• 0

Yoga lessen en BTW tarief (21 versus 6%)

Het hele btw verhaal mbt yoga is mij niet helemaal duidelijk.

 

Op de site van de belasting staat het

Volgende beschreven

 

Kort door de bocht: zweten is 6% en niet zweten is 21%

 

Ik geef regelmatig yogales op een sportschool.

Hoewel mijn les behoorlijk fysiek is (zeker conditioneel inspannend) reken ik als zzp-er 21% btw door op mijn tarief aan de sportschool

 

Eerlijk gezegd gewoon nooit bij een mogelijk laag tarief voor yoga stil gestaan.

 

Nu vraag ik mij af:

a)

Geldt dit lage tarief alleen tussen consument en sportschool / yogacentrum, of dient een zzp-er in dit geval OOK 6% te heffen naar de sportschool toe, net als de sportschool naar de cursisten ?

b) als ik 6% zou moeten heffen, en per abuis het 21% toegepast zou hebben, hoe trek ik dat dan achteraf het makkelijkst recht bij opdrachtgever en belastingdienst?

c) ligt ergens KEIHARD vast bij welk type yoga welk btw tarief hoort?

 

Alle input is welkom

Namaste !

 

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

  • 0

a) Geldt dit lage tarief alleen tussen consument en sportschool / yogacentrum, of dient een zzp-er in dit geval OOK 6% te heffen naar de sportschool toe, net als de sportschool naar de cursisten ?

De aangehaalde regeling ziet op gelegenheid geven tot sportbeoefening in een daartoe geschikte ruimte en dat doet de sportschool wel en jij niet. In het algemeen is het niet zo dat leveranciers (zoals jij) zich aanpassen aan het BTW tarief van hun opdrachtgever. Maar ik ben geen fiscalist of BTW specialist.

 

b) als ik 6% zou moeten heffen, en per abuis het 21% toegepast zou hebben, hoe trek ik dat dan achteraf het makkelijkst recht bij opdrachtgever en belastingdienst?

Zie a, ik vrees dat dit niet meer van belang is.

 

c) ligt ergens KEIHARD vast bij welk type yoga welk btw tarief hoort?

Zie a, ik vrees dat dit niet meer van belang is.

 

Naast de informatie van de Belastingdienst is er nog deze jurisprudentie die een yogadocent (die wel direct lessen aanbod) in het gelijk stelt om het lage tarief te hanteren. Ik weet niet hoe actueel dit is in verhouding tot de huidige wetgeving.

 

Er liep begin dit jaar een petitie om het BTW tarief op yoga te verlagen.

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

  • 0

Duidelijke taal.

Dank voor de snelle reactie.

 

Even voor de duidelijkheid, als ikzelf een ruimte zou huren en zelf factureer aan de cursisten dien ik dus WEL 6% toe te passen ?

Of geldt het alleen voor de daadwerkelijke eigenaar van de ruimte?

 

De petitie heb ik gezien maar overigens ook de mededeling over inspanning van lichaam of geest om de lichamelijke of geestelijke welzijn te verbeten. Hieronder vallen mijns inziens ALLE vormen van yoga. Ook diegene die niet zweten.

 

De jurisprudentie zal ik eens nalezen. Dank nogmaals!

  • 1

Even voor de duidelijkheid, als ikzelf een ruimte zou huren en zelf factureer aan de cursisten dien ik dus WEL 6% toe te passen ?

Je zou dan kunnen betogen dat jouw yoga erop gericht is een goed conditie op te bouwen en het 6% kunnen toepassen. Maar daar is dus discussie over mogelijk, volgens de site van de Belastingdienst en voornoemde jurisprudentie. Uiteraard moet de te huren ruimte wel aan te merken zijn als sportaccommodatie.

 

Of geldt het alleen voor de daadwerkelijke eigenaar van de ruimte?

Dat maakt niet uit. Het gaat erom, volgens de regeling, dat jouw onderneming de gelegenheid biedt tot het actief sporten in een sportaccommodatie. Of die ruimte jouw eigendom is of dat je die huurt is niet van belang. (Als je de ruimte gratis mag gebruiken wordt het anders, dan ben stelt in feite de eigenaar hem ter beschikking en niet jij, waardoor je weer terug bent bij 21%!)

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

  • 1

ik ben het met vrijwel alles eens wat Ron hierboven schrijft, alleen zijn laatste zin tussen haakjes.. dat het bij ter beschikking stellen van de ruimte door de eigenaar weer 21% wordt, dat hoeft niet zo te zijn. MAAR dat ligt zover van de originele vraag dat het mij niet zinvol lijkt daar een boom over op te zetten. Als een dergelijke situatie zich voordoet is het vroeg genoeg daar een oplossing voor te zoeken.

 

Voor wat betreft dat "keiharde" onderscheid en btw.. was het maar zo.. *sprak hij zuchtend*

de btw kent inmiddels zoveel uitzonderingen dat het lastig is om te volgen soms.

 

Wat wél zinvol is om te onthouden is dat de hoofdregel is dat er 21% moet worden geheven. Uitsluitend als er een benoemde uitzondering beschreven is mag je van 21% afwijken. het aantal uitzonderingen loopt inmiddels in de honderden regeltjes. maar als je geen uitzondering vind dan pas je dus 21% toe.

 

Voor Yoga geldt dus ook er moet 21% worden geheven tenzij aangetoond kan worden dat de yoga wordt gegeven in een vorm en als doel om de conditie te verbeteren. Ik vermoed dat de uitspraak uit 2006 die Ron linkt in zijn eerste antwoord mede aanleiding is geweest voor de benoemde uitzondering in de opsomming van actief sporten.

 

De grens keihard maken is dus erg lastig, maar ik denk dat het onderscheid tussen een conditionele les en een meditatieve les toch niet zo complex moet zijn.. En er zal heus wel enige vermenging zijn maar het lijkt mij (als niet yoga kenner) toch mogelijk om een onderscheid te maken tussen fysieke oefeningen gericht op conditie en die gericht op mentale conditie.

Het belangrijkste onderscheid zou al kunnen zijn of je bij een sportschool les gaat geven of bij een spiritueel centrum of iets dergelijks. Een spiritueel centrum zal dus meer moeite kunnen hebben om de belastinginspecteur te overtuigen dat dit een sportles is tussen een vooral spiritueel programma. Terwijl bij een sportschool de yogales veel makkelijker als sportles zal worden geaccepteerd.

 

  • 0

Inzake yoga is de situatie eigenlijk vrij duidelijk:

 

Onder 'Gelegenheid geven tot actieve sportbeoefening' valt ook yoga, zijnde een "combinatie van beweging, rek-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen, gericht op de bevordering van het evenwicht tussen lichaam en geest". Het is dus een vorm van lichaamsbeweging en geestelijke inspanning.

 

"Meditatieve yoga" (raja, bhakakti, jnana, karma, tantra yoga) valt hier buiten, fiscaal gezien dan.

 

Heel concreet dan nu:

 

Als je een sportzaal (of iets anders) afhuurt om je 'sportieve' yoga lessen aan een (gesloten) groep te geven (zonder dat de sportzaal open is voor het publiek, want jij heb deze afgehuurd), dan valt dit allemaal onder het lage tarief (6%).

 

Als je ingehuurd wordt door een sportschoolhouder om yogalessen te geven, dan valt het onder het hoge tarief (21%). Voor jou dus.

 

Mocht je 'meditatieve' yogalessen geven, dan maakt het niet uit: dat valt sowieso onder het hoge tarief, ook huur je een zaal af en geef je de lessen aan een groep van mensen en kan er verder niemand in de zaal komen omdat jij deze afgehuurd hebt.

  • 0

Even voorop gesteld, dat jullie beide mijn vraag duidelijk beantwoord hebben. Dank hiervoor !

Erg bijzonder dat mensen zomaar energie steken in het vinden van antwoorden voor iemand die ze niet kennen, zonder duidelijk eigenbelang.

 

Niettemin ben ik wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden, gezien ik overweeg yoga in eigen gehuurde ruimte aan te gaan bieden.

Het punt is namelijk, dat het onderscheid tussen actieve en niet actieve yoga helemaal niet zo makkelijk te maken is.

 

Zonder te veel in detail te treden is/was (de oorspronkelijke) yoga in principe helemaal niet bedoeld om de conditie te verbeteren. Dat dit een bijkomend voordeel is van sommige vormen van de yoga, doet daar niet aan af. Dat de wet ineens een 'conditionele' definitie aan geeft aan yoga schept meer verwarring dan duidelijkheid, zeker bij mensen die er wel iets meer van af weten.

De (fysieke) yoga is in de oorsprong namelijk bedoeld als voorbereiding van -en pad naar- de meditatie.

 

Ook zal in vele yoga centra zowel meditatie als actievere yoga worden aangeboden.

Maar zelfs in een sportschool, waar het spirituele minder aan de oppervlakte ligt, kan een yogales de ene keer erg inspannend zijn, en de andere totaal niet (zelfs binnen dezelfde yogavorm). Daarbij, een goede docent past zich (en dus ook de les) aan aan de (fysieke en mentale) toestand van de cursisten.

 

Ik zie op de website van de belastingdienst de volgende zin staan:

"Actief sporten is een actieve inspanning van lichaam of geest om het lichamelijk of geestelijk welzijn te verbeteren. "

 

Hieruit maak ik op, dat als er een actieve inspanning van geest is om het geestelijk welzijn te verbeteren (wat je kunt omschrijven als meditatie) er al sprake is van 'actief sporten'.

Interessante booleaanse wijze van formuleren...

Ben benieuwd wat een inspecteur hierover zegt.

 

Nogmaals bedankt voor het meedenken.

Namasté

 

  • 0

Hieruit maak ik op (...)

 

Zou ik mee oppassen, want de teksten op de BD site zijn nogal simplistisch.

 

Yoga in de vorm van hatha yoga en iyengar yoga (hoofdzakelijk fysiek van aard en gericht op een goede conditie te ontwikkelen) vallen wel onder deze post (Tabel I, post b-3).

 

Dus als je een zaal afhuurt om zoiets te geven, dan kan je wel (mijns inziens) met recht daar 6% over afdragen.

 

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    2 leden, 91 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.