 

Kortom zoek een oplossing waarbij je voor je gezin een redelijke / accpetabele basis kunt bieden en ook voor die onderneming kunt gaan.

Ik denk dat ik deze nu heb gevonden door het besluit te nemen een lening aan te gaan.

 

Mijn eerste reactie zou dat ook zijn, maar dat komt ook omdat het dilemma als een binaire keuze wordt gepresenteerd. Óf werken in loondienst óf werken in de eigen onderneming.

In mijn optiek is de keuze ook binair. Als ik voor de onderneming ga dien ik er ook echt 100% voor te gaan.

 

Een forum is de laatste plaats om een relatie open te breken, maar als ik even advocaat van de duivel mag spelen: dat één gezinslid permanent kostwinner is, is niet per se vanzelfsprekend…

Mijn vriendin heeft een baan, echter een stuk lichter. Ze is bereid meer te werken als dit nodig is.

 

Dit probeer ik tussen de regels door te lezen. Jullie hebben in een voorgaand jaar 700 eenheden verkocht zonder website. Dat is via marktplaatsen en platforms zoals Amazon? Met de website zit je na drie maanden pas op 11 eenheden.

11 eenheden, nagenoeg zonder marketing. De nichebranche is enorm, weinig spelers.

 

Een ondernemer neemt berekenend risico's en zo komt dit nog niet op mij over.

Dank voor deze opmerking. Dit zette mij tot nadenken.

 

Wat was er eerst? De waarding van het bedrijf en heeft de investeerder dan een rationele beslissing gemaakt om daar 6% van te kopen?

Er was een initiatief gestart door 2 aandeelhouders (mijzelf en mijn businesspartner). Verschillende personen waren direct geïnteresseerd om te investeren door de duidelijke groeikansen. Omdat het opzetten van initiatieven in centraal Europa een vertragende factor was hebben we besloten later voor de investeringen te gaan. 1 investeerder, een oude kennis met ingangen in investeerdersnetwerken, heeft 50k ingelegd zodat we wat 'test-geld' hadden om de markt te verkennen. Hij heeft hiervoor 6% aandelen gekregen (natte vinger werk). Voor ons was dit een strategische keuze; toegang tot een groot netwerk, kapitaal om van start te gaan.

Daarnaast heeft een betrouwbare IT development partij 24% van de aandelen. De opzet hiervan is om IT in de basis verankerd te hebben, dit wordt nooit ons falen.

 

De verdeling is ongeveer:

40% Oprichter

40% Oprichter

6% Investeerder

14% IT

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

In mijn optiek is de keuze ook binair. Als ik voor de onderneming ga, dien ik er ook echt 100% voor te gaan.

Van wie 'dien' je dat te doen? Het lijkt me op het eerste gezicht zelfs ronduit onverantwoordelijk. En 100% procent voor je onderneming gaan, betekent niet automatisch '40 uur per week'. Dat is namelijk een loondienst- en geen ondernemersmentaliteit. Je kunt ook voluit voor je onderneming gaan, terwijl je daarnaast (al dan niet deels) in loondienst blijft werken, omdat er simpelweg brood op de plank moet. En een lening is géén bron van inkomen!

 

Maar goed, het is uiteraard je eigen keuze! De eventuele gevolgen zijn dat immers ook. In ieder geval veel succes ermee.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Is het door kokervisie dat je nauwelijks ingaat op de genoemde bezwaren? Je lijkt alleen reacties te citeren die in je straatje passen. Zocht je hier alleen bevestigende onderbouwing van je plan?

 

Waarom is full-time noodzakelijk als het product nagenoeg zichzelf verkoopt. Waarom niet eerst parttime?

Hoe is die lening een oplossing? Alleen om een periode te overbruggen? Wat doe je wanneer je na die periode je nog steeds onvoldoende inkomsten hebt? Is dan die lening niet een extra blok aan je been?

Hoe zit het met je mede-oprichter? Gaat die ook fulltime?

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Waarom is full-time noodzakelijk als het product nagenoeg zichzelf verkoopt. Waarom niet eerst parttime?

Fulltime is noodzakelijk om te groeien. Secundair, maar niet minder belangrijk, is het belangrijk om aan investeerders te laten zien dat de oprichters zich full-time richten op dit initiatief. We hebben het over enkele tonnen aan mogelijke investeringen.

 

Hoe is die lening een oplossing? Alleen om een periode te overbruggen? Wat doe je wanneer je na die periode je nog steeds onvoldoende inkomsten hebt? Is dan die lening niet een extra blok aan je been?

Hoe zit het met je mede-oprichter? Gaat die ook fulltime?

De lening is om een oplossing om een langere tijd zelfvoorzienend te kunnen zijn. De medeoprichter is al fulltime bij dit initiatief betrokken.

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

@mmint Eens met je reactie, echter heeft Ecomm zijn antwoord inmiddels gevonden, hij waagt de sprong, geholpen met een lening (als dat lukt, natuurlijk...)


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • -2
 • Rate this answer

Beste,

 

Als jullie het nog niet doen, zou ik je adviseren je producten via Amazon aan te bieden op alle Europese platforms. Je bereikt hiermee een potentieel afzetgebied van 300 miljoen Europeanen. Ik doe dit al jaren en verdien er meer dan een full time salaris mee.

Ik weet niet om welk product het gaat maar als het vrij eenvoudig te verzenden is, biedt Amazon de mogelijkheid om zonder veel risico's en investeringen te onderzoeken hoeveel vraag ernaar je product is. Je betaalt een maandabonnement van circa 50 euro en betaalt een verkoopfee van circa 12-15%. Geen grote investeringen die vaak wel bij een webshop komen kijken.

Succes

 

gr Marco


Verkoper op Amazon en auteur van het boek: Verover Europa via Amazon.(www.verovereuropa.nl)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 267 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept