Jump to content
Nicoline van Klaveren
Verberg

10 tips om een conflict te stoppen voor het uit de hand loopt

vraag

Ruzie! Wie heeft er nooit mee te maken? De één wat meer dan de ander en de ene persoon is ook beter in staat om een ruzie niet te laten escaleren dan een ander. Maar wat als je nou een persoon bent die het moeilijk vindt om een ruzie niet uit de hand te laten lopen? Voor jou heb ik deze 10 tips:

 

- Luister goed naar wat er gezegd wordt, niet alles wat wordt gezegd is ook zo bedoeld.

- Vraag aan de ander wat deze precies bedoeld, heb je het goed begrepen?

- Zorg dat je weet waar het over gaat, hebben jullie het over hetzelfde?

- Loop weg als je je opgefokt voelt en kom terug als je bedaard bent, begin dan bij tip 1 (en sla deze tip over als je weer hier aanbelandt bent :).

- Vertel hoe je je voelt door wat de ander zegt of heeft gezegd, soms komen dingen onbedoeld hard over en weet de ander niet dat het jou zo raakt.

- Respecteer de mening van de ander ook al staat die haaks op jouw mening. Dat houdt niet in dat je het met hem of haar eens hoeft te zijn.

- Als het nodig is, verontschuldig je dan voor je gedrag.

- Overleg met de ander hoe jij het ziet en hoe jullie dit samen kunnen oplossen zodat jullie beiden tevreden zijn over het resultaat.

- Onderhandel over de punten waar over te onderhandelen valt.

- Sluit een compromis waar je mee kunt leven.

 

Het is natuurlijk makkelijk praten, of liever gezegd schrijven. Want als je in een conflict verwikkeld zit is het soms helemaal niet makkelijk om de bovenstaande tips toe te passen. Als het niet lukt om er samen uit te komen, zorg dan dat je een onafhankelijke derde inschakelt zoals een MfN Registermediator. Die is opgeleid om jullie tijdens het gesprek te begeleiden, jullie zoveel spreektijd te geven als nodig is en om jullie te helpen elkaars standpunten in te zien.

 

Maar het allermooist is natuurlijk als je er samen uit kunt komen, samen weer door dezelfde deur kunt en samen tot een oplossing bent gekomen zonder hulp van buitenaf. En dat is mogelijk, maar het vergt wel wat van je.

 

Ik ben benieuwd naar verhalen over ruzies die door jullie zelf zijn opgelost en op welke manier, laat als je wilt hieronder een reactie achter.

 

 

[columnredactie toelichting: deze column is inmiddels - maar ná het indienen op HL - ook elders gepubliceerd]


LeanZ ondersteunt bij arbeidsconflicten & verzuim.

http://www.leanz.nl

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 2
 • Rate this answer

Een manier om naar conflicten te kijken is de 'escalatieladder van Glasl' (http://fitforwork.nl/de-escalatietrap-van-glasl/ ). Door te herkennen in welke fase een conflict zich bevindt weet je welke middelen nog in te zetten zijn.

 

Groeten,

Elly van Wattingen


De KvK Informatie- en Advieslijn is op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 telefonisch bereikbaar op 088-5852222.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dat zijn wel ongeveer alle open deuren die je kunt bedenken. Als beide partijen dat namelijk zouden doen was het conflict wellicht nooit ontstaan.

 

Mee eens, en uit een verfrissende bonje kunnen soms ook heel bevredigende resultaten voortkomen... 'Een conflict bestaat vaak uit verschillende werkelijkheden, die niet in hetzelfde verhaal passen.' (vrij naar: Lingsma)


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 6 leden online en 230 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept