Jump to content
Rojo75
Verberg

Webshop verkopen, hoe pak je het aan?

vraag

Hallo allemaal,

 

Al een tijd niet heel actief geweest hier, maar ik zit met een "probleem".

 

Ik heb een redelijk goed lopende webshop sinds januari 2013. Ik importeer de producten zelf bij mijn leverancier en verkoop zowel aan bedrijven als particulieren. Daarnaast heb ik custom orders via de website van bedrijven voor grotere aantallen.

 

Ik kan het op dit moment goed combineren met mijn huidige baan, echter kan daar mogelijk verandering in komen. Ik verwacht zelf binnen 2 maanden deze twee niet meer te kunnen combineren. Tijd om te verkopen dus, hoe jammer dat ook is.

 

Ik ben op zoek naar concrete tips voor een platform om te verkopen en waar ik op moet letten. Wat moet ik potentiële kopers aanleveren aan informatie en wat niet?

 

Verkoop is inclusief inventaris. Moet ik dat tegen inkoop erbij leveren of een kleine marge voor rekenen?

 

Alvast bedant!

Link to post
Share on other sites

22 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Als er een goed winstoogmerk heeft, waarom probeer je dan niet iemand aan te nemen voor een X aantal uur om bestellingen de deur uit te werken? Zoals je zelf aangeeft, je kunt het momenteel combineren, dus misschien kun je uitbreiden?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik heb er persoonlijk geen ervaring mee maar volgens mij zijn de belangrijkste gegevens:

 

- Omzet over minimaal de afgelopen 12 maanden

- Winst na kosten over minimaal de afgelopen 12 maanden

- Hoe komen de bezoekers bij je terecht (betaald of organisch). En indien betaald, wat kost dat?

- Hoeveel tijd kost het om de shop te onderhouden / bestellingen af te werken etc

- De analytics gegevens (aantal bezoekers, conversiepercentage, tijd op pagina, bouncerate enz.)

- In- en verkoopwaarde van de huidige inventaris.

 


Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Verkoop is inclusief inventaris. Moet ik dat tegen inkoop erbij leveren of een kleine marge voor rekenen?

Je verkoopt het voor de prijs die de gek er voor geeft. Dat kan dus tegen kostprijs zijn, of met een kleine marge. Maar het kan ook met verlies zijn uitgaande van historische kostprijs. Het ligt er maar aan wat de hoogste bieder het allemaal waard vind.

 

Het bepalen van de waarde vooraf is dus erg lastig. Je zou eens kunnen kijken bij bedrijven die daar in gespecialiseerd zijn. Ik kwam onlangs Equidam tegen (heb geen belangen in dit bedrijf). Ze hebben een gratis optie voor bedrijfswaarderingen.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Wat je zoekt is sitedeals.nl. Daar worden veel websites gekocht/verkocht. De enige serieuze website die ik gevonden heb. Overigens kwam ik laatst ook wat websites tegen op marktplaats.nl.

 

Je kan inderdaad ook eventueel personeel inhuren of shipping door een externe partij laten doen. Afhankelijk van de marges is dit interessant.

 

Wat bob de web de webbouwer aan geeft zijn goede dingen om te vermelden. Daarnaast kunnen jou posities in google interessant zijn. Deze kan je bijhouden met tools zoals serpbook.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Sitedeals.nl is inderdaad een mogelijkheid. Echter is de kwaliteit en het niveau serieus zijn daar niet zo hoog. Iedereen wil voor niets op de eerste rij zitten en je moet oppassen dat je niet de hele dag onnodig cijfers staat aan te leveren.

 

flippa.com is internationaal. Ik vind het van hoog niveau. Staat netjes onderverdeeld in categorieën (start-ups en stabiele website/webshops).

 

Als ik naar mezelf kijk vind ik het ten eerste belangrijk om omzet/winst te weten. Maar ook hoeveel bezoekers je webshop trekt en hoeveel er converteert naar een verkoop. Zit je in een niche-markt of massamarkt. Wat gebeurt er als de leverancier wegvalt (maw: koop je in bij meerdere). Ben je bereid om nog een aantal maanden kennis te leveren. En natuurlijk: wat is je verkoopprijs..


Benieuwd naar mijn business? www.liguido.nl - www.youngtech.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Daarnaast kunnen jou posities in google interessant zijn. Deze kan je bijhouden met tools zoals serpbook.

 

Of gewoon de webmasterstool van google ;)


Benieuwd naar mijn business? www.liguido.nl - www.youngtech.nl

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Flippa / sitedeals zijn de platformen die veel gebruikt worden.

 

Ook kun je het werk evt. outsourcen of eigen personeel ervoor inzetten ( als het enkel om de verwerking van orders en mail response is, kan ik mogelijk wat voor je betekenen )

 

Er zijn veel opties te bedenken, het inhuren van mensen, al is het op basis van % omzet/winst oid. biedt je de mogelijkheid om er zelf nog aan te blijven verdienen. Verkoop kan daarentegen in 1 keer een groter bedrag vrijspelen.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als je praat over een 'serieuze' omzet (zeg maar voldoende WINST om van te kunnen leven/een salaris van uit te betalen) kun je ook een serieuze bedrijfsmakelaar inzetten.

 

Van de andere kant (zoals anderen ook al aanhalen) is het dan misschien ook een optie om iemand in te huren om het voor je te doen.

 

Ook al eens aan het inschakelen van een fulfilmentpartij gedacht?


Commerciële ondersteuning nodig? Theuws.com

Link to post
Share on other sites
 • 1
 • Rate this answer

Heeft nog niemand de optie aangedragen om wat minder bij je werkgever te gaan werken en wat meer aan de webshop te besteden?


 

Koelvest.nl voor mensen die last hebben van de warmte. Denk hierbij aan magazijnmedewerkers, werknemers in de industrie, mensen met MS en motorrijders.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Spot on Jochem!

 

Beste Rojo: waar haal je de meeste voldoening (*) uit: de webshop of je baan? Kies daarvoor, en laat het andere schieten

 

(*) = geen omzet of winst maar energie, motivatie, drive, geluk..noem het wat je wilt..whatever makes you happy..


Partner bij B2Bsure, de vooruithelpers in verzekeringen en risicobehee

Ik help ondernemers vooruit met inzicht in en oplossingen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Waarmee kan ik jou vooruit helpen? 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt allemaal voor de waardevolle adviezen. Het punt is dat ik op zoek ben naar een nieuwe baan en dan valt het niet meer te combineren. De omzet is nog niet dusdanig hoog dat ik er van kan leven, recent een huis gekocht samen met mijn vriendin en ik kies op dit moment dus eerder voor zekerheid en dat zit hem bij mij in een vaste baan.

 

Alle tips en adviezen zijn nog van harte welkom!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Let er bij je arbeidscontract op dat je die webshop ernaast mag blijven runnen, want als je de ene op de andere dag de stekker eruit moet trekken, zal dat de waarde niet ten goede komen.

 

(Daarnaast kan het zijn dat je verplichtingen tegenover bestaande klanten behoudt en dat wordt ook lastig als je die contractueel niet meer mag nakomen.)

 

Je zou concurrenten kunnen polsen of zij willen overnemen, al laat je je dan vroeg ik de kaarten kijken, of bij bedrijven waarvan de activiteit grenst aan die van jou.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je lijkt twee activiteiten te hebben. Zijn die los van elkaar te exploiteren en verkopen? De B2b en B2c verkopen dus, of de standaardproducten versus de custom made-artikelen. Je kunt zaken organiseren voor verkoop of uitbesteding.

 

Bij verkoopwens kun je naar concurrenten of groothandels kijken voor het vinden van logische overnamekandidaten. De betalingsmogelijkheden die je als verkopende partij zou willen bieden, lijken mij ook relevant.

 

Heb je hier ooit blootgegeven wat je doet? Bij enig financieel belang zou ik dit strategisch insteken.

 

Groet,

 

Highio

 


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Een vrij essentiële aanvullende vraag welke ik nog mis; betreft het een nationaal of een internationale webshop? Zo ja, welk land/doelgroep? Je zou mbt de verkoop van een internationale webshop eens op https://flippa.com/ kunnen kijken :)


Hartelijke groet,

 

Werner

Een logo ontwerpen, banner maken of website maken kun je anno 2019 als ondernemer / ZZP'er zelf!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Waarom verkopen? Omdat het niet te combineren is met een baan?

 

Hybride ondernemen is in. Bovendien valt er altijd overal een mouw aan te passen. Vrijwel alles is uit te besteden.

 

Vergeet niet dat je nu twee paarden in het veld hebt. 1 genaamd de webwinkel en de ander jouw baan.

 

De webwinkel is groeiende en geeft een bepaalde mate van zekerheid. Het levert daarnaast voldoening op en je geeft vorm en inhoud aan iets wat jezelf vanaf de grond opgebouwd hebt. Hierop kun je altijd terugvallen mocht je toch ergens de zak krijgen, vandaag een Hero, morgen een Zero.

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Er lopen heel wat mensen rond die (dankzij een afkoopsom van de vorige werkgever) wat geld op zak hebben en een onderneming willen beginnen, zonder concreet idee. Daar zou je de onderneming stapsgewijs aan kunnen overdoen.

 

Bestaan er trouwens overdrachtsbegeleiders in dit domein? De overdracht van startende ondernemingen met groeipotentieel, die de ergste kinderziekten overleefd hebben...


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De overdracht van startende ondernemingen met groeipotentieel, die de ergste kinderziekten overleefd hebben...

Bij webwinkels die de doorstart niet kunnen maken, zul je echter vaak kunnen constateren dat ze overlijden aan een sluimerende kinderziekte die ze al vanaf de start onder de leden hadden.

 

Er worden in de avonduren en weekends honderden uren in gestoken, maar daar staat geen reële arbeidsvergoeding tegenover. Verder doorgroeien wordt onmogelijk als die avond- en weekenduren eenmaal op zijn: er fulltime voor gaan blijkt financieel niet haalbaar omdat daar onvoldoende inkomen tegenover staat.

 

Dat is een van de redenen waarom ongeveer de helft van de webshops na 2 jaar stopt. In het Shopping2020-onderzoek kwam de expertgroep Online Ondernemen dan ook met onder andere deze aanbeveling:

 

Brancheorganisaties zouden via voorlichting aan startende webwinkeliers duidelijk moeten maken dat een webwinkel geen 'kip met de gouden eieren' is. Startende ondernemers dienen bewust gemaakt te worden dat het niet makkelijk is om een succesvolle webwinkel neer te zetten waar een volwaardig inkomen uit te realiseren is.

 

Zo'n webwinkel kun je wel verkopen, maar of je zo'n webwinkel moet willen kopen, is nog maar de vraag.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik zou een advertentie maken waarin je duidelijk de omzet en kosten e.d. zet. Splits de kosten in ieder geval uit in inkoop, marketing, verzendkosten en overige operationele kosten. Vergeet daarnaast ook niet een schatting van de arbeid die verricht moet worden op te geven.

 

Ik denk dat als je aan goodwill ongeveer een jaarwinst krijgt je het al prima doet. Daarnaast zou ik je complete voorraad inderdaad tegen inkoop erbij aanbieden.

 

Plaats de advertentie op diverse sites zoals Sitedeals (al eerder genoemd) en marktplaats e.d. Je kunt 'm ook plaatsen op http://www.webwinkelforum.nl/viewforum.php?f=13

 

Succes met de verkoop!

 


Bij Shoppagina kun je heel eenvoudig een webshop beginnen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Lastige keuze, maar volgens mij heeft de TS al besloten voor zichzelf. Opties voor verkoop zijn de eerdergenoemde en met die websites (zoals sitedeals) houd je ook meer de controle zelf dan wanneer je het 'uitbesteed' aan een bedrijfsmakelaar.

 

Belangrijk bij de verkoop is complete documentatie. Maak een verkoopdocument met een compleet overzicht van de webwinkel en verstuur die enkel bij serieuze geïnteresseerden.

 

Succes!


Alles over Innovatie op 1 site - http://innovatie-site.nl

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 3 leden online en 96 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept