Jump to content
opbouwer
Verberg

overgaan van bv naar eenmanszaak

vraag

Goedemiddag , ik heb een vraag met betrekking tot de overgang van BV naar Eenmanszaak. aangezien de winsten op dit moment niet voldoende zijn en er in de beheer bv nog een verrekenbaar verlies staat overweeg ik om de stap terug te maken naar de eenmanszaak. Er staat echter ook nog een stamrechtverplichting in de beheer bv en ik kan nu niet bepalen wat wijsheid is, ruisend overgaan of geruisloos overgaan. Ik zou namelijk wel graag de te verrekenen verliezen meenemen naar de IB, maar aan de andere kant wil ik de bv wellicht toch behouden. Wie weet hier meer van?

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Goedemorgen Karma, ik heb het gelezen , maar wat mij nog niet duidelijk is is of ik de te verrekenen verliezen mee kan nemen naar de IB terwijl de BV wel blijft bestaan of dat die te verrekenen verliezen in de bv moeten blijven. Ik vind het niet al te duidelijk eerlijk gezegd.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

wat mij nog niet duidelijk is is of ik de te verrekenen verliezen mee kan nemen naar de IB terwijl de BV wel blijft bestaan of dat die te verrekenen verliezen in de bv moeten blijven.

Ik denk eigenlijk dat het één het ander uitsluit. Dus óf je neemt je verrekenbare verliezen mee (maar dan moet je geruisloos terugkeren) óf je doet dat niet (en dan gaat het dus met geruis). Het probleem is alleen dat je een stamrecht in de bv lijkt te hebben zitten. Als je die wilt behouden, dan is geruisloze overgang volgens mij ook weer niet mogelijk (de bv moet immers worden ontbonden).

 

Dit likt me overigens echt specialistenwerk, dus niet iets om op een zomernamiddag zelf te doen. Lees sowieso ook de volgende informatieve pagina's eens door:

- Terugkeer uit de B.V.

- Terugkeer uit de B.V. via VOF

- Geruisloze terugkeer uit de B.V. (algemeen)

- Geruisloze terugkeer uit de B.V. (2016)

 

Een andere mogelijkheid zou nog kunnen zijn om de bv simpelweg geheel te ontbinden. Nadeel daarvan is wel dat je (privé) fiscaal moet afrekenen over je stamrecht en liefst met goedkeuring van de inspecteur. Met wat voorbereiding en de juiste papieren is dat op zich te doen. Tegenwoordig mag dat afkopen zonder dat je revisierente hoeft te betalen. Dan zit je natuurlijk nog wel met de onverrekenbare verliezen uit de bv, maar hiervoor zou je op termijn alsnog een belastingkorting kunnen aanvragen. Niet ideaal, maar het is een mogelijkheid.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 220 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept