loading
Ga naar inhoud
Michaelz
Verberg

Vof of holding structuur

vraag

Beste Higher level leden ,

 

Na een aantal jaar dagelijks lezen en volgen van vragen en oplossingen heb ik besloten mijn dilemma hier te plaatsen en hopelijk tot een besluit te kunnen komen .

 

Het volgende doet zich voor .

Samen met mijn vrouw heb ik 20 jaar geleden een vof opgericht in de grafische sfeer .

Na20 jaar en tijdens de crises zijn wij op zoek gegaan naar iets wat ons bedrijf een boost kon geven.

2 jaar geleden kregen wij een idee en de kans dit idee binnen de vof te gaan verwezenlijken.

Op dit moment is de omzet ruim verdubbelt en zitten we op ongeveer 750K

Met een netto winst van 230k .

Natuurlijk gaan we de fiscus plezieren en ga ik hier ook niet over klagen !!

 

Nu is mijn grote vraag :

 

mag ik geruisloos overstappen naar een bv ?

Of holding structuur? (Om evt risico te verlagen ivm kooppand en prive bezittingen )

En is dit verstandig ?

Mijn huidige boekhouder zegt dat als ik de vof naar bv of holding verander ik alleen ruisend kan overstappen omdat er geen nieuwe activiteiten zijn ! wat betekend dat ik moet afrekenen met de ficus !

Klopt dit ? En is het verstandiger om als vof aan te blijven .

 

Graag hoor ik jullie reactie ,

 

Mvg,

Michaelz

Link naar bericht
Delen op andere sites

4 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste Michaelz,

 

Welkom op Higherlevel.

 

Op dit moment is de omzet ruim verdubbelt en zitten we op ongeveer 750K met een netto winst van 230k.

Fijn dat het goed met je onderneming gaat!

 

Mijn huidige boekhouder zegt dat als ik de vof naar bv of holding verander ik alleen ruisend kan overstappen omdat er geen nieuwe activiteiten zijn!

Ik ben geen fiscalist, maar dit criterium heb ik nergens kunnen vinden. Wel andersom: als het kan lijk alsof de VOF slechts is opgezet teneinde voordeel te behalen door geruisloze omzetting, dan mag het niet. Deze VOF bestaat al veel langer, ook al heb je pas sinds twee jaar nieuwe activiteiten. Maar goed, om te kunnen bepalen wat er mag en wat raadzaam is, heb je echt een specialist nodig.

 

Klopt dit ? En is het verstandiger om als vof aan te blijven .

Je vragen zijn lastig te beantwoorden op een forum zonder verdere informatie over de onderneming en je persoonlijke situatie.

 

Want wat is verstandig? Omzetting zonder afrekening klinkt wel gunstig, maar zijn deels uitstel en er zitten ook nadelen en consequenties aan, afhankelijk van je situatie. Bij omzetting met afrekening kun je de verschuldigde inkomstenbelasting mogelijk beperken door gebruik te maken van de fiscale stakingsfaciliteiten, als je die niet eerder hebt toegepast. Opgebouwde FOR kun je mogelijk omzetten in lijfrente om afrekening uit te stellen. Aan de andere kant moet je weer rekening houden met geclaimde investeringsaftrek uit het verleden. Enzovoorts, enzovoorts, het is complexe materie die maatwerk behoeft.

 

Of een BV fiscaal gunstiger is, is ook niet te zeggen. Op het eerste oog zou je denken van wel, als je slechts kijkt naar de huidige winst. Dat is echter nog maar sinds kort en de vraag is hoe zich die winst gaat ontwikkelen en wat er verder speelt. Je noemt daarnaast inperking van risico's, maar het is de vraag of er wel risico's zijn en of je die niet kunt verzekeren. Ook hier is maatwerk raadzaam.

 

Gezien de opbrengsten zou ik willen adviseren om een adviseur in te huren die je volledig inzicht geeft in het verhaal. Er speelt hier, mogelijk zonder dat je het beseft, veel meer dan alleen de keuze "VOF of BV". De consequenties zijn fors, en dat is niet iets om zelf te doen op basis van een forum. Gezien de omvang lijkt het me raadzaam om het totale plaatje zakelijk en privé goed op orde te brengen, ook met het oog op de toekomst.

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Hallo,

 

Mooie winst maar inkomen is meer dan winst alleen (Hypotheek?) dus moeilijk te zeggen wat voordeliger is. Zoals gezegd er zijn vele opties en er zijn ook mogelijkheden met een "ruisende" overgang belasting later te betalen.

Ik zelf kijk vreemd op van de argumentatie van de boekhouder en zou zeker voor een second opinion gaan.

Het belang rechtvaardigt hier zeker een investering in een paar uurtjes hoogwaardig advies.

 

 


Geef om mensen en gebruik dingen.

Andersom werkt niet.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste Michael,

Mijn huidige boekhouder zegt dat als ik de vof naar bv of holding verander ik alleen ruisend kan overstappen omdat er geen nieuwe activiteiten zijn ! wat betekend dat ik moet afrekenen met de ficus !

Klopt dit ?

 

Dit is in elk geval pertinente onzin. Zowel de ruisende inbreng als de geruisloze inbreng zijn faciliteiten waarbinnen je zonder fiscale afrekening van rechtsvorm kunt wijzigen. Bij geruisloze inbreng wordt de VOF voortgezet en wordt geen staking aanwezig geacht (behoudens eventuele FOR maar die kan omgezet worden in een lijfrente bij de BV).

 

Bij ruisende inbreng wordt wel gestaakt, maar kan stakingswinst ook (al dan niet deels) omgezet worden in een lijfrente bij de BV, zodat er effectief geen IB geheven wordt, of maar beperkt.

 

De lijfrente zorgt er wel voor dat in de toekomst alsnog over de stakinsgwinst afgerekend moet worden, maar dan dus periodiek (maandelijks) en wellicht tegen een lager % IB, zeker als dat gebeurt na de AOW-datum.

 

Of het een goede keuze is, hangt van veel meer af dan alleen winst. Daar gaat een forum je geen oplossing voor bieden. Maar denk vooral aan scheiding van privé en zakelijk en toekomstige bedrijfsoverdracht.

 

groet

Joost


DenariusAdvies.nl: Fiscaal + juridisch advies bij rechtsvormkeuze/-wijziging, VOF, BV, DGA, bedrijfsoverdrachten.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

De lijfrente zorgt er wel voor dat in de toekomst alsnog over de stakinsgwinst afgerekend moet worden, maar dan dus periodiek (maandelijks) en wellicht tegen een lager % IB, zeker als dat gebeurt na de AOW-datum.

Misschien denk ik te lang vooruit, maar ik zou wel willen waarschuwen om dit nog al te veel als overweging mee te nemen. Zeker voor mensen die nog erg lang hebben te gaan tot aan hun AOW.

 

Momenteel wordt de AOW namelijk sluipenderwijs steeds verder gefiscaliseerd. Dat gebeurt heel geleidelijk door het begin van schijf 3 voor slechts driekwart de inflatie te laten volgen. Dat wordt net zo lang gedaan totdat feitelijk schijf 2 van de inkomstenbelasting volledig is 'weggedrukt'. Effectief zal dat tegen die tijd betekenen dat na het ingaan van je AOW-gerechtigde leeftijd alle inkomsten boven het het minimumloon (= bovengrens schijf 1) automatisch voor een regulier tarief wordt belast, net zoals bij mensen die niet in de AOW zitten. De kans is dus aanwezig dat het lagere IB-tarief waar altijd mee geschermd wordt, grotendeels een fantoom blijkt te zijn na je pensionering.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 9 leden online en 215 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké