Jump to content
curia
Verberg

bederf/uitval in horeca

vraag

Beste Allemaal,

 

Ik zit nu al een hele dag uit te zoeken over bederf maar heb de informatie niet kunnen vinden die ik zocht.

 

Er wordt geadviseerd om tussen 5 a 10 procent van de inkoop te boeken als bederf. Klopt dit? Is er een algemeen regel van KHN?

 

Wat ik me met name afvraag is of het verplicht is bederf te boeken en indien bederf/uitval geboekt wordt moet de btw gecorrigeerd worden of mag je de btw hiervan aftrekken?

 

Weet iemand wat de fiscale regeling hiervan is?

 

Alvast bedankt,

 

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Rate this answer

Het is fiscaal niet verplicht om bederf specifiek als zodanig te boeken. Het is ook helemaal van de inrichting van je administratie / bedrijf afhankelijk of het nodig of überhaupt mogelijk is om het bederf apart te registreren. Mocht je incidenteel door een bijzondere reden relatief veel bederf hebben dan kan het wel nuttig zijn dat vast te leggen, zodat je later nog kunt uitleggen waarom je relatief weinig omzet hebt behaald ten opzichte van je inkopen.

 

Een stuk bederf is inherent aan het feit dat je met bederfelijke goederen werkt. De BTW over de bedorven inkopen kan je gewoon aftrekken.

 

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Mocht je incidenteel door een bijzondere reden relatief veel bederf hebben dan kan het wel nuttig zijn dat vast te leggen, zodat je later nog kunt uitleggen waarom je relatief weinig omzet hebt behaald ten opzichte van je inkopen.

Een incidenteel uitzonderlijk hoog bederf kun je natuurlijk wel beter signaleren met het vastleggen van het structurele bederf. Dat is meer een bedrijfseconomische dan fiscale keuze (die ik maar even toevoeg omdat de vraagsteller niet lijkt te weten hoe hoog het bederf nu feitelijk is).

Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Rate this answer

Eens met de vorige reacties, met de toevoeging dat je op een bepaald moment wel het bederf inzichtelijk wilt hebben om je marge op je inkoop te kunnen bepalen/beïnvloeden.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 5 leden online en 91 gasten

    (See full list)    
  • Also interesting:

  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept